0

Ostoskorisi on tyhjä

Hyaluronihappo - ihosi tehokosteuttaja

Hyaluronihappo kosteuttaa ihoa tehokkaasti

Hyaluronihappo on ihastuttanut ja vakuuttanut tehokkuudellaan niin kuluttajat kuin ihonhoidon ammattilaiset - eikä suotta! Sillä on kyky sitoa kosteutta itseensä jopa 1000 % painoonsa nähden eli 10 kertaa oman painonsa verran. Tämä paljon tutkittu raaka-aine onkin ansainnut paikkansa tehokkaasti kosteuttavien ja ihoa silottavien tuotteiden raaka-aineena.  

Mitä hyaluronihappo on ja mitä vaikutuksia sillä on ihollesi?

Luonnonkosmetiikassa hyaluronihappo valmistetaan tyypillisesti joko juureksia fermentoimalla tai vehnästä. Esimerkiksi Olivia Kleinin tuotteissa käytetään maissista ja vehnästä valmistettua hyaluronihappoa ja Essen tuotteisiin hyaluronihappo saadaan bakteereita fermentoimalla. Hyaluronihapon nimi voi ensi kuulemalta olla hieman hämäävä, sillä todellisuudessa kyseessä ei ole happo, vaan sokerimolekyyli, jota löytyy kehosta ja ihosta luonnostaan. 

Hyaluronihappo on todellinen janoisen ihon raaka-aine, sillä se sitoo ja vapauttaa ihon käyttöön vesikosteutta. Tunnistat janoisen ihon velttouden ja uurteiden lisäksi myös ihon kiristelystä. Jos ihosi on enemmänkin karhean kuiva, on se merkki ihon nälästä eli rasvan tarpeesta. Voit lukea lisää ihon kosteutuksesta tästä blogipostauksesta.

Ikääntymisen ja ulkoisten rasitusten, kuten vapaiden radikaalien ja auringon UV-säteilyn myötä hyaluronihapon määrä iholla vähenee. Tämä näkyy esimerkiksi juonteiden selkeämpänä erottumisena, ihon kuivumisena ja elastisuuden vähenemisenä. Vaikka olisit huomannut ihollasi jo tällaisia muutoksia, ei peli ole vielä menetetty: hyaluronihapon ja vesikosteuden puutetta voi korvata ammattitaidolla valmistetulla kosmetiikalla. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kehomme hajottaa myös ulkoa päin saamaansa hyaluronihappoa, ja myös sen määrä iholla vähenee ajan kuluessa. 

Jos haaveenasi on kimmoisa ja hyvin kosteutettu iho, tarjoa siis ihollesi extra-annos hyaluronihappoa säännöllisesti sisällyttämällä sitä päivittäiseen ihonhoitorutiinisi esimerkiksi seerumin, kasvoveden tai -voiteen muodossa. 

Näin bongaat hyaluronihapon INCI-listalta ja ymmärrät sen roolin ihosi kosteutuksessa

Yleisimmin hyaluronihappoa löytyy ihonhoitotuotteista seuraavilla INCI-nimillä: hyaluronic acid tai sodium hyaluronate. Näillä kahdella raaka-aineella on hieman erilainen rooli ihosi kosteutuksessa - kannattaa siis tarkistaa tuotteen raaka-aineluettelo, jos haluat tietää mihin sen kosteuttava vaikutus perustuu eli miten tuote toimii ihollasi. Lisäksi on tärkeää muistaa, että hyaluronihapon löytyminen iNCIstä ei ole tae siitä, että raaka-ainetta olisi käytetty tuotteessa kunnon pitoisuutena. Esimerkiksi BYBIn Mega Mist -kasvovedessä on huima 2,5 % pitoisuus, joka on enemmän, kuin monissa seerumeissa!

Hyaluronic acid

Hyaluronic acid omaa suuremman molekyylikoon, joten se imeytyy ihoon hitaammin ja vaikuttaa ihon pintakerroksissa. Se muodostaa ihon pinnalle kosteuttavan kalvon, josta iholle vapautuu kosteutusta pitkin päivää. 

Esimerkiksi tästä Nourish Londonin Argan Anti-Age Peptidi seerumista löytyy INCI-listalta hyaluronic acid. 

Sodium hyaluronate

Sodium hyaluronate on hyaluronihapon suola, joka omaa huomattavasti pienemmän molekyylikoon kuin edellä mainittu Hyaluronic acid. Pienempi molekyylikoko mahdollistaa sen, että raaka-aine pääsevät tunkeutumaan syvemmälle ihoon. Ihosolujen väliin asettuessaan se ikään kuin täyttävät ihon juonteita ja saa sen näyttämään tasaiselta ja tuntumaan kosteutetulta. Näkyvän vaikutuksen voi huomata iholla nopeammin kuin suuremman molekyylikyylikoon hyaluronihapolla. 

Sodium hyaluronatea voit bongata muun muassa tästä Nourish Londonin Argan Skin Renew kasvovoiteesta. Tämä voide ja yllä mainittu seerumi ovat loistava kombo, sillä ne on suunniteltu toisiaan täydentäviksi tuotteiksi. 

Vaikka molemmat yllä mainituista hyaluronihapon muodoista ovat tehokkaita raaka-aineita jo yksistään, hyödynnetään useissa tuotteissa hyaluronihapon eri molekyylikokoja. Tämän avulla saavutetaan laajempi ja pitkäkestoisempi kosteuttava vaikutus, kun hyaluronihappo pääsee kosteuttamaan ihoa sen eri kerroksissa, tuoden sekä välitöntä juonteita silottavaa vaikutusta, että pitkäkestoisempaa kosteutusta.

Esimerkiksi Flow Cosmetics Hyaluron & Probiotics seerumissa on hyaluronihappoa kahdessa eri molekyylikoossa. 

Kenelle hyaluronihappo sopii?

Hyaluronihappo on hyvin siedetty raaka-aine ja se sopii kaikille ihotyypeille. Sen kosteuttavasta ja silottavasta vaikutuksesta hyötyy etenkin kuiva ja ikääntyvä iho. Hyaluronihappo ei tuki ihohuokosia, joten se sopii mainiosti myös rasvoittuvuuteen taipuvalle iholle! Kannattaa myös pitää mielessä, että toisinaan riittävän kosteutuksen avulla voidaan rauhoittaa ihon rasvoittuvuutta. Hyaluronihappo on siis siinäkin mielessä loistava ainesosa rasvoittuvalle iholle.

On tärkeää huomata, että myös hyaluronihapon kanssa kohtuus on tärkeää. Ei ole suositeltavaa, että jokaisesta kosmetiikkatuotteestasi löytyy hyaluronihappoa. Etenkin erityisen kuivalla iholla liian runsas määrä hyaluronihappoa saattaa aiheuttaa toivottua päinvastaisen ilmiön: hyaluronihappo nimittäin alkaa vetämään kosteutta puoleensa iholta. 

Jos sinulla on siis hyvin kuiva ja herkkä iho, aloita hyaluronihappoa sisältävän tuotteen käyttö näin: 

 • Kosteuta iho vesikosteutta antavalla kasvovedellä ennen hyaluronihapposeerumia tai -voidetta, voit halutessasi suihkutella 2-3 kevyttä kerrosta. 
 • Aloita yhdellä hyaluronihappoa sisältävällä tuotteella, jossa on muutenkin yksinkertainen raaka-aineluettelo. Esimerkiksi Flow Hyaluronihappo & Probiootti seerumi tai Pure=Beauty Birch Sap Mist ovat erinomaisia valintoja.

Näistä tuotteista löydät hyaluronihappoa

Hyaluronihappoa hyödynnetään päivittäiseen käyttöön soveltuvissa tuotteissa, kuten seerumeissa, kasvovesissä ja -voiteissa, mutta myös ihoa hoitavissa meikeissä. Muista kosteuttaa iho hyvin ennen hyaluronihappoa sisältävän tuotteen levittämistä ja levitä hyaluronihappoa sisältävä tuote ihollesi, kun se on vielä kostea edeltävästä tuotteesta. Näin saat sen kosteutta sitovasta vaikutuksesta parhaan hyödyn irti ilman riskiä päinvastaisesta vaikutuksesta.

Koska hyaluronihappo on varsin tehokas aktiiviaine, riittää useimmille meistä yksi hyaluronihappoa sisältävä tuote kerrallaan käytettäväksi. Tässä muutama tärppi valikoimastamme: 

 Hyaluronihapposeerumit:

Kasvovedet: 

 Kasvovoiteet:

  Vinkki! Yhdistä hyaluronihappoa näihin raaka-aineisiin:

  • Hyaluronihappoa voi yhdistää hyvin monien ainesosien, muun muassa vitamiinien, kanssa.
  • Hyvä raaka-ainepari hyaluronihapon kanssa on myös esimerkiksi erilaiset probiootit, joita löytyy mm. Flow’n, Essen ja Neal’s Yard Remediesin hyaluronihapposeerumeista. 
  • Lukitse kosteus ihollesi käyttämällä balsamia hyaluronihapposeerumin jälkeen. 

  Mitä seuraavaksi?

  1. Tilaaathan jo uutiskirjeemme? Uutiskirjeemme tilaajana kuulet uutuuksista ensimmäisenä. Lisäksi saat kuukausittain vaihtuvan edun sekä webinaarikutsuja!
  2. Tutustu myös muihin kosmetiikan raaka-aineita käsitteleviin blogikirjoituksiin!

  Jenni Ylisirniö
  Jenni Ylisirniö


  Tilaa uutiskirje

  Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista