Kirjoittaja: Annina Francioso 12. 08. 2021
Kokonaisvaltaisen ihonhoidon yhteydessä olet varmaankin törmännyt sivustollamme ihonhoidon lisäravinteisiin, ravintoneuvontaan ja listaamiimme TOP 10 kauneusruokiin. Vaikka meille kokonaisvaltainen ihonhoito ja sisäinen ihonhoito ovat arkipäivää, olemme huomanneet, että ne ovat Suomessa vielä verrattain uusi aihealue.
Tämänkertaisessa podcastissä halusimmekin käydä läpi mistä sisäisessä ihonhoidossa oikein on kysymys, ja mistä tiedät jos omat ihonhoitorutiinisi tarvitsisivat päivitystä myös sisäisten tekijöiden osalta?
Podcastistä saat myös hyviä vinkkejä siihen, miten valita oikeasti vaikuttavia ja laadukkaita lisäravinteita ihonhoidon tueksi.
Kuuntele alta mielenkiintoinen podcast, jossa ihonhoidon asiantuntijamme Veera ja ravintoneuvojaamme Annina kertovat sinulle sisäisen ihonhoidon peruspilareista:
Kokonaisvaltainen ihonhoito tarkoittaa ihon hoitamista sisäisesti ja ulkoisesti tasapainoisesti, oman ihonsa tuntien. Sisäiseen ihonhoitoon kuuluu keskeisenä myös kehon kuormitamisen minimointi sillä huonolaatuinen ravinto, stressi ja palautumisen puute näkyvät ihon kunnossa esimerkiksi ikääntymisprosessien nopeutumisena. Ihon heijastaa suoliston, maksan ja yleisesti aineenvaihdunnan terveyttä. Tästä syystä monilla vaikeista iho-oireista, kuten hormonaalisesta aknesta tai tulehduksellisesta atopiasta kärsivillä on myös muita oireita, jotka liittyvät ruoansulatukseen tai immuniteettiin.
Tämän vuoksi elimistöä verottavia elintapoja kuten tupakointia, turhaa valvomista ja palautumisen lykkäämistä tulisi välttää aivan niinkuin ja tulehdusta lietsovia ruoka-aineitakin. Näihin lukeutuvat sokeri, transrasvat ja käristetyt rasvat, pitkälle jalostetut liha- ja valkojauhotuotteet sekä turhat ruoan lisä- ja täyteaineet.
Ihoa voi siis hoitaa sisäisesti usean muunkin elämän osa-alueen kautta, ei vain ravitsemuksen. Esimerkiksi stressin vaikutuksia ihon kuntoon olemme käsitelleet blogipostauksessa "Onko syy ihon oireiluun pintaa syvemmällä?", jossa on myös vinkkejä kehon tukemiseen stressaavina ajanjaksoina. Vinkkejä parempaan palautumiseen ja tehokkaisiin kauneusuniin voit lukea blogipostauksesta "Tehokkaiden kauneusunien salaisuus".
Kun ihmiset ajattelevat tehokasta ja toimivaa ihonhoitoa se mielletään helposti sellaiseksi, että ihonhoitorepertuaariimme tuodaan jatkuvasti uusia, tehokkaampia ja kalliimpia tuotteita ihon kunnon ylläpitämiseksi tai iho-oireiden parantamiseksi.
Tämä on ymmärrettävää, sillä jos katsoo kosmetiikan markkinointia, niin siihen naisia ohjataan ajattelemaan. Jos menet mihin tahansa kysymään apua ihonhoitoon, on lähestyminen helposti oireiden laastarointia - ei ongelmien juurisyihin puuttumista.
Me olemme kuitenkin nähneet sekä opiskelutaustamme että käytännön työn kautta, että tällä ei saa pitkäkestoisia ja ihmisten toivomia tuloksia ihonhoidossa.
Siksi olemme kehittäneet oman Twistbe ihonhoitometodin:
Monipuolinen ruokavalio on se perusta, joka takaa ravinteet ihon kunnon ylläpitämiseksi syömästämme ruoasta. Jos ruokavaliosta saatavat ravintoaineet eivät esimerkiksi pitkään jatkuneen stressin johdosta pilkkoudu ja imeydy kunnolla, voidaan tilannetta auttaa ravintolisillä.
Niillä voidaan paikata myös kuuriluontoisesti elimistön lisääntynyttä suojaravinteiden tarvetta, jos esimerkiksi antioksidantteja kuluu merkittävästi enemmän kun mitä niitä ruokavaliosta saadaan. Stressi ja kehon tulehdus ovat kaksi yleisintä tekijää suurentuneen tarpeen taustalla.
Ihonhoidon näkökulmasta optimaalisesta ruokavaliosta saa riittävästi iholle tärkeitä suojaravintoaineita ja antioksidantteja, kuten A, E, D ja C -vitamiineja, ihon rakennetta ylläpitäviä aminohappoja, kuten kollageenia, sekä hyvän soluaineenvaihdunnan takaavia omega 3- ja 6-rasvahappoja hyvää elektrolyyttistä nesteytytystä unohtamatta.
Ruokavaliossa tämä näkyy:
Perusruokavalion kuntoon laittaminen on siis ensimmäinen asia mitä tulisi sisäisessä ihonhoidossa tehdä.
Tilastollisesti voidaan sanoa, että perusterve "keskivertokansalainen" saa riittävästi ravintoaineita pelkästään ruokavaliosta. Näemme kuitenkin asiakastyössä, että vaikeiden iho-ongelmien kanssa kamppailevilla on lähes poikkeuksetta korjattavaa joko ruoan pilkkoutumisessa tai suojaravinteiden imeytymisessä ja lisääntynyttä vitamiinien ja mineraalien tarvetta kehon sisäisen kuormituksen vuoksi. Taustalla on esimeriksi stressiä, huonolaatuista unta tai muita tekijöitä, jotka ovat aiheuttaneet kehoon ravintoainevajauksia.
Yllä kuvattu perusterveellinen ruokavalio on joissakin iho-ongelmien hoidossa vain välttämätön peruslähtökohta, sillä iho-ongelmien juurisyyt saattavat löytyä muualta, kuin ravintoaineiden puutteellisesta saannista.
Suurin osa ravintoneuvojamme Anninan vastaanotolle tulevista asiakkaistamme on jo valveutunut ruokavalionsa suhteen ja kokeillut lisäravinteita tai välttämisruokavaliota, mutta saanut vain hetkellisen avun iho-ongelmiinsa. Tällöin on syytä katso pintaa syvemmälle ja tarkastella myös kehon muita oireita todellisten juurisyiden löytämiseksi.
Tärkeintä olisi selvittää milloin iho-oireet ovat alkaneet ja mitä muuta silloin (tai juuri sitä ennen) on tapahtunut?
1) Taustalla pitkään jatkunutta stressiä ja epäsäännölliset elintavat
Tällöin on lähes poikkeuksetta selvää, että se on verottanut ruoansulatusta. Tällöin peruslähtökohta on laittaa ruoansulatus kuntoon vatsalaukusta, eli tukea vatsan happotuotantoa tai auttaa ravinnon pilkkoutumista entsymaattisesti.
Iholla heikentynyt ruoansulatus näkyy itsepintaisena kuivuutena sekä ennenaikaisena vanhenemisena. Kun ruoansulatus toimii hyvin, imeytyvät niin ravinnon kuin lisäravinteidenkin sisältämät ravintoaineet elimistön käyttöön.
2) Taustalla rankkoja tai useita antibioottikuureja
Tällöin on suoliston bakteerikanta saattanut mennä epätasapainoon. Tämän seurauksena suoliston puolustuskyky on voinut heikentyä ja hyvätkin ruoka-aineet kuten kokojyväviljat voivat aiheuttaa ärsytystä. Bakteerien liikakasvun johdosta verenkiertoon voi päätyä runsaasti esimerkiksi histamiinin kaltaisia aineita (tietyt bakteerikannat tuottavat näitä).
Suoliston epätasapainotilan seurauksena iholle voi muodostua allergisen reaktion kaltaista ihottumaa ilman selkeää yhteyttä mihinkään ruoka-aineeseen.
Myös atooppinen iho tulehtuu entisestään ja saattaa lehahdella punaisena. Tässä tilanteessa on tärkeää keskittyä välttämään sellaisia ruokia, jotka aiheuttavat ärsytystä ja tuomalla ruokavalioon kuituja ja maitohappokäyneitä ruokia - toisin sanoen vahvistat terveyttä tukevaa bakteerikantaa syöttämällä niille pre- ja probiotteja.
3) Taustalla tulehdusta ja sairastelukierteitä
Tulehdukselliset iho-ongelmat kuten rosacea, akne ja perioraalidermatiitti (pod) tuntuvat olevan koko ajan yleisempiä iho-ongelmia. Näemme, että tulehduksellisten iho-ongelmien taustalla on pitkäaikainen eri tekijöistä johtuva kehon kuormitus.
Ei siis ole kovin yllättävää, että tulehduksellisia iho-ongelmia ilmenee etenkin kolmenkympin rajapyykin saavuttaneiden naisten keskuudessa. Tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta voit lukea lisää blogipostauksessa "Parhaat vinkit tulehdusta vähentävään ruokavalioon".
Useat laajat tieteelliset tutkimukset vahvistavat heikentyneen suoliston puolustuskyvyn sekä ohutsuolen bakteerikannan liikakasvun nostavan riskiä tulehduksellisten iho-ongelmien puhkeamiselle. Mistä tämän voi tunnistaa? Jos lisäät kuituja ja maitohappokäyneitä valmisteita ruokavalioosi ja vatsaoireet pahenevat, on se silloin merkki mahdollisesta ohutsuolen bakteerikannan liikakasvusta!
Tällöin on parempi hoitaa ensin ruoansulatus kuntoon vatsahappo- ja entsyymilisällä ja tukea immuniteettia.
4) Taustalla vatsavaivoja ja vuotava suoli
Jos kehon sisälläpäin oleva ongelma on ehtinyt sisäisesti kehittyä pidemmälle esimerkiksi vuotavan suolen tasolle, niin tämä saattaa puhkaista jopa hormonaalisen aknen.
Hormonaaliseen akneen yleisimmin yhdistetään punaiset märkivät näppylät. Kystisessä aknessa ihossa esiintyy ontelomaisia muutoksia, jotka ovat usein kipeitä ja arastavia. Aknen oireet eivät rajoitu välttämättä vain kasvojen alueelle, vaan finnejä voi esiintyä myös kaulan, rintakehän ja yläselän alueella.
Tällöin suoliston limakalvoja olisi hyvä vahvistaa orgaanisilla mineraaleilla ja omega3 rasvahapoilla. Ne alentavat tulehdusta, vahvistavat solujen liitoksia ja tekevät solukalvoista joustavia, jotta ravintoaineet kulkeutuvat hyvin ihosolujen sisälle raviten ihoa.
Muista nämä asiat ravintolisien käytössä:
Ravintolisien ei tule aiheuttaa lisäkuormitusta elimistölle. Siksi on hyvä lukea läpi valmisteen aineosaluettelo ja jättää se kaupan hyllylle, jos se sisältää jotakin näistä:
Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa?
Lue lisää siitä, milloin ihonhoidossa saa parhaiten apua ravintolisistä tästä blogipostauksesta.
Jos haluat apua tuotteiden valintaan tai kaipaat apua sisäisen ihonhoidon kanssa niin tutustu sisäisen ihonhoidon konsultaatioon.
Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista