TOP 10 KAUNEUSRUOAT: NRO 7 HUNAJA

05. 03. 2019

TOP 10 KAUNEUSRUOAT: NRO 7 HUNAJA

Me TwistBellä suhtaudumme ihonhoitoon aina kokonaisvaltainen hyvinvointi huomioon ottaen. Siksi puhumme usein esimerkiksi unen, ruokavalion sekä palautumisen vaikutuksesta ihon kuntoon. Meiltä kysytäänkin usein kuinka hoitaa ihoa ravintolisien sijaan ruokavalion avulla. Niinpä päätimme koota Top 10 suosikkikauneusruokamme blogiimme. Tällä kertaa vuorossa on listan nro 7: hunaja.

Hunaja on ihana luonnollinen makeuttaja, jota voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Hunajaa voi käyttää makeutuksena tavallisen sokerin sijasta ja se sopii loistavasti ruoanlaittoon, leivontaan ja sellaisenaan nautittavaksi. Saat esimerkiksi helpon, herkullisen ja nopean välipalan sekoittamalla hunajaa, maustamatonta jogurttia, tuorepuuroa sekä tuoreita marjoja!

On hyvä huomioida, että hunajalla on verensokeria nostava vaikutus ja kuten kävimme läpi kehon rytmejä käsittelevässä podcastissä nro 37, sillä on oma vaikutuksensa ihon kuntoon.

Tästä syystä Diplomiravintoneuvojamme Annina Francioso kehottaa huomioimaan tämän ja esimerkiksi nauttimaan hunajan hyvälaatuisen kuidunlähteen kanssa, joka tasapainottaa verensokeria nostavaa vaikutusta.

Esimerkkejä laadukkaista kuidunlähteistä, joita voit helposti ottaa osaksi nykyistä ruokavaliotasi

Miksi hunaja on hyvä hyvinvoinnin kannalta?

Hunaja sisältää meille tärkeitä aineita kuten vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja sekä aminohappoja. Hunaja on melkoinen tehopakkaus, sillä vaikka yksittäisiä ravintoaineita ei ole määrällisesti paljon, on hunajalla todettu olevan merkittäviä hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

Hunajan on todettu muun muassa parantavan muistia sekä hermoston toimintaa vähentämällä hermostuneisuutta sekä masentuneisuutta. Hunajan yksittäisiä komponentteja on tutkittu melko vähän, mutta tutkijat arvioivat, että hunajasta löytyvien useiden eri mikroravinteiden yhdistelmästä johtuen hunajalla on sille ominaiset mielettömät antioksidanttiset vaikutukset.

Hunajan antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi sitä käytetään muun muassa yskän ja kipeän kurkun hoitoon. Erityisen korkealaatuisen hunajan on nostavan vastustuskykyä virustauteja vastaan.

Miksi hunaja on hyvä ihonhoidon kannalta?

Puhumme usein siitä, kuinka monet ihon ongelmat johtuvat sisältäpäin kumpuavista epätasapainotiloista. Hunaja vaikuttaa monipuolisesti ja positiivisesti useaan eri toimintoon kehomme sisällä sen antibakteeristen ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta. Sen vastustuskykyä tukevan vaikutuksensa ansiosta se on erinomainen tuki ihon terveyttä tukevaan ruokavalioon. Hunaja onkin kauneusruokaa parhaimmillaan, sillä se vaikuttaa erittäin positiivisesti hyvinvointiimme kokonaisvaltaisesti ja tästä syystä hunaja on hyvä myös ihonhoidon kannalta.

Miten hunajaa voi käyttää ulkoisesti ihonhoidossa?

Hunajaa on käytetty ihonhoidossa sekä monipuolisesti sairauksien hoidossa maailmanlaajuisesti erittäin laajalti. Hunajaa on raportoitu käytettävän muun muassa haavojen hoidossa, tulehduksiin sekä jopa vatsaongelmien hoidossa. Kuumentamattoman ja vähän prosessoidun hunajan antibakteeriset ominaisuudet tekevät siitä erityisen kiinnostavan ihonhoidon raaka-aineen epäpuhtauksien kanssa kamppailevalle. Hunaja voidaankin pitää eräänlaisena luonnon omana antibioottina.

Olet ehkä törmännyt hunajaan myös ihonhoitotuotteissa, sillä hunaja muun muassa pehmentää ja kosteuttaa ihoa. Hunaja sopii esimerkiksi epäpuhtaalle iholle antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi. Hunajasta voi tehdä myös kirkastavan naamion ja käyttää sitä kasvojen kuorintaan. Hunaja onkin todellinen monitoimituote!

TwistBen valikoimassa muun muassa nämä kosmetiikkatuotteet sisältävät hunajaa:

Mistä tunnistaa hyvän hunajan?

Kysyimme asiaa kotimaista, korkealaatuista ja minimaalisesti prosessoitua hunajaa valmistavan Sugar Daddiesin perustajilta. Heidän mukaansa on hyvä tiedostaa, että kaikki hunajat eivät ole samanlaisia. Hunajan makuun sekä laatuun vaikuttavat kukat, joista hunaja on pölytetty sekä alue, jossa mehiläistet ovat eläneet.

Sugar Daddies vinkkaa, että helpoin huomioitava asia laadukkaamman hunajan ostamisessa on suosia kotimaista hunajaa. Suomalainen hunaja on usein laadukkaampaa kuin ulkomailta tuotu hunaja, sillä Suomessa hunajaa harvoin käsitellään sen ominaisuuksia heikentävillä metodeilla kuten pastöroinnilla tai kuumentamisella.

Sokerisiirapeilla hunajan jatkaminen sekä muuten heikkolaatuinen hunaja ovat puolestaan ongelmia, joihin saattaa törmätä ulkomaisia hunajia ostettaessa. Etenkin ulkomaisissa hunajissa voi olla todella merkittäviä laatueroja.

Sugar Daddies kertoo, että mikäli haluaa varmistaa ostavansa vastuullisesti tuotettua hunajaa, kannattaa suosia läpinäkyvää tuotantoketjua ja ostaa hunajansa asialleen omistautuneilta pienviljelijöiltä.

Lue myös:

TOP 10 kauneusruoat: Kaikki kirjoitukset

Suomen ensimmäinen ihonhoidon podcast

Kirjoittaja:
Kati Partanen

Ihonhoidon asiantuntija, TwistBen perustaja ja markkinointijohtaja


Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Ihana iho hemmottelumessut 2020
Ihana iho hemmottelumessut 2020

12. 10. 2020

I love me -messut siirtyivät syksyyn 2021, mutta me Twistbellä päätimme järjestää oman messutapahtuman niiden tilalle: Ihana iho -hemmottelumessut.

Katso tästä koko ohjelma sekä verkkoka...

Lue lisää
Miten puhdistusöljyä käytetään?
Miten puhdistusöljyä käytetään?

06. 10. 2020

Laadukkaat puhdistusöljyt ja -balsamit ovat ihoystävällisimpiä ihon puhdistustuotteita. Niiden avulla voidaan tehdä perusteellinen kasvojen syväpuhdistus, joka ei kuitenkaan horjuta ihon omia to...

Lue lisää
Maskne eli kasvomaskien aiheuttamat iho-ongelmat
Maskne eli kasvomaskien aiheuttamat iho...

30. 09. 2020

Kasvomaskien käytön myötä ovat kysymykset ja murheet niiden tuomista iho-ongelmista niin ikään nousseet pinnalle.

On syntynyt myös uusi käsite - maskne.

Löydät oppaastamme ohjeet m...

Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi