7 toimivaa keinoa aknen luonnolliseen hoitoon

7 toimivaa keinoa aknen luonnolliseen hoitoon

Akne on monille todella häiritsevä ongelma, joka voi vaikuttaa koko elämään. Aknen luonnollisessa hoidossa keskiössä on aina juurisyiden selvittäminen sekä turhan kuormituksen poistaminen, jolla mahdollisesti tulee myös itse tietämättään aiheutettua aknen oireita.

Moni ei tule ajatelleeksi, että voimme vahingoittaa ihoa sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Vastavuoroisesti voimme myös hoitaa ihoa sisäisesti ja ulkoisesti. Tässä artikkelissa ihonhoidon asiantuntijamme kertovat miten voit hoitaa aknea luonnollisesti elintavoilla sekä ruokavaliolla.

Jos olet kiinnostunut aknen luonnollisesta hoidosta kosmetiikalla, tutustu ihonhoidon asiantuntijoidemme akne ihon täsmätuotesuosituksiin.

Artikkelistamme "Miten hoitaa akneihoa oikein?" voit lukea aknen tuloksekkaasta hoidosta kosmetiikalla. 

Lue myös artikkelimme Akne - kaikki mitä sinun tulisi tietää.

Mistä aknen hoito tyypillisesti aloitetaan luonnollisessa hoidossa?

Kun puhutaan aknen hoidosta luonnollisesti ruokavaliolla ja elintavoilla, nousee monelle ensimmäisenä mieleen maidoton ja sokeriton ruokavalio. Se onkin oikeilla jäljillä ja käytännössä monet ovat hyötyneet tästä strategiasta. Samaan aikaan on hyvä huomioida, ettei sillä kuitenkaan vielä selvitetä ongelman alkusyytä, eikä puututa muihin mahdollisiin aknea aiheuttaviin tekijöihin.

Maidottomasta ja sokerittomasta ruokavaliosta ei myöskään ole hyötyä, jos nämä tekijät eivät ole sinun kohdallasi ongelman juurisyyn aiheuttajia.

Miten sitten löytää itselle tuloksia tuova polku jos haluaa hoitaa aknea luonnollisesti?

Aknen luonnollinen hoito kannattaa aloittaa kartoittamalla ajankohta jolloin oireet ovat alkaneet sekä miettiä mitä muutoksia elämässä on sattunut ennen sitä? Millaista kuormitusta sinulla on arjessa ollut ennen aknen alkamista? 

Voit esimerkiksi miettiä näitä tekijöitä kun aloitat aknen hoitoa luonnollisesti:

  • Missä kunnossa suolistosi on ollut elämäsi aikana ja missä kunnossa se on nyt?
  • Oletko syönyt antibioottikuureja lapsena tai aikuisiällä? Antibioottikuurit vaikuttavat suolistobakteereihin jopa kaksi vuotta ja ne todella tuhoavat ison osan hyvälaatuisista, normaalia aineenvaihduntaa ja immuniteettia ylläpitävästä bakteerikannasta. Tämä vaikuttaa myös ihon kuntoon.
  • Sulaako ruokasi hyvin? Saatko ruoasta siis irti ne hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot, joita tarvitaan paranemiseen ja hyvän ihon rakentamiseen? Syy tai osasyy voi löytyä suolistosta ja sitä on syytä epäillä ainakin, jos vatsa tai suolisto kapinoi turpoilemalla, kaasunmuodostuksella, ummetuksella, ripulilla, kivuilla tai muilla oireilla.
  • Onko sinulla ollut stressaavia ajanjaksoja tai tapahtumia? Muutto, raskaus, ero, työpaikanvaihto? Liian huono palautuminen arjessa? Stressi on monesti taustalla, kun jokin kehon osa on toiminnaltaan ”epätasapainossa”. Stressi myös lisää insuliiniresistenssiä, nostaa verensokeria ja sitä kautta vaikuttaa matala-asteisen tulehduksen lisääntymiseen. Siitähän aknessakin on kysymys.
  • Onko ruokavaliossasi liikaa huonolaatuisia rasvoja? Ihmisen elimistö tarvitsee sopivassa suhteessa omega-6 että omega-3 rasvahappoja. Sopiva saantisuhde tulisi olla 1:1 ja 3:1 välillä. Omega-6 rasvoja saadaan kuitenkin länsimaalaisessa ruokavaliossa helposti liikaa mm. margariineja, valmiita ruokia, keksejä, karkkeja, suklaata sekä jopa terveellisenä pidettyjä ruoka-aineita, kuten leipää, mysliä tms. syömällä. Niihin on lisätty kasviöljyjä, jotka sisältävät omega 6- rasvahappoja, jotka liiallisina ja etenkin teollisesti käsiteltyinä lisäävät kehon tulehdustilaa.
  • Millainen ruokavaliosi on muuten? Syötkö päivittäin marjoja, saatko tarpeeksi kuitua ja kehon hyvinvointia tukevia mikroravinteita? Tulehdukseen vaikuttaa myös huono ravitsemus, josta seurauksena on helposti korkea verensokeri sekä esimerkiksi antioksidanttien puute.

Näin selätät aknen luonnollisesti ilman lääkkeitä

1. Tasoita verensokerisi

Vältä liian isoja hiilihydraattimääriä kerralla. Huomioi, että myös terveellinen ruisleipä tai kaurapuuro nostaa verensokeria. Syö niitä siis pienempiä annoksia ja ota lisäkuituja vaikkapa smoothien seassa. Korvaa hiilareita kasviksilla ja marjoilla. Aina ei tarvita riisilisäkkeitä, perunaa tai pastaa!

👉 Ennen kaikkea luovu sokerin syönnistä.

Sokeri nostaa verensokeria voimakkaasti, joka lisää kehon kytevää tulehdustilaa. Verensokerin tason voi mitata, mutta korkea verensokeri näkyy usein myös vyötäröllä ylimääräisenä rasvana. (Niinpä verensokerin tasoittaminen yleensä myös laihduttaa ilman varsinaisia kuureja.)

👉 Korkea verensokeri voi tuntua myös sokerinhimona tai siinä, että väsähdät usein!

Jotta verensokerisi tasoittuu syö säännöllisesti, myös aamupala. Syö kunnon ruokaa, ei leipäaterioita tai vastaavaa. Syö ruuan alussa aina iso salaattiannos ja käytä joka päivä hyvälaatuisia rasvoja. Nekin auttavat tasoittamaan verensokeria.

Hormonien, kuten estrogeenin ja progesteronin sekä testosteronin (jota on myös naisilla) epätasapaino toisiinsa nähden voi olla iso tekijä aknen synnyssä!

Verensokerin ja insuliinitasojen tasoittaminen on myös ensi askel hormonitasapainoon.

Tutustu näihin:

Balanstri

Balanstri Omega3+

Balanstri Omega3+ edistää ihosolujen aineenvaihduntaa tekemällä ihosta eloisan ja kimmoisan sekä ylläpitävät solukalvojen toimintaa. Balanstri Omega3+ valmisteissa rasvahappojen lähteenä on käytetty puhdistettua villikalojen öljyä.

Nordiq

Nordiq Nutrition Beauty Formula 60 kaps.

Vegaaninen Beauty Formula sisältää kollageenin tuotannolle tärkeimpiä aminohappoja yhdessä kollageenisynteesille kriittisien apuaineiden kuten C-vitamiinin, kuparin ja sinkin kanssa. Saat Beauty Formulasta monipuolisen tuen iän myötä hidastuvan kollageenin tuotannon boostaamiseen.

Terranova

Terranova Life Drink

Terranova Life Drink on ravitseva ja kokonaisvaltainen ravintojauhe joka sisältää paljon erilaisia vitamiineja, mineraaleja ja muita suojaravintoaineita täysin luonnollisessa muodossa. Terranova Life Drink sisältää myös suoliston terveyttä tukevia probiootteja. Superfoodia sanan varsinaisessa merkityksessä.

Katso kaikki iholle tärkeät rasvahapot täältä.

Lue myös artikkelimme Hormonaalinen akne - mistä se johtuu ja mikä avuksi kun kaikki on kokeiltu?

2. Syö tulehdusta vähentävää ruokaa

Lisää ruokavalioosi paljon vihreää ja tehovihreitä kuten lehtikaalia, parsakaalia, vesikrassia ja persiljaa. Syö kasviksia myös raakana ja joka päivä montaa väriä. Lisää marjojen käyttöä, mutta syö hedelmiä vähemmän. Kurkumiini ja inkivääri ovat luonnollisia tulehduksen vähentäjiä, joita voi lisätä ruokaan.

Itse mehulingolla tuorepuristetut mehut ovat oiva tapa lisätä kehon emäksisyyttä ja vähentää tulehdusta!

Mehuja valmistaessa kannattaa pitää mielessä 70-30 sääntö, eli makeita hedelmiä kuten ananasta, omenaa ja sitrushedelmiä 30% ja vihanneksia&yrttejä 70%.

Tulehduksen vähentämisessä Omega 3- pitoisten ruoka-aineiden lisääminen on tärkeää. Syö saksanpähkinöitä, hampunsiemeniä, kurpitsansiemeniä, sekä kylmäpuristettuja öljyjä, joissa on Omega 3- rasvahappoja. Kalaöljy, kun se on hyvin puhdistettu ja antioksidattisuojattu, on tehokas tapa lisätä tärkeitä Omega 3-rasvahappoja tulehdusta vähentämään.

Tuotesuosituksemme:

Puhdistamo

Puhdistamo Premium viherjauhe + maitohappobakteeri

Puhdistamo Premium viherjauhe on helppokäyttöinen ja raikkaan hyvän makuinen yhdistelmä laadukkaita ja erittäin ravinnerikkaita viherjauheita. Se sisältävät kaikkia ihon, hiusten, kynsien ja suoliston hyvinvoinnille välttämättömiä vitamiineja ja mineraaleja täysin luontaisessa, elimistölle tutussa muodossa!

Puhdistamo

Puhdistamo Super Omega 

Puhdistamo Super Omega-3 on laadukkaimpia kalaperäisiä omega-3 rasvahappoja sisältävä valmiste, joka sisältää lisäksi tärkeitä fosfolipidejä sekä koliinia ja astaksantiinia.

3. Vältä sopimattomia ruoka-aineita

Moni saa ongelmia gluteenista ja maitotuotteista. Joillakin ongelmia aiheuttavat myös soija, munat ja pähkinät. Voit koittaa eliminoida nämä muutamaksi viikoksi ja katsoa mitä tapahtuu. Maitotuotteiden poistaminen voi olla käänteentekevää!

4. Hoida suolistoasi

Aloita suoliston hoitaminen tarkastelemalla syömishetkeäsi! Syötkö rauhassa? Pureskeletko ruoan kunnolla? Yksi suupala tulisi pureskella noin 20 kertaa, jotta siihen sekoittuu tarpeeksi sylkeä ja jotta se pilkkoutuu tarpeeksi pieneksi paloiksi optimaalista imeytymistä varten.

Lisäksi voit ottaa ravintolisänä probiootteja kapseleina tai jauhemuodossa, sekä syö sen lisäksi maitohappokäytettyjä ruokia, kuten hapankaalia tai hapanporkkanaa. Syö myös prebioottisia ruoka-aineita, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua. Voit myös tarvita entsyymilisän tai mahan happopitoisuutta nostavan avun, jos ruuansulatuksesi on heikko.

Voit kokeilla 1 rkl omenaviinietikkaan tilkkaan vettä ruokailun alussa nostamaan mahan happopitoisuutta!

Jos ruokasi ei sula, se voi aiheuttaa ihon ongelmia. Lisäksi jos ruoka ei sula, se ei myöskään imeydy kunnolla, eivätkä ravintoaineet pääse imeytymään riittävän hyvin. Ruuan sulamisen varmistaminen onkin ensimmäisiä toimenpiteitä kun lähdetään helpottamaan ihon ongelmia.

Kokeile tätä:

Terranova

Terranova maitohappobakteeri Complex

Terranova Maitohappobakteeri Complex sisältää viittä erilaista maitohappobakteerikantaa, joiden tiedetään olevan tehokkaita ja turvallisia. Tuotteen vaikutusta tehostaa ainutlaatuinen kasveja ja yrttejä sisältävä prebioottinen Magnifood Complex yhdistelmä.

5. Tarkastele stressin ja palautumisen kuormaa

Stressi kuluttaa ravintoaineita, heikentää ruuansulatusta, nostaa verensokeria ja mikä pahinta aknen kannalta, lisää tulehdusta ja hormoniepätasapainoa.

On arvioitu, että nykyisin olemme stressaantuneita jopa 80 % ajasta, kun ennen luku on ollut vain 20 %. Stressihormonien tuotanto johtuu monista seikoista, myös vaikkapa liiasta ärsyketulvasta ja oikean, palauttavan levon puutteesta.

Opettele siis rentoutumaan ja lepäämään, jotta kehosi palautuu monista virikkeistä ja tekemisistä. Löydä tasapaino tekemisen ja lepäämisen välille! Meditaatio ja rauhallinen jooga ovat loistavia keinoja vähentää stressiä ja sen vaikutuksia.

Uni on stressin hallinnassa avainasemassa, sillä unen aikana keho korjaa itseään ja kuljettaa ravintoaineet sinne missä niitä tarvitaan – esimerkiksi ihon käyttöön. Stressi heikentää unen laatua, joten siihen kannattaa siksikin puuttua. Esimerkiksi mikäli heräät keskellä yötä ja et saa enää unta, on se merkki stressistä ja kehon ylivireystilasta. Unen "hyvyyttä" ei kannata mitata vain nukutuissa tunneissa, sillä unen määrä ja laatu ovat kaksi eri asiaa!

Unen parantamiseen ja stressin hallintaan voit kuunnella lisää vinkkejä podcastistamme.

6. Korjaa ravintoainepuutokset

Ravintoaineista, kuten vitamiineista ja hivenaineista sekä rasvahapoista, joita iho tarvitsee, voi helposti tulla pieniä puutostiloja. Sillä voi olla suuret vaikutukset ihon kuntoon. Tarkimman selvityksen saa, kun mittauttaa omat tasonsa asiantuntijan avustuksella. Maltillisesti voi itsekin aloittaa puhtaiden, tehokkaiden ravintolisien käytön.

Hyötyä voi olla esimerkiksi piistä, hyvästä monivitamiini-hivenaine- tuotteesta, sinkistä ja rasvahapoista. Tärkeintä on kuitenkin aina korjata ravinto. Pelkillä ravintolisillä ei mitään ongelmaa voida hoitaa, vaikka tuotteen markkinointi näin väittäisikin. Hyvä vinkki on mittauttaa oma tilanne verikokeella.

Kaipaatko apua puutostilojen kartoittamisessa?

Varaa aika ravintoneuvojallemme iho-ongelmien hoito sisäisesti palveluumme. 

Ruokavalio

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa?

Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

7. Muut luonnolliset keinot aknen hoitoon

Maksa prosessoi kehostamme jatkuvasti epäpuhtauksia. Maksa on ikäänkuin kehomme pesukone. Me kuormitamme maksamme toimintaa päivittäin esimerkiksi ruoan säilöntäaineilla, torjunta-aineilla, saasteilla ja tietyillä kosmetiikassa olevilla kemikaaleilla. Tue oman maksan toimintaa syömällä jo mainittuja terveellisiä ruoka-aineita. Vältä turhia kemikaaleja esimerkiksi siirtymällä mahdollisimman paljon luomutuotteiden käyttöön.

Käytä puhdasta kosmetiikkaa ja kodinpuhdistusaineita. Liikunta ja saunominen lisää hikoilua, jonka kautta kuona-aineita poistuu kehosta. Liikunta myös lisää verensokerin tasoittumista ja sitä kautta auttaa tasapainottamaan hormonitoimintaa. Todella tärkeää on myös hengitys ja hapensaanti – opettele hengittämään syvään ja liiku tarpeeksi ulkona happirikkaassa ilmassa.

Apua hormonaalisen aknen sisäiseen hoitoon

Sisäisen

Sisäiseen ihonhoitoon ja hormonaalisiin iho-ongelmiin erikoistunut ravintoneuvojamme Annina Francioson kehittämä Sisäisen ihonhoidon reset on luotu poistamaan iho-ongelmia aiheuttavia ongelmia sisäisesti ja antamaan keholle mahdollisuus löytää takaisin tasapainoon jossa iho ei enää oireile.

Tuntuuko tilanne toivottomalta aknen kanssa?

Huomaat, että monilla asioilla on merkitystä ihon kunnolle. Jos tehtävälista tuntuu pitkältä, aloita yhdestä asiasta ja etene omaan tahtiisi. Saat varmasti helpotusta ihon ongelmiin! Uusia tapoja hoitaa iho-ongelmia kannattaa kokeilla vaikka muutaman viikon tai kuukauden ajan. Mikäli apua ei löydy, voit aina palata entiseen.

Elämäntavoilla on hurjan iso vaikutus ihomme kuntoon. Ihon hoitaminen kannattaa siis aina alottaa elintavoista sekä kehomme ymmärtämisestä.

Aknen hoito luonnollisesti kosmetiikalla

Mikäli haluat apua aknen hoitoon kosmetiikalla, kannattaa tutustua tarkasti kuratoimiimme täsmätuotteisiin aknen hoitoon. Jos sinusta tuntuuvaikealta lähteä liikkeelle yksin, ihonhoidon asiantuntijamme auttavat sinua Ihonhoitorutiinin analyysissa.

Lisäksi voit tutustua hoitolassamme tehtävään LED-valohoitoon, joka on tehokas apu aknen hoitoon. 

Varaa aika

Varaa sinulle sopiva aika alla olevasta ajanvarauksesta, puhelimitse +358 40 1969 604 tai Timmasta. Soitathan, jos sinulla on mitään kysyttävää tai et löydä toivomaasi aikaa.

Hoidon voit maksaa hoitolalla tai ostamalla hoidon verkkokaupassa – kumpi vain sinulle paremmin sopii!

Muistathan perua aikasi vähintään 24 tuntia ennen hoitoaikaa mikäli olet estynyt. Peruuttamattomista ajoista perimme 50% hoidon hinnasta.

Mitä seuraavaksi aknen luonnollisessa hoidossa?

  1. Kaipaatko apua itsellesi sopivan tuotteiden löytämisessä - Kysy ihonhoidon asiantuntijoiltamme sivun alareunasta löytyvän chatin kautta.
  2. Haluatko asioida meillä paikan päällä? - Myymälämme yhteydestä löydät hoitolan. Voit varata suoraan ajan kasvohoitoon sähköisestä ajanvarauskalenteristamme tai tulla myymäläämme shoppailemaan tuotteita. Osaava henkilökuntamme tarjoaa sinulle henkilökohtaista palvelua.
  3. Onko Twistbe sinulle uusi tuttavuus? Jos olet kiinnostunut ihosi hyvinvoinnista ja ostat kosmetiikkatuotteita, kannattaa ehdottomasti olla Twistbe kanta-asiakas! Kanta-asiakkaanamme saat edun jokaiseen ostokseesi, mutta se ei velvoita sinua mihinkään. Pääset lukemaan lisää täältä!

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista