Hyvinvoinnin perusteet

18. 10. 2015

Hyvinvoinnin perusteet

Hyvinvointimme koostuu lukuisista yksittäisistä tekijöistä. Jokaisella näiden tekijöiden koostumus ja painopiste ovat hieman erilaiset. Ihminen on kuitenkin hyvin vahvasti kokonaisuus, jossa jokainen osa-alue vaikuttaa toiseen.

Hyvinvoinnin voi hyvin karkeasti jakaa viiteen osa-alueeseen:

Fyysiseen; eli miten fyysinen kehosi voi
Psyykkiseen; eli miten mielesi voi
Sosiaaliseen; eli miten koet sosiaalisen elämäsi tai sen puutteen
Emotionaaliseen; eli tunteisiin liittyvät tekijät,
Älylliseen; johon voi vaikuttaa mm. mielekkäiden asioiden tekemisellä ja rutiinien rikkomisella

Voitko niin hyvin kuin voisit voida? Tehtyäni lukuisia kokeiluja erinäisillä ruokavalioilla ja esimerkiksi monen viikon täydellä sokerittomuudella ja hiilihydraatittomuudella olen huomannut omakohtaisesti kuinka perustavanlaatuisesti huonoon oloon sitä tottuu olettaen sen olevan normaalitila. Vaadi itseltäsi ja elämältäsi enemmän, ota selvää miten hyvin todella voit voida!

Hyvinvointi tulee turhan usein ajankohtaiseksi aiheeksi vasta kun siihen tulee iso lommo, eli kun ihminen sairastuu joko henkisesti tai fyysisesti tai jokin muu hyvinvoinnin osa-alue kärsii. Tällöin kelkan kääntäminen on kuitenkin paljon hankalampaa ja usein tyydytään pahan olon poistamiseen, ei syvästi hyvän olon tavoitteluun. Näissä on vissi ero. Hyvinvointiin tulisi siis panostaa koko ajan, eikä odottaa, että jokin asia mättää.

Muuta mitä voit. Voit vaikuttaa elämässäsi lähes kaikkeen, ellet sitten aivan kaikkeen. Edelleen yksi parhaista vinkeistä, jonka olen koskaan saanut hyvinvoinnin ja esimerkiksi paremman ruokavalion suhteen on, että välttämisen sijaan lisää hyvää. Lisää elämääsi oikeasti ja syvästi hyvää tekeviä asioita, ruokia, harrastuksia, aivan mitä vain mikä saa sinut voimaan hyvin ja pikku hiljaa huomaat, että hyvää oloa haastavat tekijät siirtyvät luonnollisesti sivummalle. Eli sen sijaan, että esimerkiksi näännytät itsesi kieltämällä itseltäsi kaikki herkut, lisää päivittäiseen ruokavalioosi kehoasi oikeasti ravitsevia valintoja ja jatka lisäämistä aina kun siltä tuntuu. Älä suorita, vaan etene niin kuin sinusta parhaalta tuntuu, kyse on sinun elämästäsi, ei kenenkään muun. Parhaat ja pysyvimmät tulokset muutoksessa saadaan pienin askelin.

Jaan ajatuksiani ja omia kokemuksiani kaikista edellä mainituista hyvinvoinnin osa-alueista tulevassa viiden osan blogisarjassa.

Voi hyvin, Elina


Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Ekologisin kosmetiikan raaka-aine?
Ekologisin kosmetiikan raaka-aine?

07. 09. 2020

Mitä sinulle tarkoittaa ekologisuus? Luetko kosmetiikkatuotteiden raaka-ainelistoja ennen ostopäätöstä?

Tämän blogikirjoituksen avulla opit tekemään parempia valintoja!

Lue lisää
Neurosonic hoito - keino parantaa palautumista, unen laatua ja omaa hyvinvointia
Neurosonic hoito - keino parantaa palau...

17. 07. 2020

Suomalaisesta Neurosonic innovaatiosta saa apua unen laadun parantamiseen, rauhoittumiseen, palautumiseen sekä akuutteihin pää- ja lihassärkyihin!

Tervetuloa kokeilemaan TwistBen hoitolal...

Lue lisää
7 tapaa vähentää selluliittia
7 tapaa vähentää selluliittia

15. 07. 2020

Selluliitti ei lähde muutamassa viikossa; tilanteen paranemiseen voidaan tarvita jopa vuosia.

Älä kuitenkaan lannistu, sillä kun hyviä asioita ja toimintamalleja lisää arkeen pikkuhiljaa,...

Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi