Optimoi ihonhoitosi kuukautisten mukaan

Optimoi ihonhoitosi kuukautisten mukaan

Heittelehtiikö ihosi kunto kuukautiskierron mukaan? Miksi kuukautisten yhteydessä iholle tulee usein finnejä? Miten hormonitoiminta vaikuttaa ihomme kuntoon?

Tässä podcastissa kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat Annina Francioso ja Veera Brückler kertovat ne asiat, joita jokaisen naisen tulisi tietää kuukautisten ja hormonitoiminnan vaikutuksesta ihoon.

Kuuntele alta uusin podcast ja nappaa talteen neuvot, joilla voit parantaa jokapäiväisiä rutiineja jos tunnet kärsiväsi stressin aiheuttamista hormonitoiminnan häiriöistä ja näistä johtuvista iho-oireista. Ongelmat ulottuvat usein iho-oireita pidemmälle ja me haluamme auttaa naisia ottamaan niskalenkin hormoniperäisistä oireista ja finneistä väsymykseen sen sijaan, että tyytyisi vain kärsimään oireista. <3

Hormonitoiminnan tasapainottaminen: ruokavaliovinkkejä kuukautiskierron tueksi

Ei ole ollenkaan epätavallista, että eri ikäiset naiset kärsivät hormoniepätasapainon oireista. Stressi ja korkea verensokeri ovat usein taustalla vahvasti vaikuttavia tekijöitä. Mikään hormoni kun ei toimi kehossa yksin. Yhdenkin hormonin liikatuotanto voi vaikuttaa negatiivisesti toisten hormonien toimintaan. Oireiden ilmeneminen voi olla hyvin yksilöllistä.

Useimmiten oireilu alkaa ylivireytenä ja ruoansulatuksen häiriöinä ja etenee kohti väsymystä, univaikeuksia, sekä PMS ja iho-oireiden ilmenemistä.

Varsinkin naishormonien tasapainosta puhuttaessa, pitää kiinnittää huomiota hormonien riittävän tuotannon lisäksi myös niiden poistumiseen elimistöstä, sillä kuukautiskierron aikana naishormonitasot vaihtelevat. Tästä syystä ruokavaliossa painottuu maksan toiminnan tukeminen ja suoliston säännöllisestä toiminnasta huolehtimiinen.

Ruokavaliota räätälöimällä ja tiettyjen ruokien ajoittamisella oman kuukautiskierron mukaan, voidaan oireita lievittää ja oloa parantaa huomattavasti niin, että energiaa riittää taustalla vaikuttavien asioiden korjaamiseen ja tukemiseen. Ylläolevassa podcastissa puhuimme estrogeenidominanssista, sillä näemme asiakkaidemme oirekartoituksessa usein estrogeenidominanssiin liittyviä oireita, kuten hormonaalisen aknen puhkeamista, endometrioosia, palautumisen vaikeuksia ja suolisto-oireilua.

Nämä ruokavaliovinkit voivat tuoda apua estrogeeni- ja progesteronitasapainon palauttamiseen, mutta ne sopivat kaikille naisille kuormittavan arjen tueksi välttääksemme hormoniepätasapainotilan muodostumista!

Käymme seuraavaksi läpi neljä keskeisintä vinkkiä, joilla voit helposti auttaa tasapainottamaan kehoasi ja näin ollen edesauttaa koko hyvinvointiasi sekä ihosi kuntoa.

1. Estrogeenituotannon tukeminen

Kuukautiskierron ensimmäisen kahden viikon aikana estrogeenitasot ovat ensin matalimmillaan ja lähtevät hiljalleen nousuun.

Tukea estrogeenituotannolle antavat fytoestrogeeneja sisältävät ruoka-aineet, kuten pellavan ja kurpitsan siemenet, joita olisi hyvä nauttia 1 rkl päivittäin kuukautiskierron kahden ensimmäisen viikon aikana.

Parhaimman tehon saat irti liottamalla ja rouhimalla siemenet (tai pureskelemalla todella hyvin!) sillä muuten siemenet toimivat vain vatsantoiminnan edistäjänä, joka toki sekin auttaa hormonitoimintaa kehon puhdistustoimintojen tehostamisen kautta.

Fytoestrogeenejä voi lisätä ruokavalioon silloinkin, kun epäilee estrogeenidominanssia, sillä kasvien fytoestrogeenit kilpailevat solujen pinnan reseptoreista ongelmallisen estradiolin kanssa. Sen tiedetään olevan esimerkiksi endometrioosin taustalla. Pellavansiemenet ovat tunnetusti hyviä kasviestrogeenien lähteitä. Näin kasvien fytoestrogeenit toimivat eräänlaisina positiivisina hormonihäiritsijöinä elimistössä.

Jos haluat tukea estrogeenituotantoa lisäravinteilla, valitse aina mahdollisimman ruoanomainen tuote, jonka ainesosat toimivat synergistisesti keskenään, kuten Nordiqin Female Balance kasviperäisissä yrttikapseleissa.

2. Progesteronituotannon tukeminen

Kuukautiskierron kahden viimeisen viikon aikana, kun estrogeenitasot alenevat, progesteronin tuotanto kiihtyy. Silloin kannattaa jättää fytoestrogeeneja sisältävät ruoka-aineet pois ruokavaliosta ja ottaa niiden tilalle progesteronituotantoa vahvistavia ruoka-aineita, kuten seesaminsiemeniä ja auringonkukansiemeniä.

Kasveissa ei ole "fytoprogesteroneja", kuten niissä on fytoestrogeenejä, joten progesteronituotantoa voidaan vain stimuloida riittävällä suojaravintoaineiden saannilla.

Seesaminsiemenet sisältävät runsaasti luontaista sinkkiä ja auringonkukansiemenet E -vitamiinia, jotka toimivat apuaineina progesteronituotannossa. Liottamalla siemenet takaat ravintoaineiden parhaan saatavuden. Nauti kumpiakin 1 rkl päivässä kuukautisten alkamiseen saakka. Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti Omega 6 -rasvahappoja, joten optimaalisen omega 3/6 -tasapainon takaamiseksi on hyvä nauttia kalaöljyä runsaan auringonkukansiementen käytön yhteydessä.

Näillä ravintolisillä tuet progesteronin tuotantoa:

3. Hormonisynteesin tukeminen

Maksan tehokas toiminta on erittäin tärkeässä asemassa hormonitasapainon palauttamisessa, sillä estrogeenitasojen laskiessa elimistön tulisi pilkkoa ja eliminoida estrogeenit pois verenkierrosta. Jos maksan toiminta on heikentynyt esimerkiksi pitkään jatkuneen stressin, ravinnon huonon rasvahappoprofiilin, runsaan sokerin tai alkoholin käytön tai pitkään jatkuneen lääkityksen vuoksi, voi sen kyky pilkkoa ja eliminoida estrogeenejä heikentyä huomattavasti, jolloin estrogeenit voivat jäädä verenkiertoon.

Jos maksan toiminta on heikentynyt elimistö saattaa käyttää juuri ihoa yhtenä eliminointikanavana joka voi johtaa iho-oireiden pahenemiseen noin viikkoa ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana.

Monille tuttuja maksan toiminnan tehostamiskonsteja on sitruuna- tai greippimehun juominen. Voit nauttia illalla ennen nukkumaanmenoa ½ sitruunan mehusta ja 2 rkl kylmäpuristetusta neitsytoliiviöljystä tehdyn shotin (otetaan tyhjään vatsaan) ja käydä nukkumaan lämminvesipullo maksan päällä, niin autat erittäin luonnollisella tavalla maksan öistä puhdistautumista.

Tämän niksin lisäksi lisäämällä ruokavalioon ristikukkaisia kasviksia, kuten parsakaalia, ruusukaalia, lehtikaalia ja varsinkin parsakaalin ituja, pystyt tukemaan luontaisesti estrogeenien pilkkoutumisprosessia. Rakkolevä kelp ja muut merilevät ovat myös omiaan sitomaan itseensä vapaana kiertäviä estrogeenejä. Merileviä saat hyvin viherjauheista, jotka aamuisin tyhjään vatsaan nautittuna myös hellivät elintärkeää maksaa.

Laadukkaat viherjauheet:

Jos haluat tehostaa puhdistuselinten toimintaa lisäravinteilla, valitse tällöinkin mahdollisimman ruoanomainen tuote, jonka ainesosat toimivat synergistisesti keskenään. Nestemäiset yrttitipat imeytyvät tehokkaasti eivätkä ne näin kuormita elimistöä kuten synteettiset lisäravinteet.

Kokeile esimerkiksi näitä:

4. Stressireaktion katkaiseminen

Ruokavaliosta voit saada apua hormonitoiminnan epätasapainosta johtuviin oireisiin, mutta jos olo pääsee joskus todella väsyneeksi ja kurjaksi, voi nopea keino stressireaktion katkaisemiseen löytyä eteerisistä öljyistä. Esimerkiksi bergamotilla ja laventelilla on mieltä mieltä rauhoittava vaikutus. Sekoita muutama tippa näitä eteerisiä öljyjä pohjaöljyn joukkoon, ja hiero kämmenten välissä jotta aromi vahvistuu. Tuo sitten kädet kasvojen eteen ja hengittele vähintään viiden rauhallisen hengityksen ajan.

Muita luonnollisia ja turvallisia tapoja rauhoittaa elimistö ja saada stressireaktio katkeamaan on ottaa illalla kamomillatippoja ja päivän aikana hermostoa tasapainottavaa ashwagandhaa. Myös aminohappo tryptofaanista saa nopeasti apua kun elimistö tuntuu käyvän ylikierroksilla.

Muista, että stressireaktion voi katkaista yksinkertaisesti myös hellimällä itseäsi ihanilla ihonhoitorutiineilla! <3

Ota pieni rauhottumishetki ja laita kasvoillesi kosteuttava ja ihoa tasapainottava naamio , hyväntuoksuinen vartalovoidehieroen se rauhallisesti iholle tai muutaman minuutin gua sha -hieronta hiuspohjalle ja kasvoille kera sinulle sopivan ihoa ravitsevan kasvoöljyn.

Pienikin muutaman minuutin akkujen lataaminen antaa taas lisätehoa seuraaviin haasteisiin ja tyhjentää podcastissä mainittua kuormituskuppia!

Aina sata lasissa meneminen takaa tehokasta toimintaa! Ihan kuten puhelimesikaan ei toimi jos et ikinä lataa sen akkua. Energisenä ja levänneenä on helpompi jaksaa panostaa ruokavalioon, liikuntaan ja omaan hyvinvointiin. Väsyneenä ja toivottamalla tunteella et jaksa viedä hyviäkään asioita eteenpäin. Mieti mitkä asiat sinua palauttavat ja voimistavat ja mitkä puolestaan vievät voimia. Koita soluttaa molempia näitä arkeesi tasapainoisesti.

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista