Miten hoitaa ikääntyvää kuivaa ihoa?

Miten hoitaa ikääntyvää kuivaa ihoa?

Käsittelimme tämän viikon podcastissä ikääntyvän ihon hoitoa. Halusimme puhua ikääntymisestä siinä vähän laajemminkin, sillä yleensä ikääntyminen otetaan ihonhoidossa huomioon aivan liian myöhään. Käsittelemme podcastissä muun muassa asioita, joita olisimme itse toivoneet tietävämme jo parikymppisinä. Podcastissä tuli esille niin paljon tuotesuosituksia, että yleisön pyynnöstä päätimme laittaa kuivan ja ikääntyvän ihon hoito-ohjeet myös tänne blogin puolelle. Kaikki Ihonhoidosta -podcastimme jaksot pääset kuuntelemaan täältä.

Mitä iholle tapahtuu kun ikääntyy?

Kun iho ikääntyy se ei enää ole yhtä sileä ja kiinteä ja ryppyjä syntyy, joka johtuu muun muassa siitä, että kollageenin, elastaanin ja fibroplastisolujen määrä vähenee ikääntyessämme. Kollageenin tuotanto alkaa itseasiassa laskea jo noin 25-30 vuoden iässä mitä ei ehkä tule ajatelleeksi. Rypyt puolestaan alkavat näkyä selkeämmin myös siksi, että epidermis on vanhemmalla iholla myös paljon ohuempi. Iho alkaa kuivua, ohentua ja siitä tulee haavoittuvaisempi.

Tämä on tietenkin hirveen haasteellista iholle, joka on jo lähtökohtaisesti kuiva, sitä on tietämättään vuosia hoidettu väärin ja tällä tavoin aiheutettu ihon kuivumista tai jos iho on atooppinen. Esimerkiksi atooppisella iholla ihon uloin kerros, joka estää kosteuden haihtumista iholta on lähes olematon, joten vanhetessaan ihon kunto voi heiketä entisestään kun se alkaa kuivua ja ohentua. Puolestaan taas rasvainen iho saattaa olla mukavampi hoitaa myöhemmässä vaiheessa, sillä se ei ole niin altis kuivumiselle.

VINKKI!
Yksi osa-alue, joka liitty merkittävästi ulkoiseen vanhenemiseen on vapaat radikaalit ja antioksidantit! Tämä on ihan oma teemansa ja niistä voit lukea lisää blogistamme artikkelista "Vapaat radikaalit ja antioksidantit-miten estää ihon ennenaikainen vanheneminen". Kerromme sinulle siinä erittäin käytännönläheisesti, miten nämä vaikuttavat ihon kuntoon ja mitä voit niiden osalta tehdä jarruttaaksesi vanhenemista. Niiden solutason vaikutus on nimittäin yllättävän suuri.

Ikääntyessään iho tarvitsee siis sekä ravinnon että kosmetiikan avustamana lisää kosteutta ja ravintoaineita. On hyvä huomioida, että ikääntyvä ihokin on joku ihotyyppi “perusluonteeltaan” eli iho voi olla samanaikaisesti kuiva tai vaikkapa couperosaiho, jolloin näiden ihotyyppien mukaisia hoito-ohjeita tulisi myös noudattaa.

Aamun ihonhoitorutiini

Aamulla ihoa ei kannata pestä puhdistusaineilla, sillä iho luo yön aikana optimaalisen tasapainon sen uloimpaan kerrokseen. Kevyt vedellä huuhtelu ja kasvoveden suihkutus kasvoille ovat aivan riittävät. Etenkin jos kärsit kuivasta ihosta niin sitä ihoa ei kannata ylihoitaa liikaa heti aamusta vaan olla todella hellävarainen ja hyödyntää kaikki ihon oma toiminta.

Kasvovedeksi kannattaa valita oman ihon tarpeisiin sopiva, esimerkiksi punoituksesta ja lievästä kuivuudesta kärsivälle iholle ruusuvesi on todella loistava vaihtoehto. Mikäli iho on todella kuiva suosittelemme käyttämään esimerkiksi BYBI Mega Mistiä. Jos taas haluat tuoda ihollesi antioksidantteja, vitamiineja ja tehoraaka-aineita niin Suomalaisen merkin Olivia Kleinin Vitamin Toner -hoitoneste auttaa ehkäisemään ikääntymisen merkkejä ja optimoi myös ihon kosteuspitoisuutta. Mikäli sinulla on maksaläiskiä on puolestaan Nourish Londonin Radiance -kasvovesi hyvä vaihtoehto, sillä se kirkastaa ja tasoittaa ihonväriä.

Ikääntyvälle iholle soveltuvat kasvovedet


Kun kasvovesi on suihkutettu niin päälle kannattaa laittaa kosteutustuotteen kun iho on vielä hieman kostea. Tällöin saadaan hyvin lukittua iholle kosteutusta ja optimoitua kasvovedestä sekä kosteutustuotteesta saatavat hyödyt. Ikääntyvälle iholle voi käyttää jopa öljyä tai balsamia aamuisin esimerkiksi Balm Balmin Beauty Balm on loistava, BYBI Super Charge seerumi tai vaikkapa Anti-age tuotteiden kuningatar Francinsense öljy.

Jos nämä tuotteet tuntuvat liian tuhdeilta niin Apeironilla uudistava&elvyttävä kasvovoide on loistava, samoin Antipodesin Vanilla Pod -voide. Antipodesin voiteesta on saatavilla myös kätevä duo-pakkaus, jossa mukaan saa myös aivan super hoitavan kasvoöljyn, joka soveltuu erityisen hyvin ikääntyvän ihon kosteutukseen yöksi. Asiakkaidemme keskuudessa myös Olivia Kleinin Balance Cream on ollut todella tykätty.

Ikääntyvälle iholle soveltuvat tehokosteuttajat


Tai valitse tästä kevyempi kosteuttaja aamun rutiiniisi:

Ikääntyvälle iholle sopivat voiteet

Illan ihonhoitorutiini

Illalla iho tulisi puhdistaa puhdistusöljyllä, -balsamilla, -maidolla tai -voiteella. Voit hyödyntää puhdistuksessa musliiniliinaa tai konjac-sientä. Etenkin jos iho kärsii kuivuudesta niin kannattaa suosia öljypuhdistusta. Tämän tehtyäsi voit huomata ison parannuksen ihon kunnossa. Kun iho on puhdistettu ja kuivattu niin siihen kannattaa aamun tapaan suihkuttaa kasvovesi ja kun iho on kostea levittää ensin seerumi, sitten kosteutustuote ja lopuksi silmänympärysvoide. Mikäli kosteutustuotteenasi aamuisin on joku voide, kannattaa illalla käyttää seerumin päälle jotakin edelle mainitsemistamme öljyistä tai balsameista. Näin takaat, että ihosi saa riittävän kosteusta ja ravinteita, etenkin jos kärsit kuivasta ihosta.

Ikääntyvän kuivan ihon hoitoon kannattaa valita tuotteita, joissa on kosteutta iholle sitovia raaka-aineita esimerkiksi hyaluroni happoa, glyceriiniä tai vaikkapa hunajaa. Näiden parina on hyvä huomioida, että kannattaa käyttää ehdottomasti kasvovettä ja kosteuttavia voiteita, ettei käy niin, että ne vetävät kosteuden ihosta puoleensa, jolloin iho voi kuivua entisestään. Kollageenin tuotantoa stimuloiva C-vitamiini on myös ikääntyvän ihon ystävä ihonhoidossa. Antioksidantteja ja ravitsevia kasviöljyjä sisältävät tuotteet ovat loistavia ikääntyvän ihon hoitoon. Jos luet blogipostauksemme vapaista radikaaleista ja antioksidanteista niin olemme ihan varmoja, että sen jälkeen ymmärrät miksi niitä kannattaa käyttää!

Ikääntyvälle ja kuivalle iholle sopivat seerumit


Ikääntyvälle ja kuivalle iholle sopivat silmänympärystuotteet

Ikääntyvän ihon tehohoito

Ihoa voi kuoria kerran viikossa ja tähän kannattaa käyttää entsyymi- ja hedelmähappokuorintoja sekä puhdistavia naamioita. Kuorinnata valmistelevat ihoa vastaanottamaan tehohoidot kuten seerumit ja naamiot, jolloin vaikuttavat aineet pääsevät nopeammin syvemmälle ihoon. Esimerkiksi BYBI Prime Time on todella kätevä käyttää: siinä saat entsyymikuorinnan, raekuorinnan sekä naamion kaikki samassa tuotteessa.


Ikääntyvän ihon tehohoitotuotteetIkääntyvälle iholle suosittelemme ehdottomasti kosteuttavaa naamiota vaikka parikin kertaa viikossa sillä se voi huomattavasti parantaa tilannetta, mikäli kärsit kuivasta ikääntyvästä ihosta. Esimerkiksi antipodesin hunaja naamio on aivan huippu tuote. Nourish Londoilta tullut uutuus probiottinen naamio on myös erittäin toimiva ja mielenkiintoinen raaka-aineiltaan. Olivia Kleinin Cream Wash on siitä hyvä tuote, että sitä voi käyttää myös kosteuttavana naamiona. Balsamit ovat oivia ja riittoisia tuotteita kosteusnaamioiksi mikäli ne tuntuvat liian tuhdeilta päiväkäyttöön. Lisäksi balsamit soveltuvat myös kuivien kynsinauhojen sekä huulien hoitoon, eli ne ovat todellisia monitoimikosteuttajia.


Ikääntyvän ihon tehokosteuttajat


Olemme koonneet jokaiselle ihotyypille sopivat tuotteet "Shoppaile Ihotyypeittäin" kategorian alle. Sieltä löydät kätevästi juuri sinun ihotyypillesi sopivat tuotteet. Esimerkiksi ikääntyvälle iholle sopivat tuotteet löydät tästä linkistä. Olemme valmistelleet myös jokaiselle ihotyypille sopivan räätälöidyn setin, joka sisältää kaikki ihonhoidossasi tarvitsemasi tuotteet. Ikääntyvän kuivan ihon setin löydät täältä.

Lue myös:

Ikääntyvän ihon hoito

Ihonhoidon UKK: Tuleeko voide vai seerumi ensin?

Mitä laatu on sinulle -podcast

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista