0

Ostoskorisi on tyhjä

Miten valita tuotteet jos ihoni tuntuu olevan useaa ihotyyppiä?

Miksi iho tuntuu olevan useaa eri ihotyyppiä?

Asiakkailta saamamme palautteen mukaan voi olla välillä vaikeaa ostaa itselleen sopivaa kosmetiikkaa. Etenkin jos iho tuntuu olevan montaa eri ihotyyppiä, voi olla vaikeaa valita hoito-ohjeista ja tuotteista itselle sopivat.

Tunnistatko itsesi esimerkiksi näistä:

“En osaa tunnistaa omaa ihotyyppiäni.”

“En tiedä mikä ihotyyppini on sillä se taitaa olla sekoitus useampaa!"

"Ihoni on nopeasti rasvoittuva pintakuiva sekaiho, joka on herkkä ja rosaceaakin on, lisäksi kärsin edelleen 36-vuotiaana epäpuhtauksista, minkä ihotyypin mukaan ostan tuotteeni?”

“Mun iho on herkkä, finnejä tulee ja se kuivuukin, miten tätä oikein hoidetaan”

Lue alta Twistben kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijoiden Katin ja Veeran vinkit mitä tehdä, jos tuntuu vaikealle tunnistaa oman ihon tarpeet ja ostaa itselle sopivat tuotteet.

Voit myös kuunnella aiheesta seuraavan podcastin:

Mitä ihotyypin tunnistamisesta pitäisi tietää?

Moni meistä kuuluu useampaan tyyppiin ja toisaalta moni meistä ei ole koko ikäänsä samaa ihotyyppiä. Tietyt rakenteelliset asiat ihossa määräävät perusihotyypin, mutta elämäntilanteen vaihtelut, muutokset hormonitasapainoissa ja elintavoissa vaikuttavat siihen, miksi ihon tilanne elää: esimerkiksi raskauden jälkeen saatta puhjeta hormonaalinen akne, stressi voi laukaista ruusufinnin.

Toisaalta taas esimerkiksi yhtäkkiset muutokset ihon kunnossa kielivät enemmän siitä, että jokin joko ulkoisissa tai "sisäisissä" ihonhoitoon liittyvissä asioissa ei ole kunnossa ja että iho sekä keho ovat kuormittuneita. Tämän tunnistat siitä, jos iho on aina ollut tietynlainen ja sitten sen kunto muuttuu äkillisesti. Tällöin saatat siis itse aiheuttaa itsellesi iho-ongelman.

Piirteet ja taipumukset, jotka sinulla ovat aina olleet, esimerkiksi couperosa, jossa posket punoittavat helposti lämpötilan vaihteluista, tietyistä ruoista/juomista tai muiden tekijöiden takia ei yleensä ole ohimenevä asia, vaan ihon rakenteesta johtuva ihon taipumus toimia tietyllä tavalla.

Miksi iho tuntuu olevan useaa eri tyyppiä?

Yksi tyypillisin tilanne mikä aiheuttaa fiilliksen, että iho on useaa tyyppiä on se, että sitä hoidetaan väärin. Tilanne pahenee entisestään yleensä tämän jälkeen, kun yritetään korjata kaikkea kerralla ottamatta huomioon ja korjaamatta sitä mikä ihon epätasapainon on alunperin aiheuttanut.

Eli sanotaan vaikka, että peset ihoa liian pesevillä tuotteilla. Tästä syystä ihon uloimman kerroksen toiminta menee epätasapainoon. Iho alkaa rasvoittua, ja siihen saattaa tulla epäpuhtauksia. Lähdet korjaamaan ihoa pesemällä sitä entisestään, käyttämällä finneille vahvoja aineita, skippaat kasvoveden, etkä kosteuta ihoa kunnolla, koska pelkäät sen tukkivan ihon ja aiheuttavan lisää finnejä.

Tällaisessa itseaiheutetun iho-ongelman kierteessä tilanne voi eskaloitua tosi pahaksikin.

Kuluttajien kannalta on haasteellista se, että kaupoissa on myynnissä tuotteita, jotka eivät ole järkeviä ihon hyvinvoinnin kannalta.

On itseasiassa todella helppoa aiheuttaa itselleen iho-ongelmia. Etenkin jos ei ymmärrä mitä ostaa ja miten se vaikuttaa omaan ihoon lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Sokkona tuotteiden ostaminen ymmärtämättä ihon toimintaa on yksi suurin tekijä itseaiheutettuihin iho-ongelmiin.

Aivan kuten painonpudotuksesta unelmoivalle voi olla haasteellista, että kaupoissa on myynnissä paljon asioita, joilla ei ole mitään tekemistä terveellisen ravinnon kanssa, vaikka kuinka niiden kyljessä lukisi "treenaajan unelma" tai "proteiinipatukka painonpudotukseen".

On ymmärrettävä mitä valintoja tekee, ja mitkä niiden valintojen vaikutukset ovat.

Toinen yleinen syy on, että tietyille ihotyypeille on tyypillistä "monivivahteisuus". Esimerkiksi couperosaiho on tyypillisesti myös herkkä ja kuiva, sekaihoon tulee helposti finnejä. Tällöin on tärkeää ymmärtää, mitkä raaka-aineet ovat niitä, jotka vastaavat oman ihon tarpeisiin, eikä shoppailla sokkona.

Miten hoitaa ihoa jos tuntuu, että se on useampaa eri ihotyyppiä?

Tyypillisesti kun perusasiat laitetaan kuntoon, niin turhat oireet katoavat ja on helpompi hahmottaa se oma ihan "oikea ihotyyppi." Etenkin jos ihon kunto on muuttunut ja se, että iho tuntuu olevan montaa eri ihotyyppiä on ikäänkuin itseaiheutettua.

Jos on monta oiretta samaan aikaan, keskeistä on tunnistaa akuutein ja hoitaa ensin sitä!

Jos esimerkiksi iho reagoi kaikkeen: herkästi reagoiva, epäpuhtauksia, kuivuutta, tulehduksia. On tosi luonnollista keskittyä finnien hoitamiseen ja ne nähdään jotenkin aina suurimpana pahana. Se kuitenkin ohjaa monesti ihonhoitoa liian rankkaan suuntaan. Tälläisessä tilanteessa voisi olla tärkeämpää hyväksyä, että finnien hoitaminen ei ole ensimmäinen juttu, vaan ihon rauhottaminen.

Esimerkiksi finnit voivat rauhoittua muiden asioiden korjaamisen myötä jopa ihan itsestään. Olisikin tärkeää pohtia mihin iho reagoi kaikista eniten ja antaa apua siihen, jotta iho pääsee korjaamaan itseään ja omaa toimintaansa.

Hyvä paikka lähteä liikkeelle korjaamaan perusasioita, on esimerkiksi ladata meidän ilmainen ihonhoidon oppaamme, jossa opetamme välttämään 3 suurinta virhettä ihonhoidossa. Jos puolestaan tuntuu liian hankalalle edetä asian kanssa yksin, voi aina kääntyä meidän puoleen esimerkiksi ihonhoitorutiinin analyysin merkeissä.

Kun eliminoidaan itseaiheutetut iho-ongelmat on helpompi nähdä mikä oma ihotyyppi oikeasti on.

Myymälässä tai messuilla kerromme asiakkaille usein esimerkin, mikä nyt on ehkä vähän hassu, mutta antaa vertauskuvan iho-ongelmille: Jos potkit jalkaasi seinään ja pyydät kaverilta siihen laastaria, koska varpaassa on haava, niin toki sen laastarin voi joku sinulle antaa, mutta haava jalassa ei katoa mihinkään jos et lopeta potkimista.

Ihonhoidossa on siis tosi tärkeää hoitaa iho-ongelman SYY ensin ja sitten vasta tarkastella, mikä oma ihotyyppi oikeasti on.

Itseaiheutettujen iho-ongelmien korjaamisen jälkeen iho voi silti olla useampaa ihotyyppiä esimerkiksi kuiva ja couperosa. Ihoa on silloin kuitenkin helpompi hoitaa, aika usein silloin tarvitsee myös vähemmän tuotteita ja iho on paremmassa kunnossa.

Miten päästä eroon itseaiheutetuista iho-ongelmista?

Avainasemassa on ehdottomasti se, ettei vaan laastaroida oireita vaan määritetään mahdollisten ongelmien alkuperäinen syy. Myös se, että havainnoidaan aidosti mistä ihon kunto koostuu, on erittäin oleellisessa asemassa. Voimme vahingoittaa sekä hoitaa ihoa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Siksi sanomme aina että: ”Ihonhoito kosmetiikalla on pelkkä kakun kuorrutus. Kaikki muu mitä teet on itse kakku”

Jos Twistben ihonhoidon metodi pitäisi tiivistää jotenkin, menisi se lyhykäisyydessään näin:

  1. Eliminoidaan ihoa kuormittavat tekijät, kuten vääränlaiset puhdistustuotteet
  2. Valitaan tuotteet, jotka sisältävät niitä raaka-aineita, jotka ovat ihon biologian näkökulmasta järkeviä ja vastaavat sinun ihosi tarpeita
  3. Katsotaan mihin ihon kunto asettuu
  4. Selvitetään kehon sisältäpäin kumpuavan epätasapainotilan syy ja hoidetaan se

Tämän lähestymistavan avulla asiakkaamme sanovat, että heidän ihonhoitorutiininsa on yksinkertaisempi, tuotteisiin menee vähemmän rahaa ja iho on paremmassa kunnossa kuin ikinä.

Mitä jos ihon tasapainottamisen jälkeen ihoni tuntuu silti olevan montaa eri ihotyyppiä?

On melko yleistä, että iho saattaa olla esimerkiksi rasvoittuvan, normaalin, kuivan ja sekaihon välimaastossa. Se voi tuntua ja kuulostaa monimutkaiselta, mutta ihonhoidon kauneus piilee siinä, että loppujen lopuksi näidenkin ihotyyppien hoito-ohjeet ovat hyvin samanlaiset ja hienosäätö ja ihon tarpeisiin vastaaminen tehdään valitsemalla tuotteet, joissa on juuri niitä raaka-aineita tarpeeksi, joita ihosi tarvitsee.

Suosittelemme käytännössä kaikille ihotyypeille päivittäiseen ihonhoitoon vain 3-4 oikein valittua tuotetta. Tuotteiden määrä tai niiden sisältämä raaka-aineiden määrä eivät siis korreloi hyvän ihon kunnon kanssa. Määrä ei korvaa laatua eikä enemmän ole automaattisesti parempi.

Mitkä tuotteet kaikki tarvitsevat onnistuneeseen ihonhoitorutiiniin ihotyypistä riippumatta?

  1. Laadukas ja omiin tarpeisiin sopiva puhdistusaine (balsami, öljy tai maito, unohtakaa geelit ja vaahdot!)
  2. Kasvovesi, jota käytetään kosteutukseen ei puhdistukseen! Tässä raaka-aineilla on todellakin merkitystä
  3. Kasvoöljy, toimii hyvin yövoiteen asemasta, kuivaihoiset usein voivat käyttää tätä seka aamuisin, että iltaisin
  4. Kasvovoide, moni pitää kasvovoiteesta aamuisin ja etenkin rasvoittuvalle iholle voi tuntua mukavammalle laittaa voide meikin alle kuin kasvoöljy.

Silmänympärysvoide seuraa näiden lisäksi aina bonuksena.

Silmänympärysiho on huomattavasti ohuempaa ja myös ryppyaltista aluetta, jonka vuoksi sille on perusteltua olla oma hoitotuote.

Seerumia taas voisi ajatella ihonhoidossa kuten ravintolisiä ruokailussa: niitä käytetään kuuriluonteisesti tiettyyn tarpeeseen. Ei siis ole välttämättä ollenkaan tarpeenmukaista käyttää seerumia koko ajan. Niitä on myös hyvä vaihdella vuodenaikojan ja tarpeen mukaan. Seerumilla voi tuoda rutiiniin lisää kosteutusta, hillitä epäpuhtauksia tai rasvoittuvuutta tai ennaltaehkäistä ennenaikaista ikääntymistä.

Miten helposti valita omalle ihotyypille sopivat tuotteet?

Olemme tehneet eri iho-tyypeille hoito-ohjeet sekä tarkkaan valikoidut tuotesuositukset sivuillemme sekä joistakin ihotyypeistä on lisäksi tehty erilliset podcastit. Löydät ne verkkokauppamme "shoppaile ihotyypeittäin" -kategoriasta.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua! Meihin voi aina olla yhteydessä tuotteiden valintaan sekä ihonhoidossa askarruttaviin kysymyksiin liittyen sivumme alareunasta löytyvällä chatillä, puhelimella, sähköpostilla, tai tulemalla käymään myymälällämme.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista