0

Ostoskorisi on tyhjä

Miksi stressaantuneena tulee finnejä?

Miksi stressaantuneena tulee finnejä?

Stressi vaikuttaa koko elimistöömme, myös ihomme kuntoon. Moni onkin saattanut huomata esimerkiksi juuri ennen tärkeää esitystä finnin ilmestyvän kasvoille, juuri kun sitä vähiten toivoo. Tässä blogissa kerromme 4 asiaa, miten stressi vaikuttaa ihon kuntoon ja 3 vinkkiä mitä voit tehdä asialle.

Stressi vaikuttaa ihoomme neljällä keskeisellä tavalla: 

1. Stressi kuluttaa

Stressi reaktiona on tarkoitettu olevan lyhytkestoinen. Se on keholle erikoistilanne, jolloin kehossa kuluu paljon suojaravintoaineita. Ihon kannalta ajateltuna stressissä kuluvia suojaravintoaineita ovat esimerkiksi sinkki, B-ryhmän vitamiinit sekä antioksidantit kuten C-vitamiini, jota puolestaan tarvitaan myös esimerkiksi kollageenin muodostumiseen. 

2. Iholle tärkeät ravintoaineet jäävät saamatta

Stressireaktiossa elimistö priorisoi tiettyjä toimintoja ja jättää toisia toimintoja taka-alalle. Priorisoitavia toimintoja kehollesi ovat muun muassa sydämen syke ja verenpaine. Taka-alalle jätettäviä toimintoja puolestaan ovat ruoansulatus, ruoansulatuselimistön verenkierto ja esimerkiksi vatsahappojen tuotanto. Tällöin syömämme ravintoaineet, joita iho myös hyödyntää, eivät välttämättä pilkkoudu tai imeydy kunnolla.

3. Stressihormonit vaikuttavat sekä kehoon että ihoon

Kortisoli estää ihosolujen kyvyn pidättää vettä, jolloin iho kuivuu. Tähän iho yrittää vastareaktiona kompensoida kuivuutta tuottamalla enemmän talia. Kuivien ihosolujen alle tali jää kuitenkin helposti jumiin. Tämä selittää sen, miksi esimerkiksi usein stressaavana aikana iholle ilmestyy finnejä. Adrenaliini puolestaan vaikuttaa ihon kuntoon verisuonia supistavasti, koska on tärkeämpää saada verenkierto lihaksille.

4. Stressi vanhentaa ihoa ennenaikaisesti

Stressireaktion aikana myös ihon uudistuminen voi jäädä taka-alalle. Jos stressireaktio jatkuu pitkään, keho pysyy aktiivisena myös levon aikana ja keho ei palaudu. Tällöin kehon korjaavat ja uudistavat toiminnot eivät pääse tapahtumaan. 

Mitä voit tehdä minimoidaksesi stressin näkymisen iholla?

1. Raivaa arkeen tilaa

Pienet palauttavat hetket voivat tehdä ihmeitä.Kahvi- ja lounastauot, juttutuokiot ja yksinkertaiset pysähdykset vaikka hartioita pyöritellen. Pienetkin, mitättömiltä tuntuvat tauot pistävät hetkellisen stopin stressihormonien tuotannolle, vaikket sitä olotilassasi tuntisikaan! Tämä edesauttaa yönaikaisen palautumisen laatua. 

2. Panosta ihon tehokosteutukseen 

Jos stressaava aika koittaa, panosta ihon kosteutukseen tehokosteuttavien naamioiden, kosteuttavien seerumien ja laadukkaiden kasvovesien avulla.

3. Helli rakkaitasi, silittele lemmikkejä 

Läheisyys on yksi todella miellyttävä ja helppo tapa palauttaa elimistöä ja suojata sitä stressiltä. Vaihda siis puhelimen selailu pussailuun, halailuun, silittelyyn ja mukavaan yhteisen ajan viettämiseen sekä hetkessä elämiseen.

Lisää käytännön vinkkejä kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon, stressaavan elämäntilanteen keskellä elämiseen sekä arjen kuormituksen purkamiseen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksessa sekä Iho jota rakastat -kirjastamme

TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi
TwistBe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista