0

Ostoskorisi on tyhjä

E -vitamiini osana ihonhoitoa - näin optimoit

E -vitamiini osana ihonhoitoa - näin optimoit

E -vitamiini on antioksidanttisesti toimiva rasvaliukoinen vitamiini, jonka tiedetään suojaavan verisuonten endoteelia. Samaan tapaan se toimii myös ihosolujen suojana.

Ihon terveyden kannalta E-vitamiinin tärkeimmät tehtävät ovat:

 • suojata ihosoluja happiradikaaleilta
 • estää tulehduksen syntyminen
 • tehostaa ihosolujen ravinteiden ja hapen saantia

Tässä blogipostaukseessa paneudumme E-vitamiinin hyötyihin sisäisessä ihonhoidossa ja käymme läpi oireita, joista voit tunnistaa tarvitseeko sinun ihonhoitorutiinisi päivitystä myös E-vitamiinin osalta.

Kuuntele myös podcastimme - Mitä on sisäinen ihonhoito:

Ihon terveys lähtee solutasolta

Terve iho on joustava ja se toimii vahvana suojamuurina ulkoisia ärsykkeitä, kuten auringon UV -säteitä, kemikaaleja, kylmyyttä ja kuivuutta vastaan. Ihon suojamuurin vahvuus on täysin riippuvainen ihosolujen terveydestä.

Solukalvot koostuvat noin 40% rasvoista; "pehmeistä" tyydyttyneistä rasvahapoista, "kovista" tyydyttymättömistä rasvahapoista, sekä kolesterolista. Ihon terveydelle tärkeät Omega 3-6-7-9 ovat tyydyttyneitä rasvahappoja. Niiden tehtävä on pitää solukalvot joustavina, mutta samalla ne ovat huomattavasti kovia rasvoja herkempiä tuhoutumaan vapaiden happiradikaalien toimesta. Jos solukalvoille tulee hapetusstressiä, käynnistävät elimistön puolustusreaktion ja tuloksena on tulehdus. Se voi kyteä elimistössä pitkään oireettomana.

E-vitamiini pystyy suojaamaan solukalvoja erittäin tehokkaasti, sillä happiradikaalt reagoivat jopa 1000 kertaa herkemmin E-vitamiinimolekyylin kanssa kuin monityydyttymättömien rasvahappojen kanssa! Koska E -vitamiinilla on kyky torjua happiradikaalien aiheuttamia muutoksia solukalvoilla, toimii se myös tehokkaana tulehduksen estäjänä.

E-vitamiini on soluaineenvaihdunnan portinvartija

Solukalvo toimii kuin siivilä, jonka tehtävä on päästäa ainoastaan tarpeelliset aineet kalvon läpi solun sisälle ja kuona-aineet ulos. Yhtenä solukalvon osana E-vitamiinilla on tässä mekanismissa tärkeä rooli portinvartijana, sillä se ohjaa soluviestinästä vastaavien proteiinien toimintaa.

Ihon terve ulkonäkö riippuu siitä, miten tehokkaasti ihosolut saavat ravinteita ja pystyvät poistamaan kuona-aineita. E-vitamiini on siis keskeisessä roolissa ihon terveyden ylläpitämisessä.

Miten turvata E-vitamiinin riittävä saanti?

On melko harvinaista, että perusterveellisessä länsimaalaisessa ruokavaliossa olisi puutteita E-vitamiinin saannista, sillä sitä on monissa kasvikunnan tuotteissa, jotka sisältävät terveydelle edullisia kasvirasvoja.

Näitä ovat:

 • kasviöljyt
 • siemenet - erityisesti auringonkukansiemen
 • pähkinät - erityisesti manteli
 • avokado
 • vehnänalkiot

E-vitamiinia esiintyy myös kananmunan keltuaisissa, voissa ja äyriäisissä.

E -vitamiini varastoituu rasvakudokseen, mutta se ei erity takaisin verenkiertoon edes vitamiinipuutostilassa tai laihtumisen yhteydessä. E vitamiinin lisääntynyt tarve ja puutosoireet johtuvatkin todennäköisemmin huonosta imeytymisestä, kuin liian vähäisestä saannista. Imeytyminen voi heikentyä, jos ruoansulatuselimistön kyky pilkkoa rasvahappoja on heikentynyt esimerkiksi huonon sapen erityksen johdosta. E-vitamiinin imeytyy ohutsuolessa juuri sappinesteen ansiosta.

Omenaviinietikka aktivoi rasvaa pilkkovien entsyymien toimintaa ja kitkerältä maistuvat kasvit, kuten voikukka stimuloivat maksaa erittämään sappea.

Ruoasta saatavat muut rasvahapot tehostavat E-vitamiinien imeytymistä, sillä ne toimivat eräänlaisina vitamiinien liuottimina ja lisäävät myös sapen eritystä.

Miten valita oikeanlainen E-vitamiinivalmiste?

E-vitamiinit ovat luontaisessa muodossaan tokoferoleja ja tokotrienoleja. Niiden biologinen aktiivisuus voi poiketa suuresti toisistaan. D-alfatokoferoli onpääsääntöinen lisäravinteissa käytettävä E -vitamiinin muoto, sillä se on biologisesti aktiivisin ja eniten tutkittu.

E-vitamiinivalmistetta valittaessa olisi hyvä tarkistaa, että tuote ei sisällä turhia täyteaineita, mutta että siinä olisi mukana luontaisia rasvahappoja, kuten alfaliponiinihappoa. Nordiq Nutrition monivitamiinivalmiste sisältää E-vitamiinin imeytymistä edistäviä marjoja sekä yrttejä.

Ihonhoidon kannalta parhaat E -vitamiinin lähteet ovatkin ruoasta saatavia, sillä luontaisessa muodossaan E -vitamiini kiinnittyy parhaiten solukalvojen lipidikerroksiin ja niiden antioksidanttivaikutukset voivat olla solukalvolla voimakkaampia. Näitä löytyy esimerkiksi auringonkukkasiemenistä, mantelista ja parapähkinöistä.

E-vitamiini tehostaa myös seleenin antioksidanttisia vaikutuksia. Tämän vuoksi lisäravinteissa nämä kaksi suojaravintoainetta esiintyvät usein yhdessä.

E-vitamiinia on myös ihoa ravitsevissa kosmetiikkatuotteissa

E-vitamiini kulkeutuu ihon pinnalle myös karvatupen erittämän talin mukana. Talin pääasiallinen tarkoitus on voidella ihokarvoja, mutta runsaan E-vitamiinipitoisuuden vuoksi se myös nopeuttaa haavojen palautumista ja suojaa ihoa.

Talin puute on yksi syy sille, miksi kuiva ja karhea iho paranee kimmoisaa ja hyvin kosteutettua ihoa hitaammin. E-vitamiinia käytetäänkin laajalti ihonhoitotuotteissa, ja joissa se esiintyy tokoferolina.

Oireet, josta tunnistaa E-vitamiinin lisääntyneen tarpeen

Suojaavat ja vahvistavat vaikutukset eivät rajoitu elimistössä vain ihosoluihin, vaan sen merkitys on suuri esimerkiksi lihaskalvojen, hermoston ja suolen limakalvojen terveydelle.

E -vitamiinin suurentuneesta tarpeesta voivat kertoa muutkin oireet, kuten:

 • lihasjäykkyys
 • lihasten kipeytyminen ja hidas palautuminen harjoittelun jälkeen
 • hermoston sairaudet
 • tulehdukselliset suolistosairaudet
 • kuivat ja ärtyneet limakalvot

Tiedetään, että tupakointi kuluttaa elimistön E-vitamiinivarastoja, joka näkyy ihon ennenaikaisena vanhenemisena. Myös muu elimistöä kuluttava stressi voi näkyä suurentuneena E-vitamiinin tarpeena ja ilmetä esimerkiksi immuunipuolustuksen heikkenemisenä.

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista