0

Ostoskorisi on tyhjä

Finnit pois - mitä voin tehdä?

Finnit pois - mitä voin tehdä?

Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken mitä sinun tulisi tietää finneistä! Käymme läpi saako finnejä puristella, miten finnit syntyvät ja miten niiden syntyä voi ennaltaehkäistä.

Jos sinulla on akne, lue artikkelimme: Akne - kaikki mitä sinun tulisi tietää.

Miten finnit syntyvät?

Finnien synty- ja olinpaikka on ihon talirauhasissa, jotka sijaitsee karvatupessa kiinni. Talirauhasten toimiessa normaalisti ne tyhjentävät kypsyessään talin karvatuppeen mistä se siirtyy iholle ja näin siis luonnollisesti voitelevat, kosteuttavat ja suojaat ihoa. Talirauhaset kuljettavat iholle myös mm. E-vitamiinia, joka edesauttaa esimerkiksi haavojen paranemista. Eli tali ei ole pelkästään paha asia, vaikka monet niin tuntuvat ajattelevan.

Kun talirauhasten normaali toiminta häiriintyy syntyy finnejä. Teini-iässä tähän syynä on lisääntynyt hormonituotanto ja testosteroninmäärä. Talirauhasissa on nimittäin mieshormonien reseptoreita ja hormonituotannon lisääntyessä reseptorien ja hormonien yhdistyessä on seurauksena talin liikatuotanto. Nämä reseptorit voivat mennä herkistyä tai mennä sekaisin muistakin syistä kuten stressistä.

Tämä on yksi syy, miksi on todella tärkeää edesauttaa kehon palautumista ja lepoa, sillä se auttaa ihon hyvinvointiin.

Ongelma liikatuotannossa on se, että taudinaiheuttajat käyttävät talia ravintonaan. Tali siis houkuttelee ja ruokkii taudinaiheuttajia, jotka puoleensa jättävät jälkeensä rasvahappoja, jotka ärsyttävät herkkää karvatupen seinämää. Kun seinämä ärsyyntyy pyrkii karvatuppi pääsemään eroon ongelmasta "puskemalla sen pois". Tämän se tekee lisäämällä seinämäsolujen kasvua.

Tämä on keskeinen syy finnien synnyssä.

Miksi? Kun nämä solut alkavat kerryttää tulppaa karvatupen suuaukkoon, eli ihohuokoseen, tulee se tukkineeksi talin ulospääsyn. Näin talia alkaa kertymään karvatuppeen ja bakteerit pääsevät viettämään todellisia karnevaaleja! Ihohuokosen venyessä yhä lisääntyvästä talimassasta alkaa se välittää tulehdussignaaleja, jotka itse voit huomata ulkosestikin ihon punoituksena. Tämä yleensä myös tuntuu ikävältä. Yhä isompia ongelmia voi syntyä, jos syntynyt finni räjähtää ihon sisällä ja tulehtunutta bakteerinestettä leviää ihon alempiinkin kerroksiin.

Tästä herää kysymys että eikös niitä finnejä kannata puristella?

Kiusaus puristeluun on usein suuri, varsinkin jos valkopäinen pallukka iholla on oikein tyrkyllä. Puristeluun liittyy kuitenkin riskejä, jotka useimmiten myös realisoituvat, jonka takia se ei ole viisasta.

Mikä puristelussa on ongelma?

  • Kun puristat finniä bakteerit saavat oikoreitin ihoon ja voivat aiheuttaa tulehduksen.
  • Finnien puristelu itse tapahtuu usein summa mutikassa, jolloin voit aiheuttaa enemmän hallaa kuin hyvää verrattuna siihen, että esimerkiksi ammattilainen kuten kosmetologi hoitaa ihon puhdistuksen turvallisesti.
  • Jos ei tiedä mitä tekee niin helposti aiheuttaa finnin ulos purkautumisen sijaan sen, että finni räjähtää ihon sisään ja aiheuttaa siellä taudinaiheuttajien ja tulehtuneen bakteerinesteen leviäimisen laajemmin ihoon.

Nämä kaikki tilanteet aiheuttavat sen, että ongelmia tulee todennäköisesti vaan lisää.

Älä yritä saada finnejä pois puristelemalla vaan tee päinvastoin!

Finnien puhkeamista tai tyhjentymistä voi yrittää edistää melko turvallisestikin kotioloissa - ilman, että puristelee finnejä. Eli sen sijaan, että puristaisi finniä, kannattaa mielummin venyttää finniä ja ihohuokosta jossa se on avaamalla. Eli sen sijaan, että asetat sormet finnin molemmille puolille ja puristat niin tee vastakkainen liike ja venytä finniä! Näin teet tilaa finnille päästä ulos, etkä vaaranna talin ja tulehduksen aiheuttajien menemistä "väärään" suuntaan.

Mitä sinun tulisi ottaa huomioon, jos haluat finnin pois tällä taktiikalla?

Muutama seikka on hyvä huomioida ennen kuin aloittaa finnin poistamisen. Aloita puhdistamalla iho ja kädet perusteellisesti. Voit jopa desinfioida finnin ja sen ympäristön. Käytä suojahanskoja jos mahdollista. Tämän jälkeen voit koittaa venytttää finniä saadaksesi pakkautuneen talin ulos. Jos olet epävarma finnien poistamisesta itse, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Meille Twistbelle tullessasi sinun ei itse tarvitse tietää, mitä ihollesi tarvitsee tehdä

Saamme asiakkailta palautetta, että meiltä saatu apu ihonhoidossa on ollut korvaamatonta ja on ihanaa kun on olo, että tulee kuulluksi ja saa henkilökohtaista palvelua. Meillä voit aina luottaa siihen, että saat asiantuntevaa palvelua ja esimerkiksi kosmetologin hoidot räätälöidään aina ihosi sen hetkisen tarpeen mukaan. Mikäli sinua askarruttaa nykyinen ihonhoitorutiinisi tai ovatko käyttämäsi tuotteet laadukkaita voit aina kääntyä meidän puoleemme.

Finnien ennaltaehkäisyssä on myös oleellista, että nykyiset ihonhoitorutiinisi ovat kunnossa, etkä aiheuta itsellesi iho-ongelmia, joten jos tarvitset siinä apua voit varata meille ajan, jossa käymme läpi nykyiset ihonhoitorutiinisi, tuotteesi, ihonhoidon perusteet ja teemme sinulle ihonhoitosuunnitelman, joka tukee ihosi luonnollista tasapainoa.

Jos edellämainittu tyhjennystaktiikka ei tuota tulosta niin finnien hoitoon, ennaltaehkäisyyn ja niistä eroon pääsemiseen on muutamia keinoja jotka voisimme käydä nyt läpi.

Finnit pois kevyesti kuorimalla

Vaikka tämä ei poista ongelmaa siitä, että karvatuppituottaa liikaa seinämäsoluja ja tukkii siten ihohuokosta niin se auttaa ehkäisemään ihohuokosen tukkeutumista. Kuorintaa pitää tehdä kuitenkin maltilla ja jos ihossa on jo tulehduksia niin hyvin hellävarainen mekaaninen kuorinta tai ainoastaan entsymaattinen kuorinta. Loistavia vaihtoehtoja tähän ovat mm. Antipodesin todella hienojakoinen Reincarnation kuorintavoide tai Flow kosmetiikan entsymaattinen kuorintanaamio.

Finnit pois syväpuhdistavan naamion avulla

Syväpuhdistavat naamiot auttavat poistamaan ylimääräistä talia ja epäpuhtauksia ihohuokosista. Aktiivihiilinaamiot ovat tähän loistava valinta niiden epäpuhtauksia puoleensa vetävän kyvyn ansiosta. Meiltä löytyy kaksi todella loistavaa vaihtoehtoa: BYBIn Detox Dust, joka on jauhemainen, esimerkiksi meidän omaan Beauty hunajaan sekoitettava naamio, jossa on lisäksi puhdistavaa kaoliinisavea sekä ihoa rauhoittavaa ja pehmentävää kauraa. Toinen, myös erityisen kosteuttava aktiivihiilinaamio löytyy Olivia Kleinilta, Detox Masque.

Finnit pois antibakteerisen hoitoöljyn avulla

Finnejä hoidetaan perinteisesti todella kuivattavilla tuotteilla, tämä saattaa kuitenkin pahentaa ongelmaa entisestään.

Apeironin jojoba-teepuuöljy on meidän yksi kaikkien aikojen myydyimpiä tuotteita, sillä se on antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta erinomainen hoitotuote epäpuhtaalle iholle. Apeironin jojoba teepuuöljy nimittäin hillitsee ja rauhoittaa tulehdusta iholla. Jojobaöljy, joka on oikeasti nestemäinen vaha, on lähellä talia ja siten pystyy hillitsemään talin liikatuotantoa. Kivaa siinä on myös, se että sitä voi käyttää koko kasvoille huoletta sillä se ei kuivata, päinvastoin. Toki sitä voi käyttää myös vain paikallisesti niin halutessaan.

Finnit pois LED valohoidolla

Finneihin ja akneen tehokas apu on LED valohoito. voi hoitaa LED valohoidolla, johon pääsee esimerkiksi meillä Twistben hoitolalla. Valohoidolla voidaan tappaa ja häätää aknebakteeria ihossa.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli iloa! Mikäli kaipaat apua ihonhoidossa tai tuotteiden valinnassa, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme esimerkiksi sivun alareunassa olevasta chatista tai tulla piipahtamaan myymälällemme - autamme mielellämme mieltäsi askarruttavissa asioissa.

Jos ihollasi ei ole vain muutama finni, voi kyseessä olla akne. Tutustu kaikkiin ihonhoidon asiantuntijoiden suosittelemiin aknen hoitotuotteisiin.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Teimme aiheesta myös podcastin, jonka pääset kuuntelemaan suoraan tästä alta:

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista