Tunnetko sinä mitä tunnet? Oletko tietoinen mitä tunnet?

02. 12. 2015

Tunnetko sinä mitä tunnet? Oletko tietoinen mitä tunnet?

Kuten varmasti tiedät, on ihminen uskomattoman monialainen kokonaisuus, jossa kaikki osa-alueet vaikuttavat toisiinsa. Jos saisin valita yhden hyvinvoinnin osa-alueen ylitse muiden, olisi se emotionaalinen hyvinvointi. Mutta mitä se on?

Emotionaalinen hyvinvointi on tunteisiimme ja tunne-elämäämme liittyvä hyvinvoinnin alue. Luonnostaan tunteet tulevat ja jos sallimme niiden todella tuntua kehossamme, ne poistuvat kun tunne on koettu läpi. Aivan kuten pieni lapsi, joka itkee luonnostaan kun tunne tulee ja lopettaa kun paha olo menee ohi.

Hallitsetko tunteitasi?

Mitä jos hallitsemalla tunteitasi tukahdutatkin niiden luonnollisen liikkeen ja edesautat tunteiden varastoitumista kehoon? Tunteet on helppo haudata, tähän meidät opetetaan monella tapaa jo lapsena. Kun kiukuttaa, pyydetään olemaan hiljaa, kun pelottaa, vaaditaan olemaan rohkea, kun väsyttää kannustetaan olemaan reipas. Mielemme oppii välttämään tavalla tai toisella tunteiden tuntemista, sillä tunteitamme ei ole validoitu ja monella meistä on erittäin pitkälle hiottu mielen toimintamalli, joka pyrkii tukahduttamaan mahdolliset tunteet. Tunteiden kokeminen ja niiden näyttäminen on myös kaksi eri asiaa.

Harhautus, paras puolustus.

Oletko koskaan kokenut tarvetta syödä, juoda, liikkua, juosta kiireessä paikasta toiseen, mennä nukkumaan tai tehdä jotain muuta sen sijaan, että kohtaisit jonkin asian tai ihmisen, joka sinun täytyisi kohdata? Omasta näkökulmastani suurimmalla osalla ihmisistä on jokin hyvin haitallinen toimintatapa, joka auttaa heitä pakenemaan jotain mitä he muuten tuntisivat tai muistoa, joka on liian vaikea kohdattavaksi. Itselläni tämä on pitkään ollut sokeri, jolla tukahdutin tunteita ja samalla harhautin itseni kuvittelemaan että kaikki on ok. Monella se on kiireessä paahtaminen, syöminen, urheilu, sosialisoiminen tms.

Pahimmillaan tämä niin kovin inhimillinen harhautustekniikka johtaa vakavaan ja terveydelle tuhoisaan addiktioon. Sen sijaan, että kohtaisimme tunteen teemme mitä vain ettei tuo tunne vaan pulpahtaisi pintaan ja joillekin se tarkoittaa systemaattista alkoholin tai muiden päihteiden käyttöä. Tai lenkkeilemme itsemme näännyksiin juostessamme hurjaa vauhtia pakoon pahaa oloa.

Jotkut muistot saavat meidät kadottamaan kehoyhteyden täysin, sillä tunteet, joita muuten kokisimme, tunteet, jotka liittyvät johonkin muistoon, ovat liian pelottavia todella tunnettavaksi ja jos niiden käsittelyyn ei ole työkaluja, moni turvautuu vaikka vahingoittamaan kehoaan voidakseen vaan paeta. Usein yhteys käytöksen ja tunteen tai muiston välillä selviää vasta lukuisten harjoitteiden avulla, suurimmalle osalle ihmisistä vasta monen oivalluksen kautta. Mutta on niin äärimmäisen kiehtovaa ja upeaa alkaa ymmärtää omaa toimintaansa ja löytää syy-yhteyksiä ja kannustan ihan jokaista uskaltamaan kohdata oma sisäinen maailmansa.

Teemme ihan kaiken joko saadaksemme jonkin tunteen tai paetaksemme sitä

Myös asioiden tekeminen, jotta saisimme jonkin tunteen on äärimmäisen tavallista, hyvin inhimillistä jopa. Anthony Robbins, amerikkalainen huippu mentaalivalmentaja sanookin, että “teemme ihan kaiken joko saadaksemme jonkin tunteen tai paetaksemme sitä.” Joskus esimerkiksi jonkin positiivisen tunteen luominen vaikka hyvällä musiikilla voi olla loistavakin tapa tehdä päivästä iloisempi ja energisempi. Mielen suggeroiminen niin sanotusti hyvään fiilikseen on helppoa, jos vaan hyvässä fiiliksessä haluaa olla. Mutta tässäkin, jos mennään äärimmäisyyksiin ja haetaan vaan tavalla tai toisella alituisesti tyydytystä, nautintoa, positiivisuutta, voi kyseessä olla erinomaisesti toimiva harhautus jostain syvälle painetusta tunteesta, kuten vaikka yksinäisyys.

Vanhempina vastuu lastemme tunnekehityksestä on valtava

Kulttuurissamme tunteiden näyttämiseen ei perinteisesti ole kannustettu. Hyssyttelyä, puhumattomuutta, hillittyä käytöstä. Kuulostaako tutulta? Oma suhteemme tunteisiin ja se, kuinka sujut olemme oman sisäisen maailmamme ja tunteiden näyttämisen kanssa, ovat valtavassa roolissa siinä miten lapsemme oppivat käsittelemään omia tunteitaan. Esimerkillämme ja mitä pienimmillä arjen reaktioilla opetamme tiedostamattamme lastamme koko ajan. Kannustammeko heitä näyttämään tunteensa ja ymmärtämään niitä, vai vaimentamaan ne, koska niiden näyttäminen vaikkapa ruuhkaisassa bussissa ei ole mielestämme soveliasta. Lapsilla tunteiden näyttäminen tapahtuu kauniilla, luonnollisella tavalla, vaikka totta on, että aina se ei ole kaunista katseltavaa.

Oman poikani kanssa pyrin siihen, että kannustan häntä päästämään tunteet ulos ja kysyn häneltä mitä tuon tunteen takana todella on. Usein sieltä löytyykin loppupeleissä suru, pelko, tylsä muisto jostain tapahtumasta tai hänelle käsittämätön asia, josta hän ei ole vielä osannut kysyä. Ymmärrän, että hänen kiukkunsa ei ole minua vastaan, vaan hänen omaa pahaa oloaan, vaikka hermoja ja jaksamista saattaisi koetellakin, koettaa todella antaa tilaa toisen purkauksille. Meillä on sääntö, että lyödä tai potkia ei saa, mutta aina saa näyttää tunteita ja on hyvä, että kiukku tulee ulos. Lapsilla yleensä rauhoittuminen tapahtuu hyvin pian.

Se miten reagoimme tunteisiimme on kaiken A ja O

Vastuu tunteiden näyttämisessä tuntuu unohtuneen monelta aikuiselta myös. Käsi ylös kuka on joskus raivoissaan viskannut tomaatin keittiön seinään tai vastaavaa? Minä ainakin. Tunne kumpuaa meistä itsestämme, kukaan ei meille sitä anna, kukaan ei meille sitä luo, vaan se tulee sisältämme. Mutta se, miten siihen reagoimme on kaiken a ja o. Liian usein negatiivinen reaktio suunnataan ihmiseen tai asiaan, joka meille tuon tunteen on laukaissut (usein täysin tietäämättään!), suoden jokin reaktio itsellemme ikään kuin ainoana tapana toimia. Ajattele, miltä tämä maailma näyttäisi, jos jokainen ottaisi vastuun omista tunteistaan ja pyrkisi pääsemään käsiksi niiden alkuperään omassa sisimmässään sen sijaan, että oksentaa tunteensa maailmaan verbaalisesti, fyysisesti tai itsesäälissä vellomisena.

Harjoitus jota voit kokeilla vaikka heti

Kun tunnet jonkin tunteen, anna sille todella tilaa. Anna sen olla ja vain seuraa mitä tapahtuu. Silmien sulkeminen saattaa auttaa. Kysy sitten itseltäsi, että mitä tuon tunteen sisällä on ja tartu ensimmäiseen vastaukseen, jonka saat. Salli sitten tuon tunteen todella vallata sinut ja kysy sitten taas itseltäsi, mitä mahtaa olla tuon tunteen keskiössä tai sen alla. Jatka kunnes saat jonkin oivalluksen tilanteesta ja joskus pienikin oivallus voi olla suuri astinkivi omassa kasvussasi, joten älä arvota, vaan hyväksy.

Tai toinen tapa on kysyä itseltäsi toimiessasi tietyllä tapaa, että “miksi” ja antaa mielesi vastata. Jatka kysymyksen kysymistä aina saadessasi vastauksen. Ole itsellesi rehellinen, teet tämän vain ja ainoastaan oman hyvinvointisi vuoksi.

Vietin lokakuussa viikonlopun Tallinnassa opiskellen The Journey- eli Matka-tekniikkaa, joka on kaikista tähänastisista kokemistani tai opiskelemistani itsensä kehittämisen tekniikoista kaikkein voimallisin. Opinnot jatkuvat nyt joulukuussa, joten aiheesta pian taas lisää!

Tunteikkain terveisin, Elina

Elina Jaatinen on hyvinvointivalmentaja ja pienen pojan äiti, joka innostuu elämän eri ulottuvuuksista ja inspiroituu siitä mikä tutkimusmatka koko elämä on.

Lue myös:

Ajatuksiani hyvinvoinnista - Karita Tykkä

Hyvinvoinnin perusteet

Tehokkaiden kauneusunien salaisuus