Retinoli ja sen luonnolliset vastineet ihonhoidossa - mitä valita?

Retinoli ja sen luonnolliset vastineet ihonhoidossa - mitä valita?

Retinoli on suosittu ja monikäyttöinen raaka-aine ihonhoidossa - se ei kuitenkaan sovi jokaisen iholle. Miksi näin on? Tässä blogissa kerromme, mihin tarkoitukseen retinoli sopii ja milloin puolestaan kannattaa kääntyä luonnollisen vaihtoehdon puoleen!

Mitä retinoli on?

Retinoli eli yksi A-vitamiinin muoto on yksi vanhimmista ja tutkituimmista kosmetiikan aktiiviaineista. Iho ei voi hyödyntää retinolia sellaisenaan, vaan toimiakseen iholla retinolin täytyy ensin muuttua retinaldehydiksi, jonka jälkeen tretinoiiniksi, eli A-vitamiinin aktiiviseksi muodoksi. Retinoli on tehokas raaka-aine ikääntyneen ihon, erilaisten pigmenttihäiriöiden sekä aknen hoitoon. Monipuolisista käyttömahdollisuuksistaan huolimatta se ei ole paras vaihtoehto herkälle iholle, ruusufinnistä kärsivälle, raskaana olevalle tai imettävälle. 

Luonnonkosmetiikasta retinolia ei löydä, sillä se valmistetaan kosmetiikkaan synteettisesti. Retinolin lisäksi voit bongata INCI-listalta esimerkiksi retinaldehydiä tai retinyylipalmitaattia, jota löytyy muun muassa Olivia Klein Vitamin Creamista. Sen sijaan erilaisia A-vitamiinin johdannaisia löytyy myös luonnonkosmetiikan puolelta.

Miksi retinoli on suosittu raaka-aine ikääntymismuutoksiin?

Retinoli on kenties yksi käytetyimmistä anti-age-raaka-aineista, sillä se muun muassa kiihdyttää solujen uusiutumista. Lisäksi se tuo apua ikääntyvän ihon yleiseen huolenaiheeseen, ryppyihin ja juonteisiin, tukemalla kollageenin tuotantoa. Retinoli tehoaa myös pigmenttimuutoksiin, jotka saattavat niin ikään vaivata ikääntynyttä tai auringolle runsaasti altistunutta ihoa. 

Vinkki! Jos kaipaat miedompaa, mutta silti tehokasta anti-age-raaka-ainetta, joka sopii loistavasti ikääntyneelle iholle, tutustu niasiiniamidiin. Voit lukea siitä lisää tästä blogista: Niasiiniamidi - epäpuhtaan ja ikääntyneen ihon tehoaine.

Retinolin kääntöpuolet

Retinoli on molekyylikooltaan pieni, eli se imeytyy ihoon helposti. Tällä ominaisuudella on kuitenkin kääntöpuolensa. Jos retinoli imeytyy ihoon liian nopeasti, se voi aiheuttaa ihon punoitusta, kuivumista ja jopa hilseilyä. Nämä oireet liittyvät usein siihen, että retinolin käyttö aloitetaan liian nopeasti tai liian voimakkaalla valmisteella. Ratkaisuksi on kehitetty esimerkiksi erilaisia kuljetinsysteemejä, joiden avulla retinolin vapautumista ihoon voidaan kontrolloida eli hidastaa. Me Twistbellä uskomme ihonhoidossa less is more -periaatteeseen, joka pätee hyvin myös retinolin kaltaisen aktiiviraaka-aineen käyttöön. Nopeiden ja mahtavien tulosten toivossa käytetty, omalle iholle liian voimakas retinolituote voi nimittäin huonossa tapauksessa keikauttaa ihon luontaisen tasapainon aivan päälaelleen ja tämän korjaaminen voi viedä aikaa.

Herkkäihoisten lisäksi auringonpalvojien on syytä harkita huolella retinolin käyttöä - tai ainakin sitä, milloin retinolia käyttää. Retinoli nimittäin herkistää ihoa auringon UV-säteilylle, eli iho voi palaa tavallista nopeammin. Jos siis haluat käyttää retinolia, sisällytä se illan ihonhoitorutiiniisi ja suojaa ihosi päiväsaikaan korkealla aurinkosuojakertoimella.  

Hyviä luonnollisia vaihtoehtoja retinolille

Haluaisitko retinolin kaltaiset vaikutukset, mutta ilman siihen liitettyjä haittavaikutuksia? Markkinoilla on tarjolla raaka-aineita, jotka ovat erinomaisia luonnollisia vaihtoehtoja retinolille. Nämä raaka-aineet sopivat myös hieman herkemmälle iholle, näkyvistä ja tuntuvista tuloksista kuitenkaan tinkimättä. 

Jo lähes kulttimaineen saavuttanut bakuchiol omaa hyvin samankaltaisia ominaisuuksia kuin retinoli. Tämä tehokas, mutta ihoystävällisempi raaka-aine kiinteyttää ja vähentää juonteita, sillä se tutkitusti lisää ihossa kollageenin tuotantoa. Lisäksi se uudistaa ihoa ja vähentää väsymyksen merkkejä. Aivan kuten retinolia, myös bakuchiolia käytetään pienissä pitoisuuksissa, sillä se on ihoystävällisyydestään huolimatta tehokas raaka-aine.

Toinen suosittu luonnollinen vaihtoehto retinolille on tretinoiinia, eli edellä mainittua A-vitamiinin aktiivista muotoa, sisältävä ruusunmarjaöljy.  Kun raaka-aine on valmiiksi aktiivisessa muodossa, on se suoraan ja helpommin ihon hyödynnettävissä. Tämä on hyvä käytännön esimerkki ihoa aidosti hoitavasta raaka-aineesta, jollaisista me Twistbellä usein puhumme. Sen lisäksi, että ruusunmarjaöljy uudistaa ihoa ja tekee siitä kimmoisan, on se erinomainen raaka-aine punoittavalle couperosaiholle.

Jos etsit luonnollista vaihtoehtoa retinolille, katso tästä tärpit valikoimastamme:

  • UUTUUS: Dhyvana Pro-Retinol ampullit - Tehokas intensiivikuuri ikääntymismuutosten hoitoon ja ennaltaehkäisyyn! Ampullit saavat tehonsa bakuchiolista.
  • UUTUUS: BYBI Bakuchiol Skin Restore yövoide - Tehokas, mutta hellävarainen yövoide, joka palauttaa iholle sen kimmoisuuden ja heleyden. Vinkki! Yhdistä BYBIn Boostereihin tai suosikki kasvoöljyysi.
  • BYBI Bakuchiol Booster - Vain kahta raaka-ainetta, bakuchiolia ja skvalaania, sisältävä öljyseerumi on yksi bestsellereistämme, eikä ihme! Tuloksia on mahdollista huomata jo yhdessä yössä.
  • Evolve Bio-Retinol + C Booster kasvoöljy - Sekä bakuchiolia että ruusunmarjaöljyä sisältävä kasvoöljy auttaa häivyttämään myös pigmenttimuutoksia. Tuote onkin nappivalinta ikääntyneelle iholle, joka on altis maksaläiskille.
  • Evolve Bio-Retinol Gold Face Mask kasvonaamio - Herkullisen kultaisen kasvonaamion tehoaineina on kollageenin tuotantoa stimuloiva karvarusokkiuute sekä ruusunmarjaöljy. Tuotteessa on myös syväpuhdistavaa savea.  
  • Flow Cosmetics ruusunmarjaöljy - Sisältää ruusunmarjaöljyn lisäksi muita laadukkaita 100 % kasviöljyjä, jotka uudistavat, vähentävät punoitusta ja parantavat ihon kimmoisuutta. 

Mitä seuraavaksi:

  1. Tilaathan uutiskirjettämme? Saat tiedon tarjouksista ja uutuuksista sähköpostiisi ensimmäisten joukossa. 
  2. Kirjaudu asiakastilillesi ja katso henkilökohtainen, vaihtuva etusi! 

Jenni Ylisirniö
Jenni Ylisirniö


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista