0

Ostoskorisi on tyhjä

Hormonaalinen akne - mistä se johtuu ja mikä avuksi kun kaikki on kokeiltu?

Hormonaalinen akne - mistä se johtuu ja mikä avuksi kun kaikki on kokeiltu

Onko sinulle puhjennut aikuisiällä akne, tai onko teinivuosien riesa palannut takaisin esimerkiksi ehkäisyn lopettamisen tai raskauden jälkeen? Ehkä akneasi on jo hoidettu lääkevoiteilla antibioottikuurien siivittämänä ja ihosi on rauhoittunut vain tilapäisesti ja nyt oireesi ovat palanneet?

Jos kamppailet sitkeiden akne-oireiden kanssa ja sinulla on hormonaalinen akne, tämä artikkeli on sinua varten tehty.

Olemme auttaneet tuhansia suomalaisia mullistamaan heidän ihonsa hoidon ja meillä on vuosien kokemus siitä millä todellakin saa tuloksia ihon hoidossa. Tässä blogissa jaamme sinulle hyväksi toimiviksi todetut ohjeet ja suositukset hormonaalisen aknen hoitoon.

Kerromme:

Voit lukea Hannan tarinan täältä, josta selviää miten Hanna selätti hormonaalisen aknen.

Tässä blogissa käsittelemme nimenomaan hormonaalista tai ns. aikuisiän aknea. Nuoren akneihon hoidosta voit puolestaan lukea artikkelistamme Nuoren aknen hoito - asiantuntijan suositukset.

Mistä hormonaalinen akne johtuu

Kerrataan aluksi hieman taustaa hormonaaliselle aknelle. Akne on aikaisemmin yhdistetty lähinnä teini-iän hormonaalisiin muutoksiin ja etenkin poikien rieasaksi. Samat syyt selittävät kuitenkin itseasiassa osan aikuisiän aknen puhkeamisesta.

Teini-iässä testosteronin tuotanto lisääntyy. Testosteroni sekä IGF-1 kasvutekijä puolestaan lisäävät talin tuotantoa. Testosteronilla on taipumusta myös vauhdittaa ihosolujen uusiutumista.

Lisääntyneen testosteronin tuotannon vuoksi iholla elävät bakteerit saavat liikaa ruokaa (talia syödäkseen).

Tämän seurauksena iho tukkiutuu helposti ja tulehtuu, kun iho yrittää puhdistaa itseään bakteerien aiheuttamista jätöksistä.

Aikuisena aknea sairastavan verestä löytyy usein samaa insuliinin kaltaista välittäjäainetta (IGF-1) kuin teinipojilta. Testosteroni aknen taustalla liittyy myös aikuisiän akneen, koska testosteroni kuuluu androgeeneihin.

Liika androgeenituotanto aknen taustalla on kaikkein suoraviivaisin selitys aknen puhkeamiselle lisääntyneen talin erityksen vuoksi, mutta se ei ole ainoa hormonaalinen tekijä, joka altistaa aknelle.

Myös naishormonien epätasapaino tai huono hormonisynteesi voivat altistaa aknelle tai saada ihon tulehtumaan. Hormonien kohdalla selkeää syy-seuraus suhdetta on kuitenkaan vaikea todentaa. Hormonit ovat niin vahvasti toisiinsa vaikuttavia, että yhden hormonin liikatuotanto voi monen mutkan kautta vaikuttaa toiseen hormoniin, joka laukaisee iho-oireet.

Hormonaalisen aknen tunnistaakin tyypillisesti siitä, että se pahenee hormoonitoimintaan liittyvien tapahtumien myötä kuten stressin, kuormituksen, kuukautisten, synnytyksen, imeytyksen yhteydessä tai hormonaalisen ehkäisyn loppumisen jälkeen.

Hormonaalisen aknen taustalla voivat olla myös suoliston epätasapaino ja kuormitus, sillä suolisto tuottaa valtavan määrän hormoneja.

Suurin osa endogriinisistä soluistamme sijaitsee itseasiassa suolistossa. Jos suoliston ja ruoansulatuselimistön toiminnassa on häiriöitä voivat ne olla juurisyynä hormonaalisen aknen puhkeamisessa!

Suoliston epätasapainotilat johtuvat tyypillisesti vääränlaisesta länsimaisesta ruokavaliosta, liian vähäisestä liikunnasta, vähäisestä luontoaltistuksesta sekä liian isosta stressikuormasta.

Kaiken kaikkiaan tämän päivän modernissa elämäntyylissä on paljon tekijöitä, jotka ovat hormonaalisen aknen synnyn taustalla. Herättelevä tieto onkin varmasti se, että esimerkiksi alkuperäisasukkaiden keskuudessa aknea ei esiinny juuri ollenkaan!

Tästä aiheesta voit lukea lisää artikkelistamme Akne - kaikki mitä sinun tulisi tietää.

Mistä johtuvat hormonaaliset finnit ja näpyt? 

Hormonaaliset finnit ja näpyt johtuvat tyypillisesti siitä, että maksa on kuormittunut eivätkä estrogeenit poistu verenkierrosta normaalien eliminointiväylien kautta. Iho on osa elimistömme ns. puhdistuskoneistoa ja mikäli muut elimet eivät saa tehtyä hommaansa, reagoi iho leuan ja kaulan alueen epäpuhtauksina "ylimääräiseen" estrogeeniin. 

Paras pika-apu hormonaalisiin finneihin ja näppyihin on:

  • Tehoseerumi, joka auttaa hormonaalisiin epäpuhtauksiin. Esimerkiksi Olivia Klein Hydra Serum, jossa on reilusti niasiinia. 
  • Sisäinen valmiste, joka tukee puhdistuselinten kuten maksan toimintaa. Hyvä vaihtoehto tähän on esimerkiksi Terranova Life Drink.

Huomioithan myös, että ihonhoitosi on Twistbe ihonhoitometodin mukaisessa kunnossa ja teet toimenpiteitä ihonhoidon kokonaisvaltaisuuteen kuormituksen poistamiseksi.

Tutustu myös ihonhoidon asiantuntijan suosittelemiin aknen hoitotuotteisiin.

Miksi hormonaalinen akne uusiutuu vaikka on syönyt lääkekuurin?

Aknen lääkinnällisessä hoidossa suositellaan ensisijaisesti ulkoisia hoitomuotoja eli geelejä ja voiteita. Ne saattavat olla apu aknen oireiluun, mutta usein ne kuivattavat ihoa ja oireet palaavat herkästi tuotteiden käytön loputtua.

Kun ymmärtää mekanismit aknen puhkeamisen taustalla on myös helppo ymmärtää miksi oireet palaavat: Jos juurisyihin ei puututa, on mahdotonta päästä aknesta pysyvästi eroon.

Jos oireet palaavat lääkevoiteista huolimatta, siirrytään tyypillisesti hoidossa vahvempiin hoitomuotoihin, kuten suun kautta otettavat tetrasykliini-antibiootteihin. Antibioottikuurilla voidaan saada hillittyä niiden bakteerikantojen kasvua, jotka innostuvat ihon talinerityksen lisääntymisestä ja ihon bakteerikanta normalisoituu ja oireet helpottuvat.

Kun kuuri lopetetaan, alkavat bakteerikannat kuitenkin pikkuhiljaa taas kasvaa entiseen malliin ja akne palaa jos taustalla vaikuttaviin tekijöihin ei puututa.

Juurisyihin puuttumattomuus on juuri se syy miksi akne uusiutuu vaikka on syönyt lääkekuurin!

Jos taustalla on esimerkiksi androgeenien liikatuotanto, jota vauhdittaa esimerkiksi korkeat insuliini- ja stressihormonitasot tai suoliston huono kunto, on näihin puututtava, jos ongelmasta haluaa kokonaan eroon. Avain tuloksekkaassa ihonhoidossa on se, että puututaan siihen ongelmaan ja juurisyyhyn, joka juuri itsellä on!

Lue myös blogimme: Aknen hoito - 3 tyypillisintä virhettä.

Miten nopeasti hormonaalisesta aknesta voi parantua?

Tietäen sen, että moderni elämäntyylimme ja länsimainen ruokavalio ovat isoja tekijöitä myös hormonaalisen aknen synnyssä voidaan hyvänä puolena ajatella sitä, että hormonaalisesta aknesta on mahdollista päästä eroon vieläpä ilman lääkkeitä! Hoidossa tarvitaan kuitenkin malttia. Aikuisiällä hormonaaliset muutokset eivät ole niin helposti ohimeneviä kuin teini-iässä.

Paranemisaikaan vaikuttaa merkittävästi:

  1. Mistä akne johtuu? Vain ulkoisista kosmetiikan tai vääränlaisten ihonhoitotottumusten aiheuttamasta kuormituksesta vai myös sisäistä tekijöistä kuten suoliston epätasapainosta
  2. Kuinka kauan esimerkiksi aknen aiheuttanut stressikuorma on jatkunut

Mikäli akne johtuukin vain ulkoisista tekijöistä on kyseessä ns. väärin diagnosoitu tai (vahingossa) itseaiheutettu akne. Tällainen tilanne paranee yleensä muutamissa päivistä viikkoon, kun tekee ihonhoidossa oikeita asioita.

Jos aiheuttajana ovat esimerkiksi hormoonitoiminnan tai suoliston epätasapainotilat ja tätä myöten kysessä on todellakin hormonaalinen akne, paraneminen voi viedä muutamasta kuukaudesta vuoteen riippuen siitä millaisia muutoksia ruokavalioon ja elämäntapoihin tarvitsee tehdä ja miten itse on valmis näitä muuoksia tekemään.

Miten hoidat hormonaalista aknea tuloksekkaasti?

Kuten kaikkien iho-ongelmien myös hormonaalisen aknen kanssa kannattaa hoitaa ihoa Twistbe ihonhoitometodin mukaisesti.

Tämä alkaa aina ulkoisen ihonhoidon kuormituksen poistamisesta ja oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden ottamisesta aknen hoitoon. Tekemällä tämän, näemme minkä verran aknen oireista johtuu ihonhoidosta ja saamme eliminoitua riskin itseaiheutetusta aknesta. Näin tiedämme, että ihonhoidossa ei ole akne aiheuttavia tuotteita tai tapoja hoitaa ihoa.

Jos Twistbe tyylinen ihonhoito on sinulle aivan vierasta, helpoin tapa aloittaa on ottaa käyttöön ihonhoidon asiantuntijoidemme luoma aknen hoidon starttisetti, joka sisältää kaiken tarvitsemasi aknen hoitoon

OSTA VALMIS AKNEN HOITOSETTI TÄSTÄ JA SAAT 10% ALEN

 

 

Jos haluat, että joku asiantuntijamme analysoi tilanteesi ja käy ajatuksella läpi nykyisen ihonhoitosi, tule meille ihotyyppianalyysiin.

Tämä voidaan tehdä etänä tai paikanpäällä hoitolallamme. Siinä vastaat ensin ennakkotietolomakkeeseen, jonka perusteella ihonhoidon asiantuntijamme käy tilanteesi läpi. Saat tuloksena 10-15 sivuisen oppaan juuri oman ihosi hoitoon. Opas sisältää analyysin ihostasi ja nykyisestä tilanteestasi, tuotesuositukset ja ohjeet ihosi hoitoon.

Lue myös blogimme: Miten hoitaa akneihoa oikein? Ihonhoidon asiantuntija kertoo - katso konkreettiset ohjeet!

Ulkoinen ihonhoito on ehdottomasti se mistä kannattaa aloittaa, koska siinä näet tuloksia nopeiten ja muutokset ovat helppoja tehdä.

Tämän jälkeen näet mihin ihosi kunto asettuu ja voit helposti nähdä kuinka paljon hormonaalisen aknen oireista johtuu elimistön sisältäpäin kumpuavista epätasapainotiloista.

Lue tarina tähän liittyen esimeriksi asiakkaamme Anniinan aknen hoidosta ja katso upeat muutoskuvat!

Jos ihonhoitosi on jo Twistbe-kunnossa ja haluat apua ruokavalio, hormonitoiminnan tasapainottamisen tai muiden sisäisen ihonhoidon asioiden kanssa, suosittelemme tutustumaan Sisäisen ihonhoidon reset palveluumme. 

Ruokavalio

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa?

Tutustu iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Mitä voit tehdä seuraavaksi hormonaalisen aknen hoidossa?

  1. Tutustu ihonhoidon asiantuntijoidemme tuotesuosituksiin aknen hoitoon.
  2. Lue blogimme: Vinkkejä akneihon hoitoon - nämä 7 toimivaksi todettua sinun tulisi tietää!
  3. Haluatko täsmätuotesuositukset aknen hoitoon? Kysy rohkeasti ihonhoidon asiantuntijoiltamme sivun alareunasta löytyvän chatin kautta.

Kuuntele myös Kaikki ihonhoidosta -podcastimme jakso tästä aiheesta:

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista