Hyvä paha aurinko - opas fiksumpaan auringonottoon

24. 05. 2018

Hyvä paha aurinko - opas fiksumpaan auringonottoon

Mikä on fysikaalinen aurinkosuoja? Onko auringonotto pahasta? Mikä olisi paras luonnonkosmetiikan aurinkovoide? Tässä blogipostauksessamme käymme läpi mitä kaikkea sinun tulisi auringonottoon liittyen tietää.

Moni suhtautuu aurinkoon ristiriitaisin tuntein: aurinko virkistää mieltä, lämmittää, tuntuu kivalle ja saa ihon näyttämään hehkuvalle. Toisaalta taas auringon vaaroista varoitellaan. Me käymme nyt läpi, miten otat aurinkoa järkevästi, miten saat auringonottamisesta parhaan hyödyn ihollesi ja miten suojaudut auringolta oikein.

Mitkä itseasiassa ovat auringon vaikutukset ihoon?

Aurinko on hyvinvointimme kannalta todella tärkeässä osassa. Auringon UVB-säteily muodostaa ihossa D3-vitamiinia, joka on yksi tärkeimmistä vitamiineista ihmisen hyvinvoinnille. D3-vitamiini vaikuttaa mielialaamme, immuunipuolustukseen sekä vahvistaa luustoamme.

Aurinko auttaa useisiin ihosairauksiin kuten atooppiseen ihoon, psoriarikseen ja tali-ihottumaan, sillä aurinko muun muassa hillitsee tulehduksia vaikuttaen ihon happotasapainoon ja solujen jakautumiseen.

Rusketus syntyy, kun ihon uloimmassa kerroksessa olevat melanosyytit tuottavat pigmenttiä nimeltä melaniini. Se suojaa ihoa auringonvalolta. Tummassa ihossa melanosyytit ovat aktiivisempia kuin vaaleassa (niitä ei kuitenkaan lukumäärällisesti ole enempää) ja ne tuottavat enemmän melaniinia kuin vaalea iho. Tämän takia vaaleaihoiset palavat helpommin auringossa.

VINKKI: ERÄIDEN TUTKIMUSTEN MUKAAN 15 MINUUTTIA AURINGONVALOA ESIM. KÄSILLE TAI JALOILLE 2-3 KERTAA VIIKOSSA KLO 10-15 VÄLISENÄ AIKANA RIITTÄÄ TUOTTAMAAN TARPEEKSI D-VITAMIINIA!

Mitä haittaa auringosta on?

Niin kuin monessa muussakin asiassa, auringonotossakin pätee sanonta “kohtuu kaikessa”. Kun auringossa oleskelee fiksusti, siitä saa parhaat hyödyt irti ja välttää haitat. Auringon “liikakäyttö” eli esimerkiksi ihon toistuvat palamiset erityisesti nuoruusiällä kasvattavat riskiä ihosyövälle. Auringon UVA-säteet vähentävät ihon kimmoisuutta ja nopeuttavat ryppyjen syntymistä. UVB-säteet taas aiheuttavat ihon punoituksen ja palamisen. Näiden molempien katsotaan lisäävän ihosyöpäriskiä.

Auringossa oleilu kasvattaa vapaiden radikaalien määrää iholla ja aiheuttaa näin ihovaurioita. Nämä vauriot näkyvät ennenaikaisena vanhenemisena. Tähän voimme kuitenkin itse vaikuttaa hoitamalla ihoa sisältäpäin sekä omilla elintavoilla.

Vapaista radikaaleista voit lukea lisää aiemmasta blogipostauksestamme.

Tiesitkö, että kasvot muodostavat D-vitamiinia kehon osistamme vähiten? Kasvomme altistuvat herkimmin myös ennenaikaiselle vanhemiselle, joten näiden kahden faktan valossa erityisesti kasvoja kannattaa suojata aurinkolta hatuin ja varjoin, sekä toki laadukkaan aurinkosuojan keinoin.

Miten ihoa kannattaa suojata auringolta?

Auringolta voi ja kannattaa suojautua erilaisin tavoin. Aurinkosuojavoidetta kannattaa käyttää niillä alueilla, joiden tietää altistuvan auringolle pitkiä aikoja ilman, että niitä voi suojata muuten.

Auringossa oleskelua kannattaa myös rajoittaa. Tällä emme tarkoita, että mikäli nauttii ruskettuneesta ihon väristä ainoa vaihtoehtosi on olla valkoinen kuin lakana. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi rannalla ollessa ottaa aurinkoa “rotaatiomenetelmällä”. Eli otat lyhyissä jaksoissa (10-15min) aurinkoa aurinkovarjoa hyödyntäen ensin alavartalolle takapuolelle, sitten ylävartalolle etupuolelle, tämän jälkeen alavartalolle etupuolelle ja lopuksi ylävartalolle takapuolelle.

Vaatteita ja hattuja kannattaa käyttää myös suojautumiseen. Erityisesti lapsille on myynnissä UV-suojan omaavia pitkähihaisia ja -lahkeisia uimapukuja. Tämä on huomattavasti tehokkaampi keino suojatua auringolta kun esimerkiksi aurinkovoide etenkin mikäli lapsi tykkää oleilla paljon vedessä.

Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkosuoja?

Valtaosa myytävistä aurinkosuojavoiteista sisältää kemiallisen (tai kemiallisen ja fysikaalisen) aurinkosuojan. Kemiallinen aurinkosuojavoide reagoi käytössä auringonsäteilyn kanssa imien ultraviolettisäteitä ja muuttaen ne lämmöksi, joka vapautuu ilmaan tai jonka verenkierto kuljettaa pois.

Kemiallisiin aurinkosuojiin liittyy paljon kysymysmerkkejä ja useat tutkimukset ovat havainneet ne haitallisiksi. Etenkin erityisen yleisesti käytetty, UVB säteilyä tehokkaasti imevä oxybenzone on monissa tutkimuksissa nostettu esille ongelmallisimpana kemiallisena filtterina. Sen on havaittu häiritsevän hormonitoimintaa sekä mahdollisesti jopa vaikuttavan solutoimintaan, jopa syöpää edistävällä tavalla.

Oxybenzone nousee esille aina puhuttaessa koralliriuttojen ongelmista ja sen on havaittu hankaloittavan uusien koralliriuttojen syntymistä sekä olevan haitallinen muille merieliöille kuten kaloille ja merinisäkkäille. Oxybenzonea on tutkimuksissa havaittu löytyvän virtsasta 30 minuuttia iholle levityksen jälkeen, joten sen päätyminen vesistöihin on siis huomattavasti moniulotteisempaa kuin moni tulee ajatelleeksi. Aurinkosuojien raaka-aineista ainoastaan kemialliset filtterit eivät ole uhka ja ongelma vesistöille.

Myös biohajoamattomat ja kehoihin/eläimiin kertyvät raaka-aineet ovat ongelmallisia, näistä esimerkkeinä tutkimuksissa nostettu silikonit ja parabeenit.

Fysikaalisella aurinkosuojalla puolestaan tarkoitetaan käytännössä aurinkosuojavoiteen sisältämiä titaanidioksidia ja sinkkioksidia, jotka kuin peilin lailla heijastavat auringon säteilyn pois iholta suojaten ihoa. Nämä ovat samoja raaka-aineita, kuin mineraalimeikeissä, jonka vuoksi monet puhtaat ja laadukkaat mineraalimeikkipuuterit antavat luontaisesti aurinkosuojakertoimen 10-20. Me TwistBe:llä suosittelemme ehdottomasti suosimaan ainoastaan luonnollisia aurinkosuojia.

Huom! Mikäli aurinkosuojassa lukee titaanidioksidin kohdalla esim. titanium dioxide (nano), olemme jälleen huonommilla vesillä. Nano viittaa kosmetiikan raaka-aineissa erityisen pienimolekyyliseen raaka-aineeseen (halkaisijaltaan pienempi kuin 35 nanometriä), joka pääsee kulkeutumaan ihoomme (kehoomme) ja vesieliöihin huomattavasti syvemmälle kuin ei-nanomuotoiset raaka-aineet. Suosi aina siis ei-nanomuotoisia fysikaalisia suojia!

100% luonnolliset, fysikaaliset ja erityisen laadukkaat aurinkosuojat kasvoille:

Korkean SPF suojan sisältävät ihoa hoitavat meikkipohjat:

100% luonnolliset, fysikaaliset aurinkosuojat vartalolle:

Toisinaan ajatellaan rusketuksen antavan iholle riittävän aurinkosuojan, mutta ihotautilääkäreiden mukaan näin ei ole. Rusketus antaisi vain noin suojakerrointa 4 vastaavan suojan. Myös kookosöljyn tai muiden kasviöljyjen tiedetään antavan luonnollista aurinkosuojaa, mutta nämä ovat hyvin pieniä spf-kertoimia, emmekä suosittele auringonottoa ainoastaan kasviöljyillä ihoa suojaten.

Kevään tai kesän ensimmäisien aurinkoisien päivien aikana kannattaa olla muutoinkin erityisen varovainen sillä tällöin iho ei ole vielä lainkaan talven jäljiltä tottunut aurinkoon ja sen vaikutuksiin iholla. Iho tottuu kuitenkin aurinkoon melko nopeasti, jopa 2-3 päivässä jolloin aurinkoa voi nauttia edellä mainituilla tavoilla kohtuudella.

Mitä hyvä after sun -voide tekee? Miksi käyttää after sunia?

Hyvä after sun -voide rauhoittaa, vähentää punoitusta ja kosteuttaa. Lisäksi hyvän after sunin tulisi sisältää antioksidantteja, jotka auttavat neutralisoimaan vapaiden radikaalien aiheuttamia ihovaurioita (jos et tiedä mitä vapaat radikaalit ovat, suosittelemme ehdottomasti lukemaan edellämainitun postauksen). Olemme koonneet sinulle tähän listan siitä, mitä raaka-aineita hyvistä aurinkotuotteista kannattaa etsiä.

Suosi näitä raaka-aineita sekä auringonsuoja että after sun -tuotteista:

Antioksidantit neutralisoivat ihovaurioita ja ovat avainasemassa hyvässä auringonoton jälkeen käytettävässä tuotteessa. Näitä löytyy esimerkiksi ruusuvedestä, tyrnistä ja muista marjoista sekä merilevistä.

Hyvälaatuiset öljyt kuten argan, porkkana ja ruusunmarja: nämä auttavat lukitsemaan kosteutta ihoon ja estämään kosteuden haihtumista iholta. Lisäksi öljyissä on tärkeitä rasvahappoja, jotka ovat hyödyksi ihon elastisuudelle. Nämä mainitsemamme öljyt sisältävät lisäksi paljon antioksidantteja <3

Aloe vera on ihoa rauhoittava ja se kosteuttaa, viilentää sekä suojaa ihoa. Siksi sitä näkee usein after sun -tuotteissa. Aloe vera -tuotteita ostaessa pitää olla todella tarkkana, sillä markkinoilla on paljon tuotteita joita kutsutaan aloe vera -tuotteiksi, vaikka itse tuotteessa ei ole sitä edes nimeksikään.

Bisabolol On todella hyvä raaka-aine auringonoton jälkeen sekä muutenkin esim. helposti punoittavalle iholle. Se rauhoittaa ihoa mutta myös vähentää punoitusta, myös sitä joka syntyy UV-säteiden aiheuttamana.

Antioksidanttipitoisia, after sun hoitoon soveltuvia tuotteita:

Minkälaiselle iholle aurinko ei sovi?

Maksaläiskät yltyvät auringosta eli jos niiden syntyyn on taipuvainen, kannattaa iho suojata todella huolellisesti fysikaalisella aurinkosuojalla ja/tai vaatteilla ja hatuilla.

Rosacea sekä couperosa-iho saattavat ärsyyntyä kuumuudesta, joten tätä kannattaa seurailla aurinkoa otettaessa. Iho tulisi suojata hyvin molemmissa tapauksissa fysikaalisella suojalla.

Akneihoon aurinko itsessään voi auttaa ja helpottaa oireita, mutta haasteena on se, että aurinkovoiteet saattavat pahentaa aknea. Tätä kannattaa tarkkailla omassa ihossa, jos kärsii aknesta ja mikäli iho tuntuu ärsyyntyvän aurinkovoiteen käytöstä, kannattaa keskittyä suojaamaan ihoa muilla keinoilla: olla auringossa maltillisesti, jotta siitä saisi sen tuomat hyödyt irti, suojata iho vaatteilla ja hatuilla sekä vältellä pitkiä aikoja oleskelua suorassa auringonpaisteessa.

100% luonnollinen päivetys ilman auringonottoa:

Lue myös:

Kaikki aurinkovoiteista

Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen

Kirjoittaja:
Kati Partanen

Ihonhoidon asiantuntija, TwistBen perustaja ja markkinointijohtaja


Liity postituslistalle

Suomi