0

Ostoskorisi on tyhjä

Ruusufinni - näin hoidat oikein

Ruusufinni - näin hoidat oikein

Ruusufinni eli rosacea on yleinen ja vaaraton, mutta epämukava tulehduksellinen iho-ongelma, joka puhkeaa yleisimmin 30-50 vuoden iässä. 

Tästä artikkelista saat ihonhoidon asiantuntijan täsmäohjeet ruusufinnin tuloksekkaaseen hoitamiseen ilman lääkekuureja!

Kerromme miten välttää tyypillisimmän virheen ruusufinnin hoidossa eli sen sekoittamisen couperosaan, sillä näiden kahden hoito on erilaista! Löydät artikkelista myös asiakkaidemme hyväksi havaitsemat tuotteet ruusufinnin hoitoon sekä parhaan meikkivoiteen ruusufinnille!

Tässä artikkelissa kerromme:

✔️ Ruusufinni vai couperosa?

✔️ Näin tunnistat ruusufinnin

✔️ Näin hoidat ruusufiiniä ilman lääkkeitä

✔️ Paras ruusufinni meikkivoide

Ruusufinni vai couperosa?

Ruusufinniä ei tule sekoittaa suomalaisille tyypilliseen couperosaan! Couperosa on ihon fysiologinen “taipumustila”, jonka kanssa synnytään. Siinä kasvoissa olevat verisuonet ovat ihon pinnalla ja esimerkiksi lämpöisessä ne laajenevat, mutta eivät enää palaudu, jolloin iho punoittaa.

Tämän taipumuksen tunnistaa esimerkiksi helposti siitä, että pienestä asti posket punoittavat helposti esimerkiksi urheillessa, kylmästä ulkoilmasta lämpöiseen sisäilmaan tultaessa ja vanhempana lasin viiniä juodessa tai tulista ruokaa syödessä. Couperosaan ei myöskään kuulu finnit - toisin kuin ruusufinniin.

Tyypillistä ruusufinnille on myös sen aaltoileva luonne. Iho saattaa olla toisinaan paremmassa kunnossa ja toisinaan tilanne voi pahentua todella ikäväksi. Esimerkiksi monelle loman alkaminen voi paradoksaalisesti pahentaa ruusufinniä.

Tämä on myös yksi tekijä mistä ruusufinnin erottaa couperosasta: Koska couperosan kanssa synnytään, couperosassa iho on samanlainen läpi vuoden!

Toki talvisaikaan lämpötilojen eroavaisuus ulko- ja sisäilman välillä on suurempaa, jolloin iho voi myös punoitella enemmän. 

Näin tunnistat ruusufinnin

Ruusufinnin tunnistaa erityisesti ihon punoituksesta ja kuumotuksesta, jota esiintyy erityisesti poskilla, nenällä ja otsalla. Siihen liittyy myös tulehduksellisia epäpuhtauksia aknen tapaan.

Yleisimmin ruusufinni näkyy poskissa, nenässä, otsassa tai leuassa ilmenevänä punoituksena, laajentuneina hiusverisuonina ja näppylöinä, finneinä ja jopa märkäpäinä.

Iho on tyypillisesti samaan aikaan myös kuiva ja herkkä, toisilla myös kutiseva. Punoituksen lisäksi iholla voi olla myös turvotusta.

Ruusufinnin tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta kehon tulehdustilat ja sisältäpäin kumpuava epätaspaino liitetään usein ruusufinnin syntymiseen. Epätasapaino voi liittyä esimerkiksi hormonitoiminnan tai suoliston ongelmiin, stressiin tai muuhun liiallisen kuormitukseen. Alttius ruusufinnille kulkee usein suvussa. 

Näin hoidat ruusufiiniä ilman lääkkeitä - 5 vinkkiä

Ruusufinni on krooninen ihosairaus ja ihon oireilu saattaa olla kausittaista. Jos ruusufinni vaivaa, on ihonhoitorutiinissa tärkeää huomioida seuraavat asiat ja oikeat tuotevalinnat, joiden avulla oireita voi sekä ennaltaehkäistä että hoitaa:

Esse

1. Suojaa iho auringolta

Älä hakeudu suoraan paahteeseen ja huolehdi että aurinkovoiteesta löytyy sekä UVA- että UVB-suoja ja tarpeeksi korkea suojakerroin. Ruusufinnille sopivan aurinkovoiteen löydät muun muassa tästä.

Esse

2. Vältä puhdistuksessa voimakasta hankaamista ja vahvoja kuorintatuotteita

Nämä saattavat ärsyttää ihoa entisestään. Valitse mielummin rauhoittava ja syväpuhdistava ja rauhoittava savinaamio kuten Esse Clay Mask, päivittäiseen puhdistukseen Laponie puhdistusmaito on varma valinta, sillä se on suunniteltu ongelmaihoille.

Föllinge

3. Suosi kevyitä, rauhoittavia, kosteuttavia ja epäpuhtauksia hillitsevät tuotteita

Erinomaisia kosmetiikan raaka-aineita ruusufinnin hoitamiseen ovat muun muassa ruusunmarjaöljy, ruusuvesi, aloe vera ja tulehdusta rauhoittavat uutteet kuten lakritsijuuri, neem ja kurkuma. Ota rutiiniin esimerkiksi kasvovedeksi Föllinge tulehdusta ja punoitusta rauhoittava kasvovesi, asiakkaidemme rakastama Olivia Klein Hydra hoitoseerumi, Föllinge Po Sensitive päivävoide sekä kasvoöljy.

Cold

4. Ruusufinnin hoidossa on tärkeää muistaa vältellä niitä asioita, jotka saavat ihon lehahtamaan

Esimerkiksi saunan kuumuus ja pakkanen saattavat pahentaa ruusufinnin oireita. Iho kannattaakin suojata vaikkapa huivin avulla talven viimassa. Lisäksi ruusufinnin oireita voi ehkäistä ja lievittää esimerkiksi mausteisia ruokia, ja alkoholia välttämällä, sillä niiden on tunnistettu yleisesti pahentavan ruusufinnin oireita.

Stress

5. Vähennä kuormitusta ja tasapainota kehoa

Kehon yleinen kuormitustila pahentaa monella ruusufinnin oireita, sillä se vie elimistömme kaikkia toimintoja pois luontaisesta tasapainosta. Jos elät jatkuvassa stressissä, missä kehosi ei saa palauttavia hetkiä päivän aikana, eikä yöunesi ole riittävän laadukasta tasapainottamaan päivän aikaista kuormitusta, on todennäköistä, että se joko pahentaa ruusufinniä tai altistaa sen syntymiselle. Stressi yhdessä huonon ruokavalion tai muiden kuormittavien elintapojen kanssa vaikuttaa lisäksi mm. suolistoon, maksaan ja hormonitoimintaan, joka näkyy ennen pitkää iholla. Ruusufinni voikin olla herätys siitä, että omassa elämässä olisi hyvä hellittää kuormitusta ja kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen.

Kaikki ihonhoidon asiantuntijan tuotesuositukset ruusufinnille löydät täältä, jos asut pääkaupunkiseudulla, suosittelemme sinua tutustumaan myös iho-ongelmiin erikoistuneen hoitolamme palveluihin.

Jos kaipaat apua ruusufinnin hoitoon elintapojen ja ruokavalion kanssa, tutustu iho-ongelmiin erikoistuneen ravintoneuvojamme palveluihin.

Paras ruusufinni meikkivoide

Boho

Kuten ihonhoitotuotteissa, myös meikeissä kannattaa suosia herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Ihon punaisuutta taittaa parhaiten vihreä peite- tai pohjustusvoide, jota voi taputella punaisimpiin kohtiin.

Tähän on esimerkiksi loistavan hinta-laatusuhteen omaava Bohon peitevoide.

Esse

Kun valitset meikkivoidetta ruusufinnille, kannattaa välttää punaiseen taittavia sävyjä ja suosia keltapohjaisia vaihtoehtoja.

Meikkivoiteen valinnassa kannattaa kiinnittää sävyn lisäksi huomiota myös sen hoitaviin ominaisuuksiin. Esimerkiksi Essen SPF-meikkivoide on erinomainen valinta herkälle ja reaktiiviselle iholle, sillä sen probiootit tasapainottavat ihon bakteeritasapainoa, ja jojoba sekä sheavoi suojaavat ja ravitsevat ihoa.

Alima

Jos haluat kokonaan öljyttömän meikkivoiteen kokeile Alima Pure mineraalimeikkipohjaa perinteisen meikkivoiteen sijasta!

Sen yksinkertaisen koostumuksen ansiosta se sopii erinomaisesti ongelmaihon meikkipohjaksi!

Jos kaipaat apua valitessasi ruusufinnille sopivaa meikkivoidetta tai sinulle sopivaa sävyä, ole rohkeasti yhteydessä ihonhoidon asiantuntijoihimme sivun alareunasta löytyvän chatin kautta!

Mitä seuraavaksi?

  1. Haluatko lisää täsmätuotesuosituksia sekä vinkkejä ruusufinnin hoitoon? Tutustu ihonhoidon asiantuntijoidemme tuotesuosituksiin ja hoito-ohjeisiin täällä.
  2. Oletko epävarma ihosi oireista tai sinulle sopivista tuotteista? Kysy apua veloituksetta ihonhoidon asiantuntijoiltamme sivun alareunasta löytyvän chatin kautta!
  3. Miksi me voimme auttaa sinua pääsemään eroon ruusufinnistä ilman lääkekuureja? Lue täältä asiakkaidemme onnistumiskokemuksia eri iho-ongelmien hoidosta.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista