Herkkä iho

Herkkä iho

Jos ihosi tuntuu kireältä sekä usein jopa polttelevalta ja kutiavalta, on sinulla todennäköisesti herkkä iho. Tämä ei varsinaisesti ole fysiologinen ihon rakenne, sillä mikä tahansa ihotyyppi voi kärsiä herkkyydestä.

Sinulla saattaa olla myös tilanne, jossa ihosi on herkistynyt esimerkiksi liiallisen kosmetiikan käytön seurauksena. Herkkäihoinen kärsii monesti myös yliherkkyyksistä, intoleransseista ja allergioista. Mikäli sinulla on herkkä iho, kiinnitä erityistä huomiota kosmetiikan raaka-aineisiin ja tuotteisiin mitä ostat.

Herkkä iho ärsyyntyy helposti ja se yleensä myös punottaa. Herkän ihon hoidossa onkin oleellista pyrkiä vahvistamaan ihon omia mekanismeja ja olla häiritsemättä ihon luontaista toimintaa. Sitä voi edistää ihon uloimman kerroksen toimintaa tukemalla runsaan kosteutuksen, ja ihon pH tasapainon ylläpitämisen kautta.

Herkkää ihoa on tärkeää käsitellä lempeästi ja se kaipaa erityistä huomioita ja hellävaraisuutta kohtaamiltaan ihonhoitorutiineilta. Herkkäihoisia ärsyttävät tyypillisesti myös hajusteet, säilöntäaineet ja muut tuotteen "infrastruktuuriin" kuuluvat raaka-aineet. Tämän takia herkkäihoinen löytää usein itselleen sopivan ihonhoitorutiinin helpoiten suosimalla laadukkaiden kasviöljyjen seoksia, kukkaisvesiä ja jauhemaisia tuotteita, sillä näihin ei kyseisiä raaka-aineita tarvita.

Lue lisää

Puhdistus
Puhdistuksessa on suositeltavaa keskittyä käyttämään maitomaisia, balsameja tai öljymäisiä tuotteita ja välttää liikaa hankausta. Iho puhdistetaan iltaisin puhdistusaineella ja aamulla iholle riittää kevyt vedellä huuhtelu. Vältä liian peseviä tuotteita (esimerkiksi vaahdot ja geelit) sekä liian hankaavia pesuliinoja. Käytä aina mahdollisimman pehmeitä pyyhkeitä ja vanulappuja puhdistuksen avuksi ja noudata erityistä hellävaraisutta.

Kasvovesi
Herkän ihon tasapainoa saa tuettua ja ihoa kosteutettua hyvin laadukkaan kasvoveden avulla. Suosittelemme ehdottomasti kasvoveden käyttöä, sillä hyvälaatuinen kasvovesi on yksi merkittävin tapa parantaa ihon kuntoa. Kasvovesi suihkutetaan puhdistetulle ja kuivalle iholle aamuin illoin. Kun kasvot ovat vielä hieman kosteat kasvovedestä levitetään iholle kosteutustuote. Kasvovesi on siis kosteutustuote, ei puhdistustuote!

Kosteutus
Kosteustuotteena kannattaa käyttää ihoa vahvistavia, rauhoittavia ja hellävaraisia tuotteita. Tyypillisesti herkkäihoinen ei kestä vahvoja tuoksuja, mutta tietyt eteeriset öljyt voivat herkkäihoiselle silti toimia, tämä on yksilöllistä. Tarkkaile ihoasi ja tutki mikä itsellesi toimii parhaiten. Aamuisin levitä kasvoveden päälle ihoa rauhoittava ja vahvistava seerumi. Lukitse kasvoveden ja seerumin kosteus laadukkaalla kasvoöljyllä. Mikäli kasvoöljy tuntuu liian kosteuttavalta aamuun, voit korvata sen kosteusvoiteella. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan kasvoöljyä, sillä saatat yllättyä positiivisesti! Iltaisin toista sama rutiini.

Herkän ihon tehohoito
Kuorinnaksi ei kannata valita rakeellista kuorintaa vaan sen sijaan suosia mietoja entsyymikuorintoja. Herkälle iholle on riittävää kuoria se n. 10-15 pv välein. Käytä kosteuttavia ja rauhoittavia naamioita puolestaan huolettomammin, jopa 3 kertaa viikossa ihon uloimman kerroksen tasapainottamiseksi.

Valitse naamiot ja muut tehohoitotuotteet ihosi kunnon mukaan: jos kärsit paljon myös epäpuhtauksista, huomioi tämä tuotteiden valinnassa ja suosi silloin puhdistavia/tasapainottavia tuotteita. Löydät niitä esimerkiksi sekaihon kategoriasta. Jos taas kärsit enemmän kuivuudesta suosi kosteuttavampia ja täyteläisempiä tuotteita, joita löydät selaamalla tätä sivua alaspäin.

Tutustu myös näihin

Liity postituslistalle

Suomi