Keratosis pilaris: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on keratosis pilaris ja miten sitä hoidetaan?

Keratosis pilaris eli sarveistapit on ikävä, mutta vaaraton ihon häiriö, jota esiintyy niin lapsilla, kuin aikuisillakin. Yleisempää se on teini-iässä, mutta voi jatkua myös pitkälle aikuisiälle. Osittain perinnöllisen keratosis pilariksen tunnistaa erityisesti vartalon iholla olevista pienistä punertavista näppylöistä sekä ihon karheudesta ja punoituksesta. Iho näyttää, kuin se olisi “kananlihalla”. Keratosis pilariksen syy on vielä osittain tuntematon eikä siihen ole täydellistä parannuskeinoa, mutta oikeanlaisella ja säännöllisellä ihonhoidolla voidaan oireet pitää kurissa ja iho kosteutettuna sekä hyvinvoivana.

Mikä on keratosis pilaris, sen oireet ja mistä sen tunnistaa?

Keratosis pilariksessa ihon uloimman kerroksen, sarveiskerroksen uusiutuminen on häiriintynyt. Ihon uusiutuessa kuolleet ihosolut eivät pääse hilseilemään normaalisti iholta pois vaan jäävät ikään kuin tulpaksi karvatupen suulle muodostaen sarveistappeja. Tämä tekee ihosta karhean, näppyläisen ja epätasaisen.

Keratosis pilariksen yleisimmät esiintymispaikat ovat olkavarsien ulkosyrjät, reidet ja pakarat, mutta sitä voi esiintyä myös kasvoilla, etenkin poskien iholla. Alttius keratosis pilarikseen kulkee usein suvussa ja yleisempää se on kuivuuteen taipuvaisella sekä atooppisesta ihottumasta kärsivällä henkilöllä. Keratosis pilariksen oirekuvaan kuuluu myös oireiden aaltoilevuus. Talviaika saattaa pahentaa iholla oireita sen kuivuessa kylmän ulkoilman ja kuivan sisäilman vaikutuksesta. Tästä voi aiheutua iholla myös epämukavaa ja voimakasta kutinaa. Kesällä puolestaan ilmankosteuden ollessa korkeampi, voi iho useimmiten paremmin ja keratosis pilariksen oireet helpottavat. Keratosis pilaris usein helpottaa myös iän myötä ja voi hävitä iholta itsestään.

Miten hoitaa keratosis pilarista?

Keratosis pilaris on krooninen ihon häiriö eikä siihen ole täydellistä parannuskeinoa tai ihmevoidetta, mutta hyvällä ja säännöllisellä ihonhoidolla oireita voidaan helpottaa ja pitää iho hyvinvoivana. Tärkeää on ihon kosteuttaminen ja pehmeänä pitäminen. Keratosis pilariksessa olevien sarveistappien puristelua ja raapimista tulee välttää, sillä raapiessa iho voi tulehtua ja iho-oireet pahentua. Ihonhoidossa kannattaakin kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Käytä vartalon pesuun vain mietoja ja hellävaraisia vartalonpuhdistustuotteita, jotka eivät ole iholle liian peseviä eivätkä sisällä iholle liian peseviä raaka-aineita, kuten SLS (Sodium Lauryl Sulfate) tai SLES (Sodium Laureth Sulfate). Vältä myös pesemästä ihoa liian kuumalla vedellä. Kuuma vesi saattaa kuivattaa ihoa ja pahentaa iholla olevia oireita. Hellävaraiset vartalon puhdistustuotteet löydät täältä
  • Kosteuta vartalon ihoa säännöllisesti ja käytä siihen täyteläistä vartalovoidettabody butteria tai -öljyä. Kosteuta vartalon iho suihkusta tai kylvystä tultuasi, kun iho on vielä kostea. Näin kosteusvoide imeytyy ihollesi paremmin ja iho saa siitä parhaimman mahdollisen hyödyn.
  • Voit kokeilla kuoria vartalon ihoa lempeästi siihen tarkoitetulla kuorintavoiteella tai kuorintakintaalla, jotka hellävaraisesti poistavat kuollutta ihosolukkoa. Tulehtuneen ja ärtyneen ihon kuorimista ja hankaamista on kuitenkin syytä välttää eikä kuorintaa kannata tehdä liian usein. Kerran viikossa tehty kuorinta riittää.
  • Ihanteellisia raaka-aineita keratosis pilariksen hoitoon ovat mm. keramidit ja AHA- tai BHA hapot, jotka kevyesti kuorivat ihoa ja auttavat sitä pehmenemään sekä tasoittumaan.
  • Jos ihosi on kutiava, voit suihkuttaa kutiseviin kohtiin Olivia Klein Mineral Toner hoitonestettähelpottamaan kutinaa sekä kosteuttamaan ja rauhoittamaan ihoa.

Mitä seuraavaksi?

  1. Tutustu myös muihin vartalonhoitotuotteisiimme.
  2. Tilaathan jo uutiskirjettämme? Saat kerran viikossa inspiraatiota ihosi hoitoon, tiedon ensimmäisenä tarjouksista ja uutuuksista sekä etuja vain uutiskirjeemme tilaajille. Tästä pääsen liittymään uutiskirjeemme tilaajaksi.
  3. Tiesitkö, että järjestämme marraskuussa maksuttoman webinaarin: Miten oppia tulkitsemaan INCI-listoja nopeasti ja ostamaan kosmetiikkaa HETI fiksummin. Webinaari järjestetään 16.11. klo 18 ja se on avoin kaikille. Ilmoittaudu tästä mukaan!

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi
TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista