Niasiiniamidi - epäpuhtaan ja ikääntyvän ihon tehoaine

Niasiiniamidi on epäpuhtaan ja ikääntyvän ihon tehoaine

Miltä kuulostaa raaka-aine, joka voi samanaikaisesti hillitä talin tuotantoa, pitää ihohuokoset puhtaana sekä tasoittaa hienoja juonteita ja ryppyjä? Mitäpä jos kertoisimme, että sama raaka-aine voi lisäksi auttaa pigmenttimuutoksiin, ihon punaisuuteen tai kellertävään väriin sekä parantaa ihon kosteutta ja elastisuutta, täten tasoittaen ihon pinnan tekstuuria. Tällainen raaka-aine todellakin on olemassa ja se tunnetaan nimellä niasiiniamidi. Monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi siihen on helppo hullaantua ja tässä blogissa kerrommekin, miten sinä voit hyötyä niasiiniamidista!

Mitä niasiiniamidi on?

Niasiiniamidi, eli yksi B3-vitamiinin muoto, on vesiliukoinen vitamiini, josta hyötyy erityisesti epäpuhdas ja ikääntyvä iho. Kyseessä on suhteellisen pienikokoinen molekyyli, joka imeytyy hyvin ihoon. Bongaat niasiiniamidin INCI-listalta nimellä niacinamide. B3-vitamiinia voidaan hyödyntää ihonhoitotuotteissa myös nikotiinihapon (INCI-listalla niacin) ja sen estereiden (INCI-listalla esimerkiksi benzyl nicotinate tai myristyl nicotinate) muodossa. Niasiiniamidi on yleisesti hyvin siedetty raaka-aine, mutta esimerkiksi nikotiinihappo on liitetty ihoärsytykseen. Muista siis kääntää purkki ja katsoa mitä tuotteesi sisältää!

Niasiiniamidi vaikuttaa ihon hyvinvointiin monella tavalla. Se muun muassa tukee keramidien tuotantoa ja osallistuu ihon suojakerroksen proteiinien, kuten keratiinin tuotantoon. Sekä keramideilla että keratiinilla on tärkeä rooli ihon suojamekanismin kannalta, sillä niiden tehtävä on muun muassa estää kosteuden haihtumista iholta. Suojamekanismin vahvistuessa ihon kosteustasapaino säilyy parempana ja lisäksi ihon vastustuskyky ulkoisille ärsykkeille, kuten pinta-aktiivisille aineille, paranee. Iholla tämä voi näkyä ärsytyksen, tulehduksen ja punoituksen vähenemisenä.

Niasiiniamidin rooli aknen ja epäpuhtaan ihon hoidossa

Niasiiniamidin tulehdusta vähentävä vaikutus voidaan liittää ihon suojamekanismin parantamiseen, mikä tekee siitä loistavan raaka-aineen tulehduksellisista iho-ongelmista, kuten aknesta, kärsivän ihon hoitoon. Tulehtunut akneiho on usein myös herkkä, joten hellävarainen ja hyvin siedetty niasiiniamidi sopii myös siitä syystä akneiholle.

Sen lisäksi, että niasiiniamidi rauhoittaa ihon tulehdusta, toimii se myös epäpuhtauksista tai laajentuneista ihohuokosista kärsivän ihon hoitoon. Tässä niasiiniamidin teho perustuu siihen, että se voi vähentää talin, erityisesti iholta löytyvien diglyseridien, triglyseridien ja rasvahappojen, tuotantoa. Kun iho tuottaa vähemmän talia, se ei ala kertymään ihohuokosiin, jolloin myös ihon pinta näyttää tasaisemmalta. 

Niasiiniamidin rooli ikääntyvän ihon hoidossa

Niasiiniamidi on lisäksi tehokas ja monipuolinen raaka-aine ikääntyvälle iholle, sillä se tasoittaa sekä ihon pintaa että sen väriä. Se muun muassa vähentää hienoja juonteita ja ryppyjä, sillä se voi lisätä kollageenin tuotantoa. Ikääntyvän ja auringon UV-säteille altistuneen ihon kellertävää sävyä voidaan myös hoitaa niasiiniamidin avulla. Ihon sävyä parantava vaikutus voidaan liittää niasiiniamidin antioksidanttiseen vaikutukseen, sillä sen on todettu estävän proteiinien glykaatiota, joka voi muun muassa estää ihoa kellertämästä.

Lisäksi niasiiniamidi voi tuoda apua pigmenttimuutoksiin ja sitä onkin jo pitkään hyödynnetty ihoa kirkastavana raaka-aineena. Kun iho ikääntyy, myös melanosyyttien, eli melaniinia valmistavien solujen määrä vähenee iholla. Melaniini määrittää ihon värin, estää vapaiden radikaalien tuotantoa ja suojaa ihoa palamiselta. Melaniinia on kahta eri tyyppiä, tummanruskeaa eumelaniinia ja punakeltaista feomelaniinia. Kun iho altistuu auringolle, eumelaniinin määrä iholla lisääntyy ja tämä näkyy pigmentaationa. Niasiiniamidi voi vähentää pigmentaatiota, sillä sen on havaittu estävän pigmenttiä täynnä olevan melaniinin siirtymistä ihon uloimmalle kerrokselle.

Näistä tuotteista löydät niasiiniamidia:

Kaipasipa ihosi apua sitten epäpuhtauksiin, tulehdukseen tai ikääntymismuutoksiin, suosittelemme sinua tarttumaan laadukkaaseen niasiiniamidia sisältävään tuotteeseen. Alle kokosimme muutaman tärpin valikoimastamme:

Jos haluat vähentää epäpuhtauksia, valitse: Nourish London Balance kasvovesi

Vitaaminipitoinen Balance kasvovesi rauhoittaa talin tuotantoa ja mustapäiden syntymistä sekä virkistää ihoa raikkaalla omenan tuoksulla. “Mieto tuoksu, joka ei jää iholle pitkäksi aikaa. Epäpuhtaudet vähentyneet tämän tuotteen käytön myötä. Kosteuttava, sekaiholle hyvä tuote!” -Lotta

Psst! Kaikki Nourish Londonin Balance-sarjan tuotteet sisältävät niasiimiamidia. Tutustu kätevästi kokeilusetin avulla!

Jos haluat puhdistaa ihohuokosia, valitse: Olivia Klein Detox Masque

Syväpuhdistava, -kosteuttava ja ihoa uudistava kasvonaamio lukeutuu monen asiakkaamme suosikkituotteisiin. “Hyvä naamio. Ihohuokoset silminnähden puhdistuvat ja kasvot ovat raikkaan oloiset. Ei kuivata.” -Meeri

Jos haluat rauhoittaa tulehtunutta ihoa, valitse: Olivia Klein Hydra Serum

Seerumi vähentää punoitusta ja tulehdusta sekä vahvistaa ihoa niasiiniamidin ansiosta. Käytä koko kasvoilla tai paikallishoitona tulehtuneella ihoalueella. “Ihon väri on tasoittunut ja kirkastunut, epäpuhtaudet vähentyneet. Sopii mun erittäin herkälle mutta rasvoittuvalle, lievästi epäpuhtaalle iholle.” -JM

Mitä seuraavaksi?

  1. Sinua saattaisi kiinnostaa myös suosittu blogauksemme: Laajentuneet ihohuokset - mikä avuksi? 5 täsmävinkkiä.
  2. Tutustu ihotyyppikohtaisiin suositustuotteisiin. Kun ostat 4 saman ihotyypin tuotetta, tarjoamme sinulle 10 % alennuksen.
  3. Olethan uutiskirjeemme tilaaja? Kerran viikossa lähettämämme uutiskirje on täynnä inspiraatiota ja vinkkejä ihonhoitoon. Lisäksi saat uutiskirjeen tilaajana erikoistarjouksia sekä webinaarikutsuja. Tilaa uutiskirje tästä - uutena tilaajana saat -10 % alekoodin.

P.S. Jos haluat oppia lisää niasiiniamidista, suosittelen tutustumaan näihin blogin kirjoituksessa hyödynnettyihin lähteisiin:

Berson, D. S., Osborne, R., Oblong, J. E., Hakozaki, T., Johnson, M. B. & Bissett, D. L. 2014. Niacinamide: A Topical Vitamin with Wide-Ranging Skin Appearance Benefits. Teoksessa Farris, P. K. Cosmeceuticals and cosmetic practice. Hoboken: John Wiley & Sons, Incorporated, 103–112.

Bissett, D.L., Oblong, J. E. & Goodman, L. J. 2015. Vitamin B3. Teoksessa Draelos, Z. D. Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. New York: John Wiley & Sons, Incorporated, 726–731.

Hollinger, J. C., Kindred, C. & Halder, R. M. 2015. Pigmentation and Skin of Colour. Teoksessa Draelos, Z. D. Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. New York: John Wiley & Sons, Incorporated, 107–126.

Minkis, K., Swary, J. H. & Alam, M. 2015. Photoaging. Teoksessa Draelos, Z. D. Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. New York: John Wiley & Sons, Incorporated, 85–106.

Jenni Ylisirniö
Jenni Ylisirniö


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista