0

Ostoskorisi on tyhjä

Keratosis pilaris: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on keratosis pilaris ja miten sitä hoidetaan?

Keratosis pilaris eli sarveistapit on ikävä, mutta vaaraton ihon häiriö, jota esiintyy niin lapsilla, kuin aikuisillakin. 

Tässä artikkelissa ihonhoidon asiantuntijamme kertoo:

 • Miten keratosis pilarista kannattaa hoitaa parhaiden tulosten aikaansaamiseksi
 • Mikä parentaa keratosis pilariksen eli sarveistappien syntymistä 
 • Mitkä asiat ovat tärkeitä keratosis pilariksen hoidossa

Aloitetaan tarkastelemalla mistä tunnistat keratosis pilariksen/sarveistapit ja missä kohtaa kehoa sitä tyypillisimmin esiintyy.

Mikä on keratosis pilaris, sen oireet ja mistä sen tunnistaa?

Keratosis pilariksessa ihon uloimman kerroksen, sarveiskerroksen uusiutuminen on häiriintynyt. Ihon uusiutuessa kuolleet ihosolut eivät pääse hilseilemään normaalisti iholta pois vaan jäävät ikään kuin tulpaksi karvatupen suulle muodostaen sarveistappeja. Tämä tekee ihosta karhean, näppyläisen ja epätasaisen. 

Iho näyttää, kuin se olisi “kananlihalla” tai samanlaiselle kuin mansikka, josta tulee myös termi mansikkaiho, jota keratosis pilariksesta välillä käytetään.

Yleisempää se on teini-iässä, mutta voi jatkua myös pitkälle aikuisiälle. Keratosis pilaris ja sarveistappien esiintyminen on osittain perinnöllistä.

Missä kohdassa kehoa keratosis pilaris esiintyy?

Keratosis pilariksen yleisimmät esiintymispaikat ovat olkavarsien ulkosyrjät, reidet ja pakarat, mutta sitä voi esiintyä myös kasvoilla, etenkin poskien iholla.

Alttius keratosis pilarikseen kulkee usein suvussa ja yleisempää se on kuivuuteen taipuvaisella sekä atooppisesta ihottumasta kärsivällä henkilöllä. Keratosis pilariksen oirekuvaan kuuluu myös oireiden aaltoilevuus.

Mikä pahentaa keratosis pilaris oireita?

Talviaika saattaa pahentaa iholla oireita sen kuivuessa kylmän ulkoilman ja kuivan sisäilman vaikutuksesta. Tästä voi aiheutua iholla myös epämukavaa ja voimakasta kutinaa.

Kesällä puolestaan ilmankosteuden ollessa korkeampi, voi iho useimmiten paremmin ja keratosis pilariksen oireet helpottavat. Keratosis pilaris usein helpottaa myös iän myötä ja voi hävitä iholta itsestään.

Keratosis pilaris ja sarveistapit hoito

Keratosis pilaris on krooninen ihon häiriö eikä siihen ole täydellistä parannuskeinoa tai ihmevoidetta, MUTTA hyvällä ja säännöllisellä ihonhoidolla oireita voidaan helpottaa ja pitää iho hyvinvoivana.

Tärkeää keratosis pilariksen eli ihon sarveistappien hoitamisessa on ihon kosteuttaminen ja pehmeänä pitäminen.

Keratosis pilariksessa olevien sarveistappien puristelua ja raapimista tulee välttää!

Raapiessa iho voi tulehtua ja iho-oireet pahentua.

Katso tästä 5 ihonhoidon asiantuntijan vinkkiä keratosis pilaris hoitoon: 

 • Pese iho oikein - Käytä vartalon pesuun vain mietoja ja hellävaraisia vartalonpuhdistustuotteita, jotka eivät ole iholle liian peseviä eivätkä sisällä iholle liian peseviä raaka-aineita, kuten SLS (Sodium Lauryl Sulfate) tai SLES (Sodium Laureth Sulfate). Vältä myös pesemästä ihoa liian kuumalla vedellä. Kuuma vesi saattaa kuivattaa ihoa ja pahentaa iholla olevia oireita. Keratosis pilariksessa vartalon puhdistamiseen tämä on paras tuote.

 • Kosteuta vartalon ihoa säännöllisesti - Käytä kosteutukseen täyteläistä vartalovoidettabody butteria tai -öljyä. Kosteuta vartalon iho suihkusta tai kylvystä tultuasi, kun iho on vielä kostea. Näin kosteusvoide imeytyy ihollesi paremmin ja iho saa siitä parhaimman mahdollisen hyödyn. Esimerkiksi tämä tuote on loistava ja edullinen keratosis pilaris kosteutukseen! 

 • Kuoria vartalon ihoa lempeästi - Käytä siihen tarkoitettua ihoystävällistä kuorintavoidetta kuorintavoiteella, joka hellävaraisesti poistaa kuollutta ihosolukkoa. Tulehtuneen ja ärtyneen ihon kuorimista ja hankaamista on kuitenkin syytä välttää eikä kuorintaa kannata tehdä liian usein. Kerran viikossa tehty kuorinta riittää. Kokeile esimerkiksi tätä tehokasta kuorintaa.

 • Suosi näitä raaka-aineita - Ihanteellisia raaka-aineita keratosis pilariksen hoitoon ovat mm. keramidit ja AHA- tai BHA hapot, jotka kevyesti kuorivat ihoa ja auttavat sitä pehmenemään sekä tasoittumaan. Kasvoille tehotuote hoitamaan keratosis pilarista on tämä AHA&BHA seerumi. 

 • Rauhoita mahdollista kutinaa- Jos ihosi on kutiava, taputtele siihen puhdistuksen jälkeen kotimaista kauraa ja kamomillaa sisältävää Fiini Naturally kaura-kamomilla hoitovettä helpottamaan kutinaa sekä kosteuttamaan ja rauhoittamaan ihoa. Lisäksi tämä vartalovoide on todella tehokas ihon nesteyttäjä ja kutinan sekä punoituksen rauhoittaja.

Mitä seuraavaksi keratosis pilaris hoidossa?

 1. Kaipaatko apua itsellesi sopivan tuotteiden löytämisessä - Kysy ihonhoidon asiantuntijoiltamme sivun alareunasta löytyvän chatin kautta.
 2. Haluatko asioida meillä paikan päällä? - Myymälämme yhteydestä löydät hoitolan. Voit varata suoraan ajan kasvohoitoon sähköisestä ajanvarauskalenteristamme tai tulla myymäläämme shoppailemaan tuotteita. Osaava henkilökuntamme tarjoaa sinulle henkilökohtaista palvelua.
 3. Onko Twistbe sinulle uusi tuttavuus? Jos olet kiinnostunut ihosi hyvinvoinnista ja ostat kosmetiikkatuotteita, kannattaa ehdottomasti olla Twistbe kanta-asiakas! Kanta-asiakkaanamme saat edun jokaiseen ostokseesi, mutta se ei velvoita sinua mihinkään. Pääset lukemaan lisää täältä!

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista