0

Ostoskorisi on tyhjä

Miten hoitaa ikääntyvää kuivaa ihoa?

Miten hoitaa ikääntyvää kuivaa ihoa?

Käsittelimme tämän viikon podcastissä ikääntyvän ihon hoitoa. Halusimme puhua ikääntymisestä siinä vähän laajemminkin, sillä yleensä ikääntyminen otetaan ihonhoidossa huomioon aivan liian myöhään. Käsittelemme podcastissä muun muassa asioita, joita olisimme itse toivoneet tietävämme jo parikymppisinä. Podcastissä tuli esille niin paljon tuotesuosituksia, että yleisön pyynnöstä päätimme laittaa kuivan ja ikääntyvän ihon hoito-ohjeet myös tänne blogin puolelle. Kaikki Ihonhoidosta -podcastimme jaksot pääset kuuntelemaan täältä.

Mitä iholle tapahtuu kun ikääntyy?

Kun iho ikääntyy se ei enää ole yhtä sileä ja kiinteä kuin nuorena. Ryppyjä ja juonteita syntyy kollageenin, elastaanin ja fibroplastisolujen määrän vähetessä ikääntymisen myötä. Kollageenin tuotanto alkaa itseasiassa laskea jo noin 25-30 vuoden iässä mitä moni ei ehkä tule ajatelleeksi. Rypyt puolestaan alkavat näkyä selkeämmin myös siksi, että ihon uloin kerros, epidermis, on vanhemmalla iholla myös paljon ohuempi. Iho alkaa kuivua, ohentua ja siitä tulee haavoittuvaisempi.

Tämä on tietenkin haasteellista iholle, joka on jo lähtökohtaisesti kuiva, sitä on tietämättään vuosia hoidettu väärin ja tällä tavoin aiheutettu ihon kuivumista tai jos iho on atooppinen. Esimerkiksi atooppisella iholla ihon uloin kerros, joka estää kosteuden haihtumista iholta on lähes olematon, joten vanhetessaan ihon kunto voi heiketä entisestään kun se alkaa kuivua ja ohentua. Puolestaan taas rasvainen iho saattaa olla mukavampi hoitaa myöhemmässä vaiheessa, sillä se ei ole niin altis kuivumiselle.

VINKKI!

Yksi osa-alue, joka liitty merkittävästi ulkoiseen vanhenemiseen on vapaat radikaalit ja antioksidantit! Tämä on ihan oma teemansa ja niistä voit lukea lisää blogistamme artikkelista "Vapaat radikaalit ja antioksidantit-miten estää ihon ennenaikainen vanheneminen". Kerromme sinulle siinä erittäin käytännönläheisesti, miten nämä vaikuttavat ihon kuntoon ja mitä voit niiden osalta tehdä jarruttaaksesi vanhenemista. Niiden solutason vaikutus on nimittäin yllättävän suuri.

Ikääntyessään iho tarvitsee siis sekä ravinnon että kosmetiikan avustamana lisää kosteutta ja ravintoaineita. On hyvä huomioida, että ikääntyvä ihokin on joku ihotyyppi “perusluonteeltaan” eli iho voi olla samanaikaisesti kuiva tai vaikkapa couperosaiho, jolloin näiden ihotyyppien mukaisia hoito-ohjeita tulisi myös noudattaa.

Aamun ihonhoitorutiini

Aamulla ihoa ei kannata pestä puhdistusaineilla, sillä iho luo yön aikana optimaalisen tasapainon sen uloimpaan kerrokseen. Kevyt vedellä huuhtelu ja kasvoveden suihkutus kasvoille ovat aivan riittävät.

Parhaat ikääntyvän ihon kasvovedet

Kun kasvovesi on suihkutettu niin päälle kannattaa laittaa kosteutustuote/teet kun iho on vielä hieman kostea. Tällöin saadaan hyvin lukittua iholle kosteutusta ja optimoitua kasvovedestä sekä kosteutustuotteesta saatavat hyödyt. Ikääntyvän ihon tarpeisiin kasvoöljy tai -balsami soveltuu jopa aamuin illoin käytettäväksi voiteen sijaan. Jos kuitenkin kaipaat aamuisin kevyempää tuotetta tai meikkivoiteen alle voidetta voit hyvin valita aamuun voiteen ja illaksi öljyn tai balmin.

Parhaat ikääntyvän ihon kasvoöljyt ja balsamit

Parhaat ikääntyvän ihon kosteusvoiteet

Illan ihonhoitorutiini

Illalla iho tulisi puhdistaa puhdistusöljyllä, -balsamilla, -maidolla tai -voiteella. Voit hyödyntää puhdistuksessa musliiniliinaa tai konjac-sientä. Etenkin jos iho kärsii kuivuudesta niin kannattaa suosia öljypuhdistusta. Tämän tehtyäsi voit huomata ison parannuksen ihon kunnossa. Kun iho on puhdistettu ja kuivattu niin siihen kannattaa aamun tapaan suihkuttaa kasvovesi ja kun iho on kostea levittää ensin seerumi, sitten kosteutustuote ja lopuksi silmänympärysvoide. Mikäli kosteutustuotteenasi aamuisin on joku voide, kannattaa illalla käyttää seerumin päälle jotakin edelle mainitsemistamme öljyistä tai balsameista. Näin takaat, että ihosi saa riittävän kosteusta ja ravinteita, etenkin jos kärsit kuivasta ihosta.

Ikääntyvän kuivan ihon hoitoon kannattaa valita tuotteita, joissa on kosteutta iholle sitovia raaka-aineita esimerkiksi hyaluroni happoa, glyceriiniä tai vaikkapa hunajaa. Näiden parina on hyvä huomioida, että kannattaa käyttää ehdottomasti kasvovettä ja kosteuttavia voiteita, ettei käy niin, että ne vetävät kosteuden ihosta puoleensa, jolloin iho voi kuivua entisestään. Kollageenin tuotantoa stimuloiva C-vitamiini on myös ikääntyvän ihon ystävä ihonhoidossa. Antioksidantteja ja ravitsevia kasviöljyjä sisältävät tuotteet ovat loistavia ikääntyvän ihon hoitoon. Jos luet blogipostauksemme vapaista radikaaleista ja antioksidanteista niin olemme ihan varmoja, että sen jälkeen ymmärrät miksi niitä kannattaa käyttää!

Ikääntyvälle ja kuivalle iholle sopivat seerumit

Parhaat silmänympärysvoiteet ikääntyvälle iholle:

Ikääntyvän ihon tehohoito

Ikääntyvälle iholle suosittelemme ehdottomasti kosteuttavaa kasvonaamiota 1-2 kertaa viikossa tehostamaan ihon kosteutusta. Ikääntyvää ihoa tulee puolestaan kuoria hyvin maltillisesti, maksimissaan kerran viikossa. Ihoa voi kuoria kerran viikossa ja tähän kannattaa käyttää entsyymi- tai hedelmähappokuorintaa tai hyvin hienorakeista kuorintavoidetta.

Ikääntyvän ihon tehokosteuttajat

Olemme koonneet jokaiselle ihotyypille sopivat tuotteet "Shoppaile Ihotyypeittäin" kategorian alle. Sieltä löydät kätevästi juuri sinun ihotyypillesi sopivat tuotteet. Esimerkiksi ikääntyvälle iholle sopivat tuotteet löydät täältä. Olemme valmistelleet myös jokaiselle ihotyypille sopivan räätälöidyn setin, joka sisältää kaikki ihonhoidossasi tarvitsemasi tuotteet. Ikääntyvän kuivan ihon setin löydät täältä.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista