Limonene, linalool ja muut kosmetiikan hajusteet - kosmetiikan raaka-aineasiantuntija punnitsee haitat ja hyödyt

Limonene, linalool ja muut kosmetiikan hajusteet

Moni ei kiinnitä huomiota kosmetiikan raaka-aineisiin tuotteita ostaessaan. Ainesosalistan lukeminen saattaa tuntua todella vaikealta, kun purkin kyljessä on lista outoja sanoja kuten limonene ja linalool: mitä ne tekevät ja ovatko ne iholle hyvästä vai ovatko nämä nyt niitä “pahiksia”.

Limonene ja linalool ovat kosmetiikkatuotteissa olevia hajusteallergeeneja, jotka täytyy ilmoittaa tuotteessa EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaisesti.

Tämän kertainen raaka-aine blogimme koskeekin siis hajusteita, joihin myös limonene ja linalool kuuluvat. Kerromme sinulle miksi sinun tulisi kiinnittää huomiota hajusteisiin, millaisia ongelmia niihin liittyy, miten tunnistat hajusteet sekä miten ja miksi huomioida niiden käyttö omassa arjessa.

Miksi hajusteita käytetään?

Moni ostaa edelleen tuotteita vain tuoksun ja ihotuntuman perusteella - tuoksu on itseasiassa merkittävin ostopäätökseen vaikuttava tekijä, vaikka sillä ei ole ihonhoidollista hyötyä tuotteessa.

Moni yllättyy kuullessaan, että tuoksu ja ihotuntuma eivät itse asiassa kerro mitään tuotteen laadusta.

Tuoksut herättävät meissä paljon tunteita ja ovat merkittävä osa päivittäistä elämäämme. Ihanalta tuoksuva kasvovoide voi tuoda ihonhoitohetkeen ripauksen ylellisyyttä ja raikkaan tuoksuinen pyykinpesuaine pyykille miellyttävän tuoksun.Tuoksut yhdistyvät tunteisiin ja niihin linkittyy myös paljon muistoja.

Tuoksujen avulla valmistajat voivat luodakin brändimielikuvaa sekä sitouttaa kuluttajaa ostamaan tiettyjä tuotteita.

Niillä voidaan myös peittää tuotteen muiden raaka-aineiden ominaistuoksu. Valtaosa kuluttajista onkin tottunut siihen, että kosmetiikka tai muu käyttötavara tuoksuu hyvälle. Hajusteita käytetäänkin paljon kosmetiikka- ja muissa kulutustuotteissa kuten pesuaineissa, wc-papereissa, roskapusseissa ja jopa kuukautissuojissa.

Miten tunnistaa hajuste helposti INCI-listasta?

Hajusteita voidaan ajatella karkeasti jaoteltuna olevan 4 eri tyyppiä:

  1. Synteettinen tai luonnollinen hajuste - Yleisesti hajusteen tunnistaa sanasta parfym. Tämä ei vielä itsessään kerro onko hajuste luonnollisesta vai synteettisestä lähteestä, vaikkakin tyypillisimmin parfym on synteettistä alkuperää. Luonnonkosmetiikassa sitä käytetään kuitenkin myös korvaamaan yksinkertaisia luonnollisia raaka-aineita, jolloin kyseisiä raaka-aineita ei tarvitse paljastaa.
  2. Eteerinen öljy - Eteerisiä öljyjä on olemassa lukuisia erilaisia. Tunnistat ne INCIstä muun muassa nimillä Pelargonium graveolens flower oil (kurjenpolvi), Pogostemon cablin leaf oil (patsuli) tai Citrus Limon Peel Oil (sitruuna). Eteeriset öljyt eivät ainoastaan ole tuotteessa tuoksua varten, vaan niillä on myös terapeuttisia sekä ihonhoidollisia hyötyjä. Eri eteeriset öljyt voivat sisältää hajusteallergeeneja, joita EU lainsäädäntö tunnistaa yhteensä 26 erilaista. Näihin kuuluvat myös limonene ja linalool. Jos allergeenin pitoisuus tuotteessa ylittää tietyn rajan, merkitään kyseinen allergeeni tyypillisesti INCI-listan loppuun kursiivilla tekstillä. Yleisimpiä ovat muun muassa Limonene, Linalool, Geraniol ja Farnesol. Verkkokaupoissa voi lisäksi nähdä käytettävän allergeenin kohdalla tähteä (*) ja selitteenä “luonnollinen osa eteeristä öljyä”.
  3. Eteerisen öljyn osa - Edellä mainittuja allergeeneja kuten limonene ja linalool voidaan eriyttää eteerisistä öljyistä ja käyttää myös erillisinä komponentteina, jolloin ne tuovat tuotteeseen pelkän tuoksun ilman terapeuttista vaikusta. Tällöin se tyypillisesti näkyy muiden raaka-aineiden tavoin osana INCI-listaa allergeenin nimellä kuten Limonene tai Linalool.
  4. Monitoimiraaka-aineet - Osalla raaka-aineista voi olla useampi eri funktio. Ne voivat toimia esimerkiksi säilöntäaineena sekä hajusteena. Yksi esimerkki tällaisesta on Benzyl Alcohol, joka on myös yksi EU lainsäädännössä mainituista 26:sta allergeenista.

Millaisia ongelmia hajusteisiin liittyy?

  • Ongelma nro 1 et tiedä mitä hajuste sisältää - Sana parfym voi valitettavasti pitää sisällään kymmeniä tai jopa satoja eri osia. Etenkin synteettisissä hajusteissa on tyypillisesti valtava määrä eri kemiallisia komponentteja eikä niiden määrää ole rajoitettu. Hajusteiden katsotaan olevan liikesalaisuuksia, jonka vuoksi laki suojaa hajusteiden tarkan sisällön salaamisen ja ainesosalistaa lukemalla et voit tietää mitä kaikkea hajusteeseen sisältyy. Näin ollen sinun on vaikea rajata tuotteistasi pois kuormittavia raaka-aineita. Tämä on myös selitys, miksi toinen tuoksu voi sopia sinulle, mutta joku toinen aiheuttaa ongelmia.
  • Ongelma nro 2 Hajusteettomaksi merkitty tuote voi sisältää hajusteita - Koska osalla raaka-aineista voi olla useampi funktio, saattaa hajusteettomaksi markkinoitu tuote itseasiassa kuitenkin sisältää hajusteita. Tästä syystä INCI-listan lukemisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Suosi mahdollisimman paljon aidosti ihoa hoitavia raaka-aineita ja välttää “infrastruktuuri raaka-aineita” eli raaka-aineita, jotka pitävät tuotteen kasassa kuten säilöntäaineet, koostumuksen parantajat ja hajusteet.
  • Ongelma nro 3 Hajusteet kuormittavat elimistöäsi - Isoin ongelma hajusteiden kanssa on, että ne aiheuttavat elimistölle kuormitusta. Hajusteet ovat eniten oireita, herkistymistä ja allergiaa aiheuttava raaka-aine. Hajusteiden aiheuttamat ongelmat näkyvät valitettavasti ympäri kehoa erilaisin oirein.

Miten tunnistan hajusteherkkyyden tai hajusteiden aiheuttamat ongelmat?

Pitkän ajan saatossa hajusteet voivat allergisoida, aiheuttaa herkkyyttä, ihoärsytystä tai herkistymistä ja pahimmassa tapauksessa monikemikaaliherkkyyttä. Ongelmat yleensä ilmenevät salakavalasti, jolloin yhdessä hetkessä voi käyttää hajusteita ilman ongelmia, kunnes tulee päivän, jolloin iho tai keho reagoi.

Tutkimusten mukaan naiset kärsivät hajusteherkkyydestä miehiä useammin ja astmaatikoilla sekä allergikoilla tuoksuherkkyys on vielä paljon yleisempää. Hajusteherkkyyksien syntysyyt ovat vielä epäselviä ja niiden taustalla voivat vaikuttaa erilaiset tekijät.

Hajusteherkkyydet ovat myös salakavalia, pitkän ajan saatossa muodostuvia, mutta sen jälkeen pysyviä herkkyyksiä.

Tyypillisimpiä merkkejä hajusteherkkyydestä voi olla pitkittynyt nuha, päänsärky, väsymys ja silmäoireet eli tyypilliset allergiaoireet. Kosmetiikassa käytetyt hajusteet voivat aiheuttaa myös iho-oireita, kuten ärsytystä, kutinaa ja punoitusta, mutta nämä oireet alkavat tyypillisesti vasta kun keho alkaa olemaan ylikuormittunut.

Miten huomioida hajusteiden käyttö omassa arjessa?

Valitettavasti tänä päivänä hajusteita käytetään aivan joka paikassa. Tällöin sitä helposti huomaamattaan ympäröi itsensä ja kotinsa valtavalla määrällä hajusteita. Aivan kuten esimerkiksi lentokentän tai laivan tax free -myymälässä hetken oltuaan tottuu siellä oleviin vahvoihin tuoksuihin. Hajusteiden aiheuttamissa ongelmissa ennaltaehkäisy onkin kaiken a ja o.

Hajusteiden käytön kokonaismäärään kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota ja vain sinulla itselläsi on tieto siitä mitä kaikkea omassa arjessasi käytät.

Aloita hajusteiden vähentäminen “turhista paikoista” ja lakkaa ostamasta hajustettuja roskapusseja, siteitä ja vessapapereita. Suosi hajusteettomia pesuaineita, joita voit välillä halutessasi tuunata tuoksuvaksi eteerisellä öljyllä. Omaan ihonhoitorutiiniin kannattaa ottaa mukaan myös tuotteita, joissa lisättyjä hajusteita ei ole.

Jos et halua karsia tuoksua kosmetiikassa, niin suosi raaka-aineita, jotka itsessään tuoksuvat vaikka ne eivät ole hajusteita. Hyviä esimerkkejä tällaisista raaka-aineista on kookos, kaakao, ruusu ja laventeli. Valitse siis tuotteita, joissa huumaavat tuoksumaailmat tulevat luontaisesti raaka-aineista kuten tässä Leahlanin puhdistusöljyssä, Innersensen tuuheuttavassa shampoossa tai Flow Cosmetics kasvovedessä.

Mitä seuraavaksi?

Me Twistbellä olemme tehneet tuotteiden osalta tutkimis- ja vertailutyön puolestasi. Valikoimassamme on paljon tuotteita, joissa ei ole lisättyjä hajusteita ja eikä mikään valikoimamme tuote sisällä synteettistä tai kehoa kuormittavaa hajustetta.

Meiltä voit siis ostaa tuotteita hyvin mielin ilman, että sinun tarvitsee osata lukea INCI-listaa.

Tarvittaessa henkilökuntamme auttaa sinua mielellään sopivien tuotteiden valinnassa joko sivun alareunasta löytyvässä chatissä tai myymälällä.

  1. Kuuntele podcast: Jos haluat tietää enemmän hajusteisiin liittyvistä ongelmista, kuuntele alta aihetta käsittelevä podcast jakso.
  2. Tilaathan jo uutiskirjeemme? Saat kerran viikossa inspiraatiota ihosi hoitoon, tiedon ensimmäisenä tarjouksista ja uutuuksista sekä etuja vain uutiskirjeemme tilaajille. Tästä pääset liittymään uutiskirjeen tilaajaksi.
  3. Tutustu tuotteisiimme, joissa ei ole lisättyjä hajusteita. Verkkokaupassamme voit valita kategorialle hajusteettoman filtterin, jolloin sivulle tulee tuotteita, jotka eivät sisällä hajusteita.

Lue myös:

Tietoa kosmetiikan raaka-aineista

INCI - miksi opetella lukemaan kosmetiikan ainesosaluetteloita?

Tiedätkö mitä ihonhoitotuotteesi sisältää?

TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi
TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista