Kokonaisvaltainen ihonhoito: Mikä kaikki vaikuttaa ihon kuntoon?

Kokonaisvaltainen ihonhoito: Mikä kaikki vaikuttaa ihon kuntoon?

Aidosti vaikuttava ihonhoito ei ole vain kasvojen pesemistä ja voiteen levittämistä kasvoille, vaan se on paljon kokonaisvaltaisempaa, mutta sen ehkä jo tiesitkin. Kysymys siitä mikä kaikki sitten vaikuttaa ihon kuntoon kosmetiikan lisäksi saattaa silti pyöriä mielessäsi. Mitä oikein on kokonaisvaltainen ihonhoito? Tässä blogipostauksessa käymme läpi kokonaisvaltaisen ihonhoidon peruspilareita.

Liikunta saa ihosi hehkumaan

Kuten varmasti tiedät, liikunta edistää terveyttä ja auttaa voimaan paremmin. Liikkuessa vapautuu lisäksi hyvän olon tunnetta lisääviä endorfiineja, joiden ansiosta myös mieliala kohenee. Harva kuitenkaan tulee ehkä ajatelleeksi, että liikunta vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Liikunta vaikuttaa muun muassa ääreisverenkierron toimintaan, joten kokonaisvaltaista ihonhoitoa ajatellen näkyy liikkumattomuus siis myös ihosi kunnossa. Kun ääreisverenkierto toimii optimaalisesti, kulkeutuvat myöskin happi ja tärkeät ravinteet hiussuonia pitkin kehon äärialueille, kuten kasvojen iholle asti. Tämän ansiosta iho saa terveen värin ja hehkun.

Kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon kuuluu siis myös tärkeänä osana riittävä hyötyliikunta ja mahdollisuuksiesi mukaan aktiiviliikunta.

Iho on maksan peili ja suolisto toiset aivot

Sanotaan, että iho on maksan peili. Jos maksasi on täysin ylikuormittunut, näkyy se ihossasi. Esimerkiksi liiallien alkoholin käyttö sekä käristettyjen ja prosessoitujen ruokien syöminen kuormittavat maksaa ja tämä näkyy ihosi kunnossa. Puhtaan ruoan syöminen sekä riittävä veden juominen edesauttavat maksan toimintaa ja sitä kautta kokonaisvaltaista ihonhoitoa. Samoin suoliston oireet pulpahtavat usein pintaan iho-ongelmina.

Sanotaan myös, että jos ei tarkalleen tiedetä, mitä pitäisi hoitaa, niin kannattaa aloittaa suolistosta. Riittämätön vitamiinien, hivenaineiden, antioksidanttien ja hyvien rasvojen saanti näkyy ihon kunnossa. Monipuolinen ja puhdas ravinto hoitaa kokonaisvaltaisesti koko kehoa ja hyvinvointi näkyy myös ihosi kunnossa.

Kauneusunet

Olet varmasti huomannut, miten jopa jo yhden yön univelat näkyvät seuraavana päivänä kasvoissa. Mitä arvelet, että ihosi kunnolle tapahtuu, jos univajetta kertyy jatkuvasti? Kokonaisvaltaisen ihonhoidon kannalta kannattaakin usein ajatella positiivisen kautta; sen sijaan, että miettisi, mitä haittaa univaje aiheuttaa voikin pohtia, miten hyvää itselleen ja iholleen tekee, kun huolehtii riittävästä unensaannista.

Monet elämäntapaongelmat ovatkin lähtöisin riittämättömästä unesta: jos et ole nukkunut tarpeeksi, et myöskään välttämättä herää uuteen päivään kaikki avaimet kädessäsi. Kun päiväsi jo alkaa energiavajeella, ei aina riitä voimavaroja hyvinvointia tukevien ratkaisujen tekemiseen. Ihonhoidossa, kuten hyvinvoinnissa yleisesti, kun on kyse kokonaisvaltaisuudesta, niin yksikin pieni asia saattaa vaikuttaa toiseen ja sitä kautta kolmanteen ja neljänteen ja näin edespäin.

Univaje itsessään vaikuttaa suoranaisesti ihon kuntoon, mutta välillisesti myös useampaan tekijään. Väsynyt ihminen ei välttämättä jaksa miettiä, mikä olisi se paras ravinto tai miten kannattaisi liikkua. Väsyneenä yksinkertaisesti teemme huonompia valintoja ja sitä kautta myös kokonaisvaltainen ihonhoito heikkenee.

Parempien ja pidempien yöunien saanti ei ole monesti itsestään selvyys kiireen ja vanhemmuuden keskellä, mutta mieti mitä pieniä asioita voisit muuttaa, jotta pääsisit lähemmäs 8 tunnin yöunia. Se on tuntimäärä, jonka valtaosa meistä tarvitsisi, mutta harva meistä saa.

Pidä stressi kurissa

Stressi on alkukantainen reaktio, jonka tehtävänä on ollut auttaa meitä joko taistelemaan tai pakenemaan. Stressitilanteessa energiamme suuntautuvat niihin toimintoihin, jotka auttavat meitä selviytymään. Stressi ei itsessään ole huono asia, mutta sen tarkoitus on olla lyhytkestoista.

Nykyään stressi saattaa kuitenkin olla melkeinpä jopa pysyvä olotila ja kokonaisvaltaista ihonhoitoa ajatellen valtava haaste. Energia menee muihin elintoimintoihin ja esimerkiksi iho ja aineenvaihdunta ovat vasta listan loppupäässä, sillä ne eivät ole fight or flight -reaktion kannalta oleellisia.

Stressin määrä kehossa näkyy helposti ihossa elottomuutena, harmautena ja tunteena, että iho ja esimerkiksi kasvot roikkuvat. Kun ihoa hoidetaan kokonaisvaltaisesti, tulisi siis oman elämänsä stressi - ja etenkin sen hoitaminen - ottaa aktiivisesti huomioon.

Haitallisten elintapojen vaikutus ihon hyvinvointiin

Ei varmasti ole yllätys, että alkoholilla, tupakoinnilla ja liiallisella auringonotolla on negatiivinen vaikutus ihon hyvinvoinnille. Mutta miksi? Kyseessä on vapaiden radikaalien aiheuttamat vahingot solutasolla. Lisää vapaista radikaaleista ja niiden vaikutuksesta ihon terveyteen voit lukea tästä aiemmasta blogipostauksestamme.

Mikäli näiden haitallisten elintapojen eliminointi ei tunnu mahdolliselta, mutta haluaisit vähentää niiden haittoja ihollasi ovat antioksidantit apunasi, myös niistä puhumme ja annamme konkreettisia vinkkejä yllä mainitussa blogipostauksessa. Kaikista tehokkainta on kuitenkin ainakin vähentää näitä vapaiden radikaalien määrää lisääviä elintapoja.

Ihonhoitorutiinien suunnitelmallisuus

Toki myös kosmetiikalla on oma osansa kokonaisvaltaisessa ihonhoidossa. Peruspilareiden eli elämäntapojen tulee kuitenkin ensisijaisesti olla kunnossa. Mikään kosmetiikkatuote ei ole niin ihmeellinen, että se kompensoisi haitallisia elämäntapoja. Kuitenkin myös kosmetiikkaa valitessa ja ihonhoitorutiineja tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon kokonaisuus. Ei riitä, että käyttämäsi voide on sinulle hyvä, jos jo lähtökohtaisesti pesutuotteet ovat sopimattomat.

Kannattaa siis tarkastella tuotteita omista tarpeista lähtöisin. Puhdistustuotteen, kasvoveden, voiteen, öljyn ja seerumin tulee olla järkevä kokonaisuus ja sopia nimenomaan omaan sen hetkiseen tarpeeseen.

Terve ja hyvinvoiva iho loppuelämäksi

Kaikkien edellä mainitsemiemme osa-alueiden huomioiminen osana kokonaisvaltaista ihonhoitoa voi tuntua isolta projektilta, jota ei tiedä mistä aloittaa. Sen vuoksi olemme ottaneet ihonhoidon kokonaisvaltaisuuden ja elintapojen merkityksen merkittäväksi osaksi Uusi alku ihollesi -verkkovalmennustamme.

Uusi alku ihollesi on neljän viikon innostava, käytännönläheinen ja ihon biologiaan perustuva verkkovalmennus, joka antaa osallistujalle tietotaidon tehdä oikeita päätöksiä ihonsa hyvinvoinnin eteen koko loppuelämän. Valmennus kertoo kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää ihostasi, kosmetiikasta ja kokonaisvaltaisesta ihonhoidosta.

Neljän viikon valmennus koostuu innostavista teksteistä ja lyhyistä videotietoiskuista, jotka katsot itsellesi sopivimpaan aikaan, sekä suljetusta Facebook-ryhmästä, jossa voit kysyä valmentajilta lisätietoja ja seurata muiden ryhmäläisten kysymyksiä.

Jo 15 minuuttia päivässä mahdollistaa sinulle valmennuksen hyötyjen saamisen osaksi arkeasi!

Ilmoittaudu Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseemme

Tutustu asiantuntijoidemme suosituksiin:

Lue myös:

Iho on maksan peilikuva

Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen

Tehokkaiden kauneusunien salaisuus

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista