0

Ostoskorisi on tyhjä

Ihon kosteutus: miten valitsen oikeat tuotteet?

Ihon kosteutus: miten valitsen oikeat tuotteet?

Olet varmasti pohtinut monesti, että tulisiko sinun käyttää ihon kosteutukseen öljyä vai voidetta? Ja milloin sitten niitä seerumeita? Ja sitten on vielä balsamit, milloin niitä oikein käytetään?

Tässä blogipostauksessa käyn läpi nämä eri ihon kosteutukseen tarkoitetut tuotteet ja sen miten valitset kulloinkin sinulle sopivan/t vaihtoehdot! Tärkeää on kuitenkin myös miettiä mistä ihon kuivuus johtuu ja pyrkiä oikeiden kosteutustuotteiden lisäksi ratkaisemaan ongelman syy, tällöin pääset nauttimaan aidosti terveestä, kauniista ja kosteutetusta ihosta!

Onko ihosi janoinen vai nälkäinen?

Optimaalisesti ravitussa ihossa on tarpeeksi sekä vettä, että rasvaa. Mikäli ihosi on kuiva, voi se siis olla puutetta joko vedestä (iholla on jano), rasvasta (iholla on nälkä) tai molemmista. Yleisesti ottaen puhutaan joko kosteusköyhästä rasvaköyhästä ihosta. Mistä sitten tietää kummasta on kyse? Ja mikä on veden ja rasvan rooli ihon kosteutuksessa?

Janoinen iho = kosteusköyhä iho

Mikäli kärsit kosteusköyhästä ihosta kiristelee ihoasi todennäköisesti ja se näyttää elottomalta. Kosteusköyhää ihoa voisi ajatella rusinana ja ihanteellisesti kosteutettua ihoa herkullisena viinirypäleenä. Ihon ollessa hyvin kosteutettu ovat ihosolut pulleita ja saavat ihon näyttämään kimmoisalta ja tasaiselta. Ihanteellisesti kosteutettu iho saa kosteutusta sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Nälkäinen iho = rasvaköyhä iho

Mikäli kärsit rasvaköyhästä ihosta tuntuu ihosi karhealta ja kuivalta ja se voi myös hilseillä. Rasva/öljy sitoo kosteuden iholle ja auttaa ihoa ylläpitämään ihanteellisen kosteustasapainon. Lisäksi laadukkaissa kasviöljyissä on ihon hyvinvointia edistäviä laadukkaita rasvahappoja ja vitamiineja, joten ne ovat todellista ravintoa iholle.

Iän myötä iho tuottaa vähemmän talia, sen omaa öljyä, joten ikääntyvä iho hyötyy erityisen paljon laadukkaista kasviöljyistä osana ihonhoitorutiinia.

1. Kasvovoide ihon kosteutuksessa

Kasvovoiteet ovat omiaan antamaan iholle janojuomaa eli kosteutta. Kasvovoiteet valmistetaan tyypillisesti vesipohjaan, mutta erityisen laadukkaissa tuotteissa pohjana saattaa olla myös esimerkiksi ruusuvesi (tai muu kukkaisvesi) tai vaikkapa aloe vera. Nämä antavat voiteelle heti rutkasti enemmän hoitavia ominaisuuksia. Lisäksi laadukkaissa kasvovoiteissa on aina jotain kasviöljyä ja/tai -uutteita, jotka määrittävät voiteen erikoispiirteet ja sopivuuden tietyille ihotyypeille.

Omalle ihotyypille sopivan kasvovoiteen käyttäminen ihon kosteutukseen ja suojaamiseen vähintään aamuisin on suositeltavaa kaikille ihotyypeille. Jos ihosi on selkeästi kosteusköyhä, iholle kannattaa lisätä kosteusvoide myös iltaisin ennen kasvoöljyä. Usein meiltä myös kysytään mikä on yö- ja päivävoiteen ero. Yövoiteen tulisi olla selkeästi päivävoidetta ravinteikkaampi, sillä yön aikana tapahtuu ihon kaikki uudistavat toiminnot. Laadukkaita raaka-aineita sisältävä yövoide onkin erinomainen tapa tehohoitaa ihoa. Yövoiteita ostaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä nimike "yövoide" ei automaattisesti ole takuu siitä, että tuote sisältäisi ravinteikkaita raaka-aineita.

Valikoima erityisen laadukkaita kasvovoiteita:

2. Voidemainen seerumi ihon kosteutuksessa

Voidemaisia seerumeita voisi ajatella etenkin kosteusköyhän ihon hoitoboostereina. Niiden tavoitteena on imeytyä syvälle ihoon parantamaan ihosolujen hyvinvointia. Laadukkaissa seerumeissa käytetään usein erilaisia uutteita, teknisistä aineita kuten hyaluronihappoa ja hyvinkin erikoisia tehoaineita kuten vaikkapa levää. Niiden tavoitteena voi olla tehostaa ihon kosteutusta syväkosteuttamalla, kirkastaa ihoa tai vaikkapa tasapainottaa epäpuhtaan ihon bakteeritasapainoa.

Voidemainen seerumi lisätään kasvoille ensimmäisenä tai kasvovoiteeseen sekoitettuna.

Huippulaadukkaita kasvoseerumeita ihon tehohoitoon:

3. Balsamit ihon kosteutuksessa

Balsamit ovat sekoitus kasviöljyjä, vahoja ja uutteita, ja ne ovat tästä syystä huippu tuote rasvaköyhän ihon hoitoon ja myös kosteusköyhän ihon pelastaja. Balsameilla on nimittäin erityisen hyvä kyky sitoa iholle kosteutta ja suojata ihoa. Balsami yhdistettynä laadukkaaseen kasvoveteen on loistava valinta ihon kosteutukseen kasvovoiteen rinnalla tai sijaan syksyyn ja talveen jolloin iho altistuu kuivalle huone- ja ulkoilmalle.

Myös erityisesti atooppisesta ihosta kärsivä hyötyy balsameiden käytöstä riittävän vesikosteutuksen (voide, seerumi, kasvovesi tai laadukas aloe vera geeli) rinnalla.

Balsamit ovat uskomattoman monikäyttöisiä ja mielestäni aivan liian aliarvostetetuja. Niillä voi mm. syväpuhdistaa ihon yhdessä musliiniliinan kanssa käytettynä, ne ovat loistava valinta pakkaskeleille ihoa suojaamaan ennaltaehkäisevästi ja toimivat ihanteellisesti mineraalimeikkien alla. Balsamit ovat uskomattoman riittoisia ja ihan loistavaa vastinetta rahoille!

Vinkki! Jos kärsit miliumista, ovat balsamit ehdoton ykköstuote ihon kosteustuote, sillä ne ennaltaehkäisevät miliumien syntyä tehokkaan kosteutuskykynsä vuoksi.

Muutama ihoa hellivä balsami eri ihotyypeille, kaikki balsamimme täällä:

4. Kasvoöljyt ja öljyseerumit ihon kosteutuksessa

Kuten kerroin jo aiemmin laadukkaat kasviöljyt ravitsevat ihoa ja sitovat kosteutta iholle. Rasvaköyhä iho hyötyy laadukkaan kasvoöljyn käytöstä, mutta usein pieni määrä laadukasta öljyä tekee aivan kaikille ihotyypeille hyvää osana joka iltaista ihonhoitorutiinia. Vastoin yleistä käsitystä myös rasvoittuva iho useimmiten kaipaa öljyjä (sekä sisältä että ulkoa) ja niitä saadessaan talin liikatuotanto rauhoittuu. Jojobaöljy on erityisen hyvä rasvoittuvalle iholle, sillä se on koostumukseltaan lähinnä ihon omaa talia.

Lisää öljy aina voiteen jälkeen sillä se sitoo voiteen kosteuden iholle ja pystyy myös kuljettamaan voiteen kosteutta syvemmälle ihoon. Löydät kaikki upeat kasvoöljymme täältä. Etenkin kasvoöljyissä sopivuus omalle ihotyypille on tärkeää ja voitkin katsoa vaihtoehtoja myös ihotyyppisi mukaan.

Huippulaadukkaita kasvoöljyjä eri ihotyypeille:

5. Kasvovesi ihon kosteutuksessa

Villinä korttina mukaan ihon kosteutustuotteiden joukkoon nostan myös kasvoveden. Kasvovesi mielletään usein puhdistustuotteeksi ja surullisen moni on myös jättänyt kasvoveden täysin oman ihonhoitorutiinin ulkopuolelle huonojen kokemuksien vuoksi.

Kasvovesi on kuitenkin aivan loistava tapa tehostaa voiteiden, seerumeiden, balsamien sekä öljyjen vaikuttavuutta, lisäksi kasvovesillä on myös omia ihoa hoitavia ominaisuuksiaan. Suosittelen suihkimaan reilusti laadukasta kasvovettä aamuin illoin ja lisäämään kosteutustuotteen aina vielä hieman kasvovedestä kosteille kasvoille.

Kasvovesi voi olla laadukas 100% kukkaisvesi tai teknisempi, esimerkiksi glyseriiniä ja/tai hyaluronihappoa sisältävä kosteutta erityisen tehokkaasti sisältävä hoitosuihke.

Ihastu näihin kasvovesiin:

Tiivistelmänä loppuun suosittelen siis aivan kaikille vähintään kasvoveden ja yhden laadukkaan ihon kosteutustuotteen käyttöä oman tarpeen mukaan päivittäin. Valtaosa meistä kuitenkin hyötyy sekä voiteen että öljyn käytöstä tai vuorottelusta eri päivinä. Kokeile ja löydä oma ihannekombosi!

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista