0

Ostoskorisi on tyhjä

Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen

Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen

Olet ehkä törmännyt termiin "vapaa radikaali" ihonhoidosta puhuttaessa. Näiden "pahisten" uhataan aiheuttavan ihon ennenaikaista vanhenemista, joka näkyy iholla sameana värinä, pintakuivuutena sekä kimmoisuuden vähenemisenä. Elimistössä vapaiden radikaalien on todettu aiheuttavan sydän-ja verisuonitauteja, syöpää sekä elimistön toiminnan heikkenemistä (1).

APUA! Mitä nämä radikaalit oikein ovat ja mistä ne kehoomme tulevat?

Vapaiden radikaalien läsnäolo kehossamme ja ihollamme on täysin luonnollista. Myös vapaiden radikaalien haitallisien vaikutuksien kumuloituminen iän myötä kehoa rappauttavasti on osa luonnollista ikääntymistä. Ongelmallisia vapaista radikaaleista tulee mikäli niiden määrä lisääntyy merkittävästi ja jos emme pysty neutralisoimaan niiden vaikutuksia esimerkiksi ruokavalion ja ulkoisen ihonhoidon keinoin. Esimerkiksi syöpä ja valtimonkovettumatauti ovat esimerkkejä keskeisistä taudeista, joihin vapaat radikaalit osallistuvat merkittävässä roolissa (2).

Kehon sisäisiä vapaiden radikaalien "lähteitä" ovat muun muassa sairaudet ja tulehdustilat, liikunta, stressi ja useat solutason toiminnot. Ihon pinnalla ja ulkoisesti vapaita radikaaleja muodostuu muun muassa UV -säteilyn, ilmansaasteiden, torjunta-aineiden ja tupakoinnin seurauksena. (2)

Osallistuimme taannoin Neal's Yard Remedies'in koulutukseen, jossa meille avattiin vapaiden radikaalien toimintaa hauskan ja konkreettisen esimerkin keinoin. Tästä esimerkistä on tullut suosikkitarinamme kuvaamaan vapaiden radikaalien toimintaa ja haluamme jakaa sen nyt sinullekin!

Vapaat happiradikaalit ovat siis parittomia happielektroneja. Niitä syntyy päivän mittaan kehollemme jatkuvasti hengityksen ja aineenvaihdunnan seurauksena. Kuten mainitsimme ne ovat täysin luonnollisia ja me itseasiassa tarvitsemme vapaita radikaaleja vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Ongelmia syntyy silloin, kun niitä on enemmän kuin kehomme puolustusjärjestelmä kestää.

Koulutuksessa vapaan radikaalin käsite käytiin läpi hyvin seuraavalla esimerkillä: radikaalit ovat kuin sinkkuja, jotka yrittävät kaapata itselleen parin terveeltä solulta eli ne siis vokottelevat ja ryöstävät toisen puolison! Tällöin jäljelle jää vaurioitunut, onneton solu, jolta puuttuu pari. Tämä pariton yksinäinen solu alkaa voida huonosti ja aiheuttaa ongelmia.

KÄÄK! Miten me siis voimme estää näiden rosvojen toiminnan?

Toinen vapaisiin radikaaleihin liitetty termi on antioksidantit. Kaikki tietävät antioksidanttien olevan hyväksi, mutta se miten ne oikeasti toimivat jää helposti hämärän peittoon. Antioksidanttien kerrotaan vahvistavan solutoimintaa, puolustusjärjestelmää, ehkäisevän sairauksia, ylläpitävän elinvoimaa, hidastavan vanhenemista...eli mitä ne siis oikeasti tekevät?

Jatketaanpa koulutuksessa käytyä esimerkkiä. Antioksidantteja voi ajatella kehomme Tinderiksi tai Match.com:iksi. Ne välittävät vapaille sinkuille parin, jotta niiden ei tarvitse varastaa varattujen puolisoita. WIN-WIN-WIN. Kaikki voittavat.

Antioksidantteihin lukeutuvat muun muassa vitamiinit, polyfenolit ja flavonoidit. (3) Antioksidantteja voi antaa keholle ja iholle niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Löydät alta esimerkkilistat kosmetiikka- ja ruokatuotteista, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja ja auttavat vapaiden radikaalien neutraloinnissa.

Kosmetiikka

Ruoka

  • Marjajauheet etenkin mustikka, karpalo ja tyrni
  • Raakakaakao
  • Vitamiinirikkaat hedelmät ja marjat
  • Tummat vihreät kasvikset kuten lehtikaali ja pinaatti sekä punajuuri
  • Laadukas vihreä tee
  • Lisäksi ravintolisistä astakstantiini on erinomainen, vahva antioksidantti, joka ei hapetu kehossa.

Nyt siis tarjoamaan omalle keholle runsaasti antioksidantteja hyötykäyttöön - toivotamme soluillesi menestyksekkäitä treffejä!

SHOPPAILE ANTIOKSIDANTTIPITOISIA TUOTTEITA:

Lähteet:
1. cancer.gov
2. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health
3. Skin anti-ageing strategies

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista