0

Ostoskorisi on tyhjä

Milloin ihonhoidossa saa apua lisäravinteista?

Milloin ihonhoidossa saa apua lisäravinteista?

Lisäravinteisiin tulee helposti tukeuduttua silloin, kun ruokavalio on jäänyt puutteelliseksi kiireen keskellä, tai jos ihon oireilu vain jatkuu itsepintaisesti ihonhoitorutiinien päivittämisen jälkeenkin. Tämä on ymmärrettävää ja useissa vaikeiden iho-ongelmien hoidossa myös välttämätöntä.

Tässä blogissa ravintoneuvojamme Annina Francioso antaa vinkkejä, miten valita parhaat ravintolisät omaan tarpeeseen.

Lisäravinteita otettaessa tulisi aina muistaa muutama tärkeä nyrkkisääntö:

  1. Lisäravinteet eivät ole vaihtoehto hyvälle ruokavaliolle, vaan auttavat täydentämään sitä hetkittäin.
  2. Ravintolisiä tulisi käyttää oirelähtöisesti. Kirjaa ylös tai kuvaa oireiden ilmeneminen ja laajuus ennen ravintolisän käytön aloittamista. Vertaa kuurin jälkeen ovatko oireet helpottaneet.
  3. Aloita korkeintaan kaksi uutta ravintolisää kerrallaan ja käytä niitä systemaattisesti. Seuraa tuotteen tai ravintoneuvojan ohjeistusta parhaan vaikuttavuuden saamiseksi. Jos otat monta ravintolisää kerrallaan tai napsit niitä satunnaisesti, on vaikea seuloa mikä valmisteista on tehokas tai sopimaton.
  4. Käytä ravintolisiä aina kuuriluontoisesti (4-6 viikkoa), jonka jälkeen pidä taukoa ja tarkkaile palaavatko oireet. Tuotteita on myös hyvä vaihdella.

Jos ruoansulatuksessa on ollut pitkään puutteita, on mahdollista, että myöskään ottamasi ravintolisät eivät pilkkoudu ja imeydy tehokkaasti.

Mineraalit tarvitsevat imeytyäkseen riittävän vatsahappojen tuotannon ja rasvaliukoiset vitamiinit puolestaan edellyttävät rasvaa pikkovien entsyymien hyvää toimintaa. Tällöin on syytä tarkastella iho-oireita ravintoaineiden puutteiden näkökulman lisäksi myös ruoansulatuksen kannalta. Onneksi ruoansulatuksen kunnon voi tarkastaa näppärästi vatsahappotestillä.

Kerromme tässä blogipostauksessa mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota ravintolisiä ostaessasi. Annamme myös muutamia esimerkkejä miten iho-oireiden lisäksi on hyvä tarkastella oireita laaja-alaisesti oikean ravintolisän valitsemiseksi. Jos olet kiinnostunut laajemmin sisäisestä ihonhoidosta, suosittelemme kuuntelemaan aiheesta tekemämme podcastin "Mitä on sisäinen ihonhoito?".

Mihin ravintolisiä ostaessa kannattaisi kiinnittää huomiota?

Jos haluat tukea elimistöäsi lisäravinteilla samalla, kun laitat ruoansulatusta kuntoon, kannattaa valita aina jauhe tai nestemäinen valmiste. Ne ovat elimistölle helposti hyödynnettävässä muodossa ja imeytyvät tehokkaasti.

Keho tunnistaa ja hyväksikäyttää parhaiten luonnonmukaiset vitamiinit ja hivenaineet kuin synteettiset. Valmisteen vahvuus ei aina välttämättä ole tavoiteltavaa. Esimerkiksi askorbiinihappo suurina määrinä voikin kuluttaa elimistöstä muita ravintoaineita, kuten kuparia, jota ihokin tarvitsee pigmentin valmistamiseen. 

Parempi valinta ravintolisiin onkin luonnonmukainen kasviyhdiste, jolloin kasvien ja fytoravinteet toimivat synergisesti suojaravinteiden kanssa vahvistaen niiden tehoa. Näin saat jo pienestä määrästä vaikuttavuutta.

Ykkösvinkki ravintolisien ostoon

Kehoitamme asiakkaitamme aina lukemaan tarkkaan läpi kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelot, sillä vain siten voit varmistua siitä mitä olet ostamassa. Sama pätee ravintolisiin: Lue AINA tarkkaan mitä ostamasi ravintolisä sisältää.

Vältä näitä raaka-aineita ravintolisissä:

  • sokeri
  • hiiva
  • soija (GMO!)
  • vehnä
  • maito
  • maissitärkkelys tai muut täyteaineet
  • keinotekoiset makeutus- ja väriaineet
  • runsaita E -koodeja (huom. askrobiinihappo, eli C -vitamiini on E300)

Ravintolisien laadulla on väliä ja tuote kannattaa jättää kaupan hyllyyn myös jos esimerkiksi tuotteessa käytettyjen raaka-aineiden alkuperämaata ei ole mainittu, ettei ajaudu ravintolisien kanssa ojasta allikkoon.

Lisäravinteiden ei koskaan tule tuottaa keholle ylimääräistä rasitusta.

Helposti ajattelisi, että, koska ravintolisät ovat tarkoitettu terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon, ovat ne automaatisesti hyviä. Näin ei kuitenkaan ole. Tästä syystä meillä Twistbelläkin ravintoneuvojamme Annina on tehnyt todella tarkan tutkimus- ja vertailutyön ennen kuin olemme ottaneet mitään valmisteita valikoimiimme.

Esimerkiksi yllä olevassa listassa mainitut raaka-aineet ovat kehoamme kuormittavia ja niitä löytyy valitettavan usein ravintolisistä.  Jos syömäsi ravintolisät sisältävät näitä raaka-aineita voikin helposti käydä niin, että ravintolisä ottaa enemmän kun antaa. Tällöin sen sijaan, että saisit ravintolisällä täydennettyä kehon ravintoainepuutoksia, ravintolisä voikin aiheuttaa elimistöllesi lisäkuormitusta.

Miten valita itselle tarpeellinen lisäravinne?

Osataksesi arvioida mitkä suojaravintoaineet saattaisivat auttaa omien iho-oireidesi parantumisessa, on hyvä tarkastella oireita kokonaisvaltaisesti. Mieti milloin iho-oireesi ilmenivät ensimmäisen kerran ja mitä muuta silloin (tai juuri ennen) mahdollisesti tapahtui?

Usein ihon oireilu on niin kutsuttu "alajuoksun" oire, jonka tehoikkain hoitomuoto on poistaa taustalla vaikuttava "yläjuoksun" syy. Esimerkiksi antibioottikuurit voivat vaikuttaa välillisesti suoliston kautta ihon kuntoon. Olemme listanneet alla neljä esimerkkitapausta, josta saatat tunnistaa oman tapauksesi, tai jotka voivat auttaa sinua ajattelemaan omien iho-oireidesi yläjuoksun taustasyyt.

Itsepintaisen kuiva ja hilseilevä iho - mistä ravintolisistä apua?

Jos sinulla on ollut itsepintaisen pitkään kuiva ja hilseilevä iho hyvistä kasvovoiteista ja runsaasta nesteen juonnista huolimatta ja kärsit ehkä myös ripulista, saattaa iho kaivata rasvahappoja sisäisesti Omega3 -kuurin muodossa.

Ihon kuivuuden taustalla ei aina ole vain nestehukka, vaan se voi olla oire solukalvojen huonosta kunnosta. Myös suolen pinta voi ärsyyntyä herkästi, jos sen solukalvot ovat huonossa kunnossa ja niiden liitokset eivät ole vahvoja. Tällöin kuiva iho, hilseilevä päänahka ja halkeilevat kantapäät kulkevat käsi kädessä liian nopean suolen toiminnan ja muiden epämääräisten vatsaoireiden kanssa, joita et pysty suoraan yhdistämään tiettyyn ruokaan.

Paras Omega3 -rasvahapon lähde tällaisessa tapauksessa on kalaöljy, sillä siinä rasvahapot ovat valmiiksi EPA- ja DHA -muodoissa ja se sisältää myös luontaisesti ihoa suojaavaa A -vitamiinia.

Akne, ihon rasvoittuvuus ja huonokuntoiset kynnet - mistä ravintolisistä apua?

Jos kärsit aknesta tai ihosi on rasvainen, olet toistuvasti sairaana ja sinulla on myös kynnet huonossa kunnossa (esim. valkoisia läikkiä kynsissä) saatat olla sinkkikuurin tarpeessa.

Sinkki on osallisena yli kahdessasadassa entsyymireaktiossa ja on elimistölle välttämätön hivenaine ja antioksidantti. Se on tiedetysti tärkeä immuniteetin apuaine ja auttaa myös ihon ja haavojen paranemisprosesseja. Sinkin tiedetään myös hillitsevän ihon liiallista talin tuotantoa.

Ruusufinni tai stressaava elämäntilanne - mistä ravintolisistä apua?

Jos ihosi punottaa rosaceasta ja sinulla on takana kova stressikausi, koet itsesi ärtyneeksi ja nukahtaminen on vaikeaa saatat tarvita B -vitamiinikompleksia yhdessä magnesiumin kanssa.

Stressi kuluttaa elimistön B -vitamiinivarastoja, joita on muutenkin rajallisesti, sillä B -vitamiinit ovat vesiliukoisia eikä elimistö varastoi niitä suurissa määrin. B -vitamiinit esiintyvät luonnossa yleensä ryhmänä, mutta erityisesti B2 (ribofaviini), B3 (niasiin) ja B5 (pantoteenihappo) yhdistetään ihon ja hiusten hyvinvointiin.

Magnesium on toimintapari useiden B -ryhmän vitamiinien kanssa, jotka vaikuttavat hermoston toimintaan. Erityisesti B6 -vitamiinia tarvitaan magensiumin imeytymiseen. Magnesiumin huono imeytyminen saattaa puolestaan aiheuttaa hiussuonten laajenemista ja näinollen myös rosacea-oireiden pahenemista.

Atooppisen ihon kutina ja huonokuntoiset hampaat - mistä ravintolisistä apua?

Jos kärsit kutiavasta atooppisesta ihottumasta, olet huomannut että hampaasi reikiintyvät helposti ja olet saattanut myös sairastella tavallista enempi, on syytä mittauttaa D -vitamiiniarvo ja ottaa kuuri vielä ennen kesän tuloa.

D-vitamiini on tunnetusti tärkeä terveiden hampaiden ja luuston ylläpitäjä, sillä se edesauttaa yhdessä K2 -vitamiinin kanssa kalsiumin imeytymistä. D -vitamiini auttaa myös ihoa tuottamaan peptidejä, jotka puolustavat ihoa bakteereilta. Tällöin kutisevan atooppisen ihon raapimsesta aiheutuva infektio rauhoittuu ja pääsee paranemaan.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista