0

Ostoskorisi on tyhjä

Liikunta, hikoilu ja ihonhoito

Liikunta, hikoilu ja ihonhoito

Tänään vuorossa on jälleen yksi toiveaihe, eli liikunta, hikoilu ja ihonhoito. Tähän aiheeseen voi liittyä paljon ennakko-olettamuksia. esimerkiksi, että hiki on ihon kannalta tosi huono juttu, joku puolestaan miettii, että miten iho kannatta puhdistaa liikuntasuorituksen jälkeen jos liikkuu keskellä päivää.

Miksi liikunta on tärkeää ihon kunnon kannalta

Moni ei tule ajattelleeksi, että liikuntakin on eräänlaista ihonhoitoa. Liikunta kasvattaa ääreisverenkierron hiussuonistoa. Veren kuljettamat ravinteet kulkeutuvat hiussuonia pitkin kehon äärialueille, muun muassa kasvojen ihoon asti. Tämän ansiosta iholle kulkeutuu tärkeitä rakennuspalikoita.

Ääreisverenkierron hiussuonten määrällä on merkittävä vaikutus ihon hyvinvointiin. Myös itse hikirauhaset myös erittävät iholle ravinteita kuten antimikrobisia peptidejä, jotka voivat olla erittäin hyödyllisiä iho-ongelmien ehkäisyssä.

Liikunnalla on myös välillisiä vaikutuksia ulkonäköön:

Liikunta vaikuttaa hyvin selkeästi myös positiivisen minäkuvan muodostumiseen sekä itsetuntemuksen ja itsetunnon kehittymiseen. Positiiviset aistimukset itsestä lisäävät hyvän olon tunnetta sekä oman kehon aistimusten tulkintaa.

Kun tulkitsemme herkästi kehomme aistimuksia, teemme helpommin itsestämme lähteviä ja paremmin itsellemme sopivia valintoja elämässä, mikä ohjaa onnellisuuteen ja vähentää stressiä.

Tämä on se syy miksi puhumme verkkovalmennuksissamme myös liikunnasta ja annamme siihen vinkkejä, että miten voit tehdä hyviä valintoja vaikka et pystysikään treenaamaan maratonille tai käymään viittä kertaa viikossa salilla.

Kuinka paha on urheilla meikit naamalla?

Suosittelemme, että treenaisit mieluiten täysin ilman meikkiä, jolloin iho saa rauhassa hikoilla ja toimia sille optimaalisella tavalla.

Hikoilu on mielenkiintoinen teema, koska sillähän on itseasiassa sekä ihon että kehon toiminnan kannalta todella tärkeä rooli.

Iho on yksi kehomme puhdistustoiminnoista vastaavista elimistä keuhkojen, munuaisen ja maksan kanssa.

Ravinteiden saannin lisäksi ääreisverenkierron hiussuoniston tehokas toiminta tehostaa kuona-aineiden ja muiden epäpuhtauksien poistumista kehosta esimerkiksi hikoilun kautta.

Myös tietyt ihon toiminnan kannalta tärkeät bakteerit käyttävät hikeä ravintonaan esimerkiksi staphylococcus, joka tuottaa maitohappoa, joka puolestaan vaikuttaa ihon kosteutukseen.

Millaiset meikit olisi (ainakin) hyvä puhdistaa pois iholta ennen liikuntasuoritusta?

Jos ihonhoidon näkökulmasta ajatellaan niin kannattaa puhdistaa etenkin meikkipohjat varsinkin silikoni ja mineraaliöljypohjaiset tuotteet - toki tällaisia tuotteita ei kannattaisi ihon hyvinvoinnin näkökulmasta käyttää ollenkaan!

Jos pitäisi sanoa kumpi on pahempi: urheilla meikkien kanssa vai jättää meikatut kasvot pesemättä treenin jälkeen niin näistä ehdottomasti jälkimmäinen on iholle ongelmallisempi.

Hikoillessa meikkiin sekoittuu hikeä ja yleensä likaa sillä kasvoja pyyhintään treenin aikana. Et halua tämän kaiken muhivan iholla ja tukkivan ihohuokosia. Lisäksi kuten mainittu iho on yksi meidän puhdistuselimistä ja hikirauhasien kautta keho poistaa kuona-aineita. Iholla ne sekoittuvat meikkiin ja likaan emmekä halua tämän cocktailin asettuvan ihollemme uutta elämää jatkamaan.

Parhaat vinkit paljon liikkuvan meikkirutiineiksi

1. Kun iho on kunnossa, tarvitsetko meikkiä?

Iho kuntoon, jotta voit luottavaisin mielin olla ilman meikkiä. Tämä on yksi meidän valmennustemme tavoite. Tähän liittyen kannattaa kuunnella kehonkuvaan liittyvä podcast nro 80. Mieti mitä ja ketä varten meikkaat. Jos esimerkiksi sun oman ihon hyvinvoinnille ois tärkeämpää olla meikkiä, niin mieti miksi et halua olla?

2. Kevyt silmämeikki on ihon hyvinvoinnin kannalta paras jos haluaa meikata.

Käytä esimerkiksi vain silmämeikkiä esim. kevyt ripsiväri ja fiksaa vähän kulmia jos muuten on ihan alaston olo ja se häiritsee - toki aina sen mukaan myös mitä harrastat.

3. Jos välttämättä haluat laittaa meikkipohjan, valitse mineraalipuuteri

Mineraalipuuterit pysyvät hyvin paikallaan, eivätkä häiritse ihon luontaista toimintaa. Lisäksi mineraalipuuterit suojaavat ihoa esimerkiksi pakkasella urheillessa sekä aurinkoisella ilmalla auringon UV säteilyltä.

Ihon puhdistus treenin jälkeen

Treenin jälkeinen puhdistus riippuu tietenkin paljolti siitä, käytkö suihkussa ja onko sinulla meikkiä kasvoilla. Oletetaan, että käyt treenaamassa, etkä heti mene suihkuun eikä sinulla ole meikkiä.

Hikitreenin itsensä vuoksi ihoa ei tarvitse pestä puhdistusaineella.

Jos päivän menot jatkuvat ja haluat treenin jälkeen meikata on riittävää pyyhkäistä iho kasvovedellä tai huuhtoa kevyesti vedellä. Tämän jälkeen voit kosteuttaa ihon normaalisti kasvoveden ja kosteutustuotteen kanssa. Jos puolestaan esimerkiksi menet esimerkiksi joogatunnille ilman meikkejä, on ihan ok mennä kotiin ja pestä kasvot vasta suihkun yhteydessä kotona.

Hikitreeni meikit päällä

Jos taas menet tekemään kunnon hikitreenin suoraan töistä tai kesken työpäivän ns. täydessä meikissä etkä pystyt, voi tai ehdi puhdistaa ihoasi ennen treeniä olisi iho hyvä puhdistaa. Käytä tällöin puhdistusainetta ja pese kaikki meikki pois kuten sen normaalisti illallakin puhdistaisit ennen nukkumaanmenoa.

Tämän jälkeen kosteuta ihosi kuten normaalistikin kosteuttaisit. Jos et enää meikkaa niin voit laittaa samat kosteutustuotteet kun iltaisin.

Alla olevasta podcastistä voi kuunnella aiheen kokonaisuudessaan:

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista