0

Ostoskorisi on tyhjä

Iho on maksan peilikuva

Iho on maksan peilikuva

Olet varmasti kuullut, että maksa puhdistaa kehoa ja on siksi elintärkeä elin. Tiesitkö, että maksan toiminta vaikuttaa myös oleellisesti ihomme ulkonäköön ja hyvinvointiin?

Tässä artikkelissa ravintoterapeutti Annamari Seilola kertoo ihon ja maksan välisestä yhteydestä ja antaa konkreettisia vinkkejä, joilla autat maksan toimintaa ja ihosi hyvinvointia.

Tiedätkö mikä maksa itseasiassa on?

Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva rauhanen. Se sijaitsee vatsaontelon yläosassa kylkiluiden alla kehon oikealla puolella ja painaa yli 1,5kg. Maksan tehtävä on säädellä verensokeria, valmistaa sappinestettä, hajoittaa hormoneita sekä varastoida vitamiineja ja glukoosia glykogeenin muodossa.

Maksa on myös ihmiskehon niin sanottu puhdistuslaitos ja aivan välttämätön elin ihon hyvinvoinnin kannalta.

Lainaankin tunnettua sanontaa ”The beauty comes from within”. Mielestäni tämä kuvaa täydellisesti sitä kuinka tärkeää ihmisen kehon sisäinen hyvinvointi on ulkokuoresta eli ihosta huolta pidettäessä.

Maksan heikentynyt toiminta näkyy ihon kunnossa

Maksa vastaa kehon puhdistautumisesta eli detoksifikaatiosta. Mikäli tämä kehon puhdistusjärjestelmä ei toimi optimaalisesti, se näkyy ihon huonovointisuutena. Esimerkiksi ihottumat sekä silmien ja ihon keltaisuus saattavat viestiä maksan heikentyneestä toiminnasta. Ennenaikanen ihon ikääntyminen myös kertoo, että maksa ei toimi aivan niin kuin pitäisi. Maksaläikät, akne ja psoriasis voivat myös johtua maksan toiminnan heikkenemisestä.

Auta maksaasi pitämään kehosi ja ihosi kunnossa

Maksan toimintaa voit tukea monin tavoin. Ruokavaliolla on suuri merkitys maksan hyvinvoinnille. Prosessoitu ravinto, tupakointi, alkoholi ja lääkkeet kaikki heikentävät maksan toimintaa. Ruokavalion tulisi olla mahdollisimman ”puhdas” ja ravinnon laadukasta, jotta maksa ei kuormitu liiallisesti. Luomuravintoa suosimalla voit vähentää merkittävästi maksaan päätyvien ja sitä vahingoittavien torjunta-aineiden määrää.

Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti erilaisia kasviksia sillä niiden fytoravinteet ja kuidut tukevat maksan toimintaa.

Myös hyvät rasvat, joita saat mm. avokadosta, kananmunan keltuaisista, oliiviöljystä, villilohesta, pähkinöistä ja siemenistä tukevat maksan terveyttä. Vihermehut ja smoothiet ovat otollisia auttamaan maksan tekemää kehon puhdistusta. Lehtivihreää reilusti sisältävät kasvikset imeyttävät itseensä kehoon päätyneitä myrkkyjä ja poistavat niitä virtsan ja ulosteen mukana.

Älä unohda vedenjuontia

Sinun ei tulisi myöskään unohtaa veden juontia. Maksa sisältää yli 70% vettä ja näin ollen riittävä veden määrä on ehdoton maksan normaalille toiminnalle. Nestehukka aiheuttaa ensinnäkin ummetusta ja vaikeuttaa suolen normaalia toimintaa. Ummetus puolestaan lisää kehon myrkkykuormaa ja sitä kautta kuormittaa myös maksaa.

Myös maksa tarvii puhdistautumista

Maksa työskentelee uutterasti kehon puhdistajana, mutta se tarvitsee itsessäänkin puhdistautumista pysyäkseen toimintakuntoisena. Veden juonti ehkäisee myrkkyjen kertymistä maksaan ja ylläpitää normaalia verenkoostumusta eli volyymia (tällöin maksan tarvitse tehdä työtä yhtä rankasti).

Tähtää 1,5-2 litraan vettä päivässä.

Jos vedenjuonti tuntuu unohtuvan päivän aikana, pidä aina työpöydällä lasista vesipulloa tai kannua. Näin muistat juoda riittävästi. Voit edesauttaa maksan toimintaa myös lisäämällä veden sekaan tuorepuristettua sitruunan mehua tai luomuomenaviinietikkaa.

Maksan toimintaa edistäviä antioksidantteja saat runsaasti tummanvihreistä vihanneksista kuten pinaatista, lehtikaalista ja parsakaalista. Myös kaali on maksan superruokaa.

Vältä näitä niin maksasi kiittää:

Prosessoidun ravinnon ei tulisi kuulua kenenkään ruokavalioon muuta kuin satunnaisesti, mutta ole vieläkin varovaisempi asian suhteen, jos ihollasi esiintyy tulehdusta tai kärsit ihottumista.

Myös ruoan valmistustavalla on merkitystä. Käristäminen pannulla saa aikaan myrkyllisiä yhdisteitä, jotka kuormittavat maksaa. Vältä kaupan hyllyltä löytyviä leivonnaisia ja keksejä, jotka sisältävät huonolaatuisia rasvoja, jotka myös kuormittavat maksaa ja ylläpitävät tulehdusta.

Käyttämällä puhdasta luonnonkosmetiikkaa vähennät maksan kuormitusta. Monet kosmetiikkatuotteet sisältävät haitallisia kemikaaleja, jotka myös kuormittavat maksaa. Valitse viisaasti myös kodin puhdistusaineet ja harrasta liikunta kaukana kiireisiltä autoteiltä välttääksesi ilman saasteita.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Haluaisitko oppia lisää ruokavalion vaikutuksesta ihosi hyvinvointiin?

Suomen ensimmäinen, ainutlaatuinen kuluttajille koottu ihonhoidon verkkovalmennus Uusi Alku Ihollesi alkaa maaliskuun 27. päivä. Valmennus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet hyvinvoinnista, omasta terveydestään, optimaalisesta ihonhoidosta sekä haluaisivat oppia käyttämään rahansa fiksusti kosmetiikkaostoksilla.

Valmennus heittää roskakoppaan pölyttyneen mallin ihonhoitokonsultaatioista, joiden tavoitteena on myydä kuluttajille useimmiten tietyn sarjan kosmetiikkatuotteita ja antaa sen sijaan osallistujalle loppuelämäksi eväät tehdä itse oikeita valintoja oman ihonsa parhaaksi.

Valmennuksen aikana osallistuja oppii mm. ymmärtämään oman ihonsa toimintaa ja tarpeita ja ostamaan juuri itselleen sopivaa kosmetiikkaa, oikeaoppisen ihonhoidon perusteet, kosmetiikkatuotteiden raaka-aineiden saloja sekä erittäin tärkeänä osana valmennusta omien elintapojen ja ravinnon vaikutuksesta ihon hyvinvointiin ja ulkonäköön.

Tilaa Uusi Alku Ihollesi verkkovalmennus tästä

Annamari on holistisen ravintoterapian asiantuntija, joka auttaa asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti löytämään apua useisiin vaivoihin ylipainosta migreeniin sekä unettomuudesta ja väsymyksestä allergioihin ja iho-ongelmiin. Hänen kotisivunsa löytyvät osoitteesta www.holistinenravintoterapia.com.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista