0

Ostoskorisi on tyhjä

Nuoren aknen hoito - asiantuntijan suositukset

Nuoren aknen hoito - asiantuntijan suositukset

Nuoren iho kokee usein ensimmäisiä myllerryksiä teini-iässä ja iholle ilmestyvä akne voikin vaikuttaa merkittävästi itsetuntoon ja mielialaan. Huolen ollessa suuri, päädytään nuoren aknen hoitoon valitsemaan usein turhan voimakkaita keinoja.

Lue myös blogimme: Aknen hoito - 3 tyypillisintä virhettä.

Useimmat akneen tarkoitetut tuotteet ja hoitokeinot eivät nimittäin huomioi nuoren ihon ja kehon hyvinvointia pitkällä aikavälillä, vaan haussa on nopeita pikavoittoja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa sekoittaa ihon tai suoliston tasapainon vuosiksi tai jopa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. 

Miten nuoren akneihoa sitten tulisi hoitaa? Lue tästä blogista ohjeet ja parhaat ihonhoidon asiantuntijan vinkit nuoren aknen hoitoon!

Nuoren akne - kolme keskeisintä aiheuttajaa 

Hormonitoiminnan muutokset ovat yleisin syy nuoren iho-ongelmiin ja nuoruusiän akneen. Murrosiässä sukupuolihormonien tuotanto lisääntyy ja sen seurauksena kehossa tapahtuu monia muutoksia. Yksi näistä on lisääntynyt talintuotanto. Tämä saattaa aiheuttaa tukkeumaa talirauhasissa sekä karvatupissa, jolloin iholle voi syntyä akne.

Aknen taustalla voi olla myös mikrobiomin eli bakteerikannan epätasapainotila joko suolistossa tai iholla. Epätasapainoa aiheuttaa niin sisäisesti kuin ulkoisesti useat modernissa yhteiskunnassa vaikuttavat tekijät: ruokavaliotottumukset, liiallinen hygienia ja länsimaiset elintavat. Esimerkiksi alkuperäiskansojen keskuudessa aknea ei esiinny, kun taas Yhdysvalloissa akne on yleisin ihosairaus ja sitä esiintyy jopa 85 prosentilla nuorista.

Aknen puhkeamisen saattaa laukaista myös vääränlaiset ihonhoitotottumukset. Usein iholle ilmestyneet epäpuhtaudet ja finnit koitetaan kuoria ja pestä pois iholta liian voimakkaita tuotteita käyttäen. Tästä seuraa kuitenkin vain ihon kuivumista, joka entisestään kiihdyttää ihon rasvoittumista ja ihon bakteerikannan epätasapainotilaa, joka puolestaan luo lisää kasvumahdollisuuksia Propionibacterium acnes bakteerille ja lopulta aknelle.

Lue myös blogimme: Akne - kaikki mitä sinun tulisi tietää.

Nuoren aknen hoito

Twistben ihonhoitoideologian ytimessä on iho-ongelmien hoitaminen niiden juurisyistä lähtien oireiden laastaroimisen sijaan. Mitä tämä siis tarkoittaa? 

Nuoren aknen hoidossa tämä tarkoittaa finnien (oire) kuivattamisen ja kuorimisen tai lääkekuurin (laastaroiminen) sijaan sitä, että kartoitamme mistä ihon oireilu todella johtuu. 

Aknen hoidossa on siis tärkeää yhdistää oikeaoppinen ulkoinen hoito laadukkailla, ihon hyvinvointia tukevilla kosmetiikkatuotteilla sisäiseen, kehon puhdistuselinten ja luontaista hormonitoimintaa tukeviin hoitokeinoihin sekä kuormituksen poistamiseen. Seuraavaksi jaamme vinkit näihin molempiin!

1. Nuoren aknen oikeaoppinen hoito kosmetiikalla

Nuoren aknen hoito lähtee liikkeelle oikeaoppisesta, lempeän tehokkaasta ulkoisesta ihonhoidosta. Ihon puhdistus on useimmin vikaan menevä vaihe ihonhoidossa, jonka vuoksi moni kärsii aivan turhista iho-ongelmista. Kiinnitä siis huomiota ihon hellävaraiseen, mutta tehokkaaseen puhdistukseen parhaiden tuloksien saamiseksi!

Huomioi ihon puhdistuksessa seuraavat asiat:

 • Älä käytä liian peseviä tuotteita ihollesi: vältä kuivattavia geelejä ja vaahtoja
 • Pese aina meikki huolellisesti pois kasvoilta
 • Käytä puhdistuksen apuna konjac-sientä
 • Kasvot tarvitsee puhdistaa vain iltaisin puhdistustuotteella. Mikä iholla on tulehtuneita tai märkiviä näppyjä, voit tällöin käyttää myös aamuisin puhdistusmaitoa. Muuten aamuisin riittää vain vedellä huuhtelu.

Aknen hoidossa on myös tärkeää huolehtia riittävästä kosteutuksesta

Rasvoittuvan ihon ja aknen ajatellaan usein kulkevan käsi kädessä. Kuivaihoisellakin voi kuitenkin esiintyä aknea. Aknea ei saa kuivattamalla pois, päinvastoin, se vain pahentaa ongelmia. Siksi on erityisen tärkeää huolehtia ihon kosteustasapainosta. Kun iho on riittävän kosteutettu, rauhoittuu myös talin liikatuotanto. 

Kahdella kosteutustuotteella pääsee hyvin alkuun aknen hoidossa. Kokoa perusrutiini puhdistustuotteesta, kasvovedestä sekä kasvovoiteesta tai -öljystä. Täydennä tarvittaessa akneihon hoitorutiinia seerumilla ja/tai naamiolla.

Kasvovesi suihkutetaan puhtaalle iholle aamuin illoin ja kasvovoide tai öljy levitetään iholle sen ollessa vielä hieman kostea kasvovedestä. Jos rutiiniin lisätään seerumi, käytetään se kasvoveden jälkeen ennen voidetta tai öljyä.

Nuoren iho on herkempi ja ohuempi kuin aikuisen iho. Siksi nuoren iholle minimalistinen ihonhoitorutiini laadukkailla tuotteilla on tärkeää.

Puhdistustuote aknen hoitoon, valitse seuraavista:

Kasvovesi aknen hoitoon, valitse seuraavista:

Kosteutukseen, valitse toinen tai molemmat:

 • Olivia Klein Hydra Lotion - Aamuisin ihoa kosteuttamaan ja tasapainottamaan, mikäli ihosi sitä kaipaa. Esiteinillä päivävoide ei ole välttämätön.
 • Apeiron Jojobateepuuöljy - Bestseller epäpuhtauksille! Käytä illalla kasvoveden kanssa. Tuotetta voit käyttää kasvoöljynä koko kasvoille tai vaihtoehtoisesti paikallishoitona, jolloin tuotetta pyöritellään suoraan finnien päälle.

Tehosta ihonhoitoa tarvittaessa näillä:

 • Laponie Clarifying Treatment seerumi - Hillitsee epäpuhtauksia tehokkaasti, mutta hellävaraisesti samalla rauhoittaen tulehdusta iholla. Käytä öisin kasvoveden ja kasvoöljyn välissä.
 • Baiobay Purifying Mask kasvonaamio - Syväpuhdistava savinaamio puhdistamaan huokosia ja kirkastamaan ihoa tehokkaasti. Ei kuivu iholle kiristelevästi, joten sopii loistavasti nuoren akneiholle.

Tutustu myös kaikkiin ihonhoidon asiantuntijan suosittelemiin aknen hoitotuotteisiin.

2. Nuoren aknen hoito elintavoilla

Nuoren arjessa on herkästi monia tekijöitä, jotka edesauttavat aknen puhkeamista ja kiihdyttävät sen pahenemista. Hormonitoiminnan aiheuttamaa epäpuhtautta ja aknea voidaan helpottaa sisäisesti tukemalla hormonien hajottamisesta vastaavan maksan toimintaa omilla ruokailutottumuksilla sekä säännöllisellä arkirytmillä.

Oleellisessa osassa on myös kuormituksen purkaminen, jolloin esimerkiksi testosteronin liikatuotannon aktivoimiselta vältytään. Testosteronin liikatuotanto on yksi osatekijä nuoruusiän aknen puhkeamisessa. 

Hormonitoimintaa kuormittavia ja suoliston tasapainoa heikentäviä asioita:

 • Prosessoidut ja lisäainepitoiset ruoat (herkut, pikaruoka, limut yms.)
 • Lehmänmaitotuotteet, esimerkiksi runsas proteiinijauheiden tms. käyttö
 • Liian vähän vihreitä kasviksia ruokavaliossa 
 • Liian lyhyet yöunet (unen tärkeyttä ei voi ylikorostaa)
 • Huonolaatuinen uni (kännykän selaaminen tai pelaaminen yömyöhään)
 • Palautumisen ja kuormituksen huono suhde (arjessa liian vähän aikaa levolle tekemiseen nähden)
 • Huono hygienia (pidä puhelin, kädet ja tyynyliina puhtaina)

Pienetkin muutokset voivat tuoda suuria vaikutuksia ja ne ovat tärkeä askel kohti parempi arkirutiineja, joista iho ja koko keho kiittävät loppuelämän ajan.

Ruokavalio

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa?

Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Mitä seuraavaksi?

 1. Tuntuuko vaikealta itse valita tuotteet tai miettiä miten etenisi oman ihonhoidon kanssa? Anna kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijoidemme auttaa sinua ihotyyppisi määrittämisessä ja sopivien tuotteiden valinnassa ihotyyppianalyysin avulla.
 2. Oletko jo tehnyt asiakastilin? Asiakastililtä löydät vaihtuvat ja henkilökohtaiset edut. Ensimmäisen edun saat heti rekisteröityessäsi.
 3. Tilaa uutiskirjeemme! Saat kerran viikossa inspiraatiota ihosi hoitoon, tiedon ensimmäisenä tarjouksista ja uutuuksista sekä etuja vain uutiskirjeemme tilaajille. Tästä pääset liittymään uutiskirjeen tilaajaksi.

Emmi Lampinen
Emmi Lampinen

Kosmetologi ja ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista