Ruusufinni - näin hoidat oikein

Ruusufinni - näin hoidat oikein

Ruusufinni eli rosacea on yleinen ja vaaraton, mutta epämukava tulehduksellinen ihosairaus, joka puhkeaa yleisimmin 30-50 vuoden iässä. Alttius ruusufinnille kulkee usein suvussa. Ruusufinnin tunnistaa erityisesti ihon punoituksesta ja kuumotuksesta, jota esiintyy erityisesti poskilla, nenällä ja otsalla. Usein siihen liittyy myös tulehduksellisia epäpuhtauksia aknen tapaan.

Ruusufinniä ei kuitenkaan tule sekoittaa suomalaisille tyypilliseen couperosaan. Couperosa on ihon fysiologinen “taipumustila”, jonka kanssa synnytään. Siinä kasvoissa olevat verisuonet ovat ihon pinnalla ja esimerkiksi lämpöisessä ne laajenevat, mutta eivät enää palaudu, jolloin iho punoittaa. Tämän taipumuksen tunnistaa esimerkiksi helposti siitä, että pienestä asti posket punoittavat helposti esimerkiksi urheillessa, kylmästä ulkoilmasta lämpöiseen sisäilmaan tultaessa ja vanhempana lasin viiniä juodessa tai tulista ruokaa syödessä. Couperosaan ei myöskään kuulu finnit. 

Näin tunnistat ruusufinnin

Yleisimmin ruusufinni näkyy poskissa, nenässä, otsassa tai leuassa ilmenevänä punoituksena, laajentuneina hiusverisuonina ja näppylöinä, finneinä ja jopa märkäpäinä. Iho on tyypillisesti samaan aikaan myös kuiva ja herkkä, toisilla myös kutiseva. Punoituksen lisäksi iholla voi olla myös turvotusta.

Ruusufinnin tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta kehon tulehdustilat ja sisältäpäin kumpuava epätaspaino liitetään usein ruusufinnin syntymiseen. Epätasapaino voi liittyä esimerkiksi hormonitoiminnan tai suoliston ongelmiin, stressiin tai muuhun liiallisen kuormitukseen.

Tyypillistä ruusufinnille on myös sen aaltoileva luonne. Iho saattaa olla toisinaan paremmassa kunnossa ja toisinaan tilanne voi pahentua todella ikäväksi. Esimerkiksi monelle loman alkaminen voi paradoksaalisesti pahentaa ruusufinniä. Tämä on myös yksi tekijä mistä ruusufinnin erottaa couperosasta: Koska couperosan kanssa synnytään, iho on samanlainen läpi vuoden, vaikka toki talvisaikaan lämpötilojen eroavaisuus ulko- ja sisäilman välillä on suurempaa, jolloin iho voi myös punoitella enemmän. 

Näin hoidat ruusufiiniä

Ruusufinni on krooninen ihosairaus ja ihon oireilu saattaa olla kausittaista. Jos ruusufinni vaivaa, on ihonhoitorutiinissa tärkeää huomioida seuraavat asiat, joiden avulla oireita voi ennaltaehkäistä: 

  • Suojaa iho auringolta. Älä hakeudu suoraan paahteeseen ja huolehdi että aurinkovoiteesta löytyy sekä UVA- että UVB-suoja ja tarpeeksi korkea suojakerroin
  • Vältä voimakasta hankaamista ja kuorintatuotteita - nämä saattavat ärsyttää ihoa entisestään
  • Suosi kevyitä, rauhoittavia, kosteuttavia ja epäpuhtauksia hillitsevät tuotteita - kaikki tuotesuositukset ruusufinnille löydät täältä
  • Erinomaisia kosmetiikan raaka-aineita ruusufinnin hoitamiseen ovat muun muassa ruusunmarjaöljy, ruusuvesi, aloe vera ja tulehdusta rauhoittavat uutteet kuten lakritsijuuri, neem ja kurkuma.
  • Ruusufinnin hoidossa on tärkeää muistaa vältellä niitä asioita, jotka saavat ihon lehahtamaan. Esimerkiksi saunan kuumuus ja pakkanen saattavat pahentaa ruusufinnin oireita. Iho kannattaakin suojata vaikkapa huivin avulla talven viimassa. Lisäksi ruusufinnin oireita voi ehkäistä ja lievittää esimerkiksi mausteisia ruokia, ja alkoholia välttämällä, sillä niiden on tunnistettu yleisesti pahentavan ruusufinnin oireita.
  • Lisäksi kehon yleinen kuormitustila pahentaa monella ruusufinnin oireita. Jos elät jatkuvassa stressissä, missä kehosi ei saa palauttavia hetkiä päivän aikana, eikä yöunesi ole riittävän laadukasta tasapainottamaan päivän aikaista kuormitusta, on todennäköistä, että se joko pahentaa ruusufinniä tai altistaa sen syntymiselle. Ruusufinni voikin monelle olla herätys siitä, että omassa elämässä olisi hyvä hellittää kuormitusta ja kiinnittää huomiota enemmän omaan jaksamiseen. 

Ruusufinni ja meikki 

Kuten ihonhoitotuotteissa, myös meikeissä kannattaa suosia herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Ihon punaisuutta taittaa parhaiten vihreä peite- tai pohjustusvoide, jota voi taputella punaisimpiin kohtiin. Tällaisia on esimerkiksi loistavan hinta-laatusuhteen omaava Bohon peitevoide ja Lily Lolon jauhemainen Blush Away peitepuuteri.

Meikkipohjan tuotteissa kannattaa välttää punaiseen taittavia sävyjä ja suosia keltapohjaisia vaihtoehtoja. Meikkivoiteen valinnassa kannattaa kiinnittää sävyn lisäksi huomiota myös sen hoitaviin ominaisuuksiin. Esimerkiksi Essen SPF-meikkivoide on erinomainen valinta herkälle ja reaktiiviselle iholle, sillä sen probiootit tasapainottavat ihon bakteeritasapainoa, ja jojoba sekä sheavoi suojaavat ja ravitsevat ihoa.

Mitä seuraavaksi?

Tutustu ruusufinni-ihon suositustuotteisiin ja hyödynnä 10 % alennus ostaessasi vähintään 4 suositustuotetta. 

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi
TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista