Puhdas kosmetiikka - terve keho ja rauhaisa mieli

08. 10. 2015

Puhdas kosmetiikka - terve keho ja rauhaisa mieli

Olemme kautta aikain ehostautuneet ja huolehtineet hygieniastamme erilaisin tuottein. Ensin luonnosta löytyvien asioiden, sittemmin myös synteettisesti valmistettujen tuotteiden, avustuksella. Kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita on olemassa tuhansittain ja lainsäädäntö niiden käyttöön liittyen vaihtelee merkittävästi esimerkiksi Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä.

Vaikka Euroopassa monet USA:ssa sallitut aineet ovatkin kiellettyjä ja luovat siten meille turvallisuuden tunnetta, tulee kuitenkin jatkuvasti ilmi uusia tapauksia, missä synteettisten aineiden on tutkittu aiheuttavan erilaisia terveysriskejä kuten allergioita, syöpäkasvaimia ja hormonitoiminnan horjumista. Myös kerrannaiskäytön vaikutuksia tutkitaan liian vähän. Käytämme kuitenkin jokainen päivittäin melko useaa kosmetiikkatuotetta ihollamme.

TwistBe:n tarina lähti liikkeelle juurikin huolesta käyttämäämme kosmetiikkaa kohtaan - ja palavasta halusta löytää kaikille turvalliset ja toimivat tuotteet.

Toki allergiaoireita ja liikakäytöstä aiheutuvia ongelmia voi syntyä myös luonnollisesta kosmetiikasta - toisaalta kehomme on luotu toimimaan yhteen puhtaiden luonnon antimien kanssa ja siksi uskomme niin vahvasti luomuun. Synteettista kosmetiikkaa on monesti tehostettu erilaisin ainein (esim PEG- ja PPG -emulgaattorit), jotka auttavat tehoaineita imeytymään syvemmälle ihokerroksiimme. Näin tehtäessä ei kuitenkaan voida kontrolloida mitä ihoomme imeytyy syvemmälle ja mahdollisesti jälleen sitä kautta verenkiertoomme. Kosmetiikka ei saisi imeytyä verenkiertoomme, mutta esimerkiksi fysiologian professori Jorma Topparin mukaan verestämme löytyy kosmetiikastakin peräisin olevia kemikaaleja.

Voiko kosmetiikka siis imeytyä verenkiertoomme ja sitä kautta kemikaalit päästä eripuolille kehoamme?

Kysymykseen ei ole yhtä selkeää vastausta, ja meillä Pohjoismaissakin viranomaisohjeistukset kosmetiikan käytön suhteen vaihtelevat merkittävästi. On paljon vakuuttelua kemiaan perustuen ja erilaisten esimerkkien voimin, että on mahdotonta, että ihoon imeytyisi mitään. Samaan aikaan on kuitenkin paljon tuotteita, joiden on kiistatta todettu imeytyvän verenkiertoomme asti kuten eteeriset öljyt, hiusvärit, lääkelaastarit ja liuottimet. Niinpä kosmetiikan imeytymisvaikutuksista keskustellaan jatkuvasti. Tanska on edelläkävijä tiukkojen suosituksien kanssa, ympäristöministeriön ohjeistaessa välttämään tai ainakin vähentämään kosmetiikan käyttöä raskauden ja imetyksen aikana. Syynä tähän on vahva epäilys siitä, että kosmetiikka saattaisi olla syynä lisääntyvään lapsettomuuteen ja varhaistuneeseen puberteettiin. Vielä on aivan liian vähän tutkimustietoa ja kokemusta siitä, miten monet synteettiset raaka-aineet vaikuttavat meihin pitkäkestoisen käytön aikana tai äidiltä sikiölle siirtyessä. Sen vuoksi me uskomme, että on fiksua pelata tässä asiassa varman päälle ja suosia luonnollisia, puhtaita raaka-aineita. Sekä myös pitää täysin meikittömiä ja kosmetiikkavapaita päiviä ja antaa ihollesi täydellistä rauhaa silloin tällöin!

Tämä on aihe, johon tulemme palaamaan vielä syväluotaavamminkin.

Mistä tunnistan puhtaan kosmetiikan?

Hyvä merkki puhtaasta ja luonnollisesta kosmetiikasta on se, että tuotteen INCI eli ainesosaluettelo kuulostaa jossain määrin selkokieliseltä. Kasviperäiset raaka-aineet merkitään INCI -listaan latinankielisellä nimellään ja ovat sen vuoksi tunnistettavia vaikket täysin tietäisi mitä ne tarkoittavat. Esimerkiksi:

helianthus annuus (auringonkukkaöljy)
vs.
Cyclomethicone
(eräänlainen silikoni)

Luomukosmetiikan suosiminen on myös ekoteko. Perinteisessä kosmetiikassa käytettään reilusti raaka-aineita kuten parabeeneja ja ftalaatteja, jotka ovat luonnon ekojärjestelmälle hankalia eivätkä siten hajoa luonnossa - kertyen sitä kautta luontoon ja taas juoma- ja suihkuvesiimme.

Voiko luonnollinen kosmetiikka toimia?

Sen lisäksi, että halusimme löytää TwistBe:n valikoimaan puhtaimmat tuotteet, edellytimme niiden toimivan moitteettomasti sekä sopivan meidän jokaisen kukkarolle. Tämän yhdistelmän löytäminen ei kaikkien tuoteryhmien kohdalla ollut helppoa, mutta onnistuimme siinä. Sen vuoksi uskomme, että pystymme tarjoamaan juuri sinulle sopivia tuotteita, joita käyttäessäsi et joudu murehtimaan voiko tuotteen pitkäaikainen käyttö olla kehollesi haitallista. Eli kyllä - toimivat ja luonnolliset meikit, saippuat, shampoot ja kaikki muut tuotteet kauneudenhoitoosi ovat olemassa!


Kirjoita kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua.

Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Neurosonic hoito - keino parantaa palautumista, unen laatua ja omaa hyvinvointia
Neurosonic hoito - keino parantaa palau...

17. 07. 2020

Suomalaisesta Neurosonic innovaatiosta saa apua unen laadun parantamiseen, rauhoittumiseen, palautumiseen sekä akuutteihin pää- ja lihassärkyihin!

Tervetuloa kokeilemaan TwistBen hoitolal...

Lue lisää
7 tapaa vähentää selluliittia
7 tapaa vähentää selluliittia

15. 07. 2020

Selluliitti ei lähde muutamassa viikossa; tilanteen paranemiseen voidaan tarvita jopa vuosia.

Älä kuitenkaan lannistu, sillä kun hyviä asioita ja toimintamalleja lisää arkeen pikkuhiljaa,...

Lue lisää
Meikki ja aurinkosuojat
Meikki ja aurinkosuojat

08. 07. 2020

Meiltä kysytään varsinkin kesäaikaan paljon sitä, miten parhaiten yhdistää meikki ja aurinkosuojatuotteet.

Valikoimissamme näitä on monia, ja joissa erityisen...

Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi