Kaikki aurinkovoiteista

24. 04. 2020

Kaikki aurinkovoiteista

Olemme aikaisemmin blogissamme julkaisseet oppaan turvalliseen auringonottoon sekä “Tiesitkö tämän aurinkorasvastasi” -kirjoituksen, jossa käymme läpi 5 faktaa, jotka sinun olisi hyvä tietää aurinkovoiteisiin liittyen. Kysyimme teiltä haluaisitteko lukea eri aurinkovoiteista vertailua ja koska vastaus oli “kyllä” päätimme tämän toteuttaa.

Tätä kirjoitusta varten pyysimme teitä lähettämään meille kysymyksiä, jotka teitä askarruttivat aurinkovoitesiin niiden käyttöön ja valintaan liittyen.

Käymme läpi muun muassa eri ihotyypeille soveltuvia aurinkovoiteita, mikä on hyvä määrä aurinkovoidetta, miten aurinkovoidetta tulisi käyttää meikin kanssa ja oikeastaan kaiken mitä kannattaa aurinkosuojaan liittyen tietää.

Kuuntele alta podcast tai lue podcast linkin alla oleva blogikirjoitus:

Mikä on hyvä aurinkovoide?

Aurinkosuoja voidaan muodostaa joko kemiallisesti tai fysikaalisesti. Meille TwistBellä tuotteiden laatua arvioidessa on erityisen tärkeää lisäksi, ettei tuote kuormita ihoa, kehoa tai ympäristöä.

Vältä näitä - Kemialliset aurinkosuojat

Kemiallinen aurinkosuojavoide reagoi käytössä auringonsäteilyn kanssa imien ultraviolettisäteitä ja muuttaen ne lämmöksi, joka vapautuu ilmaan tai jonka verenkierto kuljettaa pois.

Aurinkosuojiin liittyy paljon kysymysmerkkejä ja useat tutkimukset ovat havainneet ne haitallisiksi. Etenkin erityisen yleisesti käytetty, UVB säteilyä tehokkaasti imevä oxybenzone on monissa tutkimuksissa nostettu esille ongelmallisimpana kemiallisena filtterina.

Oxybenzonen on havaittu häiritsevän hormonitoimintaa sekä mahdollisesti vaikuttavan solutoimintaan, jopa syöpää edistävällä tavalla.

Oxybenzone nousee esille aina puhuttaessa koralliriuttojen ongelmista ja sen on havaittu hankaloittavan uusien koralliriuttojen syntymistä sekä olevan haitallinen muille merieliöille kuten kaloille ja merinisäkkäille.

Viime vuonna eli 2019 EGW raportoi FDAn viimeisimmistä ajatuksista ja linjauksista aurinkosuojavoiteisiin liittyen että juuri Oxybenzone on huolestuttavin aurinkosuojaraaka-aine.

Heidän mukaan ainostaan sinkkioksidi ja titaanodioksidi voidaan todeta turvallisiksi ja ns. harmittomiksi.

Josta päästäänkin siihen mitä aurinkosuojina kannattaa suosia...

Suosi näitä - Fysikaaliset aurinkosuojat

Fysikaalisella aurinkosuojalla puolestaan tarkoitetaan käytännössä aurinkosuojavoiteen sisältämiä titaanidioksidia ja sinkkioksidia, jotka kuin peilin lailla heijastavat auringon säteilyn pois iholta suojaten ihoa.

Fysikaalisen aurinkosuojan vaikutus alkaa välittömästi iholle levittämisen jälkeen eikä se kulu samalla tavalla kuin kemiallinen aurinkosuoja!

Fysikaalisessa aurinkosuojassa käytetyt auringolta suojaavat raaka-aineet ovat samoja, kuin mineraalimeikeissä, jonka vuoksi monet puhtaat ja laadukkaat mineraalimeikkipuuterit antavat luontaisesti aurinkosuojakertoimen 10-20. Huomioi kuitenkin, että nämä eivät saa olla nano-muodossa!

Tässä oli lyhyt kertaus kahden markkinoilla käytetyn aurinkosuojan vaikutuksista sekä toiminnasta. Näistä voit halutessasi lukea lisää turvallisen auringonoton oppaasta.

Miten me valitsemme aurinkosuojat valikoimiimme?

Edellä mainittujen tekijöiden johdosta mielestämme aurinkovoide, jossa on fysikaalinen aurinkosuoja on paras vaihtoehto niin sinun kuin myös ympäristön kannalta.

Meillä kaikki tuotteet - myös aurinkosuojat - on otettu valikoimiin todella tarkan kuratointiprosessin tuloksena.

Aurinkosuojissa on mielestämme tärkeää, että ne:
  • Eivät ole vaaraksi koralleille ja muille vesieliöille
  • Ovat ympäristöystävällisiä
  • Eivät sisällä nanoteknologiaa
  • Ovat 100% luonnollisia ja fysikaalisia
  • Eivät sisällä kehoa kuormittavia tai kehon toimintaa häiritseviä raaka-aineita
  • Eivät sisällä kehoon päätyviä raaka-aineita
  • Ovat ihoa hoitavia
Tässä vaiheessa sulle voi herätä kysymys, että eivätkö kaikki aurinkosuojat ole tällaisia?

Vastaus valitettavasti tähän on "Ei". Aurinkosuojaa valitessa pitää olla todella tarkkana.

Aiheuttaako aurinkovoide finnejä?

Me TwistBellä palautamme aina kaiken raaka-aineisiin. Ei voida suoraan sanoa, että aurinkovoide automaattisesti aiheuttaa finnejä tai ei aiheuta.

Syntyykö finnejä tai ei riippuu tuotteen sisältämistä raaka-aineista sekä mahdollisesti ongelmallisten raaka-aineiden määrästä.

Osa raaka-aineista voi olla isomolekyylisiä ja tästä syystä ns. Komedogeenisiä jolloin ne voivat aiheuttaa finnejä etenkin epäpuhtauksiin taipuvaisella iholla.

Tällainen raaka-aine saattaa olla esimerkiksi kookos sen eri muodoissa tai muut isomolekyyliset kasviöljyt tai vahat.

Tunnistat esim. kookosen ainesosalistasta sanoilla cocos nucifera oil tai pilkottu kookosöljy Caprylic/Capric Triglyceride. Näistä jälkimmäinen on selkeästi paremmin siedetty myös helposti tukkiutuvalla iholla. Myös mehiläisvaha (inci nimi cera alba) voi olla jollekkin ongelmallinen. Kaikki riippuu kuitenkin myös raaka-aineen määrästä. Pienissä pitoisuuksissa ne harvoin aiheuttavat ongelmia.

Jos ihosi on normaali eikä ole taipuvainen epäpuhtauksiin ei aurinkovoiteen käytöstä tarvitse huolehtia kunhan muistaa puhdistaa ihon kunnolla!

Miten aurinkosuojan saa parhaiten pois kasvoilta ja muualta ihosta?

Aurinkovoide tulisi aina poistaa huolellisesti öljymäisellä puhdistusaineella sekä pyyhkellä/liinalla tai kuorintakintaalla riippuen siitä poistaako tuotteen vartalolta vai kasvoilta. Öljy vie tehokkaasti mukanaan aurinkovoiteen, mutta ei kuormita ihon luonnollista toimintaa.

Öljymäiset puhdistustuotteet ovat hyviä sillä ne soveltuvat myös lapsille. Lapsille kannattaa käyttää puhdistuksen apuna kuorintakintaan sijasta pehmeää pyyhettä.

Hyvät puhdistusaineet aurinkovoiteen poistoon kasvoilta kaikille ihotyypeille: Hyvät liinat ja pyyhkeet puhdistuksen avuksi:
Hyvät tuotteet aurinkovoiteen poistoon vartalolta:
Hyvät pyyhkeet ja kintaat vartalonpuhdistuksen avuksi:

Aurinkovoiteet eri ihotyypeille

Aurinkovoiteen valinnassa on syytä ottaa huomioon oman ihon taipumukset sekä mahdolliset allergiat.

Tuntuuko kevyelle, onko helppo levittää, jääkö raitoja tai vaaleaa. Käyttömukavuus

Mikä aurinkovoide sopii rasvoittuvalle iholle?

Sellaisella, jolla iho rasvoittuu päivän mittaan etsinnässä on usein aurinkovoide, joka ei kiillä kasvoilla. Valikoimastamme parhaat tuotteet tähän ovat Dhyvanan aurinkovoiteet sekä Muktin aurinkovoiteet. Ne ovat kevyitä, helppoja levittää eivätkä jätä raitoja tai kasvoja muutenkaan valkoiseksi. Näistä tuotteista 3 on kevyt sävy ja yhdessä ei ole sävytystä ollenkaan.
Mikäli rasvoittuvuutta haluaa hillitä kunnolla, on INIKA mineraalipuuteri SPF 25 tähän aivan loistava tuote!

Mtkä aurinkovoiteet sopivat parhaiten epäpuhtauksiin taipuvalle tai akne iholle?

Kuten aikaisemmin mainitsimme epäpuhtauksiin taipuvaisen kannattaa ehkä pysyä poissa runsaasti kookosta ja vahoja sisältävistä tuotteista.

Asiakkaamme tuntuvat kaipaavan etenkin korkeasuojaisia aurinkovoiteita jotka eivät aiheuta epäpuhtauksia.

Tähän melkeinpä paras yhdistelmä on yhdistää kevyt, helposti levittyvä ja mattaisen pinnan jättävä Muktin SPF15 ja siihen päälle INIKA mineraalipuuteri, jossa on SPF25.

Tämä yhdistelmä ei tuki ihoa ja sopii myös vaikka iho olisi herkkä.

Muktilta löytyy kaksi SPF 15 voidetta (blokkaa 93% UV-säteistä).Ne ovat loistavia, sillä ovat kevyitä, helppoja levittää eivätkä tahmaa.

Mitä kaikkea tulee huomioida couperosan kanssa?

Couperosaihon voi helposti huomata ärtyvän esimerkiksi suurista lämpötilan vaihteluista. Couperosaiholla on hyvä huomioida suojatuuko auringolta talvisaikaan, jolloin ilma on kylmä ja viimainen vai kaipaako suojaa kuumalla kesäilmalla.

Talvisaikaan suojana toimii hyvin balsamin ja mineraalipuuterin yhdistelmä.

Esimerkiksi tässä suositellemassamme balsamissa on couperosaihoa suojaavia sekä punoitusta rauhoittavia raaka-aineita. Jos puolestaan ei halua käyttää meikkiä, on Essen aurinkosuoja loistava vaihtoehto.

Kesällä puolestaan hyvä vaihtoehto on tämä täyteläinen NUORI uutuus aurinkovoide.

Se on myös erityisen hoitava ja suojaava, mutta kevyempi kun balsami. Se on aurinkovoiteistamme paksuin koostumukseltaa, joten sitä on helppo levittää tarpeeksi. Voide ei jätä kasvoja valkoiseksi ja siitä jää kasvoille kaunis kuulas pinta. Löydät Nuori aurinkosuojavoiteen täältä. <3

Mikä aurinkovoide on paras herkkäihoiselle?

Herkkäihoisen kannattaa tarkkailla oman ihon kuntoa ja selvittää mitkä raaka-aineet aiheuttavat herkkyyksiä. Tyypillisesti näitä ovat hajusteet.

Tässä mielessä myös mineraalimeikki on loistava vaihtoehto herkkäihoisille, sillä se ei sisällä mitään ihoa kuormittavaa tai herkistävää.

Myös NUORI aurinkovoide on erinomainen valinta herkkäihoiselle.

Mikä aurinkosuoja on turvallinen raskaana ollessa?

Raskaana ollessa kannattaa ehdottomasti valita fysikaalinen aurinkosuoja, joita suosittelemme ihan kaikille. Sen lisäksi olisi hyvä huomioida, ettei aurinkosuoja sisällä eteerisiä öljyjä, etenkin ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tästä aiheesta puhuimme lisää podcast jaksossa.

Yleisesti ottaen hyvä nyrkkisääntö on, että vauvoille sopivat tuotteet sopivat myös raskauden aikana.

Mikä aurinkovoide on paras lapsille tai vauvoille?

Lapsille paras aurinkosuoja on hajusteeton, mahdollisimman vähän mitään lapsen herkkää ihoa ärsyttävää. Aurinkosuojaa parempi tapa on lapselle tietenkin olla varjossa tai suojata iho kunnolla vaatteilla.

Meidän valikoimassa olevat lapsille sopivat aurinkosuojat sopivat hyvin niin vartalon kun kasvojenkin iholle:

Aurinkovoide aurinkoihottumasta kärsivälle?

Tämä aihe ansaistsi varmasti ihan erillisen artikkelin, mutta lyhyesti voisi todeta, että aurinkoihottuman välttelyyn paras keino on auringon välttely. Mikään rasva ei loppujen lopuksi suojaa aurinkoihottumalta niin tehokkaasti.

Tästä päästään siihen, että jotta aurinkoihottuman syntyä voisi ennaltaehkäistä olisi todella tärkeää olla auringossa maltillisesti, jottei iho pääse herkistymään auringolle.

Jos kuitenkin olet auringossa suojaa ihosi mahdollisimman korkealla suojakertoimella. Esimerkiksi aiemmin mainittu Dhyvana SPF 50 yhdistettynä INIKA mineraalipuuteriin suojaa kasvojasi tehokkaasti. Vartalon iholle kannattaa valita EY SPF 50+ lapsillekin sopiva aurinkosuojavoide.

Jälkihoitona aurinkoihottumalle suosittelemme Olivia Kleinin Aloe vera geeliä tai Nuori Sun Repair seerumia, jotka auttavat ihoa jo ihan yhden käyttökerran jälkeen. 

Nämä tuotteet ovat myös loistavia after sun tuotteita. After sun hoidosta voi lukea lisää meidän turvallisen auringonoton oppaasta.

Vartalolle ja kasvoille sopiva aurinkosuoja, joka ei tahmaa?

Periaatteessa kaikkia aurinkosuojatuotteita voi käyttää myös kasvoilla mikäli oma iho sallii - ja kaikkia kasvoille tarkoitettuja tuotteita voi tietenkin käyttää myös vartalolla - mikäli oma kukkaro sallii. Mutta useimmille meistä on mieluista valita erillinen tuote kasvoille ja vartalolle. Kasvoille neutraalit, nopeasti imeytyvät aurinkosuojat löytyvät esimerkiksi Muktilta, Dhyvanalta ja NUORI - sekä jälleen kerran mineraalimeikkipuutereista.

Vartalolle mun oma suosikki on Acorellen SPF30, jota kutsun kaupunkiaurinkosuojavoiteeksi kun se jättää ihon tosi ihanan tuntuiseksi - ja tuoksuiseksi. Biosoliksen Melt-in SPF30 aurinkovoide imeytyy myös huippuhyvin, ei jätä ihoa yhtään valkoiseksi eikä tahmaiseksi.

Vartalosprayt aurinkosuojana

Moni etsii spray-tyyppisiä tuotteita, ehkä helppouden takia, mutta aerolipakkauksia ei luonnonkosmetiikasta löydy eikä niitä kannata suosiakaan.

Aerosol tyylisiä suihkeita käyttäessä tuotetta päätyy hyvin todennäköisesti hengitysteihin jopa melko runsaissa määrin, joten näitä kannattaa välttää!

Sen lisäksi, että spray-tyylinen aurinkosuoja päätyy "vähän minne sattuu", se ei anna ihollesi riittävää suojaa. Aurinkosuojavoidetta on tärkeää levittää riittävästi ja tasaisesti ja tässä pelkkä suihkuttelu ei riitä.

Luonnonkosmetiikasta löytyy pumppupullollisia suihkutettavia kuten Acorelle ja Ey!, mutta tuote itsessään on voidemainen ja siten helppo ja selkeä levittää.

Meikkaus ja aurinkosuojat

Tänä päivänä löytyy hyviä vaihtoehtoja meikkituotteista, jotka sisältävät jo itsessään aurinkosuojan. Meidänkin valikoimista tällaisia tuotteita löytyy erittäin hyviä vaihtoehtoja. Näiden kanssa on kätevää se, ettei tarvitse murehtia monen eri tuotteen laittamisesta.

Meidän valikoiman aurinkosuojan sisältävät meikit ovat erittäin toimivia meikkituotteita, joten meikin “performanssista” ei tarvitse tinkiä - päinvastoin.

Ne nimittäin sisältävät lisäksi vielä paljon ihoa hoitavia raaka-aineita, joten sen tyylisiä tuotteita käyttää hyvillä mielin koko päivän eikä tarvitse murehtia, että meikki huonontaisi ihon kuntoa.

Tässä muutamia esimerkkejä sen kaltaisista tuotteista:

Millainen aurinkovoide sopii meikin alle?

Meikin alle kannattaa tyypillisesti käyttää melko kevyttä aurinkosuojavoide ja etenkin nestemäiset meikkivoiteet vaativat kevyen pohjan. On myös hyvä huomioida, että silikoneja sisältävä meikkivoide ei välttämättä toimi hyvin yhteen kasviöljyjä sisältävän aurinkovoiteen kanssa.

Toki me emme ihonhoidon asiantuntijoina suosittele silikonipohjaisia meikkituotteita muutenkaan ihon hyvinvoinnin näkökulmasta.

Poikkeuksen aurinkovoiteen paksuuteen tekee kuitenkin mineraalimeikki, sillä se toimii hyvinkin tuhdin pohjan kanssa!

Paras aurinkosuoja + meikki yhdistelmä?

Tähän kysymykseen voisimme vastata Katin kanssa molemmat erikseen.

Miten aurinkovoidetta voi myöhemmin lisätä meikin päälle?

Vielä emme ole löytäneet sellaista luonnonkosmetiikasta kasvovesi tai setting spray tyyppistä suihketta, jonka voisi vain suihkia kasvoille. Se on mineraalisuojien kanssa varmasti todella vaikea valmistaa.

Tästä syystä mitatun SPF kertoimen sisältävät mineraalimeikit kuten INIKA ovat loistavia vaihtoehtoja lisätä päivän mittaan kasvoille.

Fysikaalisissa aurinkosuojissa on myös se hyvä puoli, että ne eivät kulu samalla tavalla kun kemialliset suojat, eli jos fysikaalinen suoja ei ihan fyysisesti pyyhkiydy pois, ei sitä ole samalla tavalla tarpeen lisätä iholle kuin kemiallista suojaa!

Kuinka paljon on hyvä määrä aurinkovoidetta?

Moni käyttää itseasiassa aurinkosuojavoiteita liian vähän. Helposti myös jälleenmyyjät sortuvat mainostamaan tuotteita sanomalla että tätä tuotetta riittää vain pieni määrä, vaikka todellisuudessa levittyvyydellä ja suojan määrällä ei ole mitään korrelaatiota.

Kasvoille sopiva määrä on noin teelusikallinen ja vartalolle noin kuusi teelusikallista.

Mitä aurinkovoiteen alle?

Aurinkovoiteen alle ei ole välttämätöntä laittaa muita tuotteita, mutta sen alle voi hyvin laittaa normaalisti kasvoveden sekä kasvovoiteen.

Aurinkosuojavoide kannattaa levittää kasvoille viimeisenä ennen mahdollista meikkituotetta.

Käytetäänkö aurinkovoidetta silmien ympärille?

Silmänympärysiho kannattaa ehdottomasti suojata auringolta sillä iho sillä alueella on muuta ihoa huomattavasti ohuempaa ja altistuu siten muutenkin ensimmäisille ikääntymisen merkeille.

Tähänkin paras keino on suoran auringossa oleilun välttäminen sekä suojaavat aurinkolasit, mutta sen lisäksi aurinkosuojavoide.

Silmien suojaamista ajatellen SPF suojakertoimen sisältävä meikkivoide on erityisen hyvää sillä sitä kautta silmänympärysalueellekin saa automaattisesti aurinkosuojaa!

Toimivatko beetakaroteenikapselit tms oikeasti suojana auringolle?

Minkään sisäisen tuotteen varaan ei kannata eikä voi luottaa aurinkosuojasta puhuttaessa. Ravinnosta löytyy kuitenkin erittäin kiinnostavia valmisteita, jotka tukevat ihon suojautumista auringolta sekä ehkäisevät ennenaikaisen ikääntymisen vaikutuksia.

Olemme nostaneet tähän 3 suosikkiamme sisäisiin aurinkosuojiin:

1. Astaksantiini

Beetakaroteeniin verrattuna vähemmin tunnettu mutta vielä kiinnostavamp on ei-hapettuva astaksantiini, jotka nostavat ihon luonnollista suojaa ovat erittäin hyödyllisiä etenkin ihmiselle, joka palaa helposti auringolla.

Astaksantiinin vahva antioksidanttisuus auttaa neutralisoimaan UV -säteilyn seurauksena syntyvien vapaiden radikaalien ei-toivottuja vaikutuksia iholla.

Siten astaksantiini hidastaa ennenaikaista ikääntymistä sekä myös kosteuttaa ihoa sisäisesti.

Tästä syystä astaksantiini on loistava valmiste kesän aikaan käytettäväksi ihan jokaiselle.

2. Raakakaako

Astaksantiinin lisäksi raakakaakaolla on todettu olevan auringolta suojaavia ominaisuuksia. Tutkimuksissa taustalla ajatellaan olevan flavonoidit.

Flavonoidit suojelevat ihoa auringonvalolta, parantavat ihon verenkiertoa ja parantavat ihon ulkonäköä sekä kosteutusta.

Lisäksi sen sisältämät polyfenolit auttavat estämään ennenaikaista vanhenemista.
3. Kauneuden monivitamiinivalmiste

Terranovan lisäravinteista Beauty Complex on todellinen sisäinen kauneuspommi, sillä se sisältää monipuolisesti ihon hyvinvoinnille tärkeitä ravineita.

Se sisältää muun muassa tyrniä, jossa on runsaasti ihon terveydelle tärkeitä flavonoideja, karotenoideja, sekä C- ja E-vitamiineja.

Stabiloidussa riisinleseessä on puolestaan yli 100 tunnettua antioksidanttia, jotka auttavat ihon ennenaikaisen ikääntymisen hidastamisessa. Näiden lisäksi se sisältää Gotu Kolaa, takiaisen juurta sekä vesikrassia.

Kirjoita kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua.

Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Pahensiko ruokavaliomuutos iho-oireitasi? Ravintoneuvojamme auttaa!
Pahensiko ruokavaliomuutos iho-oireitas...

29. 05. 2020

Teitkö ruokavaliomuutoksen toiveissa ihon kunnon parantuminen, mutta ihosi reaktio olikin päivän ...
Lue lisää
Sokerikoukussa? Näin selätät mieliteot!
Sokerikoukussa? Näin selätät mieliteot!

28. 05. 2020

Sokerin koukuttavuus on monelle meistä tuttua. Siinä missä yhden suu kaipaa makeaa ruoan päälle, ...
Lue lisää
Miten tiedämme mitä tiedämme ihonhoidosta?
Miten tiedämme mitä tiedämme ihonhoidosta?

22. 05. 2020

Moni asiakkaamme kutsuu meitä ihonhoidon pioneereiksi ja meiltä kysytäänkin usein mistä olemme ha...
Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi