0

    Ostoskorisi on tyhjä

    Tiesitkö tämän aurinkorasvastasi?

    Tiesitkö tämän aurinkorasvastasi?

    Ensimmäiset kesäpäivien saapuessa hakeutuu moni meistä vaistomaisesti aurinkoon. Auringolta suojautumisen hyödyt on monella tiedossa, mutta aurinkosuojien käyttöön liittyy myös huolenaiheita. Muun muassa Iltasanomat kirjoitti aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan “Aurinkorasvan kemikaalit siirtyvät verenkiertoon – näkyvät jo vuorokauden käytön jälkeen”.

    Tämä on yksi syistä, miksi me Twistbellä puhumme siitä, miksi on hyvä huomioida kosmetiikkatuotteiden kuormittavuus keholle. Ei ole yhdentekevää, mitä tuotteita iholleen levittää. Mikäli tämä aihe kiinnostaa, kannattaa tutustua blogiin ja podcastiimme Osaatko tunnistaa haitallisen kosmetiikan?

    Tähän blogikirjoitukseen halusimme puolestaan koota 5 oleellista ja monille yllättävää asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää aurinkorasvaa valitessasi.

    1. Tiedätkö, kuinka paljon eri suojakertoimet blokkaavat auringon säteistä?

    Moni pohtii, kannattaako valita SPF 30 vai tarvitseeko sittenkin korkeamman suojakertoimen, kuten SPF 50. Kun valitset aurinkosuojan suojakerrointa, on hyvä ymmärtää, mitä eri SPF-luvut oikeastaan tarkoittavat.
    SPF eli Sun Protection Factor kertoo, kuinka suuren osan UVB-säteilystä tuote suodattaa:
    • SPF 15 suodattaa noin 93 %
    • SPF 30 suodattaa noin 97 %
    • SPF 50 suodattaa noin 98 %
    Ero SPF 30:n ja SPF 50:n välillä on siis vain noin 1 prosenttiyksikkö suodatuksessa. Jotkut haluavat laskea asian toisella tavalla: SPF 30 päästää läpi noin 3 % UVB-säteilystä, kun taas SPF 50 vain noin 2 %. Tämä tarkoittaa, että SPF 30 päästää läpi noin 50 % enemmän säteilyä kuin SPF 50 - vaikka ero suodatuksessa on vain yhden prosenttiyksikön verran.
    Toinen tärkeä näkökulma on se, kuinka pitkään voit oleskella auringossa palamatta. SPF kertoo myös, kuinka moninkertaisesti pystyt ylittämään ihosi "kestokyvyn" auringossa.Jos ihosi palaisi ilman suojaa esimerkiksi 10 minuutissa:
    • SPF 30 mahdollistaa auringossa olon noin 30 x 10 min = 300 minuuttia (5 tuntia)
    • SPF 50 vastaavasti noin 500 minuuttia (yli 8 tuntia)
    Yhteenvetona:
    Kaikki suojakertoimet SPF 15:stä alkaen tarjoavat jo hyvää suojaa UVB-säteilyä vastaan. Mitä korkeampi SPF, sitä pidempään voit teoriassa oleskella auringossa palamatta – mutta toki on huomioitavaa, että suojan kestoon ja määrään vaikuttaa hikoilu, uiminen, ihon kuivaaminen uinnin jälkeen ja se, kuinka huolellisesti voidetta on levitetty. Siksi tärkeintä on ymmärtää nämä tekijät, olla auringossa fiksusti eikä stressata liikaa yksittäisistä prosenteista tai SPF kertoimien erosta.

    Etenkin kasvoille voi olla haastavaa löytää miellyttävää, meikinkin alle sopivaa aurinkovoidetta. Tähän loistavat vaihtoehdot löytyvät Dhyvanalta. Ihastu myös Essen SPF30 meikkivoiteeseen!

    2. Mitä eroa on UVA- ja UVB-säteillä?

    UVB-säteet ovat ne, jotka saavat ihon ruskettumaan eli tuottamaan melaniinia. UVB-säteily aiheuttaa siis myös ihon palamisen ja sillä on erityisesti lusikkansa sopassa ihosyövän muodostumisessa. UVA-säteet puolestaan tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja aiheuttavat ihon ennenaikaista vanhenemista, ryppyjä ja pigmenttimuutoksia ihossa.

    Puhumme Twistbellä ennenaikaisesta vanhenemisesta myös ulkoisena vanhenemisena, sillä siihen vaikuttavat ulkoiset tekijät, kun taas termillä “sisäinen” vanheneminen tarkoitetaan solutasolla tapahtuvaa vanhenemista, johon ei itse pysty vaikuttamaan.

    Eri tutkimuksien mukaan jopa 70-90% ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta on auringon aiheuttamaa, joten ihon suojaaminen auringolta on yksi keskeisimpiä ihon nuorekkuutta ylläpitäviä ihonhoitorutiineja.

    Kaikki aurinkorasvat eivät automaattisesti suojaa UVA- ja UVB-säteiltä. Altistumme 100 kertaa suuremmalle UVA- kuin UVB-säteiden määrälle. Ole siis tarkkana kun valitset aurinkosuojaa, jotta mukaasi lähtee tuote, joka sisältää molemmat suojat!

    3. Mistä tiedän sisältääkö aurinkorasva UVA-suojan?

    UVA-suoja pitää merkitä tuotteeseen aina erikseen. Tämän tunnistat siitä, että lyhenne UVA on ympyröity tuotteen kyljessä. Kun tuotteen UVA-merkki on ympyröity, UVA-suoja on vähintään kolmasosa tuotteen SPF-merkinnästä! Tämä huomioiden, on myös viisasta valita korkea suojakerroin.

    Meillä Twistbellä kaikki aurinkorasvat sisältävät sekä UVA- että UVB-suojan.

    4. Miten saada tarpeeksi D-vitamiinia?

    Tutkimusten mukaan jo noin 15 minuuttia auringonvaloa eli auringon UV-säteilyä erityisesti käsille tai jaloille nautittuna tuottaa vaaleaihoisilla jopa 250 mikrogrammaa D-vitamiinia. Jo näin maltillinen auringonotto nostaa kahdessa viikossa D-vitamiinin varastomuodon, kalsidolin, määrää kehossa merkittävästi. Aivan päivän kuumimpaan aikaan auringossa oleskelua on kuitenkin hyvä vältellä. Hyvin pieni aika auringossa päivittäin riittää siis tuottamaan tarpeeksi D-vitamiinia.

    Kasvot tuottavat kehon osistamme heikoimpien joukossa D-vitamiinia, joten kasvojen ruskettamisesta tietoisesti kannattaa vältellä, mikäli ei halua tietoisesti vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja vuosien saatossa altistaa ihoa maksaläiskille. Erityisesti kasvoille kaunista päivetystä toivoessaan suosittelemme kääntymään Eco by Sonya asteittain sävyttävän kasvoveden puoleen.

    5. Miten suojautua auringolta ilman aurinkorasvaa?

    Suosittelemme Twistbellä aina mahdollisuuksien mukaan suojaamaan ihoa vaatteilla sekä varjossa ajoittain oleskelulla. On hyvä kuitenkin tiedostaa, että vaatteet ja varjossa oleskelu eivät kuitenkaan täysin suojaa auringolta. Siksi usein kuuleekin ihmettelyä siitä kun aurinkovarjon alla iho paloi - varjosta riippuen se kuitenkin vain noin puolittaa UV-säteilyn määrän. Yhdistettynä varjo, vaatteet, hattu ja aurinkovoide suojaavat kehoa kuitenkin todella tehokkaasti.

    Myöskään ikkunalasi tai pilvet eivät pysäytä UVA-säteitä, joten niiltä ei ole turvassa sisällä rakennuksessa tai autossa. Tästä keskusteltiin myös Yle Areenan Totuus ulkonäöstä -dokumentissa, jossa brittiläinen bussikuski yllättyi, kun hänen kasvojensa oikea puoli oli kärsinyt huomattavasti enemmän ennenaikaisen vanhenemisen vaurioista.

    Mistä tietää mikä aurinkosuoja on turvallinen ja tehokas?

    Meillä Twistbellä tuotteet on otettu valikoimiin todella tarkan kuratointiprosessin tuloksena. Haluamme, että kaikki tuotteet ovat aidosti ihoa hoitavia, toimivia ja sellaisia, jotka eivät kuormita kehoasi eikä ympäristöä.

    Aurinkovoiteissa on mielestämme tärkeää, että ne:

    • Eivät ole vaaraksi koralleille ja muille vesieliöille
    • Ovat ympäristöystävällisiä
    • Eivät sisällä nanoteknologiaa
    • Ovat 100% luonnollisia ja fysikaalisia
    • Eivät sisällä kehoa kuormittavia ja kehoon päätyviä raaka-aineita
    • Ovat ihoa hoitavia

    Muutama esimerkki kriteerimme täyttävistä aurinkosuojista:

    Tarkemmin arvoihimme ja valintakriteereihimme voit tutustua täällä.

    Lue myös:

    Veera Brückler
    Veera Brückler

    Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


    Tilaa uutiskirje

    Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista