Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen

12. 02. 2016

Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen

Olet ehkä törmännyt termiin "vapaa radikaali" ihonhoidosta puhuttaessa. Näiden "pahisten" uhataan aiheuttavan ihon ennenaikaista vanhenemista, joka näkyy iholla sameana värinä, pintakuivuutena sekä kimmoisuuden vähenemisenä. Elimistössä vapaiden radikaalien on todettu aiheuttavan sydän-ja verisuonitauteja, syöpää sekä elimistön toiminnan heikkenemistä (1).

APUA! Mitä nämä radikaalit oikein ovat ja mistä ne kehoomme tulevat?

Vapaiden radikaalien läsnäolo kehossamme ja ihollamme on täysin luonnollista. Myös vapaiden radikaalien haitallisien vaikutuksien kumuloituminen iän myötä kehoa rappauttavasti on osa luonnollista ikääntymistä. Ongelmallisia vapaista radikaaleista tulee mikäli niiden määrä lisääntyy merkittävästi ja jos emme pysty neutralisoimaan niiden vaikutuksia esimerkiksi ruokavalion ja ulkoisen ihonhoidon keinoin. Esimerkiksi syöpä ja valtimonkovettumatauti ovat esimerkkejä keskeisistä taudeista, joihin vapaat radikaalit osallistuvat merkittävässä roolissa (2).

Kehon sisäisiä vapaiden radikaalien "lähteitä" ovat muun muassa sairaudet ja tulehdustilat, liikunta, stressi ja useat solutason toiminnot. Ihon pinnalla ja ulkoisesti vapaita radikaaleja muodostuu muun muassa UV -säteilyn, ilmansaasteiden, torjunta-aineiden ja tupakoinnin seurauksena. (2)

Osallistuimme taannoin Neal's Yard Remedies'in koulutukseen, jossa meille avattiin vapaiden radikaalien toimintaa hauskan ja konkreettisen esimerkin keinoin. Tästä esimerkistä on tullut suosikkitarinamme kuvaamaan vapaiden radikaalien toimintaa ja haluamme jakaa sen nyt sinullekin!

Vapaat happiradikaalit ovat siis parittomia happielektroneja. Niitä syntyy päivän mittaan kehollemme jatkuvasti hengityksen ja aineenvaihdunnan seurauksena. MKuten mainitsimme ne ovat täysin luonnollisia ja me itseasiassa tarvitsemme vapaita radikaaleja vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Ongelmia syntyy silloin, kun niitä on enemmän kuin kehomme puolustusjärjestelmä kestää.

Koulutuksessa vapaan radikaalin käsite käytiin läpi hyvin seuraavalla esimerkillä: vapaat radikaalitovat kuin sinkkuja, jotka yrittävät kaapata itselleen parin terveeltä solulta eli ne siis vokottelevat ja ryöstävät toisen puolison! Tällöin jäljelle jää vaurioitunut, onneton solu, jolta puuttuu pari. Tämä pariton yksinäinen solu alkaa voida huonosti ja aiheuttaa ongelmia.

KÄÄK! Miten me siis voimme estää näiden rosvojen toiminnan?

Toinen vapaisiin radikaaleihin liitetty termi on antioksidantit. Kaikki tietävät antioksidanttien olevan hyväksi, mutta se miten ne oikeasti toimivat jää helposti hämärän peittoon. Antioksidanttien kerrotaan vahvistavan solutoimintaa, puolustusjärjestelmää, ehkäisevän sairauksia, ylläpitävän elinvoimaa, hidastavan vanhenemista...eli mitä ne siis oikeasti tekevät?

Jatketaanpa koulutuksessa käytyä esimerkkiä. Antioksidantteja voi ajatella kehomme Tinderiksi tai Match.com:iksi. Ne välittävät vapaille sinkuille parin, jotta niiden ei tarvitse varastaa varattujen puolisoita. WIN-WIN-WIN. Kaikki voittavat.

Antioksidantteihin lukeutuvat muun muassa vitamiinit, polyfenolit ja flavonoidit. (3) Antioksidantteja voi antaa keholle ja iholle niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Löydät alta esimerkkilistat kosmetiikka- ja ruokatuotteista, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja ja auttavat vapaiden radikaalien neutraloinnissa.

Kosmetiikka
- A -vitamiini esim. Olivia Klein Vitamin Cream tai luonnon oma retinoli Bakuchiol
- B3 -vitamiini eli niasiini, mm. Olivia Klein Hydra seerumi ja Detox Masque, Nourish London Balance sarja sekä Argan peptidiseerumi
- C -vitamiini esim. Antipodes sarja ja Nourish London Protect sarja
- Porkkanaöljy, huipputuote myös kesällä rusketuksen syventämiseen
- Ruusunmarjaöljy
- Sheavoi
- Arganöljy

Ruoka
- Marjajauheetetenkin mustikka, karpalo ja tyrni
- Raakakaakao
- Vitamiinirikkaat hedelmät ja marjat
- Tummat vihreät kasvikset kuten lehtikaali ja pinaatti sekä punajuuri
- Laadukas vihreä tee
- Lisäksi ravintolisistä astakstantiinion erinomainen, vahva antioksidantti, joka ei hapetu kehossa. Nyt siis tarjoamaan omalle keholle runsaasti antioksidantteja hyötykäyttöön - toivotamme soluillesi menestyksekkäitä treffejä!

SHOPPAILE ANTIOKSIDANTTIPITOISIA TUOTTEITA:
Lähteet:
1. cancer.gov
2. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health
3. Skin anti-ageing strategies

Kirjoita kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua.

Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Neurosonic hoito - keino parantaa palautumista, unen laatua ja omaa hyvinvointia
Neurosonic hoito - keino parantaa palau...

17. 07. 2020

Suomalaisesta Neurosonic innovaatiosta saa apua unen laadun parantamiseen, rauhoittumiseen, palautumiseen sekä akuutteihin pää- ja lihassärkyihin!

Tervetuloa kokeilemaan TwistBen hoitolal...

Lue lisää
7 tapaa vähentää selluliittia
7 tapaa vähentää selluliittia

15. 07. 2020

Selluliitti ei lähde muutamassa viikossa; tilanteen paranemiseen voidaan tarvita jopa vuosia.

Älä kuitenkaan lannistu, sillä kun hyviä asioita ja toimintamalleja lisää arkeen pikkuhiljaa,...

Lue lisää
Meikki ja aurinkosuojat
Meikki ja aurinkosuojat

08. 07. 2020

Meiltä kysytään varsinkin kesäaikaan paljon sitä, miten parhaiten yhdistää meikki ja aurinkosuojatuotteet.

Valikoimissamme näitä on monia, ja joissa erityisen...

Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi