0

Ostoskorisi on tyhjä

Kaikki aurinkovoiteista

Kaikki aurinkovoiteista

Itselle parhaan aurinkosuojan valintaan sekä aurinkorasvan käyttöön ja poispesuun liittyy paljon kysymyksiä, joihin saat kaikkiin vastauksen tässä blogikirjoituksessa!

Käymme läpi muun muassa eri ihotyypeille soveltuvat aurinkorasvat, mikä on hyvä määrä aurinkovoidetta, miten aurinkovoidetta tulisi käyttää meikin kanssa ja oikeastaan kaiken mitä kannattaa aurinkosuojaan liittyen tietää.

Kuuntele alta podcastina:

Mikä on paras aurinkovoide?

Aurinkosuoja voidaan muodostaa joko kemiallisesti tai fysikaalisesti. Meille Twistbellä tuotteiden laatua arvioidessa on erityisen tärkeää lisäksi, ettei tuote kuormita ihoa, kehoa tai ympäristöä.

Vältä: Kemiallinen aurinkosuoja

Kemiallinen aurinkosuoja reagoi käytössä auringonsäteilyn kanssa imien ultraviolettisäteitä ja muuttaen ne lämmöksi, joka vapautuu ilmaan tai jonka verenkierto kuljettaa pois.

Kemiallisiin aurinkosuojiin liittyy paljon kysymysmerkkejä ja useat tutkimukset ovat havainneet ne haitallisiksi. Etenkin erityisen yleisesti käytetty, UVB säteilyä tehokkaasti imevä oksibentsoni (oxybenzone) on monissa tutkimuksissa nostettu esille ongelmallisimpana kemiallisena filtterina.

Oksibentsonin on havaittu häiritsevän hormonitoimintaa sekä mahdollisesti vaikuttavan solutoimintaan, jopa syöpää edistävällä tavalla. Oksibentsoni nousee esille aina puhuttaessa koralliriuttojen ongelmista ja sen on havaittu hankaloittavan uusien koralliriuttojen syntymistä sekä olevan haitallinen muille merieliöille kuten kaloille ja merinisäkkäille.

Yhdysvalloissa vuosia kestänyt lisäselvitysvaade useita kemiallisia UV-filttereitä (avobenzone, cinoxate, dioxybenzone, ensulizole, homosalate, meradimate, octinoxate, octisalate, octocrylene, oxybenzone, padimate O ja sulisobenzone) kohtaan viranomaisen, FDAn, suunnalta on nostettu jälleen 2021 syksyllä pöydälle. Käytössä olevista aurinkosuoja-aineista sinkkioksidi ja titaanodioksidi on varmuudella todettu turvallisiksi ja ns. harmittomiksi ilman lisäselvityksiä. Josta päästäänkin siihen mitä aurinkosuojina kannattaa suosia.

Suosi: Fysikaalinen aurinkosuoja

Fysikaalisella aurinkosuojalla puolestaan tarkoitetaan käytännössä aurinkovoiteen sisältämiä titaanidioksidia ja sinkkioksidia, jotka kuin peilin lailla heijastavat auringon säteilyä pois iholta suojaten ihoa. Tämän lisäksi fysikaaliset aurinkosuojat myös neutraloivat UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia imien säteilyä itseensä.

Fysikaalisen aurinkosuojan vaikutus alkaa välittömästi iholle levittämisen jälkeen eikä se kulu samalla tavalla kuin kemiallinen aurinkosuoja!

Fysikaalisessa aurinkosuojassa käytetyt auringolta suojaavat raaka-aineet ovat samoja, kuin mineraalimeikeissä, jonka vuoksi monet puhtaat ja laadukkaat mineraalimeikkipuuterit antavat luontaisesti aurinkosuojakertoimen 10-20. Huomioi kuitenkin, että nämä eivät saa olla nano-muodossa!

Edellä mainittujen tekijöiden johdosta mielestämme aurinkovoide, jossa on fysikaalinen aurinkosuoja on paras vaihtoehto niin sinun kuin myös ympäristön kannalta.

Miten me valitsemme aurinkorasvat valikoimiimme?

Twistbellä kaikki tuotteet - myös aurinkorasvat - on otettu valikoimiin todella tarkan kuratointiprosessin tuloksena.

Aurinkovoiteissa on mielestämme tärkeää, että ne:

  • Eivät ole vaaraksi koralleille ja muille vesieliöille
  • Ovat ympäristöystävällisiä
  • Eivät sisällä nanoteknologiaa
  • Ovat 100% luonnollisia ja fysikaalisia
  • Eivät sisällä kehoa kuormittavia tai kehon toimintaa häiritseviä raaka-aineita
  • Eivät sisällä kehoon päätyviä raaka-aineita
  • Ovat ihoa hoitavia
  • Ovat 100% luonnonkosmetiikkaa
  • Sisältävät myös muita ihoa hoitavia raaka-aineita Twistbe tyyliin

Tässä vaiheessa sinulle voi herätä kysymys, että eivätkö kaikki aurinkorasvat ole tällaisia? Vastaus valitettavasti tähän on "Ei". Aurinkovoidetta valitessa pitää olla todella tarkkana.

Aiheuttaako aurinkovoide finnejä?

Kosmetiikkaa tarkastellessa kaikki lähtee raaka-aineista. Ei voida suoraan sanoa, että aurinkovoide automaattisesti aiheuttaa finnejä tai ei aiheuta. Se, syntyykö finnejä tai ei riippuu tuotteen sisältämistä raaka-aineista, sekä mahdollisesti ongelmallisten raaka-aineiden määrästä.

Osa raaka-aineista voi olla isomolekyylisiä ja tästä syystä ns. komedogeenisiä jolloin ne voivat aiheuttaa finnejä etenkin epäpuhtauksiin taipuvaisella iholla. Tällainen raaka-aine saattaa olla esimerkiksi kookos sen eri muodoissa, tai muut isomolekyyliset kasviöljyt tai vahat.

Tunnistat esim. kookosen ainesosalistasta sanoilla Cocos nucifera oil tai pilkottu kookosöljy Caprylic/Capric triglyceride. Näistä jälkimmäinen on selkeästi paremmin siedetty myös helposti tukkiutuvalla iholla. Myös mehiläisvaha (INCI nimi Cera alba) voi olla toisille herkästi tukkeutuvan ihon omaaville ongelmallinen. Kaikki riippuu kuitenkin myös raaka-aineen määrästä. Pienissä pitoisuuksissa ne harvoin aiheuttavat ongelmia.

Jos ihosi on normaali eikä ole taipuvainen epäpuhtauksiin ei aurinkovoiteen käytöstä tarvitse huolehtia kunhan muistaa puhdistaa ihon kunnolla!

Miten aurinkorasvan saa parhaiten pois kasvoilta ja muualta ihosta?

Aurinkovoide tulisi aina poistaa huolellisesti öljymäisellä puhdistusaineella sekä pyyhkellä, liinalla tai kuorintakintaalla riippuen siitä poistaako tuotteen vartalolta vai kasvoilta. Öljy vie tehokkaasti mukanaan aurinkovoiteen, mutta ei kuormita ihon luonnollista toimintaa.

Öljymäiset puhdistustuotteet ovat hyviä sillä ne soveltuvat myös lapsille. Lapsille kannattaa käyttää puhdistuksen apuna kuorintakintaan sijasta pehmeää pyyhettä.

Suosituksemme puhdistusaineista aurinkovoiteen poistoon kasvoilta kaikille ihotyypeille:

Parhaat liinat ja pyyhkeet puhdistuksen avuksi:
  • Musliiniliina - Karkeampi, ihoa samalla kevyesti kuoriva
  • Konjac sieni - täydellinen emulgoituvan puhdistusöljyn tai -balsamin kanssa!
Hyvät tuotteet aurinkovoiteen poistoon vartalolta:
Apuvälineet vartalon puhdistukseen:

Aurinkorasvat eri ihotyypeille ja eri tarpeisiin

Aurinkovoiteen valinnassa on syytä ottaa huomioon oman ihon taipumukset sekä mahdolliset allergiat. Kaikki alla olevat suositukset ovat 100% luonnonkosmetiikkaa ja sisältävät aurinkosuojan lisäksi myös muita ihoa hoitavia, suojaavia ja rauhoittavia raaka-aineita.

Mikä aurinkovoide sopii rasvoittuvalle iholle?

Jos ihosi rasvoittuu päivän mittaan etsit todennäköisesti aurinkovoidetta, joka on kevyt eikä kiillä kasvoilla. 

Mikäli haluat hillitä rasvoittuvuutta on INIKA mineraalipuuteri SPF 25 tähän aivan loistava tuote ja voit yhdistää sen yllä oleviin voiteisiin!

Aurinkovoiteet epäpuhtauksiin taipuvalle tai akneiholle?

Kuten aikaisemmin mainitsimme, epäpuhtauksiin ja tukkeumiin taipuvaisen kannattaa välttää runsaasti kookosta ja vahoja sisältäviä tuotteita.

Asiakkaamme tuntuvat kaipaavan korkeasuojaisia aurinkovoiteita, jotka eivät aiheuta epäpuhtauksia. Tähän paras yhdistelmä on yhdistää kevyt, helposti levittyvä ja mattaisen pinnan jättävä aurinkovoide ja SPF suojakertoimen antavaan mineraalipuuteriin. 

Tämä yhdistelmä ei tuki ihoa ja sopii myös vaikka iho olisi herkkä. Myös Essen probioottinen meikkivoide ja mineraalimeikkipuuteri on täydellinen yhdistelmä ongelmaiholle.

Miten valita couperosa ihon aurinkovoide?

Couperosaihon voi helposti huomata ärtyvän esimerkiksi suurista lämpötilan vaihteluista. Couperosaiholla on hyvä huomioida suojautuuko auringolta talvisaikaan, jolloin ilma on kylmä ja viimainen vai kaipaako suojaa kuumalla kesäilmalla. Talvisaikaan suojana toimii hyvin balsamin ja mineraalipuuterin yhdistelmä.

Esimerkiksi näissä kahdessa alle listatussa on couperosaihoa suojaavia sekä punoitusta rauhoittavia raaka-aineita.

Mikä on paras herkän ihon aurinkovoide?

Herkkäihoisen kannattaa tarkkailla oman ihon kuntoa ja selvittää mitkä raaka-aineet aiheuttavat herkkyyksiä. Tyypillisesti näitä ovat hajusteet.

Tässä mielessä myös mineraalimeikki on loistava vaihtoehto herkkäihoisille, sillä se ei sisällä mitään ihoa kuormittavaa tai herkistävää. Myös Esse SPF 30 aurinkovoide ja Esse SPF 30 meikkivoide ovat erinomaisia valintoja herkkäihoiselle.

Miten pääsee mahdollisimman helpolla aurinkosuojan kanssa?

SPF suojakertoimen sisältävät meikit ovat loistava tapa lisätä kasvoilla olevan suojakertoimen määrää sekä koostaa oma aamurutiini mahdollisimman minimaalisesti. 

Jos ihollesi riittää kevyt, simppeli kosteusvoide voit hyvin korvata päivävoiteesi Dhyvana SPF30 aurinkovoiteella. Tämän päälle sopii loistavasti kaikki valikoimamme SPF meikit ja meikkiä korvaavat sävytetyt aurinkovoiteet:

Mikä aurinkosuoja on turvallinen raskauden aikana?

Raskaana ollessa kannattaa ehdottomasti valita fysikaalinen aurinkosuoja, joita suosittelemme aivan kaikille. Sen lisäksi olisi hyvä huomioida, ettei aurinkosuoja sisällä eteerisiä öljyjä, etenkin ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Raskauden aikana iholle syntyy herkemmin maksaläiskiä, jonka vuoksi ihon suojaamiseen kannattaa panostaa sekä pyrkiä myös välttelemään auringonottoa etenkin kasvojen alueella.

Verkkokaupassamme pystyt helposti suodattamaan raskauden aikana sopivia tuotteita.

Mikä on paras aurinkovoide lapsille tai vauvoille?

Lapsille paras aurinkovoide on hajusteeton, mahdollisimman vähän mitään lapsen herkkää ihoa ärsyttävää. Aurinkorasvaa parempi tapa on lapselle tietenkin olla varjossa tai suojata iho kunnolla vaatteilla.

Valikoimissamme olevat lapsille sopivat aurinkorasvat sopivat hyvin niin vartalon kuin kasvojenkin iholle:

Aurinkovoide aurinkoihottumasta kärsivälle?

Tämä aihe ansaitsisi varmasti ihan erillisen artikkelin, mutta lyhyesti voisi todeta, että aurinkoihottuman välttelyyn paras keino on auringon välttely. Mikään rasva ei loppujen lopuksi suojaa aurinkoihottumalta niin tehokkaasti.

Tästä päästään siihen, että jotta aurinkoihottuman syntyä voisi ennaltaehkäistä olisi todella tärkeää olla auringossa maltillisesti, jottei iho pääse herkistymään auringolle.

Jos kuitenkin olet auringossa suojaa ihosi mahdollisimman korkealla suojakertoimella. Esimerkiksi aiemmin mainittu Dhyvana SPF 50 yhdistettynä INIKA mineraalipuuteriin suojaa kasvojasi tehokkaasti. Vartalon iholle kannattaa valita lapsillekin sopiva Ey! aurinkovoide SPF 50+.

Jälkihoitona aurinkoihottumalle suosittelemme Nuori Vital Repair seerumia, joka auttaa ihoa jo yhden käyttökerran jälkeen.

Tämä tuote on myös loistava after sun tuote. After sun hoidosta voi lukea lisää turvallisen auringonoton oppaastamme.

Vartalolle ja kasvoille sopiva aurinkorasva, joka ei tahmaa?

Periaatteessa kaikkia aurinkovoiteita voi käyttää myös kasvoilla mikäli oma iho sallii - ja kaikkia kasvoille tarkoitettuja tuotteita voi tietenkin käyttää myös vartalolla - mikäli oma kukkaro sallii. Mutta useimmille meistä on mieluista valita erillinen tuote kasvoille ja vartalolle.

Kaikki valikoimamme kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat läpäisseet "tahmatestimme" ja voimme hyvin mielin suositella niitä sinulle, joka pelkäät aurinkovoiteen tahmaavan.

Vartalolle esimerkiksi kaupunkikäyttöön SPF 30 suojakertoimen aurinkovoide on usein toimivin eivätkä mitkään valikoimamme vaihtoehdot jätä ihoasi valkoiseksi eikä tahmaiseksi.

Vartalosprayt aurinkosuojana

Moni etsii spray-tyyppisiä tuotteita, ehkä helppouden takia, mutta aerolipakkauksia ei luonnonkosmetiikasta löydy eikä niitä kannata suosiakaan.

Aerosolisuihkeita käyttäessä tuotetta päätyy hyvin todennäköisesti hengitysteihin jopa melko runsaissa määrin, joten näitä kannattaa välttää!

Sen lisäksi, että spray-tyylinen aurinkosuoja päätyy "vähän minne sattuu", se ei anna ihollesi riittävää suojaa. Aurinkosuojavoidetta on tärkeää levittää riittävästi ja tasaisesti ja tässä pelkkä suihkuttelu ei riitä.

Luonnonkosmetiikasta löytyy pumppupullollisia suihkutettavia kuten Acorelle ja Ey! joissa kuitenkin itse tuote on voidemainen ja siten helppo ja selkeä levittää.

Lue myös:

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista