0

Ostoskorisi on tyhjä

TOP 10 kauneusruoat: Nro 9 Omenaviinietikka

TOP 10 kauneusruoat: Nro 9 Omenaviinietikka

Omenaviinietikka on terveysvaikutuksiltaan hämmästyttävä ruoka-aine, vaikka se ei itsessään ole ravintoarvoiltaan kovinkaan kummoinen. Omenaviinietikan salaisuus piileekin sen sisältämässä etikkahapossa ja filtteröimättömän etikan luonnonmukaisessa bakteerikannassa. Omenaviinietikka on oikea sisäisen kauneudenhoidon monitoimituote ja siksi mukana Twistben Top 10 kauneusruokien listalla.

Etikkahapolla on tutkitusti verensokeria tasoittava ja insuliinintuotantoa hillitsevä vaikutus. Pitkään jatkuneena korkea verensokeri aiheuttaa ihosolujen sokeroitumista, jolloin ne menettävät elastisuutensa ja altistavat ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle.

Omenaviinietikan suosio osana ketoruokavaliota

Insuliinivasteen tasapainottamisen vuoksi omenaviinietikan suosio on kasvanut nopeasti ketoosiruokavalion suosion myötä. Ketoosiruokavalion päätarkoituksena on muuttaa energia-aineenvaihdunta hyödyntämään rasvaa ensisijaisena energian lähteenä glukoosin sijaan.

Elimistö ”menee ketoosiin” kun kehon insuliinituotanto vähenee/tasoittuu rasvapainoitteisen ja niukkahiilihydraattisen ruokavalion ansiosta ja maksa alkaa tuottamaan rasvahapoista ketoaineita energiantuotantoon.

Tämän prosessin vauhdittamisessa omenaviinietikan säännöllinen nauttiminen on oiva apu ja toimii myös vaikka et tavoittelisi ruokavaliolla ketoosia.

Omenaviinietikka tehostaa iholle tärkeiden rasvaliukoisten vitamiinien ja rasvahappojen imeytymistä

Pastöroimattomalla (eli etikoitumisen edellyttämää bakteerikantaa sisältävällä) omenaviinietikalla on tiedetty jo pitkään olevan hedelmien ja vihannesten ravinnollisia hyötyjä vahvistavia vaikutuksia ja sitä on käytetty luonnollisena terveyden edistäjänä niin paastojen ja dieettien yhteydessä kuin raakaruokavalionkin tukena.

Tämä etikan ominaisuus entsyymitoiminnan vahvistajana on juuri se ominaisuus, mikä tekee omenaviinietikasta mielenkiintoisen myös ihonhoidon kannalta. Omenaviinietikka nimittäin aktivoi rasvan pilkkomisesta ja mineraalien imeytymisestä vastaavien entsyymien toimintaa, joten samalla se tehostaa myös iholle tärkeiden rasvaliukoisten vitamiinien (A, E, D), rasvahappojen (Omega3) ja sinkin imeytymistä.

Jos otat lisäravinteena kalaöljyjä, niin ota ne ruokailun yhteydessä ja juo silloin myös vettä omenaviinietikalla.

MILLOIN OMENAVIINIETIKKAA TULISI OTTAA?

Omenaviinietikkaa voi ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa, riippuen vaikutuksista, joita etikan käyttämisellä tavoittelet:

1) Jos ihosi on epäpuhdas ja haluat parantaa elimistön puhdistustoimintoja

Tällöin omenaviinietikalla voi tukea luonnollisesti maksan puhdistustoimintoja. Ota 2 rkl omenaviinietikkaa aamulla tyhjään vatsaan huoneenlämpöiseen veteen sekoitettuna ja lisää halutessasi 2 rkl sitruunan mehua ja ripaus hyvälaatuista merisuolaa tai vielä monipuolisempaa elektrolyyttijauhetta.

2) Jos kärsit ruoansulatuksen ongelmista

Mikäli sinulla on närästystä ja/tai yhtäkkistä ylikylläisyyden tunnetta heti ruokailun jälkeen, saatat kärsiä alentuneesta vatsahappojen tuotannosta. Tällöin myöskään syömiesi ruokien sisältämät ravintoaineet eivät imeydy tehokkaasti ja ihosi saattaa jäädä paitsi arvokkaista ravintoaineista.

Alentuneet vatsahapot altistavat myös ohutsuolen bakteerikannan liikakasvulle (SIBO) jolla tiedetään olevan yhteys tulehduksellisten iho-ongelmien puhkeamiseen. Ota omenaviinietikkaa tällöin ennen ruokailua tai ruokailun yhteydessä vaikka mineraaliveteen sekoitettuna, niin etikan vahva maku peittyy hieman.

3) Jos haluat tasapainottaa verensokeria ennen nukkumaan menoa ja taata itsellesi hyvät yöunet

Syö tällöin iltapalaksi (huom. kuitenkin vähintään 2h ennen nukkumaan menoa) hyviä rasvoja sisältäviä ruokia, kuten avokadoa, 10% turkkilaista jogurttia, 20g hyvälaatuista rasvaista juustoa tai pähkinöitä ja juo päälle omenaviinietikkavettä, johon on sekoitettu hieman viherjauhetta. Näin verensokeri pysyy tasaisena koko yön ja palautuminen paranee. Viherjauheen aminohapot auttavat maksaa työstämään rasvoja. Viherjauheiden sisältämillä fytokemikaaleilla on kehoa alkalisoiva vaikutus kompensoi mm. juuston mahdollista kehoa hapattavaa vaikutusta.

VINKKEJÄ OMENAVIINIETIKAN KÄYTTÖÖN

Jos omenaviinietikan juominen veden tai kivennäisveden joukossa ei ole sinulle makunystyröitä hivelevä kokemus, voit tehdä omenaviinietikasta hedelmien ja vihannesten kanssa vahvistettuja etikkakastikkeita tai dippejä ja saat yhdistettyä kasvisten ravinnolliset hyödyt etikan terveysvaikutusten kanssa.

Kasvikset tai hedelmät soseutetaan omenaviinietikan kanssa tehosekoittimessa ja halutessasi voit lisätä mukaan mausteita tai yrttejä.

HUOM! Omenaviinietikan makuun tottuu melko pian, joten anna sille mahdollisuus, vaikkei se ensimaistamalta tunnu herkulliselta.

Tässä myös muutama vaihtoehto helpoista resepteitä omenaviinietikan käyttöön:

OMENAINEN ruoansulatuksen herättelijäsose
3 pientä kotimaista omenaa kuorineen
1 dl omenasiiderietikka
2 rkl hunajaa
Lisäksi ½ tl kanelia tai ripaus muskottipähkinä

PORKKANAINEN dippikastike tai keittojen maustajasose
2 dl porkkanoita (dippiin raakana, keittoon höyrytettynä)
1 dl omenasiiderietikkaa
1 dl vettä
(valkopippuria ja persiljaa)

SINAPPIKAALI dippikastike
4 dl keräkaalin, savojikaalin tai lehtikaalin lehtiä (tai eri kaalien sekoitus)
0,5 dl omenasiiderietikkaa
0,5 dl vettä
1 tl dijon -sinappia

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista