0

Ostoskorisi on tyhjä

Ruokavaliomuutokset eivät auta iho-ongelmiin, onko apu kosmetiikassa?

Ruokavaliomuutokset eivät auta iho-ongelmiin, onko apu kosmetiikassa?

Meille asiakkaan aidosti huomioiva asiakaspalvelu on kaikki kaikessa ja haluamme auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Saamme paljon kysymyksiä ihonhoidosta ja kosmetiikatuotteista sähköpostitse, verkkokaupan chatissa ja eri somekanavissa. Myymälällämme autamme ihmisiä päivittäin erilaisten iho-ongelmien ja kysymysten kanssa.

Ihonhoitorutiinin -analyysi palvelumme ulkoisen ihonhoidon ja ravinnon puolelta ovat olleet supersuosittuja asiakkaidemme keskuudessa.

Parasta työssämme on saada palautetta säännöllisesti siitä kuinka “en voi uskoa, että ihonhoitorutiinini on yksinkertaisempaa, käytän vähemmän rahaa tuotteisiin ja ihoni on paremmassa kunnossa kuin ikinä”.

Kaikesta saamastamme palautteesta tiedämme, että työmme on onnistunut. Tämänkaltainen palaute on itseasiassa myös syy sille, miksi perustimme Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksemme, sillä halusimme, että kaikilla olisi mahdollisuus päästä käsiksi ihonhoitometodimme saloihin ja nauttimaan hyvistä tuloksista ihonsa kanssa.

Saamme paljon samankaltaisia kysymyksiä ihonhoitoon liittyen ja ajattelimme ryhtyä käsittelemään niitä täällä blogissamme.

Tervetuloa siis mukaan ihonhoidon UKK-sarjaan, jossa pureudumme aina johonkin spesifiin kysymykseen tai aiheeseen kerrallaan ja jonka avulla voit matkata kohti parempaa ihonhoitorutiinia :)

Tällä kertaa käsittelemme sisäisen ihonhoidon askarruttavaa kysymystä diplomiravintoneuvojamme, Annina Francioson toimesta.

Kysymys: Ruokavaliomuutokset eivät auta iho-ongelmiin, onko apu kosmetiikassa?

”Kaikkea mahdollista on tullut kokeiltuu ja ruokavalioonkin tehnyt ihan täysmuutoksen, mutta ei auta. Joten tullut nyt siihen tulokseen, että pakko panostaa ihonhoitotuotteisiin mielellään ammattilaisten avulla. Osaisittekohan auttaa mua? :)”

Olemme TwistBellä erittäin etuoikeutetussa asemassa, sillä asiakaskuntamme on todella valveutunutta terveyteen liittyvien asioiden suhteen. Monet ovat omaksuneet näkemyksemme kokonaisvaltaisesta ihonhoidosta ja tehneet muutoksia kosmetiikan käytön lisäksi myös muihin elintapoihinsa, esimerkiksi ruokavalioon. Ruokavaliomuutokset voivat näkyvä ihon kunnossa nopeastikin, mutta toisinaan täyskäännös ruokailutottumuksissa ei tunnu kaikkia auttavan.

Meissä on paljon yksilöllisiä eroja ja tietenkin paras lähtökohta olisi tutkia tarkkaan sisäiset syyt iho-oireiden takana, mutta on kuitenkin muutamia nyrkkisääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä ruokavaliomuutoksia tehtäessä:

1. Välttämisruokavalio on osattava tehdä oikein

Yleisimmät ruoka-aineet, jotka yhdistetään iho-oireisiin, ovat gluteenia sisältävät viljat ja maitotuotteet. Useat ovatkin kokeneet näiden pois jättämisen helpottavan ihon oireilua ainakin hetkellisesti. Gluteenittomalle ruokavaliolle lähdettäessä on tärkeää oppia tekemään oikeita valintoja. Leipiä ja pastavalmisteita ei kannata valita sokeasti sen perusteella, että ne löytyvät gluteenittomien tuotteiden hyllystä, sillä gluteenittomissa tuotteissa viljat on voitu korvata pitkään prosessoiduilla riisi- tai maissijauhoilla joiden ravintoarvot ovat heikkoja ja joilla on vahva verensokeria nostattava vaikutus. Kotimaisten kauratuotteiden kirjo on onneksi laaja ja vaihtelemalla muita siemen- ja jyvätuotteita (kvinoa, riisi, linssipastat) on välttämisruokavalio kestävällä pohjalla. Kuidun saanninkaan kannalta viljatuotteet eivät ole korvaamattomia kun muistaa samassa suhteessa lisätä kasvisten ja juuresten määrää ruokavaliossa.

Maitotuotteiden terveysvaikutukset piilevät juuri maidon sisältämässä rasvassa, kun taas oireilua aiheuttaa usein maidon proteiini. Siirryttäessä kasvisperäisiin maitotuotteita muistuttaviin valmisteisiin, olisikin hyvä huomioida riittävä rasvojen saanti muista ruoka-aineista, kuten pähkinöistä, (oliivi)öljystä ja avokadosta tai ottamalla rasvahappolisää. Vaihdettaessa maitotuotteet kasviperäisiin valmisteisiin voi myös päivittäinen sokerin saanti huomaamatta nousta, jos ei kiinnitä huomiota valmisteiden sisältämiin hiilihydraattimääriin.

Usein sisäisen ärsytyksen taustalla ei ole välttämättä pelkkä yksittäinen ruoka-aine (ellei kyseessä ole selvästi allergia), vaan kehon kuormitus ja sen mukanaan tuoma hiljainen tulehdus. Tällöin on keholle edullisinta karsia mieluummin sokeri, sillä se kuormittaa kehon puolustusjärjestelmää ja köyhdyttää elimistön tärkeitä suojaravinnevarastoja. (Vaihtoehtoisesti: kaikki muut makeutusaineet paitsi stevia kuormittavat kehon puolustusjärjestelmää.)

2. Vain toimiva ruoansulatus takaa ravinteiden imeytymisen

Tasapainoinen ja ravintoarvoiltaan rikas ruokavalio pääsee vaikuttamaan terveyteemme vasta kun ravintoaineet imeytyvät elinten ja kudosten käyttöön. Sama pätee lisäravinteiden ottamiseen. Tehokkaasti toimiva ruoansulatus etenee kuin dominopalikoiden tavoin. Jos heti alkutaipaleella palikka kaatuu sivuun, ketjureaktio katkeaa. Ravintoaineiden imeytymisen kannalta onkin edullisinta lähteä tukemaan ruoansulatusta mahalaukusta, sillä vain riittävä vatsahappojen ja entsyymien tuotanto takaa iholle tärkeiden mineraalien (esim. sinkki) ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen.

Suoliston oireilukin voi helpottaa, kun ruokamassa on hyvin ”sulanutta” jo ruoansulatuksen alkutaipaleella. Mahahappojen tuotantoa voi tehostaa happovalmisteella, entsyymeillä ja omenaviinietikalla. Jos sinulla on ollut mahahaava tai refluksi tai olet epävarma miten autat ruoansulatustasi omin avuin, ota meihin yhteyttä niin autamme sinua tilanteesi määrittelyssä ja yksilöllisen hoitosuunnitelman laatimisessa.

3. Palautuminen on korjaavien toimintojen perusedellytys

Kuntosalikävijöille on tuttua, että lihaskasvu tapahtuu yön aikana levossa, ei salilla huhkittaessa. Sama sääntö pätee kaikkiin kehon korjaaviin, puhdistaviin ja eheyttäviin toimintoihin, siis myös iho-oireiden paranemiseen. Vaikka välttämisruokavalio olisi tehty fiksusti ja ruoansulatusta tehostettu, voi stressi ja huono palautuminen viedä pohjan koko elintapamuutokselta.

Aihe on niin laaja ja monia koskettava, että olemme kirjottaneet siitä oman blogikirjoituksen.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pienikin tauko stressihormoneiden erittymisessä on aina eduksi elimistöllesi, vaikket tuntisi sitä heti olossasi tai näkisi sen vaikutuksia ihollasi. Minitauot, rauhalliset ihonhoitorutiinit iltaisin, musiikin kuuntelu, kävelylenkit ulkona, kavereiden kanssa nauraminen tai ihan mikä tahansa asia joka saa ajatukset kääntymään pois kuormituksen aiheuttajasta, edesauttaa palautumista.

Myös ravinnolla voit vaikuttaa yölliseen palautumiseen syömällä rauhoittavia ruokia, kuten kaurapuuroa illalla ja välttämällä liian raskasta ateriaa ennen nukkumaanmenoa. Hyvällä palautumisella edistät myös vatsahappotuotantoa ja ruoansulatuksen toimintaa.

Monet käyttävät kuormituksen ja palautumisen mittaamiseen laitteita ja sovelluksia. On kuitenkin hyvä palauttaa mieleen, että pelkkä mittaaminen ja tulosten seuraaminen ei paranna tilannetta jos palautumisessa on jatkuvasti puutteita. Jos olet jäänyt mittarin koukkuun osaamatta tehdä tarvittavia muutoksia stressin ja palautumisen tasapainon edistämiseksi, ota meihin yhteyttä niin autamme sinua tilanteesi määrittelyssä ja palautumisen edistämisessä.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista