0

Ostoskorisi on tyhjä

Psoriasis: mikä se on ja miten sitä tulisi hoitaa?

Psoriasis

Psoriasis eli psoriaasi on monimuotoinen, krooninen ja usein perinnöllinen immuunivälitteinen sairaus, jota esiintyy noin kahdella prosentilla Suomen väestöstä. Sen tunnistaa vartalon iholla olevista tarkkarajaisista, punoittavista sekä hilseilevistä läiskistä, joihin voi liittyä voimakasta kutinaa. Psoriasis ei rajoitu vain iholla oleviin oireisiin, vaan se voi iskeä myös kynsiin ja niveliin. Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta iholla olevia oireita voidaan helpottaa hyvällä ihonhoidolla.

Psoarisiksen oireilu ja sen taustasyyt ovat aina yksilöllisiä, mutta oikealla kokonaisvaltaisella hoidolla oireet on mahdollista saada remissioon. Tällöin on tärkeää huomioida hoidossa ulkoisen ihonhoidon lisäksi myös elintapavalinnat ja sisäinen ihonhoito.

Psoriasiksessa ihosolujen uusiutumissykli on nopeutunut ja kuollutta ihosolukkoa kertyy ihon pintaan nopealla tahdilla. Laukaisevana tekijänä on useimmiten oman puolustusjärjestelmän ylivirittäytyminen ja tästä johtuva ihosolujen nopeutunut kasvu. Tällainen voi olla esimerkiksi jokin infektio, kuten angiina, mutta myös stressillä, hormonaalisella muutoksilla sekä elintavoilla on havaittu olevan yhteyttä psoriasiksen puhkeamiseen.

Psoriasiksen esiintyminen ja sairauden eri muodot

Psoriasista voi esiintyä missä tahansa iholla, mutta tyypillisimpiä esiintymispaikkoja sille ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Iholla olevien oireiden vaikeusasteeseen sekä oireiluun liittyy myös aaltoilevuutta ja psoriasista sairastavalla voi olla pitkiäkin ajanjaksoja, jolloin oireet ovat lievempiä tai ne voivat hävitä jopa kokonaan. Myös vuodenajoilla on vaikutusta oireiden voimakkuutteen. Kesällä iho voi usein paremmin korkeamman ilmankosteuden ja auringon valon ansiosta ja talvella puolestaan ihon kuivuessa oireet ovat voimakkaampia.

Psoriasikseen liittyvät iho-oireet voivat vaihdella muutamasta läikästä laajemmalla oleviin ihoalueisiin. Oireiden vaihtelevuutta on myös psoriasiksen eri tyyppien välillä, joista yleisin on läiskäpsoriaasi. Sen oirekuvaan kuuluvat erikokoiset paksuuntuneet läiskät, joita on useimmiten kyynärpäissä, polvissa ja ristiselässä. Läiskien koko voi myös vaihdella pienistä, kämmenenkokoisiin ja tätä isompiin alueisiin.

Muita psoriasiksen muotoja ovat pisarapsoriasis, taivepsoriasis sekä märkärakkulainen psoriasis. Pisaraprosiasiksen tunnistaa koko keholla olevista pienistä hilseläiskistä ja se voi puhjeta esimerkiksi nielurisatulehduksen jälkeen. Taivepsoriaasis puolestaan esiintyy nimensä mukaisesti kehon taivekohdissa sekä ihopoimuissa ja siinä läiskät ovat tarkkarajaisia, punoittavia ja hilseettömiä. Märkärakkulaisessa psoriaasiksessa iholla on kellertäviä ja pieniä märkärakkuloita ja niihin voi liittyä voimakasta kutinaa. Rakkulat tyypillisesti ilmaantuvat kämmeniin ja jalkapohjiin, mutta vaikeimmassa muodossa rakkuloita voi olla myös muualla kehossa.

Miten hoitaa psoriasis ihoa? 

Psoriasista hoidettaessa kokonaisvaltainen ote on kaiken a ja o eli on tärkeä huomioida myös elintavat ihonhoidossa kosmetiikan ohella. Jos hoidossa keskitytään vain ulkoiseen ihonhoitoon eli hoitoon kosmetiikkatuotteilla on vaikea saada yhtä hyviä tuloksia. Psoriasiksessa kehon immuunipuolustus on ylireagoiva, joka puolestaan pitää yllä tulehdusta. Ruokavalinnoissa kannattaakin keskittyä ärsytystä aiheuttavien ruoka-aineiden eliminointiin sekä suolen limakalvojen vahvistamiseen.

Vinkit psoriasiksen hoitoon ruokavaliolla ja elintavoilla: 

  • Kehon kuormitustila, kuten stressi voi laukaista ja pahentaa psoriasiksen oireita. Riittävä palautuminen, laadukas uni sekä kehon kuormitustilan vähentäminen ovat myös avainasemassa psoriasiksen hoidossa.
  • Suosi ruokavaliossa vihreälehtisiä kasviksia ja juureksia sekä antioksidanttipitoisia ruokia kuten kotimaisia marjoja
  • Vältä ruokavaliossa sokeria, pitkälle prosessoituja ruokia ja runsaasti Omega-6 rasvahappoja sisältäviä ruokia
  • Mittauta omat veriarvot kuten D-vitamiinitaso sekä kehon rasvahappotasapaino
  • Tasapainota ja rauhoita kehoa Omega-3 rasvahappojen, EAA-aminohappojen sekä maitohappobakteerin avulla
  • Vahvista suolen limakalvoja esimerkiksi luuliemen avulla

    Jos kaipaat apua sisäisessä ihonhoidossa, kannattaa varata aika ravintoneuvojallemme Anninalle, joka laatii sinun tarpeisiisi sopivat täsmäohjeet. Jos haluat käydä tilannettasi myös ulkoisen ihonhoidon puolesta läpi, suosittelemme varaamaan ajan kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijallemme Kati Partaselle tai Veera Brücklerille. 

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Vinkit psoriasiksen hoitoon ihonhoitotuotteilla:

Ihoa tulee hoitaa mahdollisimman lempeästi ja yksinkertaisella ihonhoitorutiinilla. Ihonhoitotuotteet kannattaa pitää minimissään, samoin niiden sisältämät raaka-aineet. Ihon kosteuttaminen ja pehmeänä pitäminen ovat tärkeässä osassa psoriasis ihonhoitoa ja kannattaakin kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

Mitä voit tehdä seuraavaksi?

  1. Tutustu INCIt haltuun -verkkovalmennukseemme: Opit helpot vinkit, joiden avulla pystyt heti tekemään parempia päätöksiä kosmetiikkaostoksilla. Lue lisää täältä.

Twistbe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi
Twistbe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista