0

Ostoskorisi on tyhjä

Onko syy ihon oireiluun pintaa syvemmällä?

Onko syy ihon oireiluun pintaa syvemmällä?

Moni kärsii juuri nyt pakkasen aiheuttamasta kuivasta talvi-ihosta. Kun kevät pian saapuu, muistutetaan meitä auringon UV-säteilyn ihoa vanhentavasta vaikutuksesta. Sitten ovat tietysti vielä sipsit, suklaa ja valvominen, jotka näkyvät kasvoilla heti. Eikun paastolle, pimeään vetämään päikkärit ja ilmankosteuttajat täysille!

No, ainakaan tuo päivänokosille vetäytyminen ei ole mikään huono neuvo, sillä voit vähentää kaikkien yllä listattujen tekijöiden negatiivisia vaikutuksia ihollesi, jos suojaat elimistösi stressin vaikutuksilta!

Tässä artikkelissa Diplomiravintoneuvoja Annina Francioso käy läpi stressin fysiologia vaikutuksia, jotka näkyvät ihomme kunnossa. Tämä on todella mielenkiintoinen aihe, josta meidän kaikkien tulisi ymmärtää enemmän!

Kun stressi alkaa painaa päälle, erittää kehomme stressihormoneja, kuten kortisolia ja adrenaliinia. Samalla eräiden muiden hormonien, kuten kasvuhormonin tuotanto vähenee. Hetkellisesti tämä ei kehon tasapainoa paljolti hetkauta, jos stressin ja palautumisen tasapaino on kunnossa, mutta pitkäkestoisena hormonien epätasapainotila on haitaksi niin ihon, kuin muidenkin elimien terveydelle:

  • Kortisoli: aiheuttaa ihon kuivumista ja ryppyjä, koska vaikeuttaa ihosolujen kykyä pidättää vettä. Ihosolut reagoivat tähän talin liikaerityksellä, jolloin ihohuokoset tukkiutuvat.
  • Adrenaliini: supistaa hiussuonia huonontaen ihon verenkiertoa. Ihosolut jäävät paitsi tärkeistä ravintoaineista ja kuona-aineet eivät pääse poistumaan solujen välitilasta. Seurauksena harmahtava ja epäpuhdas iho.
  • Kasvuhormonin puute: kudosten uusiutuminen hidastuu. Myös ihon tukiaineen, kollageenin tuotanto vähenee ja iho löystyy.

Näiden suorien hormonaalisten vaikutusten lisäksi stressillä on myös välillisiä vaikutuksia ihon hyvinvointiin. Kerrataan ensin mitä stressireaktiossa oikeastaan tapahtuu:

Stressitilassa vireystilamme on kohonnut, jotta voisimme toimia tehokkaasti haastavissa olosuhteissa. Tämä vaatii elimistöltä paljon ja keho suuntaa energian esimerkiksi verenkierron keskittämiseen suuriin lihaksiin, verenpaineen nostattamiseen ja sydämen syketiheyden kohottamiseen. Toissijaiseksi jäävät immuunipuolustus, ruoansulatus ja aineenvaihdunnan toiminnot.

Otsikon ulkoisiin ärsykkeisiin viitaten keskityn nyt kehon puolustusmekanismien ja ruoansulatuksen käsittelyyn ja palaan aineenvaihdunnan haasteisiin seuraavassa blogitekstissä.

Stressireaktion ylläpitämiseen tarvitaan paljon energiaa ja suojaravintoaineita (esim. sinkki, C-vitamiini), jotka elimistö verottaa immuunipuolustuksesta ja ruoansulatuksesta. Tyrehtynyt ääreisverenkierto vaikuttaa ihon ohella myös vatsan ja suoliston limakalvojen verenkiertoon. Stressireaktio siis eräällä tavalla riisuu immuniteettimme aseista, hidastuttaa ruoansulatusta ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Hetkellisesti nämä muutokset eivät vaikuta juuri terveyteemme, mutta pitkäkestoisina saattavat aiheuttaa ongelmia pitkään stressitilan laukeamisen jälkeenkin.

Puolustuskapasiteetin ollessa heikko, olemme alttiimpia allergioiden ja yliherkkyyksien puhkeamiselle. Yleisin allergiaoire on ihon kutina, punotus ja ihottumat, joten iho on erityisen altis ulkopuolisille ärsykkeille! Sen sijaan, ilman stressireaktion luomaa lisäkuormitusta:

  • iho kestää paremmin pakkasen aiheuttamaa kuivuutta, sillä kortisoli ei ole lisänä vähentämässä ihosolujen kykyä pidättää vettä.
  • ihosolut ovat vahvempia suojautumaan auringon UV-säteilyltä, sillä puolustusjärjestelmämme toimii täydellä teholla.
  • ihomme ei reagoi niin voimakkaasti, vaikka vetäisit satunnaiset sipsi-suklaaöverit, sillä suojaravintoaineita, kuten tärkeitä antioksidantteja ei kulu stressireaktion ylläpitämiseen.

Miten voimme sitten itse vaikuttaa siihen, etteivät kehossa tapahtuvat stressireaktiot muutu kroonisiksi ja aiheuta suuria ongelmia?

Ensinnäkin, tarkkaile, tunnista ja tunnusta stressi! Älä odota, että kehosi alkaa oireilla, sillä oireiden parantaminen on vaikeampaa kuin niiltä suojautuminen. Palaan alun neuvoon päiväunista. On hyvä idea antaa keholle pieniä palauttavia hetkiä, vaikka et vielä kokisikaan stressin vaikuttavan toimintakykyysi. Pienetkin tauot stressihormonien tuotannossa auttavat kehon eheytymistä ja lisäävät toleranssia stressille. Esimerkiksi rauhallinen liikunta ulkoillen auttaa sekä stressihormonitasojen alentamisessa, että ääreisverenkierron vilkastuttamisessa! Mieti voitko rikastuttaa ruokavaliotasi ehkäistäksesi suojaravintoainepuutoksia stressaavan ajanjakson aikana. Rauhoita illat, jotta pääset yön aikana hyvään palauttavaan uneen. Näin tasapainotat päivän aikana kasaantunutta stressikuormaa.

Jos olet epävarma elimistösi tilasta harkitse palautumisen mittaamista esimerkiksi sykevälivaihtelusta ja muista, että myös kortisolitasoja voi mittauttaa!

Haluaisitko oppia lisää stressin vaikutuksesta ihosi hyvinvointiin?

Suomen ensimmäinen, ainutlaatuinen kuluttajille koottu ihonhoidon verkkovalmennus Uusi Alku Ihollesi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet hyvinvoinnista, omasta terveydestään, optimaalisesta ihonhoidosta sekä haluaisivat oppia käyttämään rahansa fiksusti kosmetiikkaostoksilla.

Valmennus heittää roskakoppaan pölyttyneen mallin ihonhoitokonsultaatioista, joiden tavoitteena on myydä kuluttajille useimmiten tietyn sarjan kosmetiikkatuotteita ja antaa sen sijaan osallistujalle loppuelämäksi eväät tehdä itse oikeita valintoja oman ihonsa parhaaksi.

Valmennuksen aikana osallistuja oppii mm. ymmärtämään oman ihonsa toimintaa ja tarpeita ja ostamaan juuri itselleen sopivaa kosmetiikkaa, oikeaoppisen ihonhoidon perusteet, kosmetiikkatuotteiden raaka-aineiden saloja sekä erittäin tärkeänä osana valmennusta omien elintapojen ja ravinnon vaikutuksesta ihon hyvinvointiin ja ulkonäköön.

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista