0

Ostoskorisi on tyhjä

Mikä on perioraalidermatiitti (POD), mistä se johtuu ja miten PODia voi hoitaa luonnollisesti?

Mikä on perioraalidermatiitti (POD), mistä se johtuu ja miten PODia voi hoitaa luonnollisesti?

Saamme koko ajan enenevissä määrin kysymyksiä perioraalidermatiittiin (POD) eli suunympärysihottumaan liittyen. PODin hoito on haasteellista, sillä syyt perioraalidermatiitin taustalla eivät ole yksiselitteisiä.

Kuuntele alta aiheeseen liittyvä podcast:

Mikä on perioraalidermatiitti (POD)?

Suunympärysihottuma ilmenee nimensä mukaisesti suun ympärillä vaivaavina iho-oireina, joita voi olla kuivuus, kutina ja epäpuhtaudet, etenkin pienet kutisevat, punoittavat näpyt. Suunympärysihottuman taustalla on tulehdus ja pienistä kutisevista näpyistä voi tulla myös kirkasta nestettä. Ihoa myös kuumottaa herkästi.

Säästä ostamalla tuotesetti

Osta kerralla vähintään 4 POD-iholle sopivaa tuotetta, saat 10% alennuksen!

Klikkaa ihotyypin sivulle ja tuotteisiin

Perioraalidermatiitti on tulehduksellinen iho-ongelma, jonka tehokkaaseen hoitamiseen vaaditaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtämistä sekä sen ymmärtämistä, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat ihon hyvinvointiin.

Mistä Perioraalidermatiitti johtuu?

Diagnosointi PODin tai muiden monisyisten tulehduksellisten iho-ongelmien kuten ruusufinnin sekä aknen kanssa ei ole aina täysin yksioikoista. Esimerkiksi PODista emme vielä tunne tarpeeksi hyvin syitä syntymisen taustalla.

Ei ole yksiselitteistä syytä, että kun teet “näin”, niin silloin saat perioraalidermatiitin tai kun teet “näin”, niin pääset siitä eroon!

PODin syyksi on kuitenkin arveltu esimerkiksi liikahoitamista, vahvoja kosmetiikan kemikaaleja, aurinkosuojavoiteita tai mineraaliöljyä. Lisäksi iholle liian voimakkaiden tuotteiden käyttämistä ja stressiä on väläytetty mahdollisena ongelmana.

Terveyskirjaston mukaan "Jokin nykyajan altiste on ilmeisesti oireilun takana, sillä perioraalidermatiittia on ollut vasta 1950-luvulta lähtien."

Mikä perioraalidermatiitin hoitamisessa menee vikaan?

Valitettavan usein kuulemme ihmisten olevan PODin kaltaisen iho-ongelman kanssa tilanteessa, jossa käteen jää lääkäristä pelkkä lääkekuuri ja asian hoitaminen jää sikseen. Pahimmillaan vaivaan määrätään esimerkiksi kortisonivoide, joka useimmin vielä pahentaa POD oireita entisestään. Parhaassa tapauksessa asia korjaantuu joskus sillä, mutta saamamme palautteen perusteella useimmiten tilanne ei kuitenkaan ole tämä.

Miten perioraalidermatiittia voi hoitaa?

Hyvä uutinen on, että PODin oireita on mahdollista lievittää oikeaoppisella ja maltillisella ihonhoidolla sekä merkittävästi muilla elintavoillamme. Vaikka PODin synnyn syistä ollaan epävarmoja, yksi asia on kuitenkin suhteellisen varma ja se on ihonhoitorutiinin yksinkertaistaminen, mikäli epäilee altistuneesta PODille.

Vähennä siis käyttämäsi tuotteidesi määrää ja ole tarkkana käyttämäsi tuotteidesi ainesosalistoista.

Suosi myös tuotteita, joissa on yksinkertaiset, rauhoittavat ja hoitavat raaka-aineet. Käymme tässä vielä yksityiskohtaisesti läpi, mitä kunkin ihonhoitorutiinin vaiheen kohdalla kannattaa tehdä.

Ihonpuhdistus

POD-iholle sopivimpia puhdistustuotteita ovat puhdistusmaidot ja -voiteet sekä esimerkiksi yksinkertaiset öljyt, sillä ne ovat usein säilöntäaineettomia. Halutessasi voit tehostaa puhdistusta hellävaraisella konjac-sienellä, vältä kuitenkin musliiniliinan käyttöä. Iho on usein niin herkkä, että kuorinnatkin ovat sille liikaa. Usein ihan yksinkertainen kookosöljykin voi toimia POD-iholle hyvin.

Esimerkiksi nämä tuotteet sopivat POD-ihon puhdistukseen:

Kasvovesi

Suosi kasvoveden käytössä yksinkertaisia tuotteita, esimerkiksi 100 % hydrolaatteja, jotka eivät sisällä esimerkiksi alkoholeja ja säilöntäaineita.

Suosittelemme ehdottomasti kasvoveden käyttöä, sillä hyvälaatuinen kasvovesi on yksi merkittävin tapa parantaa ihon kuntoa.

Kasvovesi suihkutetaan puhdistetulle ja kuivalle iholle aamuin illoin. Kun kasvot ovat vielä hieman kosteat kasvovedestä levitetään iholle kosteutustuote.

Nämä kasvovedet sopivat POD-iholle:

Kosteutus

PODin hoitoon valittavan kasvovoiteen tulisi olla kevyt, mutta hyvin kosteutta iholle sitova. Suosi sen vuoksi raaka-aineissa esimerkiksi kaakaovoita ja sheavoita, jotka ovat hellävaraisia raaka-aineita kosteutta sitomaan.

Nämä tuotteet sopivat POD-ihon kosteutukseen:

Parhaat seerumit PODin rauhoittamiseen:

Miten hoitaa perioraalidermatiittia elintavoilla?

Koska emme täysin tiedä mikä perioraalidermatiitin aiheuttaa, kannattaa pohtia mitkä kaikki tekijät vaikuttavat oman ihon hyvinvointiin.

Yksi asia, millä voit varmasti edesauttaa ihon paranemista, on eliminoida kaikki ihoa ja kehoa kuormittavat tekijät:

  1. Vaihda kodinpesuaineet ja pyykinpesuaineet hajusteettomiin.
  2. Onko sinulla hormonaalinen ehkäisy käytössä mitä voisit harkita vaihtavasi muuhun?
  3. Pyri syömään mahdollisimman lisäaineetonta ja säilöntäaineetonta ruokaa.
  4. Kiinnitä huomiota ihonhoitotuotteidesi lisäksi hiustenhoitotuotteidesi sisältöön, varmista, että raaka-aineissa ei ole esimerkiksi SLS:ää (sodium lauryl/laureth sulfate).
  5. Valitse myös hammastahna, joka ei sisällä SLS:ää (sodium lauryl/laureth sulfate).
  6. Jos elämässäsi on paljon stressiä, kiinnitä huomiota riittävään palautumiseen.

Miten hoitaa perioraalidermatiittia ruokavaliolla?

PODin hoitoon ravintoterapialla ei ole mitään yhtä kaavaa, siksi tiettyjä perusvinkkejä on vaikea antaa ja siksi kaikki taustatietosi huomioonottava konsultaatio on aina parempi vaihtoehto. Siinä missä aknen hoidossa helppo ja turvallinen kokeilu on esimerkiksi laadukas omega3 tai sinkki, niin POD:in hoitoon ei yhtä suoraviivaisesti voi heittää suosituksia. POD-hoitoa lähdetään rakentamaan rasituskartoituksesta, sen minimoinnista ja toleranssin palauttamisesta kehoon.

Jos sinulla on tulehdusta kehossa, niin suolisto-oireet ovat tällöin usein vaihtelevia ja sinun voi olla vaikea liittää oireita mihinkään tiettyyn raaka-aineeseen toisin kuin allergioiden kanssa, jolloin oireet viittaavat tiettyyn raaka-aineeseen. Eli jos tuntuu, että on vaikea saada kiinni oireista ja niiden mahdollisista aiheuttajista, saattaa tilanne olla se, että kehossa on tulehdus meneillään.

Varaa tarvittaessa aika ravintoterapeutille ruokavaliosi läpikäymiseksi.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista