0

Ostoskorisi on tyhjä

Veganismi ja erityisruokavaliot - miten selättää iho-ongelmat?

Veganismi ja erikoisruokavaliot - miten selättää iho-ongelmat?

Tällä viikolla kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijamme Veera ja Annina keskustelevat erityisruokavalioista ihonhoidon näkökulmasta.

Kuuntele alta mielenkiintoinen podcastimme siitä, miten välttämisruokavalio tulisi tehdä oikein ja mitä erityisruokavalioita, kuten vegaanista tai ketogeenistä ruokavaliota noudatettaessa tulisi huomioida jotta iho pysyy terveenä ja elinvoimaisena.

Iho-ongelmien kanssa kamppailevat asiakkaat kysyvät meiltä usein, voivatko erityisruokavaliot kuten veganismi tai ketoruokavalio johtaa ravintoainepuutoksiin, jotka heijastuvat ihon kunnossa?

Erittäin yksipuolisen ja niukan ruokavalion tapauksessa tämä on toki mahdollista, mutta kysymys on useimmin ravintoaineiden epätasapainosta, eli siitä, että ruokavaliosta pois jätettyjä ruoka-aineita ei ole korvattu oikein tai järkevästi.

Olipa kyse sitten vegaanisesta ruokavaliosta, ketoruokavaliosta tai mistä tahansa muusta välttämisruokavaliosta, on hyvä pitää mielessä että ruokavalion pohjana tulisi aina olla ensisijaisesti prosessoimattomat ruoka-aineet! Eli monipuolisesti kasviksia, papuja, siemeniä, pähkinöitä ja korkealaatuisia rasvoja.

Vegaaneille hedelmiä ja viljoja sellaisenaan ja ketoruokavaliota noudattaville proteiinit mieluummin lihasta, kalasta ja kananmunista kuin proteiinijauheista ja keinotekoisesti makeutetuista proteiinipatukoista!

Pitkälle prosessoitujen tuotteiden ravintoarvo voi olla hyvin heikko niiden sisältämien raffinoitujen täyteaineiden vuoksi.

Lue tarkkaan vegaanisten jogurttien sekä ruokakermaksi ja kahvimaidoiksi tarkoitettujen vegaanisten juomien ainesosaluettelot, sillä niissä on usein suolisto-oireisiin yhdistettyjä täyteaineita.

  • Näitä ovat mm. karrageeni ja kalsiumkarbonaatti. Oireet voivat olla turvotuksesta ummetukseen riippuen suoliston tulehduksen tilasta.
Myös eettisistä syistä vegaaniruokavaliota noudattavan kannattaa pitää tämä mielessä, sillä prosessoimattomat ruoka-aineet kuluttavat vähemmän luonnonvaroja kuin teollisesti valmistetut. Sokereiden sijaan vähähiilihydraattisissa tuotteissa käytetään usein keinotekoisia makeutusaineita, jotka voivat ärsyttää suolistoa.
  • Tällaisia ovat sukraloosi, asesulfaani K ja aspartaami, joita löytyy useista teollisista proteiinipatukoista.

Vegaaninen tai vähähiilihydraattinen ei ole automaattisesti synonyymi terveelliselle!

Vegaaniruokavalio, mahdolliset ravintoainepuutokset ja ihon terveys

Terveellisesti toteutettuna vegaaniruokavaliosta saa runsaasti Omega 6 -rasvahappoa (linolihappo). Se toimii ihon rasvahappona estäen ihon kuivumista ja hilseilyä. Hyviä linolihapon lähteitä ovat useat siemenet ja niistä kylmäpuristetut öljyt:

Mistä sitten johtuu, että vegaanien iho-ongelmiin liittyy usein ihottumat, ihon kuivuus, hiustenlähtö, kynsien murtuminen, suupielihaavat sekä limakalvomuutokset?

Osaltaan oireet voivat selittyä tiettyjen hivenaineiden, kuten raudan tai sinkin liian vähäisellä saannilla. Vaikka näitä saa parhaiten eläinperäisistä lähteistä, ei niitä tosin ei ole vaikeaa korvata kasvikunnan lähteillä (vehnänalkio, merilevät, tietyt siemenet, nokkonen, sienet).

Useimmin iho-oireet liittyvätkin ruokavalion rasvahappoprofiiliin ja eläinperäisten omega 3 -rasvahappojen (EPA, DHA) puuttumiseen ruokavaliosta.

Ravintosuositusten mukaan kalaa olisi hyvä olla ruokavaliossa 2–3 kertaa viikossa jotta omega 3 -rasvahappojen saantisuositus täyttyisi.

Elimistö toki pystyy valmistamaan näitä rasvahappoja kasviperäisestä omega-3 -rasvahaposta (alfalinoleenihappo, ALA), mutta maksan kyky muuntaa ALA:a on kovin heikko (5-15%). Pitäisi nauttia valtavia määriä ALA:aa, jotta EPA/DHA:n saanti olisi ravitsemussuositusten mukaista. Lisäksi ALA.a sisältävät pähkinät ja siemenet sisältävät myös omega 6 -rasvahappoha, jolloin omega 3 / omega 6 keskinäinen suhde vääristyä. Ideaalitilanteessa sen tulisi olla 1:3.

Liika omega 6 suhteessa omega 3 -rasvahappojen määrään voi vauhdittaa kehon piilevää tulehdusta, mutta samalla se myös heikentää entisestään maksan kykyä tuottaa kasviperäisten omega 3 -rasvahappojen (ALA) muuttumista EPA- ja DHA -muotoihin.

Jos veganismi ei ole aatteellinen asia, hyvä tapa estää rasvahappojen epätasapainon syntyä on ottaa kalaöljyä ravintolisänä. Esimerkiksi Solgarin Wild Alaskan kalaöljy on valmistettu hellävaraisesti Alaskan villistä lohesta, joiden pyynti on tarkkaan valvottu ja säännöstelty. Tuotannossa hyödynnetään koko kala.

Ketoosiruokavalio ja ihon kunto

Ketoosin tiedetään olevan elimistölle erittäin edullinen tila, mutta se voi aiheuttaa ihon kuivumista, elastisuuden katoamista ja ihottumaa. Ketoosissa maksan ja lihasten glukoosivarastot pienenevät kun rasvasta tulee kehon pääasiallinen energian lähde. Glukoosi varastoituu nesteeseen sitoutuneena, joten lihaksissa voi tämän vuoksi olla lähes parin kilon verran nestettä.

Kun glukoosivarastot pienenevät, poistuu myös glukoosia sitova neste kehosta. Samalla keho voi menettää suuren määrän elektrolyyttejä, jotka auttavat ihosolujen kykyä pidättää vettä. Tämä johtaa ihon kuivumiseen ja elastisuuden katoamiseen. Pidä siis ketoosiruokavalioon siirtyessäsi huolta hyvästä nesteytyksestä.

Voit kuunnella ja lukea aiheesta lisää podcastista Mitä on ihon optimaalinen kosteutus?".

Runsaasti mineraaleja sisältävä elektrolyyttijauhe auttaa sitomaan nestettä kehoon:

Ihon veltostumisen ja kutinan taustalla voi olla samanlainen rasvahappojen epätasapaino kuin vegaaniruokavaliossa. Tähän voi ajautua jos ketoosiruokavalioon on otettu suuri määrä pähkinöitä ja hedelmiä lisäämättä eläinperäisten rasvojen määrää, varsinkaan rasvaisista kaloista.

Asia korjaantuu lisäämällä Omega3 -rasvahappoja lisäravinteesta tai lisäämällä rasvaisten kalojen määrää ruokavaliossa:

Ketoosiruokavaliossa on olennaista, että hiilihydraatteja korvataan proteiinilla ja rasvalla, jolloin omien varastorasvojen käyttö energiaksi tehostuu. Samalla vihreiden kasvisten määrää tulisi lisätä runsaasti ruokavalioon suojaravinteiden riittävän saannin takaamiseksi!

Rasvakudokseen on saattanut elämän aikana varastoitua runsaasti toksiineja. Rasvojen purkautuessa myös toksiinit lähtevät verenkiertoon. Jos maksa ei toimi tehokkaasti, voivat toksiinit aiheuttaa iho-oireita, sillä iho toimii myös yhtenä elimistön eliminointikanavana hikoilun ansiosta.

Maksan toimintaa on paras tukea luontaisesti suurella määrällä vihreälehtisiä ja ristikukkaisia kasviksia, kuten parsakaali, lehtikaali, ruusukaali, rucola, nokkonen.

Akuutisti maksan toimintaa voi tukea luonnollisesti viherjauheilla ja muilla kasviyhdisteillä:

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista