0

Ostoskorisi on tyhjä

Miten oppia ostamaan itselle sopivaa kosmetiikkaa?

Miten oppia ostamaan itselle sopivaa kosmetiikkaa?

Mikä on sinulle kosmetiikka ostaessasi tärkeää? Lista voi olla pitkäkin, mutta jos pohdit mikä olisi se yksi asia, joka on kaikista tärkeintä kosmetiikkaostoksilla sinulle niin mitä vastaisit? Veikkaan, että juuri sinun ihollesi hyvää tekevien tuotteiden löytäminen.

Tämä on asia, jonka kanssa huomaamme lähes kaikkien meitä lähestyvien asiakkaidemme painiskelevan. Mistä sitten lähteä liikkeelle ja miten oppia ostamaan juuri itselle sopivaa kosmetiikkaa? Olemme kehittäneet kuukauden mittaisen ihonhoidon verkkovalmennuksen tämän asian perusteelliselle läpikäymiselle ja nyt haluamme tässä blogipostauksessa jakaa muutamat vinkit, joilla pääset alkuun.

Opi ostamaan kosmetiikkaa oikeista syistä

Kosmetiikkaa ostaessaan on todella helppo harhautua “väärille raiteille”. Ympäröihän meitä valtava määrä mainoksia, kavereiden sekä nettipalstojen suosituksia, sosiaalisen median postauksia ja fiilistelyjä tuotteista. Tuotteiden paketit näyttävät houkuttelevilta, tuoksut ovat herkullisia ja ehkä juuri sinun seuraamasi tunnettu henkilö vannoo tuotteen nimeen. Ja kyllähän markkinoinnilla osataan luoda naisille ongelmia ja sitten markkinoida niihin ratkaisuja. Monien yritysten tavoitteena on myydä mahdollisimman paljon, mahdollisimman hyvällä katteella, ehkä juuri sinulle. Kun ajattelee tätä kaikkea voi kosmetiikkaviidakossa kahlaaminen tuntua todella uuvuttavalta. Ostopäätöstä tehdessäsi sinua on harhautettu jo moneen suuntaan. Pidä siis tiukasti mielessä se mitä oikeasti ostamaltasi kosmetiikalta haluat.

Millä perusteella ostat kosmetiikkaa?

Käytän luennoilla usein esimerkkinä seuraavaa vertauskuvaa ravitsevan ruoan ostamisesta, sillä se tuntuu havainnollistavan suhtautumista kosmetiikkaan kaikista helpoiten.

Jos ajattelet itsellesi ravitsevan ruoan ostamista. Miten teet sen? Ostatko ruokaa sen perusteella miltä ruoka näyttää, tuoksuu tai mitä kaverisi suosittelee? Välillähän näin tulee tehtyä, mutta todennäköisesti silloin kun haluat olla varma, että valitsemasi ruoka on ravintorikasta ja sinun tarpeisiisi sopivaa perehdyt ruoan raaka-aineisiin ja kasvatus-/valmistustapoihin.

Huomaan itsekin, että toisinaan teen hyvin aistiperäisiä valintoja ravinnon suhteen ja se on täysin ok. Tärkeintä on kokonaisuus, jonka tulisi olla kehon (kosmetiikassa ihon) terveyttä edistävä. Jos perusteet ovat kunnossa ei satunnaisilla harha-askeleilla ole merkitystä. Tämä sama pätee kosmetiikkaan ja sen hankintaan.

Ostaessaan kosmetiikkaa kannattaa kiinnittää yhtä paljon huomiota pakkauksen tuotesisältöön kuin ruokaa ostaessa. Muutoin on todella helppo harhautua ostaamaan ensinnäkin tuotteita, jotka eivät lähtökohtaisesti ravitse ihoasi (vertaa esimerkiksi ravinnossa roskaruoan ostaminen) ja toiseksi tuotteita, jotka eivät sovi omalle iholle. Voit lukea lisää tästä aiheesta blogipostauksessamme "Miksi sinun kannattaa perehtyä kosmetiikan ainesosiin".


Mistä aloittaa kun ostat kosmetiikkaa?

Laadimme helpon viiden kohdan listan, jota hyödyntämällä otat jo ison askeleen lähemmäs oikeanlaisen kosmetiikan ostamista.

1. Tunnista ihotyyppisi

Jotta osaat ostaa juuri sinulle sopivaa kosmetiikkaa on ensin hyvä tietää mikä oma ihotyyppisi on. Jokaisella meistä voi olla piirteitä useammasta ihotyypistä ja ihollamme on erilaisia tarpeita eri vuodenaikoina joten ihoa kannattaa tarkkailla ja kuunnella jatkuvasti sen sijaan, että lukitsee vastauksensa loppuiäksi ja hoitaa ihoaan sen mukaan.

Ihotyyppiään tunnistaessa ja siihen perustuvaa hoitoa pohtiessa on tärkeää myös olla lankeamatta yleisiin harhakuviin siitä miten kutakin ihotyyppiä tulisi hoitaa. Tyypillisesti kuvitellaan, että esimerkiksi rasvoittuvaa/akneihoa tulisi pestä tehokkaasti ja erityisen puhdistavilla tuotteilla, jotta rasva saadaan pois iholta. Tämä kuitenkin vie monesti suoraan ojasta allikkoon. Monet myös luulevat ihotyyppinsä olevan aivan toinen kuin mikä se todellisuudessa on sillä ihoa on hoidettu sille soveltumattomin tavoin (lue: tyypillisesti liian rankalla kädellä tai paljon). Mikäli kaipaat apua omalle ihotyypille sopivan kosmetiikan valinnassa kannattaa kurkata “ihotyypeittäin shoppailu” -kategoriamme. Sieltä löydät hoito-ohjeita ja vinkkejä kullekkin ihotyypille sekä valikoiman juuri sinun ihotyypillesi sopivia ja sille hyviä raaka-aineita sisältäviä tuotteita. Mikäli tämä aihepiiri kiinnostaa niin jää kuulolle, sillä julkaisemme ensi viikolla postauksen ihotyyppeihin liittyn.

2. Muista mitä tarvitset

Kun tiedät ihotyyppisi ja ymmärrät mitä ihosi tarvitsee pidä tämä visusti mielessäsi tehdessäsi kosmetiikkaostoksia. On hyödyllistä tehdä itselleen jopa lista niistä tuotetyypeistä ja raaka-aineista, joita on hyvä suosia. Sillä kuten ruokaostoksilla, myös kosmetiikkaostoksilla on helppo sortua heräteostoksiin. Tällöin rahaa kuluu hukkaan ja usein purkkeja jää pyörimään kaappien nurkkiin. Mieti siis aina mitä ihosi tarvitsee ja tarkastele tuotteita sen avulla.

3. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?

Tee lista asioista, jotka sinulle ovat tärkeitä. Vegaanisuus? Luomupitoisuus? Kotimaisuus? Joku tietty raaka-aine? Tai et ehkä halua, että tuotteesi sisältää jotain tiettyä raaka-ainetta. Monissa verkkokaupoista on hakutoiminto, jonka avulla pystyt lajittelemaan tuotteita. Kun mietit mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja yhdistät ne sen kanssa mitä tarvitset, karsiutuu tuotejoukosta automaattisesti tuotteita, jotka eivät vastaa sinun tarpeitasi. Voit myös kokeilla esim Cosmethics-appiä, jonka avulla voi sortata tuotteita sen perusteella mitä raaka-aineita et halua tuotteen sisältävän.

4. Unohda brändäys ja markkinointilupaukset

Kosmetiikkaostoksilla kannattaa ensisijaisesti heittää romukoppaan brändäys, markkinointisloganit, paikka missä sitä myydään, suositukset ja se miltä paketti näyttää tai tuote tuoksuu. Kun lähdet ostoksille pidä mielessä mitä ihosi tarvitsee ja tarkastele tuotteita sekä niiden markkinointilupauksia aina sen kautta. Muista myös ystäviltä tai netistä suosituksia pyytäessäsi kertoa millaiseen tarpeeseen tuotetta haet ja siltikin tarkistaa itse vielä tuotteen taustat. On hyvä muistaa, että vielä harva suosituksia antava muistaa huomioida myös kysyjä tarpeen, jonka vuoksi moni suosittelee tuotteita omien hyvien kokemuksien vuoksi. Se ei kuitenkaan takaa, että tuo tuote sopisi juuri sinulle.

5. Lue aina ainesosalista!

Kun menet ostoksille tai shoppailet kosmetiikkaa verkossa ja näet sinua kiinnostavan tuotteen tarkastele aina sen ainesosalistaa. Tarkista etenkin, että jos tuotetta markkinoidaan tietyllä sinua kiinnostavalla ja ihollesi hyödyllisellä raaka-aineella, että tuota ainesosaa löytyy tuotteesta riittävissä määrin. Tässä huomattavaa on, että eri tyyppisiä raaka-aineita tarvitaan erilaisia määriä. Jauhelihakastikkeeseen tarvitaan vain hyppyselliset eri mausteita kun taas jauhelihaa tulisi olla runsaasti, onhan sen ko. annoksen pääraaka-aine. Näin on myös kosmetiikassa. Esimerkiksi arganöljyllä mainostettavan vartalovoiteen, jossa arganöljy on aivan ainesosaluettelon loppupäässä ei voi katsoa antavan sinulle niitä hyötyjä, joita puhdas arganöljy tai tuote, jossa argan löytyisi top 5 raaka-aineista antaisi. Toisaalta esimerkiksi uutteisiin tai muihin erikoisempiin raaka-aineisiin kuten peptideihin tai vaikkapa koentsyymi Q10 tehoaan perustavassa tuotteessa nämä raaka-aineet ovat INCI luettelon loppupäässä sillä niitä tarvitaan aina vain pieniä määriä. Tällöinkin on hyvä katsoa, että myös muut, etenkin tuotteen pääraaka-aineet, ovat omalle ihollesi sopivia.

Ainesosalistojen lukeminen voi tuntua hankalalta, mutta niistä oppii helposti tarkastamaan tietyt perusasiat, jolla varmistaa, että tuote on sitä mitä se lupaa. Tätä tulemme myös käsittelemään blogissamme lähiaikoina ja raaka-aineiden INCI nimille löytää helposti googlettamalla tai www.incihaku.fi palvelua käyttämällä selvennöksen.

Kohti toimivampaa ihonhoitoa ja tyhjempää kylpyhuoneenkaappia

Keväällä tekemämme kyselytutkimuksen (N=1250) mukaan jopa kolmannes suomalaisista naisista tekee toistuvasti hutiostoksia kosmetiikkaa ostaessaan. Yli 77% naisista tekee näitä useamman kerran vuodessa. Meidän missiomme on auttaa kuluttajia löytämään juuri itselleen sopivat ja ihoa oikeasti hoitavat tuotteet, ilman höttöä ja turhia lupauksia. Näin myös ympäristö ja kukkaro kiittävät kun turhilta hutiostoksilta vältytään.

Haluatko kuulla saada lisää ilmaisia vinkkejä kauneudenhoitoon ja oppia hoitamaan ihoasi paremmin? Seuraa blogiamme, tilaa uutiskirjeemme ja seuraamalla meitä somessa Facebookissa jaInstragramissa.

Ihonhoidon asiantuntija, TwistBe perustaja Veera Brückler

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista