0

Ostoskorisi on tyhjä

Miksi iho kuivuu talvella?

Miksi iho kuivuu talvella?

Suomen leveyspiireillä talvi on vuodenaika, jolloin todella moni ihotyypistä riippumatta kärsii ihon kuivuudesta. Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat Kati ja Veera antavat vinkit siihen, mistä tämä johtuu ja mitä asialle voi tehdä. Käymme tässä blogissa läpi kolme keskeisintä asiaa, jotka kannattaa huomioida ja ottaa käyttöön suojatakseen ihoa kuivumiselta.

Miksi iho kuivuu talvella?

Syy ihon kuivumiselle talvisin on erittäin yksinkertainen ja selkeä. Iholla on luontaisesti kyky ottaa ilmasta kosteutta itseensä. Sen vuoksi kesäisin ja etenkin tropiikkiin matkustaessa iho voi monella tosi hyvin. Kosteassa ilmastossa ihon kosteustasapaino on todella hyvä ihan itsestään, sillä iholla on ympärillä kosteutta mitä hyödyntää omiin tarpeisiin.

Talvella puolestaan ilma on todella kuivaa ulkona ja sisällä, etenkin täällä Suomessa. Tilannetta pahentaa sisällä lämmitys ja ulkona viima ja pakkanen, jotka kurittavat omalta osaltaan ihoa lisää. Tällöin iholla ei siis ole kosteutta ympärillä mitä hyödyntää hyvinvointiaan varten, joten iho kuivuu.

Kuivuus saattaa myös usein tuoda mukanaan muita ongelmia kuivuuden lisäksi kuten epäpuhtautta tai tulehduksia. Onneksi ihoa voi kuitenkin kosteuttaa ja suojata, jotta ihon kosteustasapaino säilyisi. Tällöin vältytään myös muilta ongelmilta.

Vinkki numero 1: Mimikoi kosteaa ilmastoa kasvoveden avulla

Perinteisesti on ajateltu, että kasvovesi on vähän turha tuote ja että sillä viimeistellään puhdistus. Kasvovesi toimii ihon biologian näkökulmasta kuitenkin todella paljon paremmin kosteutustuotteena. Kasvoveden käyttö kosteutuksessa on yhdessä keskeisessä roolissa sen suhteen, että ihoon saa oikeasti tuntuvia ja näkyviä tuloksia. Ja jotta näitä tuloksia saa, ei ole yhdentekevää mitä kasvovettä käyttää.

Erityisesti talvella on hyödyllistä suosia kasvovesiä, joissa jo itsessään on humektantti eli kosteutta sitova raaka-aine.

Tyypillisimmin käytettyjä humektantteja kasvovesissä ovat glyseriini ja hyaluronihappo. Varsinkin hyaluronihappo on ollut paljon esillä viime aikoina eikä suotta, sillä se on todella kiinnostava raaka-aine kosteutuksesta puhuttaessa. Hyaluronihappo pystyy nimittäin sitomaan jopa 1000 kertaa painoonsa nähden kosteutta.

Meidän valikoiman superkosteuttava kasvovesi on esimerkiksi BYBIn runsaasti hyaluronihappoa sekä glyseriiniä sisältävä Mega Mist - tämä on Katin luottotuote, sillä se saa kasvot tuntumaan ja näyttämään kosteutetuille rankoissakin olosuhteissa.

Glyseriiniä puolestaan löytyy myös kaikista Olivia Kleinin kasvovesistä:

Olivia Kleinilta löytyy erinomaiset kasvovedet myös mm. epäpuhtaalle ja erityisen herkälle iholle. Epäpuhtaalle iholle heidän Hydra Toner on loistava ja herkälle iholle Sensitive Toner.

Kotimaisen Flow Kosmetiikan ruusuvesi on loistava tuote, jos kärsii punoituksesta ja iho on super herkkä. Siinä on luomulaatuisen ruusuveden lisäksi fermentoitua retiisisuodatetta, minkä on todettu olevan 10 % lisäys tuotteen kosteutuskykyyn jo pienillä pitoisuuksilla!

Kasvovettä voi ja kannattaakin kuivan vuodenajan aikaan kerrostaa kasvoille.

Vinkki numero 2: Lisää kosteutta seerumin avulla

Seerumit on siitä kivoja ihonhoitotuotteita, että niillä voi tuunata itselle sopivaa ihonhoitorutiinia aina kulloisenkin tarpeen tai vuoden ajan mukaan. Seerumia ei tarvitse käyttää ympäri vuoden.

Kuitenkin etenkin talvella kosteuttavasta seerumista voi saada merkittävän avun helposti.

Kun halutaan maksimoida kosteutusta niin seerumeista kannattaa myös etsiä hyaluronihappoa. Seerumien on tarkoitus imeytyä syvemmälle ihoon. Siellä esimerkiksi hyaluronihapon sitoma kosteus auttaa pitämään ihoa kimmoisana ja kosteustasapainoa optimaalisena. Tällöin kannattaa suosia tuotteita, joissa on esimerkiksi molekyylikooltaan kahta eri kokoista hyaluronihappoa. Esimerkiksi Flow kosmetiikan probiootti-hyaluronihapposeerumi on loistava vaihtoehto.

Seerumivalikoimastamme kaikki Nourish London seerumit sisältävät hyaluronihappoa. Lisäksi myös Pure=Beauty Hydra Booster+ hyaluronihappo ja Olivia Klein Hydra Serum ovat upeita hyaluronihappoa sisältäviä seerumeita. Seerumeissakin kannattaa muistaa, ettei kaikkia ole tarkoitettu tehokosteuttamaan!On siis tärkeää katsoa, että ostaa sellaisen tuotteen, joka sisältää niitä raaka-aineita, jotka vastaavat oman ihon tarpeeseen.

Vinkki nro 3: suojaaminen ja kosteuden sitominen iholle

Kun iholle laitetaan tehokosteuttavia tuotteita, kuten kasvovettä ja seerumia, on todella tärkeää lukita näiden tuotteiden hyödyt iholle voiteella, öljyllä tai balsamilla. Muuten iholle laitettu kosteus pääsee helposti karkaamaan.

Öljyt ja balsamit ovat kasvovoidetta parempia sillä ne sitovat iholle laitettujen tuotteiden kosteuden ihoon tehokkaammin.

Jos verrataan öljyjä ja balsameja, niin balsamit ovat tässä hommassa vielä tehokkaampia, sillä niissä on kasvivahoja, voita tai mehiläisvahaa, jotka suojaavat ja sitovat kosteutta erityisen hyvin. Öljyt voivat tuntua monesta liian öljyisiltä päiväkäyttöön. Balsamit puolestaan toimivat esimerkiksi mineraalimeikkipuuterienkin alla aivan loistavasti.

Yksi asiakkaidemme suosikkeja on BYBIn Babe Balm, joka ei ole ihan tavanomainen balsami, vaan todella nopeasti imeytyvä ja sen vuoksi se on loistava ensituttavuus balmeihin, jos epäröi onko ne liian tuhteja.

Jos balsami kasvovoiteen sijaan päiväkäytössä tuntuu liian tuhdilta, niin suosittelen kokeilemaan vaikkapa ihan pientä määrää balsamia voiteen jälkeen. Ero voi olla merkittävä!

Punoittavalle iholle Neals Yard Remediesin Wild Rose Beauty balm ja c/o GERD Calendula Balm ovat ehdottomia luottotuotteita, sillä ne auttavat rauhoittamaan punotusta ja suojaamaan esimerkiksi couperosaista herkkää ihoa. Nämä ovat Babe Balmia tuhdimpia ja tehokkaasti ihoa suojaavia.

Balsamit ja öljyt estävät myös kosteutta haihtumasta iholta, sekä suojaavat ihoa viimalta ja pakkaselta! Ne ovat myös erittäin kiitollisia tuotteita herkkäihoisille. Ne eivät sisällä ns. "infrastruktuuri raaka-aineita" (kuten säilöntäaineet, emulgaattorit jne.), jotka pitävät tuotteen kasassa, mutta eivät niinkään hoida ihoasi. Nämä raaka-aineet ovat nimittäin usein sellaisia, että ne aiheuttavat ihoärsytyksiä. 

Vinkit siihen, missä järjestyksessä tuotteita kannattaa käyttää löydät tästä blogipostauksesta: Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

Kuuntele myös aiheeseen liittyvä podcast:

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista