0

Ostoskorisi on tyhjä

5 vinkkiä ekompaan ihonhoitorutiiniin

5 vinkkiä ekompaan ihonhoitorutiiniin

Moni haluaa tänä päivänä tehdä ekologisempia valintoja, mutta se voi tuntua vaikealta. Viherpesua tapahtuu paljon ja voi olla vaikea tietää miten valita kosmetiikkaa ympäristöystävällisemmin. Mitä huomioida ja miten olla varma valinnoistaan? Jaamme kanssasi viisi vinkkiä, joiden avulla voit tehdä parempia valintoja ympäristön ja itsesi kannalta.

1) Käytä vähemmän

Todella usein tulemme käyttäneeksi tuotteita tai yksittäistä tuotetta yhdellä kertaa paljon enemmän, kuin mitä oikeasti tarvitsemme.

Kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi ja ole tiedostavampi sen suhteen. Kosmetiikka-alan markkinointi antaa sinun helposti ymmärtää, että tarvitset purkkia jos toista selvitäksesi. Todellisuudessa iho kuitenkin osaa tehdä paljon asioita itse ja teemme sille ison palveluksen ja vältymme ongelmilta jos emme häiritse ihon toimintaa omilla virheillämme.

Voit myös yksinkertaistaa ihonhoitorutiiniasi käyttämällä vain tuotteita, joita oikeasti tarvitset.

Sanommekin usein, että kannattaa ostaa vähemmän, mutta paremmin.

Tämän voi huomioida myös niin, että ostaa tiiviissä muodossa olevia tuotteita, kuten palashampoo, balsamit tai pesuainetiivisteet:

2) Suosi luomua ja jäljitettäviä raaka-aineita

On helppo ajatella, että kunhan ostan luonnollisia tuotteita valitsen ekologisesti. Valitettavasti esimerkiksi massatuotettujen öljyjen kuten palmuöljyn viljely on pahimmillaan kaukana ekologisesta silloin kun sademetsiä tuhotaan viljelyn alta. Suosi siis tuotteita, joissa on käytetty sertifioituja luomuraaka-aineita ja valmistajia, jotka ovat tarkkoja raaka-ainepolitiikastaan. Luomua suosimalla tuet myös maaperää ja viljelijöiden terveyttä kunniottavaa raaka-ainetuotantoa.

Olemme suurella rakkaudella ja ylpeydellä koonneet TwistBe valikoimasta Suomen luomuimman.

3) Opettele tuntemaan ihosi

Kun opit ostamaan tuotteita, jotka sopivat täysin oman ihosi tarpeisiin vähennät jo merkittävästi kosmetiikkaan käyttämääsi rahan määrää sekä ostettavien tuotteiden määrää. Sinun ei tarvitse olla ihon biologian asiantuntija, mutta ihon toiminnan perusperiaatteiden ymmärtäminen auttaa sinua tekemään faktaperäisiä valintoja ihonhoitoosi liittyen. Ilman ymmärrystä omasta ihosta sinun on melkein mahdotonta valita itsellesi oikeita tuotteita.

Tuotteen ainesosalistan lukeminen on ainut tapa varmistaa, että saat sen mitä kuvittelet saavasi. Vaikka tämä saattaa kuulostaa uuvuttavalta, ei se ole läheskään niin vaikeaa kun ensiajatukselta saattaisi kuvitella.

Esimerkiksi Uusi Alku Ihollesi -verkkovalmennuksessa käymme läpi helpot ja käytännölliset vinkit, jotka auttavat sinua tulkitsemaan tuotteen ainesosalistaa sen verran, että osaat erottaa hyvät tuotteet huonoista ja niistä, jotka eivät aidosti hoida ihoasi.

4) Vältä ympäristöä kuormittavia raaka-aineita

Kosmetiikan mahdollisista haittavaikutuksista ihmisterveydelle kiistellään paljon, mutta ympäristölle aiheutuneista haittavaikutuksista ollaan jo yksimielisempiä. Esimerkiksi kemiallisten aurinkosuojien haittavaikutukset näkyvät jo korallien tuhoutumisessa ja merieliöiden terveydessä.

Erilaisten kiinteiden ja nestemäisien mikromuovien ja muoviperäisien raaka-aineiden kertyminen vesistöihin ja sitä kautta nouseminen ylös ruokaketjussamme on myös aito huolenaihe, johon voit vaikuttaa omilla valinnoillasi.

Kiinnitä erityistä huomiota mökillä käyttämiisi tuotteisiin, jotka päätyvät suoraan vesistöön tai maaperään. Mökkisaunalle loistava valinta on riittoisa ja helposti säilyvä palasaippua ja -shampoo.

Toisaalta vedenpuhdistuslaitoksetkaan eivät kykene poistamaan kaikkia kulutustuotteidemme kemikaaleja vesistämme. Trendissä 7/2018 Suomen luonnonsuojeluliiton tekninen asiantuntija Pertti Sundqvist kertoo esimerkin siitä, miksi parabeenit eivät ole täysin ongelmattomia ympäristön kannalta.

Parabeenit kuuluvat hormonihäiriköihin, joita kaupunkien vedenpuhdistamot eivät kykene poistamaan jätevesistä. ”Hormonihäiriköt aiheuttavat pienissä kaloissa hedelmällisyyden vähenemistä ja koirailla naarasmaisia piirteitä. Vaikutukset näkyvät jo kalojen kutukäyttäytymisessä Helsingin ulkopuolisella merialueella.” Myös THL:n mukaan parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä.

Ekoteko on myös suosia uusiutuvia, kasviperäisiä öljyjä uusiutumattomasta alkuperästä valmistetun mineraaliöljyn sijaan. Lisäksi kasviöljyt hoitavat ihoa monipuolisemmin, win-win!

Nämä ovat kaikki seikkoja, jotka olemme huomioineet TwistBe valikoimaa rakentaessamme sillä haluamme kantaa oman kortemme kekoon ekotalkoissa ja auttaa ihmisiä tekemään helposti ekologisempia valintoja.

Tutustu vaikkapa näihin valikoimamme kokoelmiin ja tuotteisiin:

5) Kierrätä

Kosmetiikan pakkausmateriaaleja vertaillessa unohdetaan monesti, että jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa, mutta lähes kaikki pakkausmateriaalit ovat kuitenkin kierrätettävissä! On vaikea perustella kumpi on parempi valinta muovi vai lasi, mutta valitsetpa kumman vain, muista kierrättää pakkaus! Voimme merkittävästi vähentää jätteiden määrää kiinnittämällä huomiota kierrättämiseen.

Kierrätä siis lasi-, metalli- ja muovipakkaukset sekä tietenkin pahviset ulkopakkaukset. Tue ekologisia innovaatioita ja kannata uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettuja pakkauksia kuten biomuovituubeja (kierrätetään muovijätteessä) sekä täysin biohajoavia pakkauksia (jotka kannattaa myös kierrättää pahvinkeräyksessä jotta materiaali pääsee uusiokäyttöön)!

Esimerkkejä zero waste/ 100% biohajoaviin pakkauksiin pakatuista tuotteistamme:

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista