Mikä on perioraalidermatiitti (POD), mistä se johtuu ja miten PODia voi hoitaa luonnollisesti?

09. 02. 2020

Mikä on perioraalidermatiitti (POD), mistä se johtuu ja miten PODia voi hoitaa luonnollisesti?

Saamme koko ajan enenevissä määrin kysymyksiä perioraalidermatiittiin (POD) eli suunympärysihottumaan liittyen. PODin hoito on haasteellista, sillä syyt perioraalidermatiitin taustalla eivät ole yksiselitteisiä.

Kuuntele alta aiheeseen liittyvä podcast:

Mikä on perioraalidermatiitti (POD)?

Suunympärysihottuma ilmenee nimensä mukaisesti suun ympärillä vaivaavina iho-oireina, joita voi olla kuivuus, kutina ja epäpuhtaudet, etenkin pienet kutisevat, punoittavat näpyt näppylät. Suunympärysihottuman taustalla on tulehdus ja pienistä kutisevista näpyistä voi tulla myös kirkasta nestettä. Ihoa myös kuumottaa herkästi.

Perioraalidermatiitti on tulehduksellinen iho-ongelma, jonka tehokkaaseen hoitamiseen vaaditaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtämistä sekä sen ymmärtämistä, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat ihon hyvinvointiin.

Mistä Perioraalidermatiitti johtuu?

Diagnosointi PODin tai muiden monisyisten tulehduksellisten iho-ongelmien kuten rosacean sekä aknen kanssa ei ole aina täysin yksioikoista. Esimerkiksi podista emme vielä tunne tarpeeksi hyvin syitä syntymisen taustalla.

Ei ole yksiselitteistä syytä, että kun teet “näin” niin silloin saat perioraalidermatiitin tai kun teet “näin” niin pääset siitä eroon!

PODin syyksi on kuitenkin arveltu esimerkiksi liikahoitamista, vahvoja kosmetiikan kemikaaleja, aurinkosuojavoiteita, mineraaliöljyä on väläytety mahdollisena oneglmana. Lisäksi iholle liian voimakkaiden tuotteiden käyttämistä, stressiä yms.

Terveyskirjaston mukaan "Jokin nykyajan altiste on ilmeisesti oireilun takana, sillä perioraalidermatiittia on ollut vasta 1950-luvulta lähtien."

Mikä perioraalidermatiitin hoitamisessa menee vikaan?

Valitettavan usein kuulemme ihmisten olevan PODin kaltaisen iho-ongelman kanssa tilanteessa, jossa käteen jää lääkäristä pelkkä lääkekuuri ja asian hoitaminen jää sikseen. Pahimmillaan esimerkiksi kortisonivoide, joka useimmin vielä pahentaa POD oireita entisestään. Parhaassa tapauksessa asia korjaantuu joskus sillä, mutta saamamme palautteen perusteella useimmiten tilanne ei kuitenkaan ole tämä.

Miten perioraalidermatiittia voi hoitaa?

Hyvä uutinen on, että PODin oireita on mahdollista lievittää oikeaoppisella ja maltillisella ihonhoidolla sekä merkittävästi muilla elintavoillamme. Vaikka PODin synnyn syistä ollaan epävarmoja, yksi asia on kuitenkin suhteellisen varma ja se on ihonhoitorutiinin yksinkertaistaminen mikäli epäilee altistuneesta PODille.

Vähennä siis käyttämäsi tuotteidesi määrää, ja ole tarkkana käyttämäsi tuotteidesi ainesosalistoista.

Suosi myös tuotteita, joissa on yksinkertaiset, rauhoittavat ja hoitavat raaka-aineet. Käymme tässä vielä yksityiskohtaisesti läpi, mitä kunkin ihonhoitorutiinin vaiheen kohdalla kannattaa tehdä.

Ihonpuhdistus

POD-iholle sopivimpia puhdistustuotteita ovat puhdistusmaidot ja -voiteet sekä esimerkiksi yksinkertaiset öljyt, sillä ne ovat usein säilöntäaineettomia. Halutessasi voit tehostaa puhdistusta hellävaraisella konjac-sienellä, vältä kuitenkin musliiniliinan käyttöä. Iho on usein niin herkkä, että kuorinnatkin ovat sille liikaa. Usein ihan yksinkertainen kookosöljykin voi toimia POD iholle hyvin.

Esimerkiksi nämä tuotteet sopivat POD-ihon puhdistukseen:

Kasvovesi

Suosi kasvoveden käytössä yksinkertaisia tuotteita, esimerkiksi 100% hydrolaatteja, jotka eivät sisällä esimerkiksi alkoholeja ja säilöntäaineita.

Suosittelemme ehdottomasti kasvoveden käyttöä, sillä hyvälaatuinen kasvovesi on yksi merkittävin tapa parantaa ihon kuntoa.

Kasvovesi suihkutetaan puhdistetulle ja kuivalle iholle aamuin illoin. Kun kasvot ovat vielä hieman kosteat kasvovedestä levitetään iholle kosteutustuote.

Nämä kasvovedet sopivat POD-iholle:

Kosteutus

PODin hoitoon valittavan kasvovoiteen tulisi olla kevyt, mutta hyvin kosteutta iholle sitova. Suosi sen vuoksi raaka-aineissa esimerkiksi kaakaovoita ja sheavoita, jotka ovat hellävaraisia raaka-aineita kosteutta sitomaan.

Nämä tuotteet sopivat POD-ihon kosteutukseen:

Miten hoitaa perioraalidermatiittia elintavoilla?

Koska emme täysin tiedä mikä perioraalidermatiitin aiheuttaa, kannattaa pohtia mitkä kaikki tekijät vaikuttavat oman ihon hyvinvointiin.

Yksi asia millä voit varmasti edesauttaa paranemista on eliminoida kaikki ihoa ja kehoa kuormittavat tekijät:

  1. Vaihda kodinpesuaineet ja pyykinpesuaineet hajusteettomiin.
  2. Onko sinulla hormonaalinen ehkäisy käytössä mitä voisit harkita vaihtavasi muuhun?
  3. Pyri syömään mahdollisimman lisäaineetonta ja säilöntäaineetonta ruokaa
  4. Kiinnitä huomiota ihonhoitotuotteidesi lisäksi hiustenhoitotuotteidesi sisältöön, varmista, että raaka-aineissa ei ole esimerkiksi SLS:ää (sodium lauryl/laureth sulfate)
  5. Valitse myös hammastahna, joka ei sisällä SLS:ää (sodium lauryl/laureth sulfate)
  6. Jos elämässäsi on paljon stressiä, kiinnitä huomiota riittävään palautumiseen

Miten hoitaa perioraalidermatiittia ruokavaliolla?

PODin hoitoon ravintoterapialla ei ole mitään yhtä kaavaa, siksi tiettyjä perusvinkkejä on vaikea antaa ja kaikki taustatietosi huomioonottava konsultaatio on siksi aina parempi. Siinä missä aknen hoidossa helppo ja turvallinen kokeilu on esimerkiksi laadukas omega3 tai sinkki niin POD:in hoitoon ei yhtä suoraviivaisesti voi heittää suosituksia. POD-hoitoa lähdetään rakentamaan rasituskartoituksesta, sen minimoinnista ja toleranssin palauttamisesta kehoon.

Yksi vinkki miten voi tarkkailla itseään on, että jos sinulla on tulehdusta kehossa niin suolisto-oireet on tällöin vaihtelevia eli voi olla vaikea liittää oiretta mihinkään tiettyyn raaka-aineeseen toisin kuin allergioiden kanssa jossa reagoidaan tiettyyn raaka-aineeseen. Eli jos tuntuu, että on vaikea saada kiinni oireista ja niiden mahdollisista aiheuttajista, saattaa tilanne olla se, että kehossa on tulehdus meneillään.

Varaa tarvittaessa aika ravintoterapeutille ruokavaliosi läpikäymiseksi.

Lue myös:

Ihotyypeittäin shoppailu: POD

Kokonaisvaltainen ihonhoito - Mikä kaikki vaikuttaa ihon kuntoon?


Lisää kirjoituksia: TwistBe Blogi

Lisää virtaa syksyyn
Lisää virtaa syksyyn

21. 09. 2020

Ihossa heijastuu koko kehon hyvinvointi ja jaksaminen, joten energistä oloa ja freshiä olemusta kannattaa lähteä tukemaan sisältä päin.

Ravintoneuvojamme Annina Francioso listaa asioita, ...

Lue lisää
Ekologisin kosmetiikan raaka-aine?
Ekologisin kosmetiikan raaka-aine?

07. 09. 2020

Mitä sinulle tarkoittaa ekologisuus? Luetko kosmetiikkatuotteiden raaka-ainelistoja ennen ostopäätöstä?

Tämän blogikirjoituksen avulla opit tekemään parempia valintoja!

Lue lisää
Neurosonic hoito - keino parantaa palautumista, unen laatua ja omaa hyvinvointia
Neurosonic hoito - keino parantaa palau...

17. 07. 2020

Suomalaisesta Neurosonic innovaatiosta saa apua unen laadun parantamiseen, rauhoittumiseen, palautumiseen sekä akuutteihin pää- ja lihassärkyihin!

Tervetuloa kokeilemaan TwistBen hoitolal...

Lue lisää

Liity postituslistalle

Suomi