99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 26.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 26.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
Kirjoittaja: Annina Francioso 07. 01. 2021
Muutamia viikkoja sitten kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijamme Veera ja Annina keskustelevat erityisruokavalioista ihonhoidon näkökulmasta. Samassa yhteydessä he kävivät läpi välttämisruokavaliota sisäisessä ihonhoidossa.
Kuuntele alta mielenkiintoinen podcastimme siitä, miten välttämisruokavalio tulisi tehdä oikein ja mitä erityisruokavalioita, kuten vegaanista tai ketogeenistä ruokavaliota noudatettaessa tulisi huomioida jotta iho pysyy terveenä ja elinvoimaisena.
Useat asiakkaamme ovat kokeneet tiettyjen ruoka-aineiden pahentavan iho-oireita ja kokeilleet välttää niitä siinä toivossa, että iho-oireet rauhottuisivat.
Kaikilla välttämisruokavalio ei kuitenkaan ole tuonut helpotusta ihon oireiluun, tai muutokset eivät ole olleet pysyviä. Myös ravintoneuvontaan hakeutuu jatkuvasti asiakkaita, jotka ovat jo kokeilleet esimerkiksi maidotonta tai gluteenitonta ruokavaliota, mutta iho silti oireilee - varsinkin kausiluontoisesti. Tällöin voi helposti ajatella, ettei ruokavaliolla ja iho-oireilla olekaan mitään yhteyttä.
Tässä tilanteessa olisikin tärkeää tarkistaa, miten on välttämisruokavalion käytännössä toteuttanut, eli onko ruokavaliosta pois jätetyt ruoka-aineet osattu korvata järkevästi.
Välttämisruokavaliolla tarkoitetaan sellaisten ruoka-aineiden postamista ruokavaliosta, jotka selkeästi laukaisevat tai pahentavat oireita.
Näitä ovat pääsääntöisesti allergeenit ja yliherkkyysreaktioita aiheuttavat ruoka-aineet, mutta myös elimistön kuormitusta lisäävät aineet. Yleisempiä ruokavaliosta karsittavia aineita tai ruokia ovat sokeri, gluteeni ja maito.
Samalla olisi edullista karsia myös pitkälle jalostetut teolliset valmisteet, jotka sisältävät usein iholle epäedullisia transrasvoja, makeutus-, täyte- ja säilöntäaineita.
Gluteenin ja iho-oireiden yhteys löytyy suoliston pinnan yliherkkyysreaktiosta.
→ Nämä heijastuvat lähinnä tulehduksellisina iho-oireina. Maidon ja iho-oireiden yhteys löytyy myös suolistosta, mutta se liittyy useimmiten maidon proteiineihin kuin laktoosiin. Tällöin hapatetut maitotuotteet voivat sopia, mutta ei maito sellaisenaan. Runsas maitotuotteiden käyttö voi kuitenkin aiheuttaa iho-oireita myös hormonitoiminnan kautta, sillä maidolla on melko korkea insuliinivaste.
→ Oireena voi olla aknen puhkeaminen tai akneoireiden paheneminen.
Huonolaatuisten ruoka-aineiden yhteys ihoon terveyteen liittyy niistä saatavien ravintoaineiden huonoon laatuun (ihosolut saavat huonoja rakennusaineita transrasvoista) ja maksan toimintaan.
→ Tällöin oireina voi olla epäpuhtauksia, ihon kuivumista ja hilseilyä.
Ravintoköyhä ruokavalio, varsinkin jos se on lisäksi runsashiilihydraattinen, voi rasittaa maksaa ja kasvattaa B -vitamiinien tarvetta. Useat B -vitamiinit ovat vahvoja antioksidantteja, mutta esimerkiksi B 2 (riboflamiini) ja B 5 (pantoteenihappo) myös suojaavat hiuksia ja limakalvoja.
Jos välttämisruokavalion tekee oikein, oireiden tulisi pääsääntöisesti helpottaa. Joskus iho-oireiden alkulähdettä on kuitenkin vaikea päätellä ja ruokavaliohoito voi tuntua hakuammunnalta jos esimerkiksi suoliston todellista tilaa ei ole tutkittu.
Iho-oireiden taustalla voi olla myös stressi, hormonaalinen epätasapainotila tai kehon puhdistuselinten heikko toiminta, joita välttämisruokavalio ei yksinään korjaa tilannetta. Tällöin olisi hyvä miettiä milloin iho-oireet alkoivat ja mitä muuta juuri sitä ennen on tapahtunut? Samalla olisi hyvä kartoittaa kehon muitakin oireita iho-ongelmien taustalla olevien syiden selvittämiseksi.
Esimerkiksi maidottomaan tai gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen ei välttämättä auta ihon oireiluun, jos taustalla onkin ohutsuolen bakteerikannan liikakasvu (SIBO), jolla on todettu olevan yhteys tulehduksellisiin iho-oireisiin. SIBO saattaa eritoten innostua kasvikuitujen runsaasta syömisestä.
Tästä lisää kirjoituksessamme Mitä on sisäinen ihonhoito? jossa kerromme, miten voit päästä jyvälle sisäisistä tekijöistä yhdistämällä iho-oireen ja muut mahdolliset oireet.
Jos tunnet, että iho-oireidesi taustalla vaikuttaa selvästi jokin sisäinen alkutekijä, mutta et osaa yhdistää oireita mihinkään tiettyyn ruoka-aineeseen, on silti aina edullista tukea ruoansulatusta. Helpoin tapa aloittaa on testata vatsahappotuotannon tila.
Myös muista ruoansulatusta tukevista apuaineista voi olla hyötyä:
Linolihappo
Välttämätön omega-6-rasvahappo, jota on saatava ravinnosta. Hyviä lähteitä ovat siemenet, pähkinät ja niistä kylmäpuristetut öljyt. Toimii ihon rasvahappona ja sen puute aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä.
Alfalinoleenihappo (ALA)
Välttämätön omega-3-rasvahappo, jota on saatava ravinnosta
Hyviä lähteitä ovat pellavan-, cian- ja hampunsiemenet, saksanpähkinät ja niistä kylmäpuristetut öljyt. Aivojen ja silmän verkkokalvojen sekä hormonien rakentumisen tärkeä rasvahappo.
Eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA)
Maksa muuntaa ALA:sta EPA ja DHA -rasvahappoja. Ravinnon lähteinä ainoastaan rasvaiset kalat ja merilevät (lähde). Sydämen, verenkiertoelimistön, nivelten, hermoston, aivojen ja maksan terveydelle tärkeitä rasvahappoja.
Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!
Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista