0

Ostoskorisi on tyhjä

Voiko detox olla vaarallista?

Voiko detox olla vaarallista?

Joulun jälkeen erilaiset detox-teemat tulevat taas ajankohtaiseksi, joten halusimme käsitellä asiaa tällä kertaa podcastissamme, jotta sinä voisit olla hyvin varustautunut tulevaan vuoteen.

Detox on aiheena sellainen, josta uutisoidaan usein hyvin kirjavasti.

Osa on sitä mieltä, että detoxissa ei ideana ole mitään järkeä, osa hehkuttaa sen vaikutuksia kuulaan ihon hoidossa ja jotkut vannovat etteivät ikinä käytä luontaistuotteita niistä tulleen negatiivisen reaktion vuoksi.

Me olemme käsitelleet detox-aihetta reilu vuosi sitten podcastissa no 25 "Onko detox huuhaata".

Puhuimme tuossa jaksossa miten kehon puhdistuselinten liian kuormittamisen välttäminen ihan joka päivä pienilläkin elintapavalinnoilla on paljon parempi lähtökohta terveyden ylläpitämiselle, kuin yksittäisten, jopa radikaalien puhdistuskuurien tekeminen.

Detox terminä ymmärretään monin eri tavoin

Ihonhoidossa termillä tarkoitetaan usein jotain ihon puhdistamiseen liittyvää tai sillä voidaan viitata myös tiettyihin raaka-aineisiin, kuten aktiivihiileen. Tämän kaltaisia tuotteita meiltä löytyy myös valikoimista:
Oli sitten kyseessä some-detox tai ruokavalio-detox niin usein siinä on myös kyse tauon pitämisestä.

Maksalle, suolistolle ja muillekin elimille voi suoda taukoja ja lomaa, mutta sen pitää nimenomaan tarkoittaa taakan poistamista turvallisesti, eikä välttämättä ollenkaan yhtäkkisesti.

Oman näkemysemme mukaan sisäisessä detoxissa on enemmänkin kyse kuormittavien tekijöiden poistamisesta ja hyvän lisäämisestä.

Tämä sen sijaan, että ajattelisimme, että kehon puhdistuselimet olisivat toimettomia, eivätkä itse suoriutuisi tehtävästään. Tästä puhuimme jaksossa numero 25 sekä uusimassa podcastissamme "hyvä paha detox":


Miksi tehdä detox?

Monet lähtevät kokeilemaan erilaisia detox-kuureja, koska ovat tyytymättömiä omaan tilanteeseen, painoon tai ihon kuntoon. Halutaan hakea “yhden pillerin pelastusta” sen sijaan, että tarvitsisi tehdä työlään kuuloinen elämäntaparemontti.

Sisäisten detox-kuurien paradoksi onkin: jos tilanne tai ongelma ei ole kehittynyt yhdessä yössä, niin on mahdotonta ajatella, että se lähtisi pois kahden viikon detox-kuurilla.

Jos kärsii oireista laidasta laitaan ja kun alkaa miettiä niitä elämän aikana tehtyjä “vähemmän hyviä” valintoja esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden, ruokavalion, nukkumisen, alkoholin käytön tai vaikka tehdyn työmäärän suhteen, niin on luonnollista haluta quick fix tai reset-nappula, jota painamalla tekee radikaalin muutoksen.

Monella ajatuksena saattaa olla, että sen jälkeen aloittaa sitten uudet, puhtaammat elintavat.

Lähtökohtaisesti kuitenkin parempiin tuloksiin pääsee kun saisi arjen toimimaan kestävän kehityksen periaatteella.

Detox ihonhoidossa

Ihonhoidossa trendi näkyy kun iho alkaa oireilla tavalla tai toisella.

Yleensä käy juuri niin, että oireisiin halutaan aina vaan tehokkaampaa, kalliimpaa ja entistä ihmeellisempää tuotetta, joka ulkoisesti fiksaisi nopeasti ongelman.

Tämä kuitenkaan harvoin toimii. Ihonhoidossakin paremmat tulokset saa selkeällä kaavalla:
  1. Poista ihoa kuormittavat tekijät, kuten vääränlaiset puhdistustuotteet
  2. Valitse tuotteet, jotka sisältävät ihon biologian näkökulmasta järkeviä raaka-aineita
  3. Katso mihin ihon kunto asettuu
  4. Eliminoi ihoa kuormittavat sisäiset tekijät, kuten ongelmat suolistossa jotka näkyvät ihon ongelmina (esim. akne, rosacea ja atopia)
  5. Tasapainota kehon sisäiset ongelmat

Mikä sisäisissä detox-kuureissa on haasteena?

Elämme tänä päivänä niin kuormittavassa elinympäristössä, että puhdistuselimet ovat monella kovalla koetuksella.

Esimerkiksi yli 40-vuotiaille emme suosittele minkäänlaista puhdistuskuuria, varsinkaan, jos siihen liittyy vielä paasto.

Kun elimistön vuosikausia huolella varastoimat kuonat lähtevät yhtäkkisesti liikkeelle, ne menevät tulvana maksaan käsiteltäväksi.

Jos maksa on jo valmiiksi vähän pinteessä kuormittavan arjen kanssa, niin mitä tapahtuu kun sen pitäisi käsitellä lisäksi detox-kuurin myötä liikkeelle lähteneet varastoidut kuona-aineet?

Tuloksena on perfect storm.

Vähän niinkuin valtava myrsky jossa eri suunnilta tulevat säärintamat kohtaavat. Yksinään niistä ei ole haittaa, mutta kohdatessaan ne nostattavat myrskyn.

Hyvää tarkottavalla puhdistuskuurilla voidaan saada aikaan kaaos maksan toiminnassa.

Maksa ei siis välttämättä kykene käsittelemään niin suurta työmäärää, mitä sille yhtäkkiä tulee detox-kuurin myötä. Tämä on radikaalin detox-kuurin suurin riski toteutustavasta (mehupaasto, vesipaasto jne.) riippumatta.

Detox ja paasto

Paastoillekkin on paikkansa. Monelle kuitenkin aivan muista asioista liikkeelle lähteminen on turvallisempi, tehokkaampi ja järkevämpi vaihtoehto.

Paastot itsessään ovat todella terapeuttisia ja kehon toimintoja tasapainottavia.

Evoluution ansiosta elimistöllämme on luontainen kyky mukautua paastoon itseasiassa paljon paremmin kuin siihen, että ruokaa tulee jatkuvalla syötöllä.

Keholle on paljon luonnollisempaa, että niukan energiansaannin kaudet ja runsaan syömisen kaudet (fast ja feast) vuorottelevat.

Tällaista syöminen on aikojen alussa ollut.

Paastoamisesta on nykyihmiselle vaikeaa, koska suurimman osan elämästämme olemme kokeneet vain "feast" -osaa.

Tämän vuoksi kehoon on kertynyt ylimääräistä kuormaa ja tämä on se ongelma. Ei paaston mekanismi itsessään.

Paastoja ja mehukuureja jo pitkän aikaa harjoittaneet ihmiset ovat ihan eri luokassa koska he ovat tottuneet paastoihin ja ovat ehkä jo päässeet niistä pahimmista kuonista eroon eikä heille tule oireen oiretta.

Tottuneelle paasto voi toimia, mutta niihin ei saa missään nimessä lähteä kylmiltään.

Pitää myös tietää mikä on paras aika toteuttaa paasto esimerkiksi oman hormonitoiminnan kannalta. Kehon puhdistautumisessa tärkein tavoite tulisi olla solutason aineenvaihdunnan normalisoituminen, ei myrkynpoisto.

Tarvitseeko keho ja iho detox-kuureja?

Esimerkiksi maksa ei tarvitse erityisiä puhdistuskuureja sanan siinä merkityksessä, että otetaan jotain valmistetta kehon puhdistamiseen. Jos maksa saa säännöllisesti riittävän määrän aminohappoja, antioksidantteja ja suojaravinteita. Lisäksi on tärkeää olla häiritsemättä sen toimintaa jatkuvalla syömisellä, verensokerin nostattamisella sokerilla ja nopeilla hiilihydraateilla, alkoholin käytöllä ja liian vähäisillä unilla.

"Turvaa siis hyvien ravintoaineiden saanti sisäisesti, äläkä häiritse ja kuormita maksan toimintaa!"

Twistben valikoimissa olevat detox-valmisteet Nordiq Nutritionin Detox ja Frantsilan detox -tipat eivät siis myöskään ole puhdistuskuureja. Valmisteiden tarkoitus on antaa keholle sellaisia ravintoaineita, joita maksa tarvitsee toimiakseen normaalisti ja antaa niitä nimenomaan ruoanomaisessa muodossa.
Elintapoihin liittyvät asiat vaikuttavat välillisesti maksan kautta myös muuhun aineenvaihduntaan ja jopa hormonitasapainoon. Riittävien ravintoaineiden saannissa on kysymys todella paljon muusta kun toksiinien huuhtomisesta pois elimistöstä.

Miten maksan toimintaa voi turvallisesti tukea?

Kuormituksen poistamisessa kaikkein tehokkain tapa on tehdä sitä systemaattisesti ja pitkäkestoisesti eikä kymmenen päivän totaalikuurina.

Tavoitteena detoxissa tulisi olla kehon toimintojen palauttaminen tasapainoon eikä niinkään "myrkkyjen huuhtomisesta".

Jos kokee vaikeaksi siistiä ruokavaliota, niin parasta olisi vaikka aloittaa syömällä illan viimeisen aterian mahdollisimman aikaisin ennen nukkumaanmenoa, esimerkiksi 18-19 välillä jos menee nukkumaan klo 22 aikoihin. Näin maksa ei käyttäisi yön aikaista arvokasta eheytymisen ja palautumisen aikaa työstämällä ruoansulatuksen sivutuotteita.

Tämä tekniikka myös parantaa huomattavasti unen laatua!

Seuraava askel olisi miettiä pystyykö hieman venyttämään aamiaista ja voisiko pelkän kahvin ja leivän sijasta antaakin maksalle heti niitä tärkeitä suojaravintoaineita, koska maksa on erittäin vastaanottavainen juuri aamulla, kun se on yöllä päässyt tasapainottamaan omia toimintojaan.

Tätä reseptiä kun toteuttaa systemaattisesti, ei sitä backlogia enää synny.

Sitten voi alkaa ajatella onko olo vahvistunut jo sen verran, että seuraavaksi voisi tsempata nukkumisen tai ruokavalion siistimisen saralla. Näiden askel askeleelta toteutettavien muutosten rinnalle voi tietenkin ottaa aineenvaihduntaa tukevia keinoja; saunomista, infrapunasaunomista, lymfahierontaa tai vaikka sitruunaveden juomista ja jalkojen yrttikylpyjä, sillä ne ovat hyviä asioita ja edistävät hyvinvointia.

Jos haluaa tasapainottaa kehon toimintoja, kannattaa kuitenkin aloittaa muista asioista kuten laadukkaan unen saamisesta, ruokavalion tuunaamisesta sekä liikunnasta tuossa järjestyksessä.

Kehon aito puhdistautuminen tarkoittaa kaikkien solujen ja kudosten toiminnan normalisoitumista. Solujen ja kudosten toiminnan normalisoituminen näkyy varsinkin ihossa.

Kuulas ja hyvinvoiva iho on sellainen, jossa soluaineenvaihdunta toimii hyvin ja jossa tapahtuu uudistautumista.

Tämän pitäisi tapahtua kehon ihan joka solussa. Ihon uusiutumista auttaa parhaiten kun alkaa nähdä ihonhoidon aidosti kokonaisvaltaisena prosessina ja todellakin kiinnittää huomiota ulkoisen ihonhoidon lisäksi sisäisiin tekijöihin.

Oli solu sitten ihossa, maksassa tai vaikka silmässä, niin hyvän soluaineenvaihdunnan perusedellytys on se, että solujen pinnat on terveitä ja joustavia.

Terve solukalvo päästää ravintoaineet sisälle ja kuona-aineet ulos - niin iholla kun myös kehon sisällä.

Millä sitten tukea iholle tärkeää solutason toimintaa sisäisesti?

Ruokavaliota ajatellen parhaita maksan toimintaa tukevia kasveja ovat mm. kakki tummanvihreälehtiset kasvit, idut, ja punajuuri. Niistä maksa saa aminohappoja jotka on maksan toiminnan perusedellytys ja antioksidantteja, jotka antavat suojaa hapetusstressiltä.

C-vitamiini ja seleenipitoiset ruoat antavat puolestaan maksalle hyviä antioksidantteja.

Mitä turvatoimenpiteitä voi tehdä jos kudoksista purkautuu vanhoja kuona-aineita?

"Turvatoimenpiteiden" tekeminen on suotavaa varsinkin, jos kuonien kertyminen aiheuttaa oireita. Tällaisia voi olla esimerkiksi niveljäykkyys, nivelkivut tai päänsärky.

Yksi potentiaalinen vaaratekijä detoxin aikana ovat rasvaliukoiset kuona-aineet, jotka yhdistyvät sappinesteeseen ja joiden olisi tarkoitus kulkeutua ulosteen mukana pois elimistöstä.

Elimistöllä on kuitenkin erittäin tehokas sappinesteen kierrätysmekanismi, jolloin vaarana on, että sappineste kuonineen imeytyykin suolistosta takaisin verenkiertoon. Tämä on yleisin detox-oireita aiheuttava tekijä.

Tällöin kannattaa ottaa ottaa käyttöön jonkun kuona-aineita tehokkaasti kelatoiva apuaine:

1. Merilevä: Toimii esim. raskasmetallien kohdalla. Ne ottavat itseensä toksiineja.
2. Kuidut tai aktiivihiili: Auttavat imemään sappinestettä ja toksiineja itseensä. Eli tällaisia keinoja voidaan käyttää tehostamaan kuonien poistumista elimistöstä.

Tuntuuko sisäinen ihonhoito, detox ja itselle sopivan ruokavalion löytäminen haasteelliselta?

Meihin saa aina olla yhteydessä jos tuntuu, että itse on vaikea löytää sopivaa ruokavaliota ja suunnitelmaa sisäiseen ihonhoitoon. Osaava ravintoneuvojamme Annina Francioso on erikoistunut iho-ongelmien hoitoon sisäisesti. Hänen moniulotteisen ja ongelmien juurisyihin pohjautuvan lähestymistavan ansiosta monet asiakkaamme ovat saaneet haluamiaan tuloksia ihonhoidon kanssa.

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista