Kaikki aurinkovoiteista

24. 04. 2020

Kaikki aurinkovoiteista

Olemme aikaisemmin blogissamme julkaisseet oppaan turvalliseen auringonottoon sekä “Tiesitkö tämän aurinkorasvastasi” -kirjoituksen, jossa käymme läpi 5 faktaa, jotka sinun olisi hyvä tietää aurinkovoiteisiin liittyen. Kysyimme teiltä haluaisitteko lukea eri aurinkovoiteista vertailua ja koska vastaus oli “kyllä” päätimme toteuttaa tämän.

Tätä kirjoitusta varten pyysimme teitä lähettämään meille kysymyksiä, jotka teitä askarruttivat aurinkovoiteisiin niiden käyttöön ja valintaan liittyen.

Käymme läpi muun muassa eri ihotyypeille soveltuvia aurinkovoiteita, mikä on hyvä määrä aurinkovoidetta, miten aurinkovoidetta tulisi käyttää meikin kanssa ja oikeastaan kaiken mitä kannattaa aurinkosuojaan liittyen tietää.

Kuuntele alta podcast:

Mikä on hyvä aurinkovoide?

Aurinkosuoja voidaan muodostaa joko kemiallisesti tai fysikaalisesti. Meille TwistBellä tuotteiden laatua arvioidessa on erityisen tärkeää lisäksi, ettei tuote kuormita ihoa, kehoa tai ympäristöä.

Vältä näitä - Kemialliset aurinkosuojat

Kemiallinen aurinkosuojavoide reagoi käytössä auringonsäteilyn kanssa imien ultraviolettisäteitä ja muuttaen ne lämmöksi, joka vapautuu ilmaan tai jonka verenkierto kuljettaa pois.

Aurinkosuojiin liittyy paljon kysymysmerkkejä ja useat tutkimukset ovat havainneet ne haitallisiksi. Etenkin erityisen yleisesti käytetty, UVB säteilyä tehokkaasti imevä oxybenzone on monissa tutkimuksissa nostettu esille ongelmallisimpana kemiallisena filtterina.

Oxybenzonen on havaittu häiritsevän hormonitoimintaa sekä mahdollisesti vaikuttavan solutoimintaan, jopa syöpää edistävällä tavalla. Oxybenzone nousee esille aina puhuttaessa koralliriuttojen ongelmista ja sen on havaittu hankaloittavan uusien koralliriuttojen syntymistä sekä olevan haitallinen muille merieliöille kuten kaloille ja merinisäkkäille.

Viime vuonna eli 2019 EGW raportoi FDAn viimeisimmistä ajatuksista ja linjauksista aurinkosuojavoiteisiin liittyen että juuri Oxybenzone on huolestuttavin aurinkosuojaraaka-aine. Heidän mukaan ainostaan sinkkioksidi ja titaanodioksidi voidaan todeta turvallisiksi ja ns. harmittomiksi. Josta päästäänkin siihen mitä aurinkosuojina kannattaa suosia...

Suosi näitä - Fysikaaliset aurinkosuojat

Fysikaalisella aurinkosuojalla puolestaan tarkoitetaan käytännössä aurinkosuojavoiteen sisältämiä titaanidioksidia ja sinkkioksidia, jotka kuin peilin lailla heijastavat auringon säteilyn pois iholta suojaten ihoa.

Fysikaalisen aurinkosuojan vaikutus alkaa välittömästi iholle levittämisen jälkeen eikä se kulu samalla tavalla kuin kemiallinen aurinkosuoja!

Fysikaalisessa aurinkosuojassa käytetyt auringolta suojaavat raaka-aineet ovat samoja, kuin mineraalimeikeissä, jonka vuoksi monet puhtaat ja laadukkaat mineraalimeikkipuuterit antavat luontaisesti aurinkosuojakertoimen 10-20. Huomioi kuitenkin, että nämä eivät saa olla nano-muodossa!

Miten me valitsemme aurinkosuojat valikoimiimme?

Edellä mainittujen tekijöiden johdosta mielestämme aurinkovoide, jossa on fysikaalinen aurinkosuoja on paras vaihtoehto niin sinun kuin myös ympäristön kannalta.

Meillä kaikki tuotteet - myös aurinkosuojat - on otettu valikoimiin todella tarkan kuratointiprosessin tuloksena.

Aurinkosuojissa on mielestämme tärkeää, että ne:

  • Eivät ole vaaraksi koralleille ja muille vesieliöille
  • Ovat ympäristöystävällisiä
  • Eivät sisällä nanoteknologiaa
  • Ovat 100% luonnollisia ja fysikaalisia
  • Eivät sisällä kehoa kuormittavia tai kehon toimintaa häiritseviä raaka-aineita
  • Eivät sisällä kehoon päätyviä raaka-aineita
  • Ovat ihoa hoitavia

Tässä vaiheessa sulle voi herätä kysymys, että eivätkö kaikki aurinkosuojat ole tällaisia? Vastaus valitettavasti tähän on "Ei". Aurinkosuojaa valitessa pitää olla todella tarkkana.

Aiheuttaako aurinkovoide finnejä?

Me TwistBellä palautamme aina kaiken raaka-aineisiin. Ei voida suoraan sanoa, että aurinkovoide automaattisesti aiheuttaa finnejä tai ei aiheuta. Syntyykö finnejä tai ei riippuu tuotteen sisältämistä raaka-aineista, sekä mahdollisesti ongelmallisten raaka-aineiden määrästä.

Osa raaka-aineista voi olla isomolekyylisiä ja tästä syystä ns. Komedogeenisiä jolloin ne voivat aiheuttaa finnejä etenkin epäpuhtauksiin taipuvaisella iholla. Tällainen raaka-aine saattaa olla esimerkiksi kookos sen eri muodoissa, tai muut isomolekyyliset kasviöljyt tai vahat.

Tunnistat esim. kookosen ainesosalistasta sanoilla cocos nucifera oil tai pilkottu kookosöljy Caprylic/Capric Triglyceride. Näistä jälkimmäinen on selkeästi paremmin siedetty myös helposti tukkiutuvalla iholla. Myös mehiläisvaha (inci nimi cera alba) voi olla jollekkin ongelmallinen. Kaikki riippuu kuitenkin myös raaka-aineen määrästä. Pienissä pitoisuuksissa ne harvoin aiheuttavat ongelmia.

Jos ihosi on normaali eikä ole taipuvainen epäpuhtauksiin ei aurinkovoiteen käytöstä tarvitse huolehtia kunhan muistaa puhdistaa ihon kunnolla!

Miten aurinkosuojan saa parhaiten pois kasvoilta ja muualta ihosta?

Aurinkovoide tulisi aina poistaa huolellisesti öljymäisellä puhdistusaineella sekä pyyhkellä/liinalla tai kuorintakintaalla riippuen siitä poistaako tuotteen vartalolta vai kasvoilta. Öljy vie tehokkaasti mukanaan aurinkovoiteen, mutta ei kuormita ihon luonnollista toimintaa.

Öljymäiset puhdistustuotteet ovat hyviä sillä ne soveltuvat myös lapsille. Lapsille kannattaa käyttää puhdistuksen apuna kuorintakintaan sijasta pehmeää pyyhettä.

Hyvät puhdistusaineet aurinkovoiteen poistoon kasvoilta kaikille ihotyypeille:

Hyvät liinat ja pyyhkeet puhdistuksen avuksi:
Hyvät tuotteet aurinkovoiteen poistoon vartalolta:
Hyvät pyyhkeet ja kintaat vartalonpuhdistuksen avuksi:

Aurinkovoiteet eri ihotyypeille ja eri tarpeisiin

Aurinkovoiteen valinnassa on syytä ottaa huomioon oman ihon taipumukset sekä mahdolliset allergiat. Tuntuuko kevyelle, onko helppo levittää, jääkö raitoja tai vaaleaa.

Mikä aurinkovoide sopii rasvoittuvalle iholle?

Sellaisella, jolla iho rasvoittuu päivän mittaan etsinnässä on usein aurinkovoide, joka ei kiillä kasvoilla. Valikoimastamme parhaat tuotteet tähän ovat Dhyvanan aurinkovoiteet sekä Muktin aurinkovoiteet. Ne ovat kevyitä, helppoja levittää eivätkä jätä raitoja tai kasvoja muutenkaan valkoiseksi. Näistä tuotteista 3 on kevyt sävy ja yhdessä ei ole sävytystä ollenkaan.

Mikäli rasvoittuvuutta haluaa hillitä kunnolla, on INIKA mineraalipuuteri SPF 25 tähän aivan loistava tuote!

Aurinkovoiteet epäpuhtauksiin taipuvalle tai akne-iholle?

Kuten aikaisemmin mainitsimme, epäpuhtauksiin taipuvaisen kannattaa ehkä pysyä poissa runsaasti kookosta ja vahoja sisältävistä tuotteista.

Asiakkaamme tuntuvat kaipaavan etenkin korkeasuojaisia aurinkovoiteita jotka eivät aiheuta epäpuhtauksia. Tähän melkeinpä paras yhdistelmä on yhdistää kevyt, helposti levittyvä ja mattaisen pinnan jättävä Muktin SPF 15 ja siihen päälle INIKA mineraalipuuteri, jossa on SPF 25. Yhdistelmä ei tuki ihoa ja sopii myös vaikka iho olisi herkkä.

Muktilta löytyy kaksi SPF 15 voidetta jotka blokkaavat 93% UV-säteistä. Ne ovat loistavia, sillä ne ovat kevyitä, helppoja levittää eivätkä tahmaa.

Mitä kaikkea tulee huomioida couperosan kanssa?

Couperosaihon voi helposti huomata ärtyvän esimerkiksi suurista lämpötilan vaihteluista. Couperosaiholla on hyvä huomioida suojatuuko auringolta talvisaikaan, jolloin ilma on kylmä ja viimainen vai kaipaako suojaa kuumalla kesäilmalla. Talvisaikaan taas suojana toimii hyvin balsamin ja mineraalipuuterin yhdistelmä.

Esimerkiksi näissä kahdessa alle listatussa, suosittellemassamme balsamissa on couperosaihoa suojaavia sekä punoitusta rauhoittavia raaka-aineita. Jos puolestaan ei halua käyttää meikkiä, on Essen aurinkosuoja loistava vaihtoehto.

Kesällä puolestaan hyvä vaihtoehto on tämä täyteläinen NUORI uutuus aurinkovoide. Se on myös erityisen hoitava ja suojaava, mutta kevyempi kun balsami. Se on aurinkovoiteistamme paksuin koostumukseltaan, joten sitä on helppo levittää tarpeeksi. Voide ei jätä kasvoja valkoiseksi ja siitä jää kasvoille kaunis kuulas pinta. Löydät Nuori aurinkosuojavoiteen täältä. <3

Mikä aurinkovoide on paras herkkäihoiselle?

Herkkäihoisen kannattaa tarkkailla oman ihon kuntoa ja selvittää mitkä raaka-aineet aiheuttavat herkkyyksiä. Tyypillisesti näitä ovat hajusteet.

Tässä mielessä myös mineraalimeikki on loistava vaihtoehto herkkäihoisille, sillä se ei sisällä mitään ihoa kuormittavaa tai herkistävää. Myös NUORI aurinkovoide on erinomainen valinta herkkäihoiselle.

Mikä aurinkosuoja on turvallinen raskaana ollessa?

Raskaana ollessa kannattaa ehdottomasti valita fysikaalinen aurinkosuoja, joita suosittelemme ihan kaikille. Sen lisäksi olisi hyvä huomioida, ettei aurinkosuoja sisällä eteerisiä öljyjä, etenkin ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tästä aiheesta puhuimme lisää podcast jaksossa.

Yleisesti ottaen hyvä nyrkkisääntö on, että vauvoille sopivat tuotteet sopivat myös raskauden aikana.

Mikä aurinkovoide on paras lapsille tai vauvoille?

Lapsille paras aurinkosuoja on hajusteeton, mahdollisimman vähän mitään lapsen herkkää ihoa ärsyttävää. Aurinkosuojaa parempi tapa on lapselle tietenkin olla varjossa tai suojata iho kunnolla vaatteilla.

Valikoimissamme olevat lapsille sopivat aurinkosuojat sopivat hyvin niin vartalon kun kasvojenkin iholle:

Aurinkovoide aurinkoihottumasta kärsivälle?

Tämä aihe ansaitsisi varmasti ihan erillisen artikkelin, mutta lyhyesti voisi todeta, että aurinkoihottuman välttelyyn paras keino on auringon välttely. Mikään rasva ei loppujen lopuksi suojaa aurinkoihottumalta niin tehokkaasti.

Tästä päästään siihen, että jotta aurinkoihottuman syntyä voisi ennaltaehkäistä olisi todella tärkeää olla auringossa maltillisesti, jottei iho pääse herkistymään auringolle.

Jos kuitenkin olet auringossa suojaa ihosi mahdollisimman korkealla suojakertoimella. Esimerkiksi aiemmin mainittu Dhyvana SPF 50 yhdistettynä INIKA mineraalipuuteriin suojaa kasvojasi tehokkaasti. Vartalon iholle kannattaa valita EY SPF 50+ lapsillekin sopiva aurinkosuojavoide.

Jälkihoitona aurinkoihottumalle suosittelemme Olivia Kleinin Aloe vera geeliä tai Nuori Sun Repair seerumia, jotka auttavat ihoa jo ihan yhden käyttökerran jälkeen.

Nämä tuotteet ovat myös loistavia after sun tuotteita. After sun hoidosta voi lukea lisää turvallisen auringonoton oppaastamme.

Vartalolle ja kasvoille sopiva aurinkosuoja, joka ei tahmaa?

Periaatteessa kaikkia aurinkosuojatuotteita voi käyttää myös kasvoilla mikäli oma iho sallii - ja kaikkia kasvoille tarkoitettuja tuotteita voi tietenkin käyttää myös vartalolla - mikäli oma kukkaro sallii. Mutta useimmille meistä on mieluista valita erillinen tuote kasvoille ja vartalolle. Kasvoille neutraalit, nopeasti imeytyvät aurinkosuojat löytyvät esimerkiksi Muktilta, Dhyvanalta ja NUORI - sekä jälleen kerran mineraalimeikkipuutereista.

Vartalolle oma suosikkini on Acorellen SPF 30, jota kutsun kaupunkiaurinkosuojavoiteeksi kun se jättää ihon tosi ihanan tuntuiseksi - ja tuoksuiseksi. Biosoliksen Melt-in SPF30 aurinkovoide imeytyy myös huippuhyvin, ei jätä ihoa yhtään valkoiseksi eikä tahmaiseksi.

Vartalosprayt aurinkosuojana

Moni etsii spray-tyyppisiä tuotteita, ehkä helppouden takia, mutta aerolipakkauksia ei luonnonkosmetiikasta löydy eikä niitä kannata suosiakaan.

Aerosol -tyylisiä suihkeita käyttäessä tuotetta päätyy hyvin todennäköisesti hengitysteihin jopa melko runsaissa määrin, joten näitä kannattaa välttää!

Sen lisäksi, että spray-tyylinen aurinkosuoja päätyy "vähän minne sattuu", se ei anna ihollesi riittävää suojaa. Aurinkosuojavoidetta on tärkeää levittää riittävästi ja tasaisesti ja tässä pelkkä suihkuttelu ei riitä.

Luonnonkosmetiikasta löytyy pumppupullollisia suihkutettavia kuten Acorelle ja Ey!, mutta tuote itsessään on voidemainen ja siten helppo ja selkeä levittää.

Lue myös:

Hyvä paha aurinko - Opas fiksumpaan auringonottoon

Tiesitkö tämän aurinkorasvastasi

Meikki ja aurinkosuojat

Kirjoittaja:
Veera Brückler

Ihonhoidon asiantuntija, TwistBen perustaja ja toimitusjohtaja


Liity postituslistalle

Suomi