Atooppinen ihottuma lapsella - mikä avuksi?

Atooppinen ihottuma lapsella - mikä avuksi?

Atooppinen ihottuma lapsella ilmenee ensin ihon kuivumisena, karheutena ja punoituksena. Pahentuessaan atooppinen ihottuma kutisee ja iho voi muuttua kovan tuntuiseksi.

Lapsen atooppinen ihottuma on ikävä vaiva, mutta siihen löytyy tehokasta apua ulkoisesta ja sisäisestä ihonhoidosta oikein valituilla tuotteilla ja hoidolla.

Kuuntele aiheesta alla oleva podcast ja nappaa talteen parhaat vinkit atooppisen ihon kokonasivaltaiseen hoitoon:

Lapsen atooppisen ihottuman hoito ulkoisesti

Atooppisen ihon luonnollinen suojamuuri, ihon uloin kerros, on normaalia huomattavasti ohuempi. Tästä johtuen ihon kyky ylläpitää ihanteellista kosteustasapainoa on heikentynyt ja iho oireilee. Ihoon pääsee herkemmin myös vieraat tai ongelmia aiheuttavat bakteerit, joka tekee ihosta erityisen reaktioherkän.

Atooppisen ihottuman hoidossa tehokkain yhdistelmä on antaa iholle kosteutta sekä suojaa.

Moni pelkkää sheavoita lapsen atooppisen ihon hoitoon kokeillut on saattanut pettyä tuloksiin, sillä sheavoi ei yksin kosteuta kosteusköyhää atooppista ihoa. Se antaa iholle suojaa ja ESTÄÄ kosteutta haihtumasta iholta. Ensin iholle on kuitenkin annettava sen kipeästi kaipaamaa kosteutta. Lapsen iholle hajusteettomat tuotteet ovat paras valinta.

Jos iho kutisee ja vaivaa lasta on kutinaa tehokkaasti hillitsevä hoitosuihke erinomainen lisä ihonhoitorutiiniin. Kutinan lievitys on tärkeää, jotta lapsi ei raavi ihoa rikki ja altista siten iho turhille lisäongelmille. Hoitosuihke suihkutetaan ja painellaan kevyesti puhtaalle iholle ennen kosteusvoidetta.

Laadukkaat kosteuttavat, hajusteettomat vartalovoiteet lapsen atooppiselle iholle:

Atooppiselta iholta puuttuvaa luonnollista suojaa voidaan luonnonkosmetiikassa parhaiten mimikoida kasvivahoilla ja -voilla, jotka luovat iholle ikäänkuin suojaavaa kalvoa estäen kosteutta haihtumasta iholta. Tähän laadukas sheavoi on erinomainen valinta sekä vahoja sisältävät balsamit. Tälläiset vedettömät tuotteet levittyvät iholle parhaiten suihkun jälkeen ihon ollessa vielä hieman kostea (jolloin ne sitovat myös suihkun kosteutta iholle) tai edellä mainitun hoitosuihkeen suihkutuksen jälkeen.

Parhaat tuotteet estämään kosteuden haihtuminen lapsen atooppiselta iholta:

Runsaan vesikosteuden ja riittävän suojan yhdistelmä on atooppisen ihon ulkoisessa hoidossa erittäin keskeistä kun halutaan saada tuloksia.

Ennaltaehkäise turhia iho-ongelmia lapsen iholla

Lapsen iho on ohut ja herkkä ja sitä tulisi hoitaa mahdollisimman tuotteettomasti sekä hellävaraisesti. Pienen vauvan ihon pesuun riittää hyvin vesi. Lapsen kasvaessa käsien saippuapesu ja hiusten shampoopesu harvakseltaan ovat täysin riittävät normaalipäivinä.

Moni ei tule ajatelleeksi, että saatamme herkästi aiheuttaa lapselle iho-ongelmia liian voimakkailla tuotteilla ja hoidolla.

Mielenkiintoinen yhdysvaltalainen tutkimus osoitti myös, että lisääntyneellä vauvojen ja lasten kosteuspyyhkeiden käytöllä on yhteys lasten ruoka-aineallergioiden puhkeamiseen, sillä ne heikentävät lasten ihon luonnollisen rasvojen suojaavaa toimintaa.

Lapsen atooppisen ihottuman hoito sisäisesti

Pienet lapset ovat erityisen herkkiä reagoimaan ihollaan suoliston epätasapainotiloihin, joita esimerkiksi antibioottikuurit ja ruoka-aineallergiat tai -yliherkkyydet herkästi aiheuttavat.

Tutkimuksien mukaan yli kolmanneksella ruoka-aineallergioista kärsivistä lapsista on myös atooppinen iho.

Atooppisen ihon taustalla ajatellaan usein olevan ruokayliherkkyyksiä, sillä lapsilla iho-oireet usein pahenevat esimerkiksi runsaan maitotuotteiden käytön yhteydessä. Tällöin välttämisruokavalion kokeilu on hyvä tapa katsoa onko kyseessä ruokayliherkkyys.

Ruoka-aineallergioiden lisäksi atooppisen ihottuman taustalla on usein suolen pinnan tulehduksesta johtuva vuotava suoli, jolloin sulamattomat ruokapartikkelit pääsevät verenkiertoon aiheuttaen ihottumaa. Antibioottikuurit altistavat vuotavalle suolelle, jolloin ihottuma voi näyttäytyä ruoka-aineallergiana. Tilanteen tunnistaa siitä, että ei ole selkeää yhtä ruoka-ainetta joka laukaisee iho-oireet. Tällöin koko terveyden kannalta on parempi hoitaa suolen pinta ja tulehdus kuntoon.

Lapsen atooppista ihottumaa voi hoitaa ruokavalion kautta lisäämällä seuraavia lapsen ruokavalioon:

 • Kasvikuidut, joista ihan paras ja helppo lapsille on mustikka ripauksella psylliumia
 • Höyrytetty omena
 • Höyrytetty pinaatti tai lehtikaali
 • Hapankaali, vesikefiiri
 • Tuorepuuro kaurasta

Hoida lapsen atooppista ihottumaa lisäravinnekuurilla:

Ravintolisät ovat siitä ihonhoidossa kiitollisia, että niiden vaikutukset iholla tulisi nähdä viimeistään 3-4 viikon kuluessa ja niitä otettaessa on säännöllisyydestä ja riittävästä annostuksesta helppo huolehtia.

 • Probiootit (vahvistaa suoliston hyvää bakteerikantaa)
 • Restore (tukee suoliston tervettä toimintaa)
 • Balanstri (tärkeitä, tulehdusta sammuttavia omega3 rasvahappoja)

Balanstri Omega3:sta annostellaan 0,15ml painokiloa kohden per vuorokausi, mutta ravintineuvojamme Annina Francioson suositus on ottaa ensimmäiset kaksi viikkoa 1,5 kertainen annostus, jotta rasvahappovarastot täyttyvät.

Ruokavaliossa kannattaa välttää ainakin kuuriluontoisesti probioottikuurin ajan:

 • Maitotuotteet, varsinkin rasvaton maito
 • Mahdolliset allergeenit, eli ärsytystä aiheuttavat ruoka-aineet. esimerkiksi tomaatti ja sitrushedelmät voivat aiheuttaa atooppisten iho-oireiden pahenemista, samoin tuliset mausteet
 • Paistetut ja käristetyt ruoat, huonolaatuiset rasvat, kovetetut kasvisrasvat ja niitä sisältävät elintarvikkeet kuten välipalakeksit (!) niiden huonon rasvahappokoostumiksen vuoksi.

Kun suolisto hoidetaan kuntoon ja välttämisruokavaliolla iho saadaan rauhoitettua, voidaan ruokavalioon tuoda pikkuhiljaa aikaisemmin oireita aiheuttavia ruokia takaisin.

Mikäli lisäravinnekuuri tai ruokavaliomuutokset eivät auta kannattaa suoliston kunto tutkia mikrobiomitestillä ulostenäytteestä tai tehdä viivästynyt allergiatesti verinäytteestä, varsinkin, jos iho-oireilla ei ole selvää yhteyttä tiettyyn ruoka-aineeseen. Ihoreaktioista haastellisia tekee myös se, että reaktio saattaa näkyä iholla vasta tuntien tai muutaman päivän jälkeen.

Tämän blogin vinkeillä pääset jo pitkälle - voit kuitenkin olla aina yhteydessä asiantuntijoihimme mikäli kaipaat lisäapua. Saat meidät kiinni esimerkiksi sivun alakulmasta löytyvän chatin kautta!

Tutustu asiantuntijoidemme suosituksiin:

Tuntematon toimittaja
Tuntematon toimittaja
Tuntematon toimittaja
Fiini Naturally Kaura-sheavoi 50ml Fiini Naturally 19,90 €
Neal's Yard Remedies Mothers Balm vartalobalsami 120g Neal's Yard Remedies 34,50 €
Balm Balm Hajusteeton vauvabalsami 60ml Balm Balm 17,90 €
Terranova Friendly Microflora maitohappobakt... Terranova 13,90 €
Tuntematon toimittaja
Balanstri Omega3+ Mango 300ml Balanstri 29,90 €

Lue myös:

Suoliston hyvinvointi (keskeisenä) osana iho oireiden hoitoa

10-13v nuoren ihonhoito

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija