0

Ostoskorisi on tyhjä

Kollageeniravintolisät - onko niistä apua ihonhoidossa?

Kollageeniravintolisät - onko niistä apua ihonhoidossa?

Kollageeni on tärkeä osa ihon sidekudosta, joka tekee ihon joustavaksi, vahvaksi ja kimmoisaksi. Kannattaako kollagenia siis nauttia jos haluaa pitää ihon hyvässä kunnossa? Onko siitä apua sisäisesti nautittuna tai ihonhoitotuotteissa?

Kuuntele aiheeseen liittyvä podcast alla:

Mitä kollageeni on, ja mitkä ovat sen tehtävät elimistössä?

Kollageeni on elimistössä yleisimmin esiintyvää rakenneproteiinia. Sitä on kaikissa tukikudoksissa, kuten rustossa, jänteissä, ihossa, arpikudoksessa, verisuonissa ja muissa sidekudoksissa. Kollageenia on myös hiuksissa, kynsissä ja luissa.

Ihon sidekudoksessa kollageenin tehtävä on tehdä iho joustavaksi, vahvaksi ja kimmoisaksi.

Aivan kuten muutkin proteiinit, myös kollageeni syntyy soluissa aminohapoista. Esimerkiksi ravintolisästä saatava kollageeni ei siis mene sellaisenaan ihosolujen käyttöön, vaan ne pilkkoutuvat ensin ruoansulatuksessa kollageenin ja muiden proteiinien rakennusaineiksi, aminohapoiksi.

Tällä hetkellä tunnetaan runsas parikymmentä eri kollageenimolekyyliä. Ne eroavat toisistaan rakenteellisesti (esim. pituus) riippuen sidosaineen käyttötarkoituksesta elimistössä.

Ihon hyvinvointiin suunnatut kollageenivalmisteet sisältävät useimmin tyypin 1 ja 3 kollageenimolekyyliä. Nämä muodostavat valtaosan (90%) kaikesta kehon kollageenista, koska niitä on luissa ja jänteissä ja ne toimivat ihon, hiusten ja kynsien rakennusaineina. Myös tyypin 2 kollageeni on yleinen lisäravinteissa. Sitä esiintyy nivelrustossa ja ruoansulatuskanavassa (esim. mahalaukun pinta).

Kannattaako kollageeniä ottaa ravintolisänä ihon hyvinvoinnin edistämiseen?

Kollageenin, kuten kaikkien ravintolisien ottamisen tulisi perustua lisääntyneeseen tarpeeseen. Tämän selvittämiseksi olisi hyvä miettiä:

  1. Onko ravintoaineen saanti mahdollisesti liian vähäistä - eli onko ruokavalio tasapainoinen?
  2. Kuluuko ravintoainetta normaalia enempi - tai onko sen tuotanto heikentynyt?
  3. Onko ravintoaineen pilkkoutumisessa tai imeytymisessä puutteita - eli onko ruoansulatuksessa haasteita?

Ainakin tilastollisesti suomalaiset saavat ruokavaliostaan riittävästi proteiinia, myös kasvissyöjät, joten ruokavalion puutteelliseuus harvoin on syynä kollageeniravintolisien käytölle.

Kollageenijauheiden valmistamiseen käytetään usein naudan tai kalan nahkaa, joten ne ovat aminohappokoostumukseltaan hieman erilaisia kuin syömämme lihan koostumus - rustoa ja niveliä kun harvoin näkyy kenenkään lautasella. Luuliemi olisikin hyvä vaihtoehto ravinnon aminohappokoostumuksen rikastuttamiseen luontaisesti.

Koska proteiinin saannista on harvoin puutetta on kollageenin nauttiminen lisäravinteena perusteltua joko vähentyneen tuotannon tai heikentyneen ruoansulatuksen vuoksi.

Ihossa tapahtuvat vanhenemisen muutokset liittyvät heikentyneeseen kollageenituotantoon, sillä elimistö tuottaa luonnollisesti vähemmän kollageenia ikääntyessään.

Sanotaan, että kollageenintuotanto alkaisi hiipumaan jopa jo 25 ikävuoden jälkeen mutta tuotannon vähenemiselle on mahdotonta antaa mitään tarkkaa numeroa, koska elintavat vaikuttavat tähän suuresti. Tästä johtuen kollageenilisäravinteiden käyttäminen voi olla perusteltua elintavoista johtuen.

Tupakointi heikentää kollageenin tuotantoa ja ihon altistaminen runsaalle auringon UV -säteilylle ilman suojaa aiheuttaa kollageenikatoa. Pitkäkestoinen stressi on myös "myrkkyä" ihon kollageenille, sillä stressihormoni kortisolin erittyminen suurina määrinä lisää vapaiden radikaalien muodostumista ja näille kollageeni on erityisen altis. Kannustamme kuitenkin ensisijaisesti elintapojen korjaamiseen, sillä mikään lisäravinne ei yksinään korjaa jo tapahtunutta vauriota.

Kollageenituotantoa voi vähentää myös yksipuolinen ruokavalio jos suojaravintoaineita ei saada riittävästi.

C -vitamiini, sinkki ja kupari ovat kaikki tärkeitä apuaineita solujen kollageenisynteesissä. Yliaktiivinen immuunipuolustus (esim. allergiat) ja runsas sokerin käyttö kuluttavat näitä kollageenituotannolle tärkeitä suojaravintoineita.

Kollageeni on isomolekyylinen proteiini, joka on sellaisenaan elimistölle aivan liian suuri imeytyäkseen suoraan suolesta verenkiertoon. Riittävän tehokas ruoansulatus onkin merkittävässä roolissa sekä ravinnosta että lisäravinteista saadun kollageenin tehokkaassa pilkkoutumisessa ja hyödyntämisessä elimistössä.

Proteiinit alkavat pilkkoutua jo mahalaukussa, joten ruoansulatusta kannattaa tukea tehostamalla proteiineja pilkkovan pepsiinientsyymin eritystä. Tähän tarvitaan riittävä mahalaukun happamuus. Pitkäkestoinen stressi voi verottaa vatsahappojen tuotantoa, mutta voit testata oman vatsahappotasosi helposti kotona vatsahappotestillä (jos sinulla ei ole ollut vatsahaavaa tai refluksia).

Miten valitsen laadukkaan kollageenivalmisteen ja miten sitä kannattaa käyttää?

Aina ravintolisiä otettaessa kannattaa valita tuote sellaiselta tuottajalta, joka kertoo selkeästi mistä raaka-aineet ovat peräisin. Tarkista myös, piileekö valmisteessa turhia täyte- ja väriaineita. Ravintolisillä ei tule koskaan tuottaa ylimääräistä kuormitusta elimistölle.

Kollageenin kohdalla hyvin tunnettuja ja tutkittuja kollageenipeptidejä ovat Peptiplus ja Verisol. Peptiplus on pilkottu entsymaattisesti eri pituisiksi molekyyleiksi, jolloin ne sekä imeytyvät hyvin, että stimuloivat solutason kollageenituotantoa. Kollageenivalmisteita kannattaa vertailla laadun lisäksi myös sen mukaan mihin tarkoitukseen ne on suunniteltu.

C -vitamiini stimuloi kollageenin tuotantoa solutasolla. Kollageenia ei kuitenkaan tarvitse ottaa samanaikaisesti C -vitamiinin kanssa kuten vaikkapa rautalisän kohdalla, sillä kollageenin pitää ensin pilkkoutua ruoansulatuksessa aminohapoiksi ennen kun se voi rakentua uudelleen soluissa.

C -vitamiinivalmisteiden kohdalla olisi hyvä huomioida, että synteettinen askorbiinihappo ei sisällä solun kollageenituotantoon tarvitsemia fytoravinteita, vaan C -vitamiinin tulisi olla täysin luonnonmukaisessa muodossa, tai C -vitamiinivalmisteissa tulisi olla lisättynä nämä tarvittavat kasviyhdisteet.

Marjajauheet ovat yksi parhaista luonnollisen C -vitamiinin lähteistä!

Tyrni on oikea C -vitamiinihirmu (140mg/100g) ja myös mustaherukka nousee listalla korkealle (128mg/100g). C -vitamiinia on tietenkin myös tuorekasveissa. Yhdestä keskikokoisesta appelsiinista saa n. 90mg C -vitamiinia, mutta samalla siitä saa myös 17g sokeria, joten ainakaan ihon hyvinvoinnin kannalta ei kannata tankata C -vitamiinia juomalla suuria määriä appelsiinimehua. Terästä mieluummin pienempi määrä C -vitamiinijauheella. Myös kotimaisissa rohdoskasveissa, kuten väinönputkessa on korkeat C -vitamiinipitoisuudet. Uutemuotoisena imeytyvyys on taattu.

Maustamatonta kollageenia voi ripotella ruoan tai juoman joukkoon. Kapselimaiset valmisteet on voi ottaa erissä päivän aikana. Ajankohdalla ei ole suurta merkitystä, mutta pidä mielessä että kaikki kehon rakentavat toiminnot tapahtuvat yön aikana levossa, joten silloin rakennusaineiden olisi hyvä olla jo imeytyneenä solujen käyttöön.

Miten kollageenin tuotantoa voi tehostaa ulkoisilla ihonhoitotuotteilla?

Valikoimistamme löytyy muutamia tuotteita, joiden on todettu tieteellisissä kokeissa tehostavan/stimuloivan ihon kollageenin tuotantoa. Yksi tällaisia tuotteita sisältävistä sarjoista on Antipodes. Esimerkiksi Antipodesin Kiwi Seed Oil silmänympärysvoiteen on tieteellisesti todistettu stimuloivan 1-tyypin kollageenin muodostumista ihmisen fibroblastisoluissa jopa 82%!

Ihon kiinteytyksen näkökulmasta mielenkiintoisia tuotteita löytyy myös Evolvelta. Sarjan multipeptide kasvovoide sisältää erilaisia peptidejä ja voiteessa yhdistyvät todella mielenkiintoiset ja ihoa tehokkaasti hoitavat luonnolliset tekniset ainesosat, jotka tarjoavat merkittäviä ikääntymistä ehkäiseviä hyötyjä. Voide siloittaa ryppyjä, kiinteyttää ja parantaa ihon sävyä sekä kosteustasapainoa.

Nourish Londonilta löytyy puolestaan sarja seerumeita, joilla kaikilla on oma erityisominaisuus sen lisäksi, että ne sisältävät peptidejä. Peptidit tukevat ihon toimintaa ja auttavat korjaamaan mm. pigmenttieroja sekä täyttämään iholla näkyviä juonteita ja ryppyjä.

Peptidit aktivoivat kollageenintuotantoa, mikä puolestaan näkyy ihon kiinteytymisenä. Nourish Londonilta löytyy myös silmänympärysvoide, joka sisältää peptidejä. Vitamiini- ja antioksidanttipitoinen lehtikaaliuute, maqui-marjauute sekä granaattiomenan entsyymit puolestaan vähentävät turvotusta ja kirkastavat silmänympärysihoa.

Toivottavasti sait tästä blogin ja podcastin yhdistelmästä paljon hyödyllistä tietoa! Jos kaipaat apua ihonhoidossa, niin älä epäröi olla meihin yhteydessä sivun alareunassa näkyvän chatin kautta, sähköpostitse tai puhelimitse.

Missionamme on mullistaa ihmisten ihonhoito, sekä se miltä ihosi tuntuu ja näyttää joten olemme mielellämme apunasi mieltäsi askarruttavissa ihonhoidon asioissa!

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista