99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 26.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 26.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
Kirjoittaja: Annina Francioso 13. 03. 2020
Vahva immuniteetti ja hyvin toimiva immuunijärjestelmä ovat tärkeitä ihon kunnon kannalta, mutta ne ovat myös kehosi paras suoja äkillisiä viruksia ja tauteja vastaan. Immuunijärjestelmässämme tulehdus on elintärkeä puolustautumismekanismi taudinaiheuttajia, kuten viruksia vastaan.
Akuuttina tai lyhytkestoisena tulehdus on elimistöä suojaava, joten esimerkiksi nyt koronavirusepidemian jyllätessä se on ainoa suojasi virusta vastaan.
Näin on todennut myös italialainen lääkäri Daniele Macchini, kertoessaan koronaviruksen lääkehoitojen olevan vähäisiä ja taudin etenemisen riippuvan pääasiassa potilaan immuniteetin vahvuudesta.
Jos tulehdusta on ollut elimistössä jo aikaisemmin, pitkäkestoisena ja hiljaisena, voi puolustusjärjestelmän kapasiteetti vastata ulkopuolisiin patogeeneihin olla heikentynyt.
C -vitamiini tehokas antioksidantti torjumaan vapaita radikaaleja kehossa ja hapettamaan viruksia ja bakteereja. C –vitamiini ei ehkäise tartuntatautien saamista, mutta se nopeuttaa paranemista.
Vaikka pelkkä synteettinen askorbiinihappo auttaakin hapettamaan viruksia ja bakteereja, voi sen runsas käyttö aiheuttaa muiden ravintoaineiden epätasapainoa elimistöstä. Tällainen on esimerkiksi kupari, jota luonnollisessa muodossa oleva C –vitamiini sisältää, mutta askorbiinihappo ei.
Kuparia tarvitaan raudan ohella hemoglobiinin synteesiin, ja sen puutos (tai epätasapaino) voi aiheuttaa anemiaa ja valkosolujen määrän alenemista. Nämä vaikuttavat immuniteettia heikentävästi, joten askorbiinihapon runsaan tai pitkäaikaisen käytön kanssa on hyvä olla tarkkana. Kupari on myös keskeinen hivenaine hiusten ja ihon väriaineen, melaniinin tuotannossa.
C-vitamiinivalmistetta valittaessa kannattaa siis valita tuote, joka sisältää 100% kasviyhdisteitä. Nesteeseen sekoitettu valmiste toimii hyvin, koska silloin tulee myös juotua riittävästi vettä.
Virallinen C -vitamiinin saantisuositus on 75mg/vrk, mutta virustartunnan selättämiseksi ja oireiden lieventämiseksi saatat tarvita jopa nelinkertaisen annostuksen. Liian suuren yksittäisen annoksen tunnistaa siitä, että vatsa saattaa mennä löysälle, mutta kuuriluontoisesti suurien annosten ottaminen ei ole vaarallista, kun valitset luonnollisen tuotteen.
Koska C –vitamiini on vesiliukoinen, se myös poistuu elimistöstä suhteellisen nopeasti, joten sitä kannattaa ottaa pitkin päivää.
Immuniteettia tukevilla ja tulehdusta vähentävillä, eli anti-inflammatorisilla ruoka-aineilla on yksi yhteinen tekijä; ne ovat fytokemikaalirikkaita. Fytokemikaalit ovat kasveissa luonnollisesti esiintyviä kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat biologisesti aktiivisia ja helposti elimistön hyödynnettävissä. Toisin sanoen niissä on elinvoimaa!
Panosta näiden ruoka-aineiden runsaaseen saantiin tukeaksesi immuniteettiasi:
1. Marjat
Marjojen tulehdusta lieventävät ominaisuudet piilevät niiden oman puolustusjärjestelmän aineissa, polyfenoleissa, jotka mm. antavat marjoille niiden kirkkaat värit. Ne ovat marjojen antioksidanttinen suoja kuivuutta, kylmyyttä, auringon UV –säteitä ja taudinaiheuttajia kuten hometta ja loisia vastaan.
Ihmiselimistössä kasvien polyfenolit antavat soluille suojaa ja toimivat apuaineina marjojen sisältämien vitamiinien ja rasvahappojen hyödyntämisssä.
Marjojen liukoinen kuitu on elimistöä suojaavien bakteerikantojen ravintoa, joten marjat tukevat immuniteettia myös suoliston kautta. Asiakastyössä olemme nähneet, että tulehdusperäisten iho-oireiden taustalla vaikuttaa lähes poikkeuksetta suoliston kunnon heikkeneminen.
Jo pienelläkin päivittäisellä määrällä tuoreita tai pakastettuja marjoja, kuten 1-2dl mustikkaa, puolukkaa, karpaloa tai tyrniä on tulehdusta estäviä vaikutuksia, mutta immuniteetin vahvistamiseksi määrä kannattaa nyt tuplata.
Kannattaakin ottaa avuksi kylmäkuivausmenetelmällä valmistetut marjajauheet, koska niitä voi syödä määrällisesti vähemmän. Viimeisimmät tutkimukset marjojen suojaavista vaikutuksista osoittivat puolukan polyfenoleiden yhteyden tulehduksen aiheuttaman insuliiniresistenssin ehkäisyyn.
2. Antioksidantteja sisältävät kasvikset
Luomulaatuiset sitrushedelmät, kuten appelsiini, greippi, sitruuna ja limetti ovat tunnetusti hyviä immuniteetin buustaajia niiden korkeiden antioksidanttien ja C –vitamiinipitoisuuksien vuoksi.
Sitrushedelmien lisäksi muihin luonnollisiin C-vitamiinin lähteisiin kuuluvat punaiset ja vihreät paprikat, kiivi, kukkakaali parsakaali ja ruusukaali. Kuumennettaessa ruoka-aineiden C –vitamiinipitoisuudet vähenevät huomattavasti.
Huomioi kuitenkin, että syömällä suuria määriä appelsiineja tai juomalla paljon appelsiinimehua kasvatat myös fruktoosin saantia. Maksa joutuu käsittelemään fruktoosin ja saattaa kuormittua. Kipeänä ollessa maksan tehokas toiminta nopeuttaa paranemisprosessia, sillä maksa prosessoi myös kaikki lääkkeet.
Sitrushedelmät voivat olla osalle tulehduksellisista iho-oireista kärsiville ongelmallisia niiden korkeiden hiilihydraattipitoisuuksien vuoksi. Aivan kuten marjoissa, myös sitrushedelmissä vitamiini- ja polyfenolipitoisuudeet ovat korkeimmillaan niiden kuoressa. Luomulaatuisista appelsiineien ja sitruunoiden kuorista kannattaakin vedellä kuorimaveitsellä lastuja esimerkiksi omenaviinietikan joukkoon, jolloin niiden sisältämät vitamiinit ja polyfenolit liukenevat etikkaan antaen niille myös hyvän maun.
3. Tummat kasvikset
Oranssit ja tummanvihreät vihannekset, kuten bataatti, paprika, pinaatti ja parsakaali sisältävät runsaasti beetakaroteenia, jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi. A-vitamiini auttaa suojaamaan ihoa ja epiteelikudoksia (esim nenän, nielun ja koko suoansulatuskanavan limakalvo). Nämä kudokset suojaavat kehoa toimimalla esteenä bakteereille ja viruksille sekä vangitsemalla ja tuhoamalla sairauksia aiheuttavia bakteereja.
VINKKI: Elimistölle valmiiksi hyödynnettävissä olevaa A –vitamiinin muotoa, retinolia on runsaasti lihassa, maksassa ja kalanmaksaöljyssä, mutta juuri immuniteetin vahvistamisen kannalta on tärkeää tankata A –vitamiinia myös kasviksista niiden lukuisten muiden terveysvaikutusten vuoksi, vaikka beetakaroteenista jäisikin osa hyödyntämättä.
Tulehdusta lieventävien tummien kasvisten ryhmään kuuluvat lisäksi tomaatti, aprikoosi ja tummat rypäleet niiden runsaan lykopeenipitoisuuden vuoksi.
Lykopeeni kuuluu soluja suojaavien fytokemikaalien ryhmään, joka vahvistaa antioksidanttisia vaikutuksia omaavien entsyymien toimintaa eteenkin suolistossa. Immuniteetistämme 70-80% on suolistossa. Siksi kaikki ruoansulatusta ja suoliston toimintaa parantavat ruoka-aineet, kuten hapatetut kasvikset ja prebioottiset kuidut yhdessä probioottien kanssa vahvistavat immuniteettiä!
Mikäli epäilet immuniteettisi jo heikentyneen ja haluat tietää mistä se voi johtua ja mitä voit tehdä parantaaksesi tilannettasi kuuntele myös suosittu podcastjaksomme aiheesta:
VINKKI: Podcastissa mainitsemistamme Puhti -verikoemittauksista saat lisätietoa täältä. Suoliston mikrobiomianalyysin voi tilata ravintoneuvojamme kautta, ja niistä voit lukea lisätietoa täältä
.Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista