0

Ostoskorisi on tyhjä

Välttämisruokavalio sisäisessä ihonhoidossa - näin toteutat oikein

Välttämisruokavalio sisäisessä ihonhoidossa - näin toteutat oikein

Muutamia viikkoja sitten kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijamme Veera ja Annina keskustelevat erityisruokavalioista ihonhoidon näkökulmasta. Samassa yhteydessä he kävivät läpi välttämisruokavaliota sisäisessä ihonhoidossa.

Kuuntele alta mielenkiintoinen podcastimme siitä, miten välttämisruokavalio tulisi tehdä oikein ja mitä erityisruokavalioita, kuten vegaanista tai ketogeenistä ruokavaliota noudatettaessa tulisi huomioida jotta iho pysyy terveenä ja elinvoimaisena.

Sisäinen ihonhoito - milloin välttämisruokavaliota kannattaa kokeilla?

Useat asiakkaamme ovat kokeneet tiettyjen ruoka-aineiden pahentavan iho-oireita ja kokeilleet välttää niitä siinä toivossa, että iho-oireet rauhottuisivat.

Kaikilla välttämisruokavalio ei kuitenkaan ole tuonut helpotusta ihon oireiluun, tai muutokset eivät ole olleet pysyviä. Myös ravintoneuvontaan hakeutuu jatkuvasti asiakkaita, jotka ovat jo kokeilleet esimerkiksi maidotonta tai gluteenitonta ruokavaliota, mutta iho silti oireilee - varsinkin kausiluontoisesti. Tällöin voi helposti ajatella, ettei ruokavaliolla ja iho-oireilla olekaan mitään yhteyttä.

Tässä tilanteessa olisikin tärkeää tarkistaa, miten on välttämisruokavalion käytännössä toteuttanut, eli onko ruokavaliosta pois jätetyt ruoka-aineet osattu korvata järkevästi.

Mitä on välttämisruokavalio?

Välttämisruokavaliolla tarkoitetaan sellaisten ruoka-aineiden postamista ruokavaliosta, jotka selkeästi laukaisevat tai pahentavat oireita.

Näitä ovat pääsääntöisesti allergeenit ja yliherkkyysreaktioita aiheuttavat ruoka-aineet, mutta myös elimistön kuormitusta lisäävät aineet. Yleisempiä ruokavaliosta karsittavia aineita tai ruokia ovat sokeri, gluteeni ja maito.

Samalla olisi edullista karsia myös pitkälle jalostetut teolliset valmisteet, jotka sisältävät usein iholle epäedullisia transrasvoja, makeutus-, täyte- ja säilöntäaineita.

Gluteenin ja iho-oireiden yhteys löytyy suoliston pinnan yliherkkyysreaktiosta.

Nämä heijastuvat lähinnä tulehduksellisina iho-oireina. Maidon ja iho-oireiden yhteys löytyy myös suolistosta, mutta se liittyy useimmiten maidon proteiineihin kuin laktoosiin. Tällöin hapatetut maitotuotteet voivat sopia, mutta ei maito sellaisenaan. Runsas maitotuotteiden käyttö voi kuitenkin aiheuttaa iho-oireita myös hormonitoiminnan kautta, sillä maidolla on melko korkea insuliinivaste.

Oireena voi olla aknen puhkeaminen tai akneoireiden paheneminen.

Huonolaatuisten ruoka-aineiden yhteys ihoon terveyteen liittyy niistä saatavien ravintoaineiden huonoon laatuun (ihosolut saavat huonoja rakennusaineita transrasvoista) ja maksan toimintaan.

Tällöin oireina voi olla epäpuhtauksia, ihon kuivumista ja hilseilyä.

Ravintoköyhä ruokavalio, varsinkin jos se on lisäksi runsashiilihydraattinen, voi rasittaa maksaa ja kasvattaa B -vitamiinien tarvetta. Useat B -vitamiinit ovat vahvoja antioksidantteja, mutta esimerkiksi B 2 (riboflamiini) ja B 5 (pantoteenihappo) myös suojaavat hiuksia ja limakalvoja.

Miten toteuttaa välttämisruokavalio oikein?

Iho-ongelmien kanssa kamppailevat asiakkaat kysyvät meiltä usein, voivatko erikoisruokavaliot johtaa ravintoainepuutoksiin, jotka heijastuvat ihon kunnossa?

Erittäin yksipuolisen ja niukan ruokavalion tapauksessa tämä on toki mahdollista, mutta kysymys on useimmin ravintoaineiden epätasapainosta, eli siitä, että ruokavaliosta pois jätettyjä ruoka-aineita ei ole korvattu oikein tai järkevästi.

Muistathan kuitenkin, että gluteeniton ei ole automaattisesti synonyymi terveelliselle!

Jos esimerkiksi ruokavalio on aikaisemmin sisältänyt paljon leipää ja muita viljatuotteita ja halutaan siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon, ei paras tapa ole yksinkertaisesti vaihtaa leivät ja pastat gluteenittomiin vaihtoehtoihin pienentämättä niiden osuutta ruokavaliossa.

Pitkälle prosessoitujen gluteenittomein tuotteiden ravintoarvo voi olla hyvin heikko niiden sisältämien raffinoitujen täyteaineiden vuoksi.

Gluteeniton ruokavalio on paras toteuttaa lisäämällä ensisijaisesti kasvisten, varsinkin juuresten määrää ruokavaliossa, ottaa pastan tilalle kukkakaali, kesäkurpitsa, kvinoa, täysjyväkaura tai riisi sekä lisätä runsaasti kuitua sisältävien papujen ja linssien määrää ruokavaliossa.

Välttämisruokavalio on parhaimmillaan silloin, kun se koostuu ruoka-aineista, joilla ei ole ainesosaluotteloa! Sama koskee maidotonta ruokavaliota.

Lue tarkkaan vegaanisten jogurttien sekä ruokakermaksi ja kahvimaidoiksi tarkoitettujen vegaanisten juomien ainesosaluettelot, sillä niissä on usein suolisto-oireisiin yhdistettyjä täyteaineita. Näitä ovat mm. karrageeni ja kalsiumkarbonaatti. Oireet voivat olla turvotuksesta ummetukseen riippuen suoliston tulehduksen tilasta. Edes "sokeriton" ei takaa tuotteen terveellisyyttä!

Sokereiden sijaan vähähiilihydraattisissa tuotteissa käytetään usein keinotekoisia makeutusaineita, jotka voivat ärsyttää suolistoa. Tällaisia ovat sukraloosi, asesulfaani K ja aspartaami, joita löytyy useista teollisista proteiinipatukoista.

Mitä muuta välttämisruokavalion tueksi?

Jos välttämisruokavalion tekee oikein, oireiden tulisi pääsääntöisesti helpottaa. Joskus iho-oireiden alkulähdettä on kuitenkin vaikea päätellä ja ruokavaliohoito voi tuntua hakuammunnalta jos esimerkiksi suoliston todellista tilaa ei ole tutkittu.

Iho-oireiden taustalla voi olla myös stressi, hormonaalinen epätasapainotila tai kehon puhdistuselinten heikko toiminta, joita välttämisruokavalio ei yksinään korjaa tilannetta. Tällöin olisi hyvä miettiä milloin iho-oireet alkoivat ja mitä muuta juuri sitä ennen on tapahtunut? Samalla olisi hyvä kartoittaa kehon muitakin oireita iho-ongelmien taustalla olevien syiden selvittämiseksi.

Esimerkiksi maidottomaan tai gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen ei välttämättä auta ihon oireiluun, jos taustalla onkin ohutsuolen bakteerikannan liikakasvu (SIBO), jolla on todettu olevan yhteys tulehduksellisiin iho-oireisiin. SIBO saattaa eritoten innostua kasvikuitujen runsaasta syömisestä.

Tästä lisää kirjoituksessamme Mitä on sisäinen ihonhoito? jossa kerromme, miten voit päästä jyvälle sisäisistä tekijöistä yhdistämällä iho-oireen ja muut mahdolliset oireet.

Jos tunnet, että iho-oireidesi taustalla vaikuttaa selvästi jokin sisäinen alkutekijä, mutta et osaa yhdistää oireita mihinkään tiettyyn ruoka-aineeseen, on silti aina edullista tukea ruoansulatusta. Helpoin tapa aloittaa on testata vatsahappotuotannon tila.

Myös muista ruoansulatusta tukevista apuaineista voi olla hyötyä:

Omega-sanastoa

Linolihappo

Välttämätön omega-6-rasvahappo, jota on saatava ravinnosta. Hyviä lähteitä ovat siemenet, pähkinät ja niistä kylmäpuristetut öljyt. Toimii ihon rasvahappona ja sen puute aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä.

Alfalinoleenihappo (ALA)

Välttämätön omega-3-rasvahappo, jota on saatava ravinnosta
Hyviä lähteitä ovat pellavan-, cian- ja hampunsiemenet, saksanpähkinät ja niistä kylmäpuristetut öljyt. Aivojen ja silmän verkkokalvojen sekä hormonien rakentumisen tärkeä rasvahappo.

Eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA)

Maksa muuntaa ALA:sta EPA ja DHA -rasvahappoja. Ravinnon lähteinä ainoastaan rasvaiset kalat ja merilevät (lähde). Sydämen, verenkiertoelimistön, nivelten, hermoston, aivojen ja maksan terveydelle tärkeitä rasvahappoja.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista