0

Ostoskorisi on tyhjä

Couperosa - näin hoidat oikeaoppisesti

Couperosa - näin hoidat oikeaoppisesti

Punoittaako ihosi helposti? Pysyykö punoitus kasvoilla pitkään? Näkyykö punoitusta erityisesti kasvoilla ja nenällä? Sinulla saattaa olla couperosa-iho. 

Couperosa on ihon tila, jossa iho punoittaa helposti pintaverisuonten toiminnan häiriintymisen vuoksi. Usein couperosa-iho on myös kuiva, ohut ja herkkä. Couperosa-iholla pintaverisuonet laajenevat ulkoisten altistustekijöiden vuoksi ja kuultavat ihon läpi ja tämä näkyy punoituksena. Hyvä esimerkki tällaisesta altistustekijästä on kylmästä ulkoilmasta lämpimään sisätilaan siirtyminen. Couperosa-iholla verisuonet eivät palaudu yhtä ketterästi takaisin omaan muotoonsa normaaliin ihoon verrattuna ja siksi iho punoittaa. 

Couperosassa punoitus esiintyy yleisimmin poskilla, leuassa, otsalla, silmäluomissa ja nenän iholla. Etenkin täällä Suomessa näkee paljon sitä, että couperosa-punoitusta esiintyy poskilla, sillä tämä on alue, joka altistuu ympäristön rasitteille helpoimmin. 

Mistä couperosa johtuu?

Couperosa syntyy herkästi perinnöllisten tekijöiden sekä ympäristömme vaikutuksista. On olemassa tiettyjä asioita, jotka tyypillisesti triggeröivät couperosa-ihon punoituksen. Näitä ovat muun muassa suuret lämpötilan vaihtelut, liiallinen päivettyminen auringossa, alkoholi, tupakointi, stressi ja tulinen ruoka.

Couperosan kanssa synnytään, joten jos ihollasi on verisuonia pinnassa, ei ole keinoa päästä niistä eroon. Siitä huolimatta oireiden syntymistä voidaan kuitenkin melko tehokkaasti ehkäistä hyvällä, oikeaoppisella ihonhoidolla ja suojaamisella. Oleellista on hoitaa ihoa mahdollisimman hellävaraisesti ja olla käyttämättä liian hankaavia tuotteita sekä huomioida omaa ihoa kuormittavat ympäristö- ja elintapatekijät.

Miten hoitaa couperosa-ihoa?

Yksinkertaisimmillaan couperosa-ihoa voi hoitaa kolmella tuotteella: puhdistusaineella, kasvovedellä sekä kasvoöljyllä. Kasvovesi tuo ihollesi vesikosteutta kun taas kasvoöljy estää kosteutta haihtumasta iholta ja tuo iholle rasvakosteutta. Kun valitset nämä tuotteet niin, että ne sisältävät punoitusta rauhoittavia raaka-aineita, saat luotua itsellesi täydellisen yksinkertaisen tehokkaan ihonhoitorutiinin! 

Couperosa-ihon puhdistus

Couperosa-iholle riittää aamuisin iholle riittää kevyt huuhtelu vedellä. Iltaisin iho puhdistetaan puhdistusaineella. 

Couperosa-iho kannattaa puhdistaa lempeän tehokkaasti. Hyviä tuotteita ovat esimerkiksi emulgoituvat puhdistusbalsamit, jotka ovat koostumukseltaan öljymäisiä, mutta muuttuvat maidoksi reagoidessaan veden kanssa. Nämä vievät tehokkaasti lian ja meikin mennessään, mutta huuhtoutuvat iholta helpommin kuin perinteiset puhdistusöljyt. Ne vaativat vähemmän ihon hankausta ja pyyhkimistä, joten ne ovat couperosa-iholle täydellinen vaihtoehto. 

Couperosa-ihon kosteutus

Aamuisin puhtaalle ja kuivalle iholle suihkutetaan kasvovesi. Kun kasvot ovat vielä hieman kosteat kasvovedestä, levitetään päälle kasvoöljy. Iltaisin toistetaan sama rutiini. Jos kasvoöljy tuntuu liian täyteläiseltä aamuun, voit käyttää kasvoöljyn sijasta voidetta. Seerumin käyttö ei ole välttämätöntä, jos iholla ei ole erityistä tarvetta, kuten kuivuutta, karheutta, epäpuhtauksia tai ärsytystä.

Lue tästä vastaus usein kysyttyyn kysymykseen: Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan? 

Mitkä ovat parhaat tuotteet couperosa-ihon hoitoon?

Puhdistus: Leahlani Tropical Enzyme Cleansing Oil tai Flow Cosmetics Balm to Milk kasvojen puhdistusvoide. Jos kuitenkin mieluummin käytät maitomaista puhdistusainetta, tutustu esimerkiksi Laponien tai Apeironin puhdistusmaitoon.

Mitä tuotteita couperosa-iholle ei kannata käyttää? 

Kuten monessa muussakin ihoa koskevassa tilanteessa, myös couperosan kanssa on tehokkaampaa ennaltaehkäistä kuin yrittää korjata jotain mikä on jo rikki. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa tekijät, jotka omalla iholla pahentavat punoitusta ja vältellä niitä. Näin saat hillittyä punoitusta ja pidät ihosi tyytyväisempänä. Tyypillisesti couperosaihon punoitusta pahentavia tekijöitä ovat liika hankaus, raapivat puhdistusvälineet tai meikkisiveltimet sekä liian pesevät tuotteet. 

Suosittelemme jättämään couperosa-ihon hoidossa pois rutiinista muun muassa geelit, vaahdot ja rakeelliset kuorinnat. Tarkkaile myös ulkoisista tekijöistä ja elintavoista johtuvia triggereitä, jotka laukaisevat ihon punoituksen ja pyri välttämään näitä tai ainakin minimoimaan niiden esiintyminen omassa arjessa.

Mitä seuraavaksi? 

  1. Tutustu couperosa-ihon kategoriaan - Löydät täsmätuotesuositukset sekä hoito-ohjeet.
  2. Lue myös blogista, mitkä ovat parhaat raaka-aineet punoittavalle iholle.
  3. Kuuntele alta podcast-jaksomme couperosa-ihosta ja sen hoidosta - Kerromme muun muassa vinkit couperosan hoitoon elintavoilla sekä yhden must-tuotteen, jolla voit suojata ihoasi esimerkiksi saunassa.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista