Miksi iho kuivuu talvella?

11. 11. 2019

Miksi iho kuivuu talvella?

Suomen leveyspiireillä talvi on vuodenaika, jolloin todella moni ihotyypistä riippumatta kärsii ihon kuivuudesta. Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat Kati ja Veera antavat vinkit siihen mistä tämä johtuu ja mitä asialle voi tehdä. Käymme läpi kolme keskeisintä asiaa, jotka kannattaa huomioida ja ottaa käyttöön suojatakseen ihoa kuivumiselta.

Voit kuunnella aiheeseen liittyen podcastin alta tai lukea tekstin tästä blogista:

Miksi iho kuivuu talvella?

Syy ihon kuivumiselle talvisin on erittäin yksinkertainen ja selkeä. Iholla on luontaisesti kyky ottaa ilmasta kosteutta itseensä. Sen vuoksi kesäisin ja etenkin tropiikkiin matkustaessa iho voi monella tosi hyvin. Kosteassa ilmastossa ihon kosteustasapaino on todella hyvä ihan itsestään, sillä iholla on ympärillä kosteutta mitä hyödyntää omiin tarpeisiin.

Talvella puolestaan ilma on todella kuivaa ulkona ja sisällä, etenkin täällä Suomessa. Tilannetta pahentaa sisällä lämmitys ja ulkona viima ja pakkanen, jotka kurittavat omalta osaltaan ihoa lisää. Tällöin iholla ei siis ole kosteutta ympärillä mitä hyödyntää hyvinvointiaan varten, joten iho kuivuu.

Kuivuus saattaa myös usein tuoda mukanaan muita ongelmia kuivuuden lisäksi kuten epäpuhtautta tai tulehduksia. Onneksi ihoa voi kuitenkin kosteuttaa ja suojata, jotta ihon kosteustasapaino säilyisi. Tällöin vältytään myös muilta ongelmilta.

Vinkki numero 1: Mimikoi kosteaa ilmastoa kasvoveden avulla

Perinteisesti on ajateltu, että kasvovesi on vähän turha tuote ja että sillä viimeistellään puhdistus. Kasvovesi toimii ihon biologian näkökulmasta kuitenkin todella paljon paremmin kosteutustuotteena. Kasvoveden käyttö kosteutuksessa on yhdessä keskeisessä roolissa sen suhteen, että ihoon saa oikeasti tuntuvia ja näkyviä tuloksia. Ja jotta näitä tuloksia saa ei ole yhdentekevää mitä kasvovettä käyttää.

Erityisesti talvella on hyödyllistä suosia kasvovesiä, joissa jo itsessään on humektantti eli kosteutta sitova raaka-aine.

Tyypillisimmin käytettyjä humektantteja kasvovesissä ovat glyseriini ja hyaluronihappo. Varsinkin hyaluronihappo on ollut paljon esillä viime aikoina eikä suotta, sillä se on todella kiinnostava raaka-aine kosteutuksesta puhuttaessa. Hyaluronihappo pystyy nimittäin sitomaan jopa 1000 kertaa painoonsa nähden kosteutta.

Meidän valikoiman superkosteuttava kasvovesi on esimerkiksi BYBIn runsaasti hyaluronihappoa sekä glyseriiniä sisältävä Mega Mist - tämä on Katin luottotuote, sillä se saa kasvot tuntumaan ja näyttämään kosteutetuille rankoissakin olosuhteissa.

Glyseriiniä puolestaan löytyy myös kaikista Olivia Kleinin kasvovesistä:

Olivia Kleinilta löytyy erinomaiset kasvovedet myös mm. epäpuhtaalle ja erityisen herkälle iholle. Epäpuhtaalle iholle heidän Hydra Toner on loistava ja sitten taas herkälle iholle Sensitive Toner.

Kotimaisen Flow Kosmetiikan ruusuvesi on ihan loistava jos kärsii punoituksesta jos on aivan super herkkä iho ja tosiaan sitten kaipaa sitä kosteutusta, sillä siinä on luomulaatuisen ruusuveden lisäksi fermentoitua retiisisuodatetta, minkä on todettu olevan 10% lisäys tuotteen kosteutuskykyyn jo pienillä pitoisuuksilla!

Kasvovettä voi ja kannattaakin kuivan vuodenajan aikaan kerrostaa kasvoille.

Vinkki numero 2: Lisää kosteutta seerumin avulla

Seerumit on siitä kivoja ihonhoitotuotteita, että niillä voi tuunata itselle sopivaa ihonhoitorutiinia aina kulloisenkin tarpeen tai vuoden ajan mukaan. Seerumia ei tarvitse käyttää ympäri vuoden.

Kuitenkin etenkin talvella kosteuttavasta seerumista voi saada merkittävän avun helposti.

Kun halutaan maksimoida kosteutusta niin seerumeista kannattaa myös etsiä hyaluronihappoa. Seerumien on tarkoitus imeytyä syvemmälle ihoon. Siellä esimerkiksi hyaluronihapon sitoma kosteus auttaa pitämään ihoa kimmoisana ja kosteustasapainoa optimaalisena. Tällöin kannattaa suosia tuotteita, joissa on esimerkiksi molekyylikooltaan kahta eri kokoista hyaluronihappoa. Esimerkiksi Flow kosmetiikan probiootti-hyaluronihapposeerumi on loistava vaihtoehto.

TwistBen seerumivalikoimasta kaikki Nourish London seerumit sisältävät hyaluronihappoa. Lisäksi myös Kahina, Evolve ja Olivia Klein Hydra Serum ovat upeita hyaluronihappoa sisältäviä seerumeita. Seerumeissakin kannattaa muistaa, ettei kaikkia ole tarkoitettu tehokosteuttamaan!On siis tärkeää katsoa, että ostaa sellaisen tuotteen, joka sisältää niitä raaka-aineita, jotka vastaavat oman ihon tarpeeseen.

Vinkki nro 3: suojaaminen ja kosteuden sitominen iholle

Kun iholle laitetaan tehokosteuttavia tuotteita kuten kasvovettä ja seerumia on todella tärkeää lukita näiden tuotteiden hyödyt iholle voiteella, öljyllä tai balsamilla. Muuten iholle laitettu kosteus pääsee helposti karkaamaan.

Öljyt ja balsamit ovat kasvovoidetta parempia sillä ne sitovat iholle laitettujen tuotteiden kosteuden ihoon tehokkaammin.

Jos verrataan öljyjä ja balsameja, niin balsamit on tässä hommassa vielä tehokkaampia sillä niissä on kasvivahoja, voita tai mehiläisvahaa, jotka erityisen hyvin suojaavat ja sitovat kosteutta. Öljyt voivat tuntua monesta liian öljyisiltä päiväkäyttöön. Balsamit puolestaan toimivat esimerkiksi mineraalimeikkipuuterienkin alla aivan loistavasti.

Yksi asiakkaidemme suosikkeja on BYBIn Babe Balm, joka ei ole ihan tavanomainen balsami, vaan todella nopeasti imeytyvä ja sen vuoksi se on loistava ensituttavuus balmeihin, jos epäröi ovatko ne liian tuhteja.

Jos balsami kasvovoiteen sijaan päiväkäytössä tuntuu liian tuhdilta niin suosittelen kokeilemaan vaikkapa ihan pientä määrää balsamia voiteen jälkeen. Ero voi kuitenkin olla merkittävä!

Punoittavalle iholle Neals Yard Remediesin Wild Rose Beauty balm, Balm Balmin Rosehip Balm ja Balm Balmin Beauty Balm ovat ehdottomia luottotuotteita, sillä ne auttavat rauhoittamaan punotusta ja suojaamaan esimerkiksi couperosaista herkkää ihoa. Nämä ovat Babe Balmia tuhdimpia ja tehokkaasti ihoa suojaavia.

Balsamit ja öljyt estävät myös kosteutta haihtumasta iholta, sekä suojaavat ihoa viimalta ja pakkaselta! Ne ovat myös erittäin kiitollisia tuotteita herkkäihoisille.  Ne eivät sisällä ns. "infrastruktuuri raaka-aineita" (kuten säilöntäaineet, emulgaattorit jne), jotka pitävät tuotteen kasassa, mutta eivät niinkään hoida sinun ihoasi. Nämä raaka-aineet ovat nimittäin usein sellaisia, että ne aiheuttavat ihoärsytyksiä. 

Vinkit siihen missä järjestyksessä tuotteita kannattaa käyttää löydät tästä blogipostauksesta: Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

Lue myös:

Ihonhoidon UKK: Mitä tarkoittaa kasvoveden kerrostaminen?

Ihonhoidon UKK: Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?


Kirjoita kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua.

Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Neurosonic hoito - keino parantaa palautumista, unen laatua ja omaa hyvinvointia
Neurosonic hoito - keino parantaa palau...

17. 07. 2020

Suomalaisesta Neurosonic innovaatiosta saa apua unen laadun parantamiseen, rauhoittumiseen, palautumiseen sekä akuutteihin pää- ja lihassärkyihin!

Tervetuloa kokeilemaan TwistBen hoitolal...

Lue lisää
7 tapaa vähentää selluliittia
7 tapaa vähentää selluliittia

15. 07. 2020

Selluliitti ei lähde muutamassa viikossa; tilanteen paranemiseen voidaan tarvita jopa vuosia.

Älä kuitenkaan lannistu, sillä kun hyviä asioita ja toimintamalleja lisää arkeen pikkuhiljaa,...

Lue lisää
Meikki ja aurinkosuojat
Meikki ja aurinkosuojat

08. 07. 2020

Meiltä kysytään varsinkin kesäaikaan paljon sitä, miten parhaiten yhdistää meikki ja aurinkosuojatuotteet.

Valikoimissamme näitä on monia, ja joissa erityisen...

Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi