Hormonaalinen akne - mistä se johtuu ja mikä avuksi kun kaikki on kokeiltu?

Hormonaalinen akne - mistä se johtuu ja mikä avuksi kun kaikki on kokeiltu?

Onko sinulle puhjennut aikuisiällä akne, tai onko teinivuosien riesa palannut takaisin esimerkiksi ehkäisyn lopettamisen tai raskauden jälkeen? Ehkä akneasi on jo hoidettu lääkevoiteilla antibioottikuurien siivittämänä ja ihosi on rauhoittunut vain tilapäisesti ja nyt oireesi ovat palanneet?

Mistä hormonaalinen akne johtuu, miten sen puhkeamisen voi ennaltaehkäistä ja miten hormonaalista aknea voi hoitaa? Internet on pullollaan erilaisia ihonhoitovinkkejä, mutta mihin voi luottaa?

Tässä blogissa kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat Annina Francioso sekä Veera Brückler paneutuvat hormonaalisen aknen hoidon peruslähtökohtiin.

 • Mitä ovat tyypillisimmät lääkkeelliset hoitomuodot?
 • Ovatko lääkkeet tehokkaita aknen hoidossa?
 • Millaiset asiat vaikuttavat hormonaalisen aknen puhkeamisen taustalla?
 • Miten lähteä liikkeelle kokonaisvaltaisessa aknen hoidossa?

Vaikka et kärsisikään iho-ongelmista vielä, on tämä hyvää luettavaa myös sinulle, joka olet kiinnostunut kokonaisvaltaisesta ihonhoidosta, sekä sinulle joka haluat ennaltaehkäistä iho-ongelmien syntyä.

Nostamme tällä kertaa esille asioita, joita sinun kannattaisi miettiä omalla kohdallasi, mikäli kamppailet sitkeiden akne-oireiden kanssa ja miten hormonaalista aknea hoidetaan tuloksekkaasti.

Kuuntele myös Kaikki ihonhoidosta -podcastimme jakso tästä aiheesta:

Akne on yleinen iho-ongelma aikuisiällä

Aikuisiällä puhkeava akne on lisääntymässä voimakkaasti erityisesti naisten keskuudessa ja sen me olemme myös omassa asiakastyössmme huomanneet.

Erityisesti akne vaivaa 30 vuoden iässä olevia naisia, mutta Duodecimin terveyskirjaston mukaan noin 5% yli 40-vuotiaistakin naisista kärsii akneoireista.

Lievämuotoisena akne esiintyy tulehtuneina musta- tai valkopäinä. Yleisimmin akneen yhdistetään punaiset märkivät näppylät. Kystisessä aknessa ihossa esiintyy ontelomaisia muutoksia, jotka ovat usein kipeitä ja arastavia.

Aknen oireet eivät rajoitu välttämättä vain kasvojen alueelle, vaan finnejä voi esiintyä myös kaulan, rintakehän ja yläselän alueella. Ihotautilääkärit eivät ole pystyneet antamaan tarkkaa syytä aknen puhkeamiselle varsinkaan naisilla.

Näistä asioista lääkäreillä on kuitenkin yksimielinen käsitys:

 • Akne ei ole vain teini-iän riesa, vaan se puhkeaa yhä useammin kolmenkymmenen ikävuoden ylittäneillä naisilla
 • Akne puhkeaa tai oireet pahenevat hormonaalisten muutosten myötä
 • Näissä muutoksissa stressillä on merkittävä rooli
 • Aknella on taipumusta uusiutua lääkkeellisten hoitojen, kuten antibioottikuuren jälkeen.

Kun tietää nämä asiat, on todella erikoista, että välillä kuulee sanottavan, että ruokavaliolla, elintavoilla tms. tekijöillä ei ole mitään tekemistä ihon kunnon kanssa.

Jos ymmärtää miten monimuotoinen psyykkis-fyysinen kokonaisuus ihmiskeho on ei voi olla ajattelematta, että ihonhoitoa on katsottava kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointi huomioiden.

Olemme huomanneet työssämme, että usein aknesta kärsivillä on taustalla suoliston epätasapainoa, stressiä ja hormonitoimintaan sekä ruokavalioon vaikuttavia kuormitustekijöitä.

Aikuisiän aknea voidaankin pitää tietyllä tapaa elintasosairautena.

Apua hormonaalisen aknen sisäiseen hoitoon

Sisäiseen ihonhoitoon ja hormonaalisiin iho-ongelmiin erikoistunut ravintoneuvojamme Annina Francioson kehittämä Sisäisen ihonhoidon reset on luotu poistamaan iho-ongelmia aiheuttavia ongelmia sisäisesti ja antamaan keholle mahdollisuus löytää takaisin tasapainoon jossa iho ei enää oireile.

Taustaa hormonaaliselle aknelle

Vaikka akne on yleistynyt naisilla, niin haluamme kerrata, miksi akne on aikaisemmin yhdistetty lähinnä teini-iän hormonaalisiin muutoksiin ja etenkin poikien rieasaksi, sillä syyt selittävät osan aikuisiän aknen puhkeamisesta.

Testosteronin tuotanto lisääntyy teini-iässä. Testosteroni sekä IGF-1 kasvutekijä puolestaan lisäävät talin tuotantoa. Testosteronilla on taipumusta myös vauhdittaa ihosolujen uusiutumista. Tästä seuraa se, että iholla elävät bakteerit saavat liikaa ruokaa (talia syödäkseen), iho tukkiutuu helposti ja tulehtuu kun iho yrittää puhdistaa itseään bakteerien aiheuttamista jätöksistä.

Finnien syntyä, sekä sitä miten ne voi saada pois, olemme käsitelleet myös blogipostauksessa Finnit pois-mitä voin tehdä.

Taustaa aknen puhkeamiselle aikuisiällä

Aikuisena aknea sairastavan verestä löytyy usein samaa insuliinin kaltaista välittäjäainetta (IGF-1) kuin teinipojilta. Testosteroni aknen taustalla liittyy myös aikuisiän akneen, koska testosteroni kuuluu androgeeneihin. Esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä (PCOS, polykystiset munasarjat) on yhteydessä lisääntyneeseen androgeenituotantoon.

Akne lukeutuu tämän oireyhtymän oireisiin, joita ovat lisäksi:

 • Liiallinen karvojen kasvu
 • Epäsäännölliset kuukautiset
 • Vaikeus tulla raskaaksi
 • Ylipaino - erityisesti keskivartalolle kerääntyvä

Aikuisiällä hormonaaliset muutokset eivät ole niin helposti ohimeneviä kuin teini-iässä. Tästä syystä akne on usein yli kolmekymppisillä pitkäaikainen iho-ongelma.

Oireet kestävät kauan, jopa vuosia ja pahenevat etenkin stressin, kuormituksen ja kuukautisten yhteydessä.

Liika androgeenituotanto aknen taustalla on kaikkein suoraviivaisin selitys aknen puhkeamiselle lisääntyneen talin erityksen vuoksi, mutta se ei ole ainoa hormonaalinen tekijä, joka altistaa aknelle.

Myös naishormonien epätasapaino tai huono hormoonisynteesi voivat altistaa aknelle tai saada ihon tulehtumaan.

Hormonien kohdalla selkeää syy-seuraus suhdetta on vaikea todentaa, koska hormonit ovat niin vahvasti toisiinsa vaikuttavia, että yhden hormonin liikatuotanto voi monen mutkan kautta vaikuttaa toiseen hormoniin, joka laukaisee sitten iho-oireet. Tästä Anninalla oli podcastissä hyvä havainnollistava esimerkki, joten podcast kannattaa kuunnella :)

Miksi lisääntynyt talineritys on ongelma?

Tietyt aknen taustalla vaikuttavat bakteerikannat (propionibakteeri) käyttävät talia ravinnokseen, jolloin niiden määrä voi kasvaa liikaa suhteessa muuhun ihon bakteerikantaan jos talia erittyy paljon. Bakteerien jätökset ärsyttävät ihoa, johon iho puolestaan reagoi.

Tällaisessa tilassa, iho tulehtuu herkästi ja tuloksena on tulehduksellinen akne, jossa ihohuokoset voivat olla hyvinkin punaisia, kipeitä ja märästäviä.

Bakteerin liikakasvusta johtuen akneen määrätään edelleen erittäin vahvoja ja desinfioivilla geelejä ja voiteita ja niiden tueksi vielä antibiootteja.

Ihonhoidossa on nyt vahvasti esillä ihon oman bakteerikannan tukeminen sekä liian pesevien ja desinfioivien aineiden välttäminen -eikä syyttä. Tämä on keskeinen aihe erityisesti aknen kohdalla.

Liian vahvat pesutuotteet, vahvat geelit ja lääkevoiteet voivat kuitenkin johtaa ihon tasapainon heikkenemiseen ja aiheuttaa entistä isomman ongelmien kierteen.

Ihon omaa bakteeritasapainoa tulisi kohdella hellävaroen ja eliminoida aknebakteeria muilla ihoystävällisimmillä keinoilla. Yksi hyvä ja tehokas tapa on esimerkiksi LED-valohoito.

Miten aknea yleisimmin hoidetaan?

Ensisijaisesti aknen lääkinnällisessä hoidossa suositellaan ulkoisia hoitomuotoja eli geelejä ja voiteita. Ne saattavat olla apu aknen oireiluun, mutta usein ne kuivattavat ihoa ja oireet palaavat herkästi tuotteiden käytön loputtua.

Jos näin käy tai jos iho ei totu paikallishoitoon useammankaan kuukauden kokeilun jälkeen, siirrytään vahvempiin hoitomuotoihin, kuten suun kautta otettavat tetrasykliini-antibiootteihin.

Lisäksi voidaan käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä tai Isotretinoiinikuureja, jotka kuivattavat ihoa tehokkaasti sisältä päin. Isotretinoiini on vahva A -vitamiini, joka hillitsee talineritystä. Vahvojen A-vitamiinien käyttö vaatii maksa-arvojen seurantaa, joten näitä lääkintämuotoja käytetään yleensä silloin, kun muut eivät toimi tai oireet sitkeästi palaavat.

Miksi akne sitten uusiutuu lääkekuurin lopettamisen jälkeen?

Tuomme usein ihonhoidossa esille kuormitusteorian, jonka takana on ajatus, että erilaiset kuormittavat tekijät lisääntyessään vähentävät kehon toleranssia sietää erilaisia ärsykkeitä.

Etenkin naisilla on tapana olla kilttejä tyttöjä koulussa, tunnollisia työntekijöitä ja huolehtia aina kaikista muista ennen itseä - oli kyseessä puoliso, velvollisuudet, lapsi tai kotieläin. Tämä kaikki täyttää sitä omaa sisäistä kuormituskuppia. Liian usein käy niin, että naiset unohtavat tyhjentää tätä kuppia.

Kun oma kuormituskuppi on ääriään myöten täynnä esimerkiksi kolmekymppisenä ruuhkavuosina synnytysten jälkeen univajeisena, niin se viimeinen pisara, joka laukaisee oireet on todellakin vain pisara meressä.

Tämä viimeinen pisara voi olla imetyksen lopettaminen, työpaikan vaihto tai jopa niinkin pieni asia kuin uusin kosmetiikkakokeilu, joka räjäyttää iho-oireet pintaan. Viimeisimmän ärsyttävän tekijän, sen viimeisen pisaran, poistaminen ei riitä tehokkaaksi hoidoksi aknelle, vaan pitäisi päästä perille ongelmien juurisyistä.

Antibioottikuurilla voidaan saada hillittyä niiden bakteerikantojen kasvua, jotka innostuvat ihon talinerityksen lisääntymisestä ja ihon bakteerikanta normalisoituu ja oireet helpottuvat.

Kun kuuri lopetetaan, alkavat bakteerikannat kuitenkin pikkuhiljaa taas kasvaa entiseen malliin ja akne palaa jos taustalla vaikuttaviin tekijöihin ei puututa.

Jos taustalla on esimerkiksi androgeenien liikatuotanto, jota vauhdittaa esimerkiksi korkeat insuliini- ja stressihormonitasot, on näihin puututtava, jos ongelmasta haluaa kokonaan eroon. Aknen taustalla voi olla myös muita tekijöitä.

Avain tuloksekkaassa ihonhoidossa on se, että puututaan siihen ongelmaan ja juurisyyhyn, joka juuri itsellä on.

Miten saada hormonaalinen akne kuntoon Twistben metodilla

 • Eliminoi kuormittava kosmetiikka
 • Ota käyttöön aidosti ihoa hoitavat tuotteet
 • Katso mihin ihon kunto asettuu
 • Palauta kehon toleranssia poistamalla kuormitusta ja lisäämällä hyvää

Tutustu myös aknen hoitoon valitsemiimme täsmätuotteisiin.

Säästä ostamalla tuotesetti

Osta kerralla vähintään 4 akneiholle sopivaa tuotetta, saat 10 % alennuksen!

Jos sinusta tuntuu, että on liian vaikeaa lähteä liikkeelle yksin, niin kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Anninaan tai tulla Katin ja Veeran ihonhoitorutiinin analyysiin. Nämä ovat todella hyviä paikkoja lähteä liikkeelle.

Mitä seuraavaksi?

 1. Shoppaile tästä kategoriasta suositustuotteet akneiholle - kun ostat kerralla neljä tuotetta, saat 10 % alennuksen.
 2. Lue tästä blogista vinkit ja tuotesuositykset aknearpien hoitamiseen ja häivyttämiseen.
 3. Olethan jo uutiskirjeemme tilaaja? Tilaajana saat tiedon tuoteuutuuksista, tarjouksista ja ihonhoidon webinaareista ensimmäisenä.

Lue myös:

Tutustu asiantuntijoidemme suosituksiin:


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista