Perioraalidermatiitti (POD) - Suunympärysihottuma

Perioraalidermatiitti (POD) - Suunympärysihottuma

Saamme koko ajan enenevissä määrin kysymyksiä perioraalidermatiittiin (POD) eli suunympärysihottumaan liittyen. Suunympärysihottuma ilmenee nimensä mukaisesti suun ympärillä vaivaavina iho-oireina, joita voi olla kuivuus, kutina ja epäpuhtaudet, etenkin pienet kutisevat näppylät.

Diagnosointi ei ole aina täysin yksioikoista. Lääketiede ei vielä tunne tarpeeksi hyvin syitä POD:n syntymisen taustalla.

Syyksi on arveltu esimerkiksi liikahoitamista, iholle liian voimakkaiden tuotteiden käyttämistä, stressiä yms. Syyt eivät kuitenkaan tunnu olevan kovinkaan yksiselitteisiä. Terveyskirjastossa mainitaan, että: "Sitä on pidetty milloin ehkäisytablettien, milloin kortisonivoiteiden tai kosmetiikan aiheuttamana, mutta ne ilmeisesti vain laukaisevat taudin eivätkä aiheuta sitä yksin ilman muita tekijöitä. Jokin nykyajan altiste on ilmeisesti oireilun takana, sillä perioraalidermatiittia on ollut vasta 1950-luvulta lähtien."

Hyvä uutinen on, että myös POD:n oireita on mahdollista lievittää oikeaoppisella ja maltillisella ihonhoidolla sekä merkittävästi muilla elintavoillamme.

Haluatko apua Perioraalidermatiitin hoitoon?

Klikkaa alta asiantuntijamme täsmähoito-ohjeisiin. Voit myös ladata ilmaisen ihonhoito-oppaamme, jossa käymme läpi miten vältät 3 yleisintä iho-ongelmia aiheuttavaa virhettä.

POD hoito Lataa ihonhoito-opas

Tutustu myös näihin

Liity postituslistalle

Suomi