99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 26.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 26.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
Kirjoittaja: Annina Francioso 12. 03. 2020
Väsymys ja liika rasitus näkyvät helposti kasvoissa. Silmät punottavat, silmänaluset tummuvat ja iho voi näyttää kalpealta ja tuntua veltolta.
Palautumisen puuttesta on tullut oikea hyvinvoinnin pullonkaula, joka vaikuttaa negatiivisesti elimistön kykyyn tasapainottaa stressiä. Tässä blogissa tarkastelemme palautumiseen vaikuttavia tekijöitä, miten palautumista voi tukea ja mitä tehdä jos kuitenkin koet itsesi väsyneeksi päivällä? Voisiko esimerkiksi nokosista löytyä apu palautumisen lisäämiseen?
Palautumista tapahtuu pääsääntöisesti yöllisen unen aikana, jolloin kehon korjaavat ja puhdistavat toiminnot ovat aktiivisimmillaan. Taustalla vaikuttaa kasvuhormonin lisääntynyt eritys syvän unen aikana kun verensokeritasot laskevat ja ruoansulatus lepää.
Yöllinen uudelleenrakentuminen on keskeisessä roolissa ihon terveyden kannalta, sillä unen aikana ihon korjaustoimintoja tapahtuu peräti kolme kertaa nopeampaan tahtiin kun päivällä. Palautumiseen vaikuttaa unen pituuden lisäksi unen laatu, eli se, miten hyvin kehoa rauhoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu unen aikana.
Parasympaattisen hermoston aktivoitumista voi tukea esimerkiksi ottamalla magnesiumia tai keskushermostoa rauhoittavia aminohappoja iltaisin.
Jos palautuminen on huonoa myös tietyt iholle tärkeät toiminnot, kuten rasvahappojen ja antioksidanttien kuljetus ja kuona-aineiden poistuminen voivat jäädä puutteellisiksi.
Pitkäkestoinen stressi voi johtaa siihen, että keho alkaa menettää kykynsä tasapainottaa stressireaktiota, eli säädellä autonomisen hermoston kiihdyttävän (sympaattisen) ja rauhoittavan (parasympaattisen) osan vuorottelua.
Kun kiihdyttävä hermosto on ylivireinen, se voi "jäädä päälle" jolloin rauhoittavan hermoston aktivoituminen vaikeutuu. Tämä selittää, miksi stressi kasaantuu ja kuormittunut henkilö alkaa helposti reagoimaan fyysisesti jo pieniinkin stressiärsykkeisiin.
Onneksi on kuitenkin keinoja, joilla parasympaattisen hermoston aktivointia voi vahvistaa. Päivän aikana pidettävät tauot ovat yksi tällainen keino.
Suomalaistutkimuksen mukaan jo vartin rentoutusharjoitus tai kävely luonnossa vaikuttaa elvyttävästi ja vähentää iltapäivän väsymystä. Nämä ovat ihonkin kannalta paljon parempia vaihtoehtoja vireystilan nostamiseen, kun esimerkiksi energiatasojen nostaminen sokeripitoisilla juomilla, kahvilla tai muilla herkuilla.
Sokeri kuluttaa iholle tärkeitä suojaravintoaineita ja altistaa verensokerin liian nopealle nousulle, jonka jälkeen pian taas väsyttää. Kokeile vetämättömään oloon mieluummin adaptogeenisiä yrttejä, jotka auttavat nostamaan vireystilaa silloin, kun väsyttää mutta myös rauhoittumaan kun käy ylikierroksilla. Ne eivät ole stimulantteja, kuten kofeiini joten ne eivät vie ylikierroksille ja häiritse yöunia.
Jos koet olosi väsyneeksi päivän aikana, onkin hyvä tarkkailla onko kyse univajeesta vai nukahtamisongelmasta:
Univajeen, eli riittämättömän unen tunnusmerkki on se, että nukahtaa illalla alle viidessä minuutissa. Nukahtamiseen tulisi kulua normaalisti 15-20 minuuttia. Voit testata tätä esimerkiksi ajastamalla rauhallista musiikkia tai podcastin 5 minuutiksi nukkumaan mennessä. Jos et havahdu musiikin loppumiseen, olet nukahtanut niin nopeasti että se voi olla merkki riittämättömästä unesta.
Nukahtamisvaikeus puolestaan kertoo esimerkiksi siitä, että vuorokausirytmi on saattanut mennä sekaisin. Tähän hyvänä apukeinona on pyrkiä altistumaan kirkkaalle luonnonvalolle päivän aikana. Illalla taas kannattaa alkaa himmennellä valoja jo muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa ja rajoittaa altistumista läppärin, tabletin ja TV:n siniselle valolle.
Päiväunien vaikutuksia on tutkittu lähinnä aivotoiminnan näkökulmasta. Tutkimusten mukaan jo 15 minuutin päiväunilla voi olla aivotoimintaa edistäviä vaikutuksia, sillä ne auttavat lisäämään loppupäivän vireystilaa. Tämä on yhteydessä parasympaattisen hermoston aktivoitumiseen ja voimavarojen karttumiseen.
Pääasiallinen hyöty päiväunien ottamisessa on kehon rauhoittuminen ja stressireaktion katkaiseminen. Sisäisen ihonhoidon kannalta kaikki palautumista edistävät toimet ovat hyödyllisiä, mutta päiväunilla voi olla myös muita ihoa hyödyttäviä vaikutuksia. Päiväunien nukkumisen on nimittäin osoitettu alentamaan verenpainetta ja kehon tulehdusaktiivisuutta. Iho-ongelmien sisäisessä hoidossa juuri tulehdusreaktion laannuttaminen on keskeistä ja sitä pyritään vähentämään tulehdusta vähentävän ruokavalion.
Nokoset tuovatkin hyvän lisän tulehdusreaktion hillitsemiseen. Korkea verenpaine puolestaan vauhdittaa ihon ennenaikaista vanhenemista, joten sen pitäminen kurissa ilman lääkitystä on tehokas anti-aging keino.
Jotkut tutkimukset ovat löytäneet yhteyden pitkien päiväunien tarpeen ja terveysriskien välillä. Päiväunet itsessään eivät kuitenkaan ole terveysongelma, vaan ne ovat merkki elimistön suurentuneesta tarpeesta korjata ja tasapainottaa toimintaansa. Tämän vuoksi kipeänä tuntee itsensä väsyneeksi. terveenä ollessa vahva väsymyksen tunne päivän aikana kertoo psyykkisestä kuormituksesta ja uupumuksesta.
Päiväunien oikeaoppisessa ottamisessa on kaksi tärkeää tekijää, jotka ovat ajankohta ja nokosten pituus:
VINKKI: Juo kahvi juuri ennen päiväunia, sillä kofeiinin imeytymisessä kestää noin parikymmentä minuuttia.
Jos olet mennyt päiväunille, mutta et ehdi nukahtaa, nouse silti 20 minuutin jälkeen ylös. Esimerkiksi verenpaine ehtii alentua vaikka et nukahtaisi, kasvojen lihakset pääsevät rentoutumaan ja stressihormonien tuotanto katketa.
Päiväunet eivät sovi kaikille eikä sängyssä kannata pakolla pötköttää. Joillekin päiväunet aiheuttavat tokkuraista oloa varsinkin, jos unen päästää liian syväksi ja pitkäksi.
Jos puolestaan olet sitä tyyppiä, jonka ajatukset alkavat lentää kun yrität ottaa päiväunia, kokeile mieluummin hengitysharjoituksia, rauhallisia venytyksiä tai kävelylenkkejä rauhoittumisen edistämiseksi.
Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista