Paras ihon detox on hyvä palautuminen

Paras ihon detox on hyvä palautuminen

Kudokset korjaantuvat tehokkaimmin levossa. Tämä pätee niin ihosolujen uudistumiseen kuin lihaskasvuunkin. Tässä blogissa paneudumme palautumisen merkitykseen elimistön detoksifikaatiossa.

Detox on puhdistuselinten toiminnan optimointia

Kaikki ihonhoidosta podcastin jaksossa 70 "Hyvä paha detox" käsittelimme detoksia kehon puhdistuselinten toiminnan näkökulmasta. Voit kuunnella podcastin alta:

Näkemyksemme mukaan detoxissa on kyse kuormittavien tekijöiden poistamisesta ja hyvän lisäämisestä, sillä kehon kuormitus on este hyvälle palautumiselle.

Päivittäisillä elintapavalinnoilla on tässä suuri merkitys, vaikka ne tuntuisivatkin pieniltä asioilta. Jos siis haluat optimoida detoksifikaatiota, ajattele että kyse on ennemminkin kehollesi antamasta lomasta, kuin elimistön buustaamisesta "kevästsiivoukseen" tarkoitetuilla lisäravinteilla. Palautumista voi auttaa ottamalla taukoa erilaisista elimistöä rasittavista asioista.

Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • kosmetiikan ja hygieniatuotteiden kemikaalit tai omalle iholle vääränlaisen kosmetiikan käyttäminen
  • pitkälle prosessoidut ruoka-aineet, jotka kuormittavat ennemminkin kuin tukevat terveyttä; karkit, keksit, sipsit, virvoitusjuomat, pikaruoka - tiedät kyllä tämän listan :)
  • stimulantit, varsinkin iltaisin; kahvi, musta tee, energiajuomat
  • tupakka ja alkoholi
  • turhat (särky)lääkkeet
  • synteettiset lisäravinteet
  • jatkuva syöminen; pidä ruokailujen välissä 4-5 tuntia, syö illan viimeinen ateria viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa
  • some
  • valvominen

Voit myös kuunnella lisää ajatuksistamme kehon kuormitusteoriasta "Ihonhoidon aikakone" -podcastista.

Lepo ja kehon puhdistustoiminnot

Kaikki kehon eheyttävät ja puhdistavat toimonnat ovat tehokkaimmillaan yön aikana, kun elimet ovat lepotilassa.  Esimerkiksi suolistolle ja maksalle lepotila on tärkeää puhdistautumisen aikaa. Iho korjaantuu yöllisen levon aikana peräti kolme kertaa nopeampaan tahtiin kun päivällä. Ihon uudelleenrakentumista voidaankin pitää terveen ihon perusedellytyksenä!

Hyvä lepo siis auttaa kehon puhdistuselimiä toimimaan hyvin, mutta hyvin toimivat elimet myös takaavat sen, että keho pääsee palautumaan. Palautumiseen vaikuttaa unen pituuden lisäksi unen laatu. Saatamme helposti ajatella, että illalla rättiväsyneenä sänkyyn romahtaminen ja nopea nukahtaminen ovat merkkejä syvästä yöunesta.

Palautuminen voi kuitenkin jäädä puutteelliseksi, jos kehoa rauhoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu viiveellä. Tällöin voi kehittyä itseään ruokkiva sykli, jota voi olla vaikea palauttaa raiteilleen, jos kuormitusta on jatkunut pitkään.

Tästä hyvänä esimerkkinä on alkoholi. Illalla voi tehdä mieli siemaista lasillinen punaviiniä hepottamaan nukahtamista, kun päivän kiireet ja stressi pitävät ajatukset vilkkaina.

Alkoholin aikaansaama rentoutumisen tunne saattaa auttaa nukahtamista, mutta samaan aikaan maksassa aktivoituvat alkoholin pilkkoutumisprosessit. Palautuminen viivästyy ja seuraavana päivänä on edelleen väsynyt ja hermostunut olo, jota taas tekee mieli rauhoittaa yömyssyllä.

Jos palautuminen jää puutteelliseksi myös tietyt iholle tärkeät toiminnot, kuten ravintoaineiden kulkeutuminen ihosoluihin ja kuona-aineiden poistuminen eivät tapahdu tehokkaasti.

Miten edistää yöunien palauttavuutta?

Kuormituksen poistamisen lisäksi parasympaattisen hermoston aktivoitumista voi auttaa luontaisesti aminohapoilla, kasviyhdisteillä, kuten hapankirsikalla tai ottamalla magnesiumia iltaisin.

Muista myös unen laatua edistävät käytännön toimet

Vuorokausirytmi - Sisäelimet, ruoansulatus ja hormonitoiminta eivät tunne kellonaikoja vaan rytmitämme niiden toimintoja omilla toimillamme. Siksi on tärkeää antaa aikamerkki esimerkiksi sisäelimillemme siitä, että on yö. Jos syöt raskaan aterian juuri ennen nukkumaanmenoa ohjautuu energia ruuan sulatukseen eikä suoliston kudosten uusiutumiseen.

Säännöllinen unirytmi - Pidä nukkumaanmeno ja herääminen ajallisesti säännöllisenä - myös viikonloppuisin! Jos se tuntuu vaikealta, aloita vakioimalla heräämisaika, vaikka olisitkin mennyt myöhään nukkumaan. Heräämisajasta alkaa kertyä unipainetta, joka luo tarpeen nukkua.

Päivän aktiviteettien priorisointi - Vältä aktiivisuutta vaativien tehtävien kertymistä iltaan. Onko asioita joista voi luopua ilman että jotain tärkeää jää tekemättä? Aloita päivä niistä asioista jotka koet erityisen tärkeiksi, tai jotka eivät saa jäädä mieleen painamaan ja jätä vähemmän tärkeät asiat vähemmälle ilman stressiä.

Rauhoittavat rutiinit - Päivän sävy on se mikä ohjaa monesti nukahtamista ja unen laatua. Yhtä tärkeää kun on oppia tunnistamaan kuormittavat tekijät, on oppia tuntemaan kehoon rauhoittavasti vaikuttavia asioita. Nämä voivat olla suolistoa hellivä iltapala, hengitysharjoitukset, jooga ja venytely, mukava kävelylenkki luonnossa tai rauhallisen tunnelman luominen eteerisillä öljyillä.

Kaikkia tekijöitä voi olla välillä vaikea tarkastella objektiivisesti, siksi unen laadun mittaaminen on usein fiksua.

Tutustu asiantuntijoidemme suosituksiin:

Lue myös:

Voiko detox olla vaarallista?

Suomen ensimmäinen ihonhoidon podcast on täällä!

Ihonhoidon aikakone +40 -vuotiaalle podcast

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista