0

Ostoskorisi on tyhjä

INCI - miksi opetella lukemaan kosmetiikan ainesosaluetteloita?

INCI - miksi opetella lukemaan kosmetiikan ainesosaluetteloita?

INCI eli kosmetiikan ainesosaluettelo kertoo sinulle mitä tuote sisältää - aivan kuten ruokatuotteissa. Sen avulla voit siis päätellä onko tuote sopiva ihollesi, rahojesi arvoinen ja onko se oikeasti tehokas. Jos sinkoilet ihonhoitotuotteesta toiseen ilman toivomiasi tuloksia ja kaapissasi on 10 eri avattua kasvovoidetta, joista mikään ei tunnu olevan hyvä, on aika kääntää katse käyttämiesi tuotteiden INCI-listaan.

Mikäli haluaisit tehdä vain napakymppi löytöjä kosmetiikkaostoksilla, käyttää rahasi fiksummin, katsoa kylpyhuoneesi hyllyllä vain niitä tuotteita, joiden tiedät toimivan ja saada ihosi toivomaasi kuntoon, on INCIen lukeminen välttämätöntä. 

Mutta mitä INCI loppuen lopuksi kertoo? Ja mikä avuksi, jos sen lukeminen tuntuu liian vaivalloiselta? Tässä blogissa kerromme millä perusteella ihmiset yleisimmin ostavat kosmetiikkaa, miksi se ei kannata ja paljastamme 3 seurausta, mitä käy jos jätät INCIn lukematta ennen tuotteen ostamista. Meillä on sinulle myös vastaus mitä tehdä jos haluat oppia lukemaan INCIä!

Mikä on INCI ja mitä se kertoo? 

INCI on lyhenne sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Käytännössä se on raaka-aineiden nimeämistapa, jonka avulla tuotteiden sisältöä on helppo vertailla, ostitpa tuotteen mistä päin Eurooppaa tahansa - tosin tätä merkintätapaa nähdään käytettävän ympäri maailmaa.

Raaka-aineet mainitaan INCIssä pitoisuusjärjestyksessä: se mitä tuotteessa on eniten mainitaan listan ensimmäisenä ja se mitä vähiten, listan viimeisenä. Käytännössä lista siis kertoo sinulle mitä olet ostamassa. Mutta hyödynnetäänkö INCI-listaa ostoksia tehdessä?

Millä perusteella kosmetiikkaa useimmiten ostetaan - teetkö sinäkin tämän virheen?

Tutkimusten perusteella ihmiset ostavat kosmetiikkaa suurimmaksi osaksi tuotteen tuoksun ja ihotuntuman perusteella. Oletko ikinä tullut ajatelleeksi miten hyviä arviointiperusteita nämä ovat laadulle tai sille kuinka sopiva kosmetiikkatuote on sinun ihollesi? Ne ovat yhtä hyviä arviointiperusteita kun arvioisit ruoan terveellisyyttä tai ravintosisältöä sen perusteella miltä ruoka tuoksuu tai maistuu. 

Tuoksun ja ihotuntuman perusteella ostaminen on toki todella inhimillistä. Jos INCI-listat tuntuvat heprealta on helppo tarttua tuotteeseen, joka vaikuttaa kutsuvalta tai jota joku on suositellut. Huono puoli tässä on se, että silloin tulee helposti ostaneeksi tuotteita, jotka eivät sovi itselle. Voit myös päätyä ostamaan tuotteita, jotka sisältävät raaka-aineita, joita iholle ei oikeasti kannattaisi laittaa. Näin kylppärin kaapit täyttyvät purkeista ja ennen kuin huomaatkaan, löytyy sieltä 10 avattua tuotetta, mistä yksikään ei ole mieluinen.

Mitä käy jos et lue INCIä: 

Sen lisäksi, että kotiin kertyy tuotteita, jotka eivät miellytä sinua, on tuotteiden ostamisella ilman INCIen lukemista muitakin haittapuolia. Keräsimme alle 3 ikävää seurausta, joilta haluamme sinun välttyvän:

 • Tuhlaat rahaa - Kaikella kosmetiikalla ei ole automaattisesti hyvä hinta-laatu suhde. Osa markkinoilla olevista tuotteista on kalliiksi hinnoiteltua höttöä, jonka sisältö ei aidosti hoida ihoasi. Lukemalla INCIn varmistat, että tuote on rahojesi arvoinen.
 • Vaarannat ihosi kunnon - Aivan kuten kaikki kaupassa myytävä ruoka ei ole terveyttä edistävää, ei myöskään kaikki siellä myytävä kosmetiikka ole. Osa kosmetiikasta sisältää ihoa kuormittavia raaka-aineita, jotka voivat pitkällä aikavälillä huonontaa ihon kuntoa tai esimerkiksi herkistää ihoa. Ihon kuormittamisen lisäksi on lukuisia raaka-aineita, jotka myös kuormittavat sekä kehoa että ympäristöä.
 • Et vastaa ihosi tarpeisiin - Ihon biologiaa opiskelleina olemme ymmärtäneet, että ihollasi on tietyt tarpeet ja näihin tarpeisiin voi vastata tietyillä raaka-aineilla. Jos ostat tuotteita sokkona, et tiedä annatko ihollesi sitä mitä se kaipaa. Tästä voi seurauksena olla ihon epätasapaino, joka näkyy kuivuutena, rasvoittuvuutena, finneinä tai punoittavana ihona. 

Syitä näiden lisäksi on monia, mutta perusperiaate on, että joka kerta kun ostat tuotteen kääntämättä purkkia ympäri, ostat sian säkissä, etkä tiedä mitä saat. 

Mitä jos ei itse jaksa lukea INCI-listoja?

Kiireisen arjen keskellä on ymmärrettävää, että ei jaksa perehtyä siihen mitä on ostamassa, vaan haluaisi mieluummin, että joku tekisi tutkimus- ja vertailutyön puolestasi. Tämä on juuri se syy, miksi Twistbe on olemassa. 

Twistbellä tutkimus- ja vertailutyö on tehty sinun puolesta: luemme INCI-listat, testaamme tuotteet ja auditoimme valmistajat. Meillä asioimalla voit luottaa, että tuotteissa on timanttinen hinta-laatusuhde, tuotteet ovat aidosti ihoa hoitavia eivätkä ne ikinä kuormita ihoa, kehoa tai ympäristöä.  

Olemme asiantuntijoita, jotta sinun ei tarvitse olla. Samaan aikaan haluamme myös jakaa tietoa ja antaa sinulle mahdollisuuden oppia itse lukemaan INCI-listoja.

Miten INCIä voi opetella lukemaan helposti?

INCIen lukeminen ei ole monimutkaista, toisin kuin voisi ajatella - kunhan tiedät, mitä INCIstä kannattaa katsoa! Tässä me voimme olla apunasi. INCI-lukutaito on täysin opittavissa oleva taito.

Haluammekin kumota väitteet siitä, että INCI-listojen lukeminen olisi hankalaa tai vaivalloista. Aivan kuten kokatakseen terveellistä ruokaa ei tarvitse olla ravitsemusterapeutti tai kokki! Osataksesi lukea INCI-listoja sinun ei tarvitse osata kaikkia maailman raaka-aineita ja tietää kosmetiikan raaka-aineista kaikkea. Opetamme sinulle riittävät asiat. Aivan kuten esimerkiksi ruokaa ostaessasi osaat esimerkiksi välttää lisättyä sokeria, palmuöljyä tai tiettyjä E-koodeja.

Olemme luoneet tätä varten helposti sisäistettävän verkkokurssin: INCIt haltuun! Sen käytyäsi:

 • Opit välttämään hutiostoksia
 • Säästät rahaa kosmetiikkaostoksilla
 • Teet parempia päätöksiä ympäristön ja kehosi kannalta 
 • Opit ostamaan napakymppituotteita, jotka todella toimivat
 • Kylpyhuoneesi kaapit sisältävät järkevän määrän hyviä tuotteita

Opit valmennuksessa siis kaiken tarpeellisen ja pystyt tekemään parempia valintoja omalle ihollesi ja kukkarollesi. Sinulla ei tarvitse olla mitään ennakkotietoa INCI-listoista tai ihonhoidosta ennen valmennukseen osallistumista. 

Kurssin ostettuasi voit käydä sen täysin omaan tahtiin. Se ei vaadi paikallaoloa mihinkään tiettyyn aikaan ja voit käydä sen helposti kännykällä, tietokoneella tai tabletilla juuri itsellesi sopivaan aikaan vaikka työ- tai koulumatkalla tai odottaessasi lasta harrastuksista! 

Mitä voit tehdä seuraavaksi?

 1. Tutustu INCIt haltuun - verkkovalmennukseemme: Opit helpot vinkit, joiden avulla pystyt heti tekemään parempia päätöksiä kosmetiikkaostoksilla. Valmennus tulee myyntiin 16.-18.11.2021 ja sen saa parhaaseen hintaan alekoodilla. Tilaa alekoodia ja lue lisää täältä.
 2. Osallistu marraskuun webinaariimme: Jos olet aloittelija INCIen lukemisessa ja haluaisit oppia lisää, toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi marraskuun webinaariimme ”Miten oppia tulkitsemaan INCI-listoja nopeasti ja ostamaan kosmetiikkaa HETI fiksummin”. Ennakkoilmottautuminen on nyt auki ja paikkoja rajallinen määrä, joten ilmoittaudu tästä heti mukaan!
 3. Kuuntele alta 101. Podcast-jaksomme: Aiheena on Miten oppia lukemaan INCI-listaa. Saat sieltä mielenkiintoista tietoa INCIen lukemisesta.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista