0

Ostoskorisi on tyhjä

Tiesitkö tämän hikoilusta?

Tiesitkö tämän hikoilusta?

Hikoilu on arkinen asia ja tärkeä kehomme toiminto. Oletko kuitenkaan koskaan pysähtynyt miettimään, miksi hikoilemme? Tässä blogissa avaamme asiaa ja lisäksi kerromme, mitä eroa on deodorantilla ja antipersprantilla - ja kumpia me Twistbellä suosimme!

Miksi hikoilemme?

Hikoilun merkittävin tehtävä on kehomme lämmönsäätely. Sen vuoksi kuumissa olosuhteissa, kuten saunassa tai kesäisin, hikoilemme luonnollisesti enemmän. Hiki sitoo lämpöenergiaa haihtuessaan iholta ja auttaa täten tasapainottamaan ruumiinlämpöä. Hikoilu on myös osa kehomme puhdistusjärjestelmää ja hien myötä kehosta poistuu kuona-aineita. Hikoilu on siis tärkeä osa kehon luonnollista toimintaa. Se siis kuuluu elämään ja se on hyvä asia!

Mitä hiki on? 

Hiki on hyvin pitkälti vettä, mutta se sisältää myös pieniä määriä kivennäisaineita, virtsa-aineita, kuona-aineita ja amino- sekä maitohappoja. Nämä eivät kuitenkaan ole syy hien hajuun. 

Miksi hiki haisee? 

Hiki itsessään on luontaisesti lähes hajutonta. Se alkaa haista ihon pinnalla olevien bakteerien alkaessa “syödä” hikeä eliminoidakseen hien mukana tulevia kuona-aineita. Stressin tai jännityksen seurauksena hikirauhasten toiminta kiihtyy ja tunneperäisessä hikoilussa voi kosteutta tulla jopa kaksinkertainen määrä! Bakteerit saavat enemmän ravintoa, jolloin myös haju voi olla voimakkaampi kuin esimerkiksi liikunnasta seurauksena olevan hikoilun yhteydessä.

Naiset ja miehet ovat hien suhteen erilaisia: naisilla on enemmän hikirauhasia kuin miehillä, mutta miesten rauhaset tuottavat enemmän hikeä. Miesten ja naisten deodoranteissa käytetään kuitenkin usein samoja raaka-aineita tuoksua lukuun ottamatta. Käytännössä sama deodorantti sopii kuitenkin yhtä hyvin niin miehille kuin naisille ja meidänkin valikoimasta löytyy erinomaisia, raikkaan tuoksuisia unisex-deodorantteja.

Deodorantti vai antiperspirantti - tunne toimintamekanismi!

1) Deodorantit eivät estä hikoilua, mutta niiden antibakteeriset ainesosat estävät hajun muodostumisen.

2) Antiperspirantit puolestaan estävät hikoilua niiden sisältämien alumiinisuolojen avulla, jotka tukkivat hikirauhasia. Alumiini muodostaa hikirauhastiehyeiden päähän geelimäisen tulpan, jonka seurauksena hiki ei pääse tulemaan ulos.

Keholla on tarve ja sen puolesta taipumus löytää keino hien ja kuona-aineiden poistamiseen. Mikäli kainaloiden hikoilu estetään voi se johtaa liikahikoiluun esimerkiksi käsissä tai muussa kehon osassa. Heikentynyt kuona-aineenvaihdunta puolestaan voi näkyä iholla sameutena ja epäpuhtauksina. Huomioiden hikoilun tärkeän roolin osana kehon ja ihon luonnollista toimintaa, me Twistbellä suosimme deodorantteja antiperspiranttien sijaan. 

Mitä seuraavaksi?

  1. Miten valita luonnonmukainen deodorantti? Lue tästä blogistamme vinkit: Luonnonkosmetiikan deodorantti - opas valintaan. 
  2. Tutustu valikoimamme deodorantteihin. Löydät meiltä joukon laadukkaita ja todella toimivia alumiinittomia deodorantteja, niin ruokasoodattomia kuin -soodallisia. Kaikki ovat sellaisia, joiden tehoon itse luotamme ja joissa on ihoa tehokkaasti hoitavat luomu raaka-aineet.
  3. Tilaathan uutiskirjettämme? Lähetämme sinulle kerran viikossa hyödyllistä tietoa ihonhoitoon liittyen, sekä tarjouksia ja etuja vain uutiskirjeen tilaajille. 
  4. Jos olet kiinnostunut oppimaan ja ymmärtämään INCI-listoista ja niiden lukemisesta lisää, jätä yhteystietosi odotuslistalle, niin ilmoitamme kun suosittu INCIt haltuun -verkkovalmennuksemme tulee taas saataville!

Lue myös

Miksi käyttämälläsi deodorantilla on väliä?

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista